οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Έχει παρομοιαστεί με πόλεμο η πανδημία· στους πολέμους σκοτώνονται οι νέοι, ο κορωνοϊός σκοτώνει γέροντες/ισσες - οι οποίοι, επειδή σε σημαντικό ποσοστό δεν θέλουν να εμβολιαστούν, περιμένουν ξανά από τους νέους να τους προστατεύσουν: να κάθονται άνεργοι και κλειδωμένοι στα σπίτια τους ώσπου ο κορωνοϊός με κάποιον άγνωστο τρόπο θα εξαφανιστεί. «Τα καλά και συμφέροντα για μένα τον γέροντα», λέει παροιμία για τον εγωισμό των ηλικιωμένων. Αντί να κυνηγά τα «κορωνοπάρτι» στις πλατείες η αστυνομία, αντί να σταματά κάθε πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα για χάρη ανόητων ηλικιωμένων, η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να πιέσει τους «αρνητές» μεγάλης ηλικίας -και τους γιατρούς και υγειονομικούς- να εμβολιαστούν....

 Από "ΤΑ  ΝΕΑ"




Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και οι λοιποί αρμόδιοι γνωρίζουν τα ακριβέστερα στοιχεία, δηλαδή πόσοι από τους 80+ (580.000 το 2011 σύμφωνα με την τότε απόγραφή, περισσότεροι βέβαια σήμερα) έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, μία μόνο ή καμία. Εγώ μπορώ μόνο να εικάσω ότι, πλην εκτάκτων περιπτώσεων, όσοι έκαναν την πρώτη δόση έκαναν και τη δεύτερη - άρα το ποσοστό που τελικά θα εμβολιαστεί καθόλου από την κατηγορία αυτή δεν θα είναι μεγαλύτερο του 60%.

Αν οι εβδομηντάρηδες (κάτι παραπάνω από 1.000.000 το 2011) συμπεριφερθούν λογικότερα και εμβολιαστούν τουλάχιστον κατά 70%, οι αριθμοί αυτοί δίνουν ότι περίπου 600.000 άτομα των κατεξοχήν ευαίσθητων ηλικιακών ομάδων θα είναι ανεμβολίαστα το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, τον επόμενο χειμώνα - και θα είναι οι καλύτεροι πελάτες των νοσοκομείων, διαιωνίζοντας τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και δεν επιτρέπουν τη σωστή αντιμετώπιση άλλων πολύ σοβαρών ασθενειών.

Συγκριτικά, ας σημειωθεί ότι στο Ισραήλ που έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού των ηλικιωμένων το ποσοστό των εμβολιασμένων για όλους τους 70+ ξεπερνά το 97%.

Έχει παρομοιαστεί με πόλεμο η πανδημία· στους πολέμους σκοτώνονται οι νέοι, ο κορωνοϊός σκοτώνει γέροντες/ισσες - οι οποίοι, επειδή σε σημαντικό ποσοστό δεν θέλουν να εμβολιαστούν, περιμένουν ξανά από τους νέους να τους προστατεύσουν: να κάθονται άνεργοι και κλειδωμένοι στα σπίτια τους ώσπου ο κορωνοϊός με κάποιον άγνωστο τρόπο θα εξαφανιστεί.

«Τα καλά και συμφέροντα για μένα τον γέροντα», λέει παροιμία για τον εγωισμό των ηλικιωμένων. Αντί να κυνηγά τα «κορωνοπάρτι» στις πλατείες η αστυνομία, αντί να σταματά κάθε πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα για χάρη ανόητων ηλικιωμένων, η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να πιέσει τους «αρνητές» μεγάλης ηλικίας -και τους γιατρούς και υγειονομικούς- να εμβολιαστούν.

"ΤΑ ΝΕΑ", 20/04/21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου