οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΤΑ TOUCH AND GO AMEΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ,Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ,Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ...

Από το ημερολόγιό μου στο fb

προ πέντε ετών







Τα τρία ενδιαφέροντα θέματα από την “Επένδυση”, 
την ¨ΕΣΤΙΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ” και τα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

"Eπένδυση"-23/04/16

Στη θάλασσα συνεργασία, στον αέρα παραβιάσεις: Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις της στον ελληνικό ενάριο χώρο-ΗΠΑ και Ισραήλ αγνόησαν τις «γκρίζες ζώνες», προκαλώντας έντονη δυσφορία στην Άγκυρα

Του Κ.Ι. Αγγελόπουλου
kaggelopoulos@ependisinews.gr

Η Πολεμική Αεροπορία είναι σε διαρκή ετοι­μότητα, λόγω αυξη­μένων τουρκικών πι­έσεων στο Αιγαίο, και η ηγεσία της έδειξε με δύο λέξεις τον βαθμό σοβαρότητας του θέματος, μι­λώντας προ ημερών για την ανάγκη επίδειξης «στρατηγικής ψυχραιμίας» - μια «σύσταση» που, όπως μαθαίνουμε, ελήφθη υπόψη από την ελληνική πολιτική ηγεσία. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φαίνε­ται να ανησυχεί πολύ για την κατά­σταση που έχει δημιουργήσει η Αγκυ­ρα στο Αιγαίο και γι' αυτό, άλλωστε, συγκάλεσε για την ερχόμενη Τρίτη το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ό­που ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, θα ενημερώσει τα κόμματα για την κατάσταση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων σήμερα. 

Ήδη σε συσκέψεις προ ημερών καθορίστηκαν ζητήματα συνεργασίας και συντονισμού κινή­σεων στους τομείς της διπλωματίας και της άμυνας. Η Αθήνα διαπιστώνει ότι τελευταίως η Αγκυρα δεν χάνει ευκαιρία για να «υπενθυμίζει» στρα­τιωτικά τις διεκδικήσεις της στο Αι­γαίο, τις «γκρίζες ζώνες», και να προ­ωθεί τη «θεωρία» της κατά την οποία στο Αιγαίο 17 νησιά βρίσκονται υπό ελληνική «κατοχή»! Πέρα από τις «λε­πτομέρειες» αυτές, προκαλεί εντύπω­ση ότι στην παρούσα διεθνή συγκυρία η Αγκυρα εκδηλώνει έντονη επιθετι­κότητα σε βάρος συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η Συμμαχία έχει κληθεί, με συμφωνία και της Τουρκίας, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του Προ­σφυγικού στο Αιγαίο. Επιπλέον, η τουρκική πλευρά «απαιτεί» από το ΝΑΤΟ να κινηθεί στο Αιγαίο κατά τις απόψεις της Αγκυρας περί «γκρίζων» και «αποστρατιωτικοποιημένων περι­οχών». 

Το ζήτημα της τουρκικής στά­σης απασχολεί τώρα όχι μόνο την Α­θήνα, αλλά και την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ε.Ε., καθώς ο δύστροπος Ταγίπ Ερντογάν διαχειρίζεται με εκνευρισμό και με δυσφορία προς τις ευρω-ατλαντικές δυνάμεις τις υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Τουρκίας. Γίνεται, βέβαια, τώρα φανερό και το πόσο λανθασμένη ήταν η βιαστική απόφαση που συνυπέγραψε χωρίς αντιρρήσεις και ο κ. Τσίπρας για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Προσφυγικό, χωρίς να υφίσταται συγκεκριμένο ε­πιχειρησιακό σχέδιο.

Στόχος-κλειδί

Η Τουρκία δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά προκλητική και έτοιμη για αεροπορικό «καβγά» στο Αιγαίο, αλλά τον τελευταίο καιρό «παρατραβάει το σχοινί». Πτήσεις πυκνές πάνω από τα ελληνικά νησιά, μικρά και μεγάλα, και επικίνδυνα παιχνίδια εμπλοκών πάνω από τη Λήμνο και τις Οινούσσες, όπου ειδικότερα κρυφός στόχος της Αγκυ­ρας είναι ο έλεγχος της ακατοίκητης νησίδας Βάτος, στο νησιωτικό σύ­μπλεγμα των Οινουσσών, αλλά και η διπλανή Παναγιά (τώρα αυτή η περι­οχή, που σαφώς κατά τις διεθνείς συνθήκες ανήκει στην ελληνική κυρι­αρχία, φυλάσσεται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό). Στο ελληνικό υ­πουργείο Εξωτερικών, η τουρκική στάση εγείρει μεν ερωτηματικά, αλλά δεν είναι και «ανεξήγητη». 

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο εκτιμάται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θέλουν να επιδείξουν τώρα δυναμισμό και αποφασιστικότητα σε ζητήματα εθνι­κής ασφάλειας απέναντι στη θεωρού­μενη «ευάλωτη» Ελλάδα, προκειμένου να μειώσουν στο εσωτερικό της χώρας τους την ένταση των κακών εντυπώ­σεων που προκαλούν αυτή την περί­οδο οι «πολιτικές» της στο Κουρδικό και οι στρατηγικές απώλειες της Τουρ­κίας στο Συριακό - εκεί όπου η Άγκυ­ρα βρήκε σε διάφορα επίπεδα «απέ­ναντι» της όχι μόνο τη Μόσχα, αλλά και την Ουάσινγκτον και εντέλει τους τζιχαντιστές. Επιπλέον, ο σκληρός εθνικιστής πρόεδρος Ερντογάν, επί μεγάλο διάστημα υποστηρικτής των ένοπλων ισλαμιστών του Χαλιφάτου, στη Μεσοποταμία, δυσκολεύεται σή­μερα να «συνεννοηθεί» με τους Ευρωπαίους, και ειδικότερα με το Βερο­λίνο, στην υπόθεση της τήρησης των προσφάτως συμφωνηθέντων για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών από τις ακτές της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Ολα αυτά κρίνεται ότι είναι αρκετά για να τροφοδοτούν και την τουρκική επιθετικότητα προς την Ελλάδα, που, παρά τις κατά καιρούς σημαντικές διπλωματικές υποχωρήσεις της απέ­ναντι στην Αγκυρα, παραμένει σήμε­ρα, όπως και οι προηγούμενες κυβερ­νήσεις, αμετακίνητη στην απόρριψη των «γκρίζων ζωνών» και στην από­λυτη άρνηση για αναγνώριση τουρκι­κού ελέγχου του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Σημειώνεται, τέλος, από διπλωματικούς κύκλους και κάτι άλλο, που «ερεθίζει» την Αγκυρα: ότι η ελληνική ηγεσία αρνείται να συγκατατεθεί σε οποιαδήποτε «πο­λιτική λύση» του Κυπριακού, αν δεν καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσε­ων και δεν προβλεφθεί απομάκρυνση ολόκληρου του στρατού κατοχής - μια θέση που σταθερά επαναλαμβάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Ετσι, οι έντονες διαβουλεύσεις, επί­σημες και παρασκηνιακές, με στόχο τη λύση του προβλήματος μέσα στο 2016 -που θα «τακτοποιούσε» και τα τουρκικά ενεργειακά (ΑΟΖ) συμφέ­ροντα στην Αν. Μεσόγειο- είναι ουσι­αστικά «στον αέρα», εξαιτίας της ελ­ληνικής θέσης

Η Αθήνα δεν αγνοεί ότι για την Αγκυρα ο «τέλειος» συνδυασμός είναι η ελληνο-τουρκική «συνδιοίκηση» στο Αιγαίο, καθώς και η διατήρηση και της «νέας» Κύπρου ως στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, όπου μάλιστα τα τελευταία χρό­νια η Ελλάδα αναπτύσσει συνεργασί­ες και στον στρατιωτικό τομέα με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο
.
Ο παράγοντας Λιβύη

Σ' ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟ πλαίσιο, εκτιμάται στην Αθήνα από διπλωμάτες και παράγοντες των Ενόπλων Δυνάμεων ότι η Αγκυρα είναι κατ’ αρχάς ανή­συχη για το πώς ενδεχομένως θα εξελιχθεί το ζήτημα της «αποσταθερο­ποιημένης» Λιβύης, που συγκεντρώνει πάλι το στρατηγικό «ενδιαφέρον» της Ουάσινγκτον και ισχυρών χωρών της Ε.Ε. - μια υπόθεση που μπορεί να προκαλέσει «απρόβλεπτες» εξελίξεις στον χώρο τα Μεσογείου. Και υ­πολογίζεται, βέβαια, από την τουρκική πλευρά ότι μια «επιχείρηση» σ' αυτή την περιοχή θα αναβάθμιζε στρατιωτικά την ελληνική θέση, πρωτίστως, αλλά όχι μόνο, λόγω της βάσης στην Κρήτη (γι' αυτό το ζήτημα έχει ήδη διατυπώσει την εκτίμηση της και η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ)

Η επίμαχη άσκηση

Η τουρκική ηγεσία είναι εξαιρετικά ενοχλημένη και από μια συγκεκριμένη εξέλιξη: Τη σημαντική άσκηση «Ηνίοχος 2016», που έγινε προ ημερών (έληξε πριν από μία εβδομάδα), περιλαμβάνοντας στο αεροπορικό σκέλος της όλο το εύρος του FIR Αθηνών με τη συμμετοχή ελληνικών, αμερι­κανικών και ισραηλινών αεροσκαφών. Τα αεροσκάφη της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ πέ­ταξαν και στη Λήμνο και στο Καστελόριζο, σε περιοχές που οι Τούρκοι κατατάσσουν στος «γκρίζες ζώνες» και σε περιοχές  «αποστρατιωτικο- ποιημένες». Όπως έγινε γνω­στό και μεταδόθηκε από το δημοσιογρα­φικό ρεπορτάζ, στη μεγάλη αυτή άσκηση υπήρχε και παρατηρητής της γαλλικής Π.Α. Προηγήθηκε άλλη μία άσκηση με συμμετοχή των ίδιων χωρών, βόρεια και νότια της Κρήτης.

"ΕΣΤΙΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 23-24/04/16

Ανατροπές στο Αιγαίο:
Του Ευθ. Π. Πέτρου

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΣ μιάς ισορροπίας δυνάμεων απέναντι στην Τουρκία είχε επιτευχθεί τις τελευταίες δε­καετίες με προσεκτικό προγραμματισμό εξοπλισμών και με πολύ μεγάλο κόστος. Το ότι είναι αναγκαίο να μην ανατραπεί προκύπτει αβιάστως από την τρέχουσα ειδησεογραφία, η οποία βρίθει αναφορών σε παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δι­καιωμάτων στον αέρα και την θάλασσα.

Όμως, με τις αμυντικές δαπάνες να βαίνουν συ­νεχώς συρρικνούμενες, ο κίνδυνος ανατροπής είναι πλέον ορατός. Αιτία δεν είναι μόνον ή οικονομική κρίσις, η οποία μαστίζει τήν χώρα άπό τό 2010. Είναι μιά γενικώτερη αμηχανία αλλεπαλλήλων Κυ­βερνήσεων, οι οποίες φοβήθηκαν να θέσουν σε εφαρμογή τον υπάρχοντα προγραμματισμό, εξ αιτίας των σκανδάλων που είχαν προηγηθεί.

Αποτέλεσμα είναι ότι το τελευταίο μείζον εξο­πλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε πρίν από δέκα χρόνια καί αφορούσε σε 30 σύγχρο­να μαχητικά αεροπλάνα. Και μόνον λόγω του ότι στά προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει εξοπλισμοί πού έφθαναν σε σημείο υπερβολής, μπορούμε ακό­μη να διατηρούμε ένα αξιόλογο επίπεδο μαχητικής ικανότητος.

Ακόμη όμως και τα καθ' υπερβολήν αποκτη­θέντα συστήματα απαιτούν ένα κόστος υποστηρί­ξεως πού είναι διαρκές, και, καθώς αυτά παλιώ­νουν, βαίνει αυξανόμενο.

Σέ τέτοιο σημείο είμαστε τώρα. Ή νεώτερη φρε­γάτα τοϋ Στόλου ναυπηγήθηκε το 1996, ενώ διατη­ρούμε σε ενέργεια μαχητικά τα όποια αγοράσθη­καν στην δεκαετία του 70. Αντιαεροπορικά συστή­ματα της ιδίας περιόδου έπρεπε να έχουν αποσυρ­θεί από τό 2014 και προβλέπεται να παραμείνουν σε ενέργεια μέχρι το 2017. Πόσο αποτελεσματικά μπορεί να θεωρούνται

Την ίδια στιγμή, ή Τουρκία έχει εξαγγείλει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που, αν εφαρμοζόταν πλήρως, ήδη θα είχε οδηγήσει σε ανατροπές. Όμως στο Αιγαίο πλέουν αυτή την στιγ­μή πολεμικά πλοία σχεδιασμένα και κατασκευασμέ­να εξ ολοκλήρου στην Τουρκία. Ενώ η Ελλάς είναι ή μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν μετέχει σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Αεροπορίας της, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε συνεργασίες στις ΗΠΑ και την Άπω Ανατολή γιά ανάπτυξη αερο­σκαφών κάθε κατηγορίας.

Με τα δεδομένα αυτά, η ανατροπή των ισορρο­πιών είναι ζήτημα πενταετίας. Και ϊσως ή έκτίμησις αυτή να είναι και αισιόδοξη.

Η ψύχραιμη παρατήρησις της καταστάσεως υποδεικνύει ασφαλώς ότι δεν υπάρχει περίπτωσις να τεθεί σε εφαρμογή το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων πού έχει εξαγγείλει ή Άγκυρα. Δεν αναμένεται, επί παραδείγματι, να αποκτήσει αερο­πλανοφόρο, όπως έχει ανακοινώσει. Όμως υπάρ­χουν κρίσιμοι τομείς στους οποίους θα αμφισβητήσει την ποιοτική υπεροχή την οποία η Ελλάς επε­δίωκε όλα αυτά τα χρόνια. Σταδιακώς η τουρκική Αεροπορία καλύπτει την απόσταση που την χωρίζει από την ελληνική, όσον αφορά στην αξιοποίηση των συγχρόνων τεχνολογιών ανταλλαγής τακτικών δε­δομένων πού κάνουν μιά μικρότερη αεροπορική δύναμη πιό ευέλικτη και πιό αποτελεσματική.

Σε λίγα χρόνια θά έχουν και οι Τούρκοι υποβρύ­χια τύπου 214, πλησιάζοντας τις αντίστοιχες δυνα­τότητες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Ίσως, μάλι­στα, να τα εξοπλίσουν νωρίτερα από εμάς με σύγ­χρονα βλήματα καί τορπίλλες, πού οι ελληνικές Κυ­βερνήσεις δεν είχαν την πρόνοια να αγοράσουν. Και, φυσικά, σχετικό πρόγραμμα δεν υφίσταται στο ορατό μέλλον

Η μεγάλη αγορά των αρμάτων Leopard 2HEL έχει φέρει την Ελλάδα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Ενώ όμως η χώρα μας αφήνει γιά το μέλλον τον προγραμματισμό της τεχνικής υποστηρίξεως τους, η Τουρκία προχωρεί τον εκσυγχρονισμό των αρμά­των πού διαθέτει σήμερα, επιδιώκοντας την από­κτηση μεταχειρισμένων γερμανικών αρμάτων που θα εκσυγχρονισθούν σς επίπεδο ανάλογο τών ελληνικών.

Σέ τομείς πλέον κρισίμων τεχνολογιών κινείται με σταθερά βήματα. ΄Ηδη πειραματίζεται με με επανδρωμένα αεροχήματα διαφόρων κατηγοριών. Έχει όμως και την βιομηχανική βάση γιά να υπο­στηρίξει τέτοιες προσπάθειες. Την ανέπτυξε εφαρ­μόζοντας μίαν αυστηρή νομοθεσία που επέβαλε η τουρκική βιομηχανική συμμετοχή σε οποιοδήποτε οπλικό σύστημα αποκτούσε ή χώρα. Τέτοια νομο­θεσία υπάρχει και στην Έλλάδα. Όμως η επιλεκτική εφαρμογή και τα «παραθυράκια» των νόμων δεν επέτρεψαν να επωφεληθεί η χώρα από τα δισεκα­τομμύρια πού δαπανήθηκαν. Απεναντίας, επί μιά και πλέον δεκαετία παραμένουν ανεκτέλεστα προ­γράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα οποία θα μπο­ρούσαν να ενισχυθούν τα χειμαζόμενα ελληνικά εργοστάσια.

Αντ' αυτού όμως η άφρων κρατική διαχείρισις έχει οδηγήσει μιά μεγάλη βιομηχανία, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στα όρια τής
χρεωκοπίας, ενώ οι προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεως εργοστασίων όπως η Ελληνική Βιομηχανία Όχημάτων μένουν ατελέσφορες. Την ίδια στιγμή, ή αντίστοιχη τουρκική βιομηχανία ΜΚΕΚ έχει προ­χωρήσει τόσο, που τα προϊόντα της έγιναν αντι­κείμενο βιομηχανικής κατασκοπίας από τις ΗΠΑ. Υπόθεσις γιά την οποία ανώτερο στέλεχος της διώκεται δικαστικώς.

"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"-23/04/16




Απάντηση με ασκήσεις: Σε πλήρη ετοιμότητα 
οι ΕΔ απέναντι στην αναβαθμισμένη το

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη/lsblaveris@gmail.com

Το «τρίπτυχο» εντατικοποίηση της εκπαιδεύσεως του προσωπικού, επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητος των Κλάδων και των μονάδων αυτών, σε συνδυασμό με διεύρυνση υφιστάμενων στρατιωτικών συνεργασιών με άλλες χώρες της περιοχής, αποτελεί την απάντηση των Αθηνών, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην καταφανώς αυξημένη – ποιοτικώς και αριθμητικώς – προκλητικότητα της Άγκυρας τις τελευταίες εβδομάδες.

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία μέσα σε τέσσερις ημέρες, από Δευτέρα 11 μέχρι και τις 14 Απριλίου, έστειλε τα μαχητικά της αεροσκάφη σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς, μέχρι και αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού – τάνκερ KC-135, μαζί με το σχηματισμό μαχητικών που ανεφοδίαζε στον αέρα, περισσότερες από 30 φορές για να πραγματοποιήσουν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχοντας βάλει στο στόχαστρό τους ειδικώς τις Οινούσες, πάνω από την οποία έφτασαν στο σημείο να πραγματοποιήσουν έξι διαδοχικές υπερπτήσεις μέσα σε μία ώρα!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Πως αντέδρασε όμως η Αθήνα σε όλα αυτά; Με έμμεση, πλην όμως σαφή και ενεργή, ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή τους σε διεθνείς και ελληνικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το διάστημα 30 Μαρτίου 2016 έως 14 Απριλίου 2016, οι ΕΔ διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε τέσσερις πολυεθνικές/διακλαδικές ασκήσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακος, που είναι οι εξής:

-Άσκηση «Ηνίοχος 2016» (4-14 Απριλίου) με συμμετοχή Ελλάδος, ΗΠΑ και Ισραήλ, καθώς και των τριών Κλάδων των ΕΔ. Η άσκηση διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία, με ευθύνη του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, και επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος

-Άσκηση “Noble Dina 2016” (30 Μαρτίου - 14 Απριλίου) με συμμετοχή Ελλάδος, ΗΠΑ και Ισραήλ, καθώς και τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Ήταν αεροναυτική άσκηση και διοργανώθηκε και σχεδιάστηκε από το ΠΝ

-Άσκηση «Αιγιαλός 2/16» (4-8 Απριλίου) του Πολεμικού Ναυτικού, που οργανώθηκε και σχεδιάστηκε από το Αρχηγείο Στόλου, με τη συμμετοχή δυνάμεων, του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας

-Άσκηση «Αστραπή 4/16» (11-14 Απριλίου), που διοργανώθηκε επίσης από το Πολεμικό Ναυτικό, με συμμετοχή και της Πολεμικής Αεροπορίας, σε παράλληλη διεξαγωγή και συνεκπαίδευση του προσωπικού με την προαναφερθείσα άσκηση «Ηνίοχος 2016

-Ασκήσεις, με εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά, από το Πυροβολικό των πανίσχυρων ΧΙΙ (Αλεξανδρούπολη) και XVI (Διδυμότειχο) Μηχανοκινήτων Μεραρχιών Πεζικού στον Έβρο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

-Ασκήσεις «εξαλείψεως προγεφυρώματος» από τους μείζονες σχηματισμούς τις 80 ΑΔΤΕ και της 95 ΑΔΤΕ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Κω και στη Ρόδο αντιστοίχως.

-Αιφνιδιαστική ενεργοποίηση από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου, από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο της Διακλαδικής Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως «Δέλτα» των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο σεναρίου της ασκήσεως «Πυρπολητής 1/16» για αντιμετώπιση «εισβολής ατάκτων» από μη κατονομαζόμενη χώρα στα βόρεια σύνορά μας και την εν συνεχεία επίδειξη ισχύος επί του πεδίου από αυτήν στο χωριό Χαμηλό σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων από την Ειδομένη.

Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, στο πλαίσιο της ίδιας άσκησης «Πυρπολητής», διατάχθηκε η αιφνιδιαστική ενεργοποίηση του συστήματος αεραμύνης στη Χίο και η μεταφορά μονάδας αντιαεροπορικού πυροβολικού στις Οινούσες, στις οποίες εν συνεχεία μετέβη ο ΥΕΘΑ και οι Αρχηγοί. 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε διπλωματικό επίπεδο ενημερώθηκαν τόσο το ΝΑΤΟ, που έχει άμεση εικόνα των προκλήσεων σε «πραγματικό χρόνο» (real time), όσο και η ΕΕ, κατά τη σύνοδο των ΥΠΑΜ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 18-19 Απριλίου. Επίσης, στο Λουξεμβούργο, ο Π.Καμμένος είχε κοινή συνάντηση με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας Niκolay Nankoν Nenchev και Ρουμανίας Mihnea Ioan Motoc, για την προώθηση της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας των χωρών αυτών, στο πλαίσιο του προς Βορράν επεκτάσεως της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, κάτι που ασφαλώς ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα, που νοιώθει να «αποκόπτεται» από την Ευρώπη.

Τα δύο “γιατί” του μπαράζ

Η έκνομη τουρκική δραστηριότητα προβλημάτισε την Αθήνα, καθώς συνέβη «ξαφνικά» και σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα συγκυρία, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και στο άλλο μεγάλο «μέτωπο», το Μεταναστευτικό. Ξεκινώντας από το «γιατί» έγινε αυτό το μπαράζ της τουρκικής παραβατικότητος στο Αιγαίο, υψηλόβαθμοι παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης την απέδιδαν σε δύο γεγονότα, ένα στρατιωτικό και ένα διπλωματικό, που φαίνεται ότι ενόχλησαν σφόδρα την Άγκυρα. Το γεγονός ότι στη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος 2016», Έλληνες, Αμερικανοί και Ισραηλινοί έπαιξαν “κανονικώς” στο, κατά τους Τούρκους, “αποστρατικοποιημένο” Καστελλόριζο, μάλιστα δε πραγματοποίησαν και “touch – and – go” στο (στρατιωτικό) αεροδρόμιο της Λήμνου. Αυτό «επιβεβαιώθηκε» πλήρως και με ανεπίσημη ενημέρωση του ΓΕΑ (στις 18 Απριλίου), που δόθηκε μετά το πέρας αυτής, όπου μεταξύ άλλων σημειώνονταν – επί λέξει – τα εξής: «Θέατρο των επιχειρήσεων για την άσκηση αποτέλεσε σε όλο το εύρος του ATHINA FIR, ενώ εικονικές προσβολές επίγειων στόχων αλλά και στόχων επιφανείας εκτελέστηκαν στην περιοχή της Χρυσούπολης καθώς και στο Καστελλόριζο». Το δεύτερο γεγονός αφορά την ανεπίσημη επίσκεψη-αστραπή της Ολλανδού υπουργού Αμύνης στην Ελλάδα, προκειμένου να μεταβεί με ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ολλανδική φρεγάτα “Van Amstel”, που συμμετέχει στην ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη SNMG-2, η οποία επιχιρεί στο Αιγαίο, κάτι που επίσης δυσαρέστησε σφόδρα την Άγκυρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου