οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΜΙΑ ΣΤΗΜΕΝΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΕ ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΜΕΤΡΗΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ (ΠΑΡΑ)ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ"...

ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ", 2.318 (917), ΚΑΙ....







"Η ΑΥΓΗ", 23/04/21






«Έχουν  ανάγκη οι επιστήμονες; Ζήτησαν ότι θέλουν κάτι να κρύψουν;»τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - «Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μην κινδυνεύουν από κακόβουλες μηνύσεις» υπογραμμίζει για τη ΝΔ ο Θάνος Πλεύρης

Σε βασικό αφήγημα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής εντάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο των λοιμωξιολόγων που μετέχουν στις επιτροπές για την αντιμετώπιση της πανδημίας υποστηρίζοντας ότι οι εισηγήσεις τους καθοδηγούνται απο κυβερνητικές σκοπιμότητες -και όχι επιδημιολογικά δεδομένα- και αξιώνοντας «ειδικά – επιστημονικά» δικαστήρια ζητώντας απόσυρση της τροπολογίας για το ακαταδίωκτο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως η τροπολογία που αναφέρει ότι τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών για τον covid – 19 «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν» είναι αντισυνταγματική και μιλά για «εγκληματικά λάθη που οδήγησαν σε αποτυχημένα lockdown, κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας».


Ενδεικτικοί είναι και οι υπαινιγμοί του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση κατά την συζήτηση της ρύθμισης στην Ολομέλεια της Βουλής: «Έχουν ανάγκη οι επιστήμονες; Ζήτησαν ότι θέλουν κάτι να κρύψουν; Θέλουν από κάτι να προστατευτούν; Δεν διαχειρίστηκαν την ανθρώπινη ζωή εκατομμυρίων ελλήνων με αποκλειστικό κριτήριο τη γνώση και την επιστήμη που κατέχουν; Τι τους φοβίζει; Εισηγήθηκαν τέτοια διάταξη; Εισηγήθηκαν τέτοια κρυπτοαμνήστευση;». Πάντως, η νέα τακτική της Κουμουνδούρου να τοποθετήσει στο στόχαστρο τα μέλη της ειδικής επιτροπής προκειμένου να φθείρει την κυβέρνηση φαίνεται ότι προκαλεί διχασμό και στο εσωτερικό του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βουλή αμέσως μετά τον κ. Ραγκούση που ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης ως απαράδεκτη, αντισυνταγματική και ενοχική, τον λόγο πήρε ο ειδικός εισηγητής του κόμματος και νομικός Θεόφιλος Ξανθόπουλοςαναφέροντας «δεν είμαστε επι της αρχής αντίθετοι. Αλλά θέλουμε διευκρινίσεις».

Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως επιλέγει να αξιοποιήσει κάθε επιχείρημα -ακόμα και περιθωριακό- προκειμένου να πλήξει την αξιοπιστία των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ακόμα και μέσω της στοχοποίησης των μελών της επιστημονικής επιτροπής.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να προστατέψει τους συμμετέχοντες στις τρεις υπάρχουσες Επιτροπές «από τον κανιβαλισμό των ψεκασμένων και των αρνητών που ήδη έχουν ξεκινήσει φάμπρικα μηνύσεων» αναφέροντας ενδεικτικά δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από γονείς μαθητών λυκείων που αρνούνται την χρήση μάσκας και self test.

«Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μην κινδυνεύουν από κακόβουλες μηνύσεις από όσους είναι κατά των εμβολιασμών και των μέτρων. Δεν ξέρετε ότι έχουν γίνει μηνύσεις για τις μάσκες στα σχολεία; Δεν ξέρετε ότι έχουν γίνει μηνύσεις για τα self test από γονείς; Θέλετε τα μέλη της επιτροπής να μηνυθούν -και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι θα δικαιωθούν- να πρέπει να πάνε σε 40 – 50 προανακριτικές και να λένε για τις γνωματεύσεις της επιτροπής και ότι τελικά δεν υπάρχουν τσιπάκια;», τόνισε o ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι το κεντρικό κοινοβουλευτικό μέτωπο που επιτίθεται στην κυβέρνηση στοχοποιώντας τους επιστήμονες των ειδικών επιτροπών αποτελείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση η οποία εξ αρχής εκφράζει έντονο προβληματισμό για τη χρήση μάσκας και για τους εμβολιασμούς.

Τι αναφέρει η τροπολογία

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση της τροπολογίας που προκάλεσε την πολιτική σύγκρουση αναφέρει πως «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού covid-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών- δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση».

Νομικοί με τους οποίους συνομίλησε το protothema.gr εξηγούν ότι η ρύθμιση περιορίζει το ακαταδίωκτο μόνο σε εκείνους που εκφράζουν γνώμη ή ψηφίζουν και όχι σε πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως μετέχουν στις επιτροπές αλλά έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες. Με το ίδιο σκεπτικό, υποστηρίζουν ότι η φράση «δεν εξετάζονται» περιορίζεται σε υποθέσεις που στρέφονται εναντίον τους από πολίτες που επιθυμούν την δίωξή τους για την γνώμη που εξέφρασαν στις επιτροπές και δεν επεκτείνεται σε υποθέσεις άλλων προσώπων ακόμα και των πολιτικών που πήραν αποφάσεις στηριγμένοι στις εισηγήσεις των ειδικών.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου