οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν προσέφερε υπηρεσία μόνο στην Ελλάδα. Ξεδιπλώνοντας στην Άγκυρα με «ευγένεια και ευπρέπεια», όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, τις θέσεις μας. Κυρίως όμως τη βούληση για ειρήνη, διάλογο και αναζήτηση λύσεων με βάση τη δύναμη του δικαίου. Οχι την παράλογη «λογική» των όπλων. Η κάθαρσις –μετά την τουρκική ύβρι (μεταφορικά και κυριολεκτικά)– είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο σχέσεων, συμπεριφοράς και διμερών συναντήσεων. Το πλαίσιο οριοθετήθηκε. Η Τουρκία γνωρίζει τι θα μπορούσε να αναμένει σε προσεχείς διμερείς συναντήσεις κορυφής αν πάλι επιλέξει να παραβιάσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Η εποχή υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων της και υποτίμησης της Ελλάδος έχει παρέλθει.....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", από 
"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", και....

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/04/21




















ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Μ. ΜΑΛΛΙΑ

Θύμιζαν έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τοπίο στην ομίχλη. Πλάνα του 2020 αργόσυρτα γυρισμένα στον Έβρο και στο Αιγαίο. Ξαφνικά, οι απέναντι γυρίζουν στο παρελθόν. «Να θυμάστε, μας λέγουν». Μνήμες επιστροφής στην καταστροφή της Σμύρνης και στους Αττίλες...

Άγκυρα, Πέμπτη 15 Απριλίου 2021. Μίλησαν για εντυπωσιασμό. Αλλοι χωρίς μετριοφροσύνη υπέδειξαν την ανύπαρκτη διπλωματική σχολή της σιωπής. Οι περισσότεροι χειροκρότησαν. Ξεχώρισα τη στάση του προκατόχου στο υπουργείο Εξωτερικών καίτοι πολιτικού του αντιπάλου. Αλλοι ανακάλυψαν διαφωνίες ή υστεροβουλία. Ανέκαθεν στη χώρα αυτή, οι ασπόνδυλοι ψίθυροι των διαδρόμων αντηχούσαν δυνατότερα από τη φωνή της αλήθειας.

Απογοητευμένος όποιος εις μάτην ανέμενε στην Άγκυρα τον από μηχανής θεό. Ζήσαμε όμως την επί της σκηνής «κάθαρσι». Για πολύ καιρό κυριάρχησε η «Υβρις» και βραδυπορούσε η Νέμεσις. Σε μία τραγωδία – κατά τον Αριστοτελικό (στην Ποιητική) ορισμό της. Ας με συγχωρέσουν οι κατ’ εξοχήν ειδικοί φιλόλογοι, θεατράνθρωποι και γλωσσολόγοι. Περιορίζομαι στη σημείωση ότι «…τραγωδία είναι η διά των αισθητών μέσων αναπαράσταση μιας πραγματικότητας». Η κάθαρσις αναπόσπαστο στοιχείο.

Ποιο αλήθεια μήνυμα θέλησε να περάσει η Ελλάδα στην τουρκική ηγεσία, στο τουρκικό πολιτικό κατεστημένο, στην τουρκική κοινή γνώμη; Συνοψίζεται στη φράση «δεν μας διαβάζατε σωστά». Θα μπορούσα να σημειώσω ενδεικτικά και μόνο:

• H προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες, στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό κεκτημένο δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη. Η επιμονή στην πολιτική των χαμηλών τόνων απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις και στην ύβρι δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη.

• Λάθος αν ερμηνεύατε την πολιτική μας ως κατευναστική, ως ενδεικτική αδυναμίας ή υποχωρητικότητας. Λάθος να θεωρείτε αδυναμία την απουσία υψηλών τόνων στους πρωτοφανείς επίσημους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρό σας) κατά της Ελλάδος, κατά των Ελλήνων, κατά των πολιτικών της ηγετών, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών συμπεριλαμβανομένων. Λάθος να θεωρείτε την Ελλάδα αδύναμη επειδή είναι φιλειρηνική.

• Λάθος να ερμηνεύετε τη διαχρονική εντός των τειχών της Πόλης μας πολυφωνία και κριτική –δείγμα ώριμης δημοκρατίας– ως αδυναμία ή ακόμη και ως ένδειξη κατανόησης στις θέσεις σας. Διότι αυτό που σε σας θεωρείται προδοσία και τιμωρείται με φυλακή, σε μας είναι δημοκρατικό προνόμιο και συνταγματικό κεκτημένο.

Λοιπόν, ναι, διαφέρουμε. Γι’ αυτό δεν μας διαβάζετε σωστά. 

Ύβρις: 1974 στην Κύπρο. Σαράντα επτά χρόνια συχνά επαναλαμβάνεται, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Απειλή Πολέμου.

Η αυτο-υπερτιμημένη, παρά τη διολίσθηση της διεθνούς συναλλακτικής της αξίας, Τουρκία προτίμησε να υποτιμά την Ελλάδα. Πέρυσι τέτοιες μέρες στον Έβρο. «Αν πέσει η Ελλάδα θα πέσει και η Ευρώπη». Τα λόγια του Ξέρξη (Ηρόδοτος, Πολύμνια 8-9) επαναλήφθηκαν. Τα σχέδια του προέδρου της Τουρκίας προσέκρουσαν στην ισχυρή βούληση της πολιτικής ηγεσίας, στην ομόθυμη στάση των πολιτικών αρχηγών και στις πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδος. Η υβριδική τουρκική επίθεση –με την απάνθρωπη προώθηση αμάχων– κατέρρευσε. Αποτυχία στο χερσαίο πεδίο.

Το καλοκαίρι του 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας μετέφερε την επιθετική δράση –πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια– σε καθαρά επιχειρησιακό πεδίο στο Αιγαίο. Ενστολοι αντί αμάχων. Η Ελλάδα αντιπαρατάχθηκε με επιτυχία στο αεροναυτικό πεδίο. Είχε το πλεονέκτημα σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές πτυχές. Εχουν γνώσιν οι (Τούρκοι) φύλακες. Το μήνυμα από το ανώτατο επίπεδο της Πολιτείας μας ήταν καθαρό, λιτό. Θέλουμε την ειρήνη. Είμαστε όμως έτοιμοι αν απαιτηθεί για σύγκρουση. Το ζωτικό συμφέρον, το υψηλό ηθικό και τα πατριωτικά κίνητρα –ο παιάνας στους «Πέρσες» του Αισχύλου– απέναντι στην ψευδαίσθηση της αριθμητικής υπεροχής. Επιπλέον, διευθετήσεις στη βάση αξιών και συμφέροντος αναδεικνύουν και τη νέα πραγματικότητα. Η Ελλάδα κάθε άλλο παρά μόνη θα είναι.

Αγκυρα, 15 Απριλίου 2021. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν προσέφερε υπηρεσία μόνο στην Ελλάδα. Ξεδιπλώνοντας στην Άγκυρα με «ευγένεια και ευπρέπεια», όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, τις θέσεις μας. Κυρίως όμως τη βούληση για ειρήνη, διάλογο και αναζήτηση λύσεων με βάση τη δύναμη του δικαίου. Οχι την παράλογη «λογική» των όπλων. Η κάθαρσις –μετά την τουρκική ύβρι (μεταφορικά και κυριολεκτικά)– είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο σχέσεων, συμπεριφοράς και διμερών συναντήσεων. Το πλαίσιο οριοθετήθηκε.

Η Τουρκία γνωρίζει τι θα μπορούσε να αναμένει σε προσεχείς διμερείς συναντήσεις κορυφής αν πάλι επιλέξει να παραβιάσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Η εποχή υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων της και υποτίμησης της Ελλάδος έχει παρέλθει.

* O κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή, συγγραφέας του βιβλίου «Τα Σύνορα – Αναθεωρητισμός», εκδ. Ι. Σιδέρης.


"ΤΟ ΒΗΜΑ  ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ",
25/04/21

,                                                                                                         

                                                        

Οι διαμαρτυρίες των τούρκων επισήμων – που έφθασαν μέχρι να καταλογίσουν απρέπεια στον έλληνα υπουργό των Εξωτερικών – δεν είναι αυτές που πρέπει να παρακρατήσουν την προσοχή μας. Εκείνο που ενόχλησε την τουρκική ηγεσία είναι ότι η συνέντευξη που οπωσδήποτε παρακολούθησε ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης κατέστησε γνωστές απευθείας προς την κοινωνία τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Urbi et orbi. Διότι ενώ οι θέσεις αυτές ήταν γνωστές στην κυβέρνηση, δεν ήταν όσο έπρεπε ευκρινώς προβεβλημένες προς ένα εκκλησίασμα το οποίο έχει εθισθεί στην «αλήθεια» της δικής του άποψης.

Ετσι η ευρεία και ανώνυμη τουρκική κοινωνία έμαθε ακριβώς αυτό που γίνεται και διεθνώς αποδεκτό: ότι η κυβέρνησή της παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο κατάφωρα, καθώς και το από αυτήν ανυπόγραφο – έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαιοταξίας – Δίκαιο της Θάλασσας. Και ότι αυτά είναι που η Ελλάδα επικαλείται ώστε αν ξεπεραστούν, και συνομιλίες να μπορούν να αρχίσουν και οι δύο λαοί κάπου να συναντηθούν. Η αναφορά μάλιστα σε υπερπτήσεις πάνω από το έδαφος της ελληνικής επικράτειας, η αθλιότητα στον Εβρο και ό,τι άλλο κανονικώς θα μπορούσε να βάλει σε διερωτήματα τον μέσο δημοκρατικό πολίτη, κατατέθηκαν από τον υπουργό των Εξωτερικών. Προς αυτήν, την κοινωνία, απευθυνόταν ο Νίκος Δένδιας και όχι προς τον κύριο Τσαβούσογλου ή τον κύριο Ερντογάν, οι οποίοι εξ ορισμού είναι εξουσία προσωρινή. Ενώ η άλλη, η ανώνυμη κοινωνία, υπάρχει στη μακρά διάρκεια. Και προς αυτήν ειπώθηκε με τον πιο απροσχημάτιστο τρόπο η αλήθεια. Ηταν συνεπώς μία, αδιαμεσολάβητη από άλλες παρερμηνείες, ενημέρωση αυτό που ενόχλησε. Και μπορεί ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης, της παρούσας, να είναι ακόμα σε κατάσταση πραγματικής εξάρτησης (addiction) από αυτούς που τώρα κυβερνούν, ένα άλλο όμως, μειοψηφικό σήμερα, σκέπτεται με αναφορά στο αύριο.

Προς αυτή την τελευταία, τη μειοψηφική, το μήνυμα είναι περίπου το εξής: όταν η Τουρκία θα αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο όπως προβλέπεται, και όχι όπως το ερμηνεύει, το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει, το Κράτος Δικαίου ως στοιχείο του ευρωπαϊκού και νομικού πολιτισμού και το υποχρεωτικότατο κατά τις Συνθήκες Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τότε, μέσα σε αυτό το υπερκείμενο πλαίσιο θα βρεθούν οι αναγκαίες ευελιξίες ώστε να υπάρξουν λύσεις. Υπάρχουν στην Τουρκία άνθρωποι που συμμερίζονται αυτή τη στάση, την αυθεντικά διπλωματική και διεθνώς ειρηνόφιλη. Δεν φαίνεται να είναι για την ώρα εκείνη που φέρνει και διατηρεί την παρούσα κυβέρνηση στην εξουσία.

-Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.



Η κυβέρνηση απέκρυψε-αποδέχθηκε τουρκικές προβοκάτσιες 2 μέρες πριν τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου


Δύο ακριβώς ημέρες πριν την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου 2021, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε επακριβώς τι θα συναντήσει στην Άγκυρα, δηλαδή, α) τουρκικές κατηγορίες περί ελληνικής παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης, β) κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας, και γ) κατακερματισμό του FIR Αθηνών. Είχε φροντίσει επιμελώς και εμπράκτως η Τουρκία γι’ αυτό, όπως αποκαλύπτει το Μilitaire.gr. 

Παρα ταύτα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην προβεί σε απολύτως καμμιά νόμιμη ενέργεια,  που όφειλε να κάνει για την υπεράσπιση των ελληνικών  συμφερόντων, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία, η οποία θα επωφεληθεί από την ελληνική αδράνεια και τις  άστοχες απαντήσεις Δένδια στις προβοκάτσιες Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 13 Απριλίου, η Τουρκία ενημέρωσε  όλους τους διεθνείς οργανισμούς και όλες τις χώρες, άρα και την Ελλάδα, ότι «… Ή Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης για τα νησιά Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, που τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης». Επομένως αυτή την τουρκική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας την γνώριζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ( ΥΠΕΞ ΥΕΘΑ Μεταφορών Ναυτιλίας κλπ. από τις 13 Απριλίου 2021.
  • Ωστόσο σύμφωνα με τα επίσημα διεθνή στοιχεία και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα ΔΕΝ παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, ούτε το Καταστατικό ΟΗΕ, ή άλλου διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με το αρθρο13 η Ελλάδα θα παραβίαζε τη Συνθήκη ΜΟΝΟ αν είχε μεταφέρει…το ναύσταθμο της Σαλαμίνας σε ένα από τα τέσσερα νησιά που επικαλείται η Τουρκία, κάτι που δεν έχει συμβεί.

Ως εκ τούτου ΝΟΜΙΚΑ,ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ.ΠΟΛΙΤΙΚΑ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ, η Ελλάδα ΔΕΝ έχει παραβιάσει τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Την απολύτως κατοχυρωμένη αυτή θέση, η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΕΞ ΔΕΝ την υποστήριξε στην Άγκυρα. Έτσι όταν στη συνέντευξη τύπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ προκλητικά δήλωσε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης διότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αν Αγαίου,τα οποία βάση της Συνθήκης έχουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, ο κ Δένδιας δήλωσε- επιβεβαίωσε παραβίαση της Συνθήκης από την Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι τα ελληνικά νησιά δέχονται απειλή από την Τουρκία. Κυβέρνηση και ΜΜΕ πανηγύρισαν για το ύφος και την έκρηξη Δένδια μπροστά στον Τσαβούσογλου, χωρίς να λάβουν υπόψη τους το περιεχόμενο και τις βαριές επιπτώσεις των δηλώσεων Δένδια. Έτσι:

  • Ο ΥΠΕΞ ψευδώς και παραπλανητικώς δήλωσε- αποδέχθηκε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ.
  • Η δήλωση Δένδια αποτελεί επίσημη ελληνική κρατική δήλωση,(Official Hellenic Statement Declaration) η οποία έχει υψίστη νομική ισχύ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε Δικαστήριο Οργανισμό ή Διαιτησία.
  • Η δήλωση Δένδια καταγράφηκε διεθνώς ως ουσιώδης παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό το έχει στη διάθεση της η Τουρκία  για να το χρησιμοποιήσει σε βάρος της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Και τούτο διότι η Σύμβαση της Βιέννης 1969 Περί Συνθηκών, στο άρθρο 60 ορίζει «Ουσιώδη παραβίαση τα Συνθήκης από το ένα μέρος ( Ελλάδα) μπορεί να επικαλεστεί το δεύτερο μέρος ( Τουρκία) και να ζητήσει την εν μέρει ή εν όλω αναστολή της εφαρμογής της Συνθήκης».
  • Πέντε ημέρες μετα την συνάντηση της Άγκυρας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του εκμεταλλεύθηκε πλήρως υπερ της Τουρκίας  τις αστοχίες της δήλωσης Δένδια. «…Λέμε ότι τα νησιά πρέπει να είναι αφοπλισμένα σύμφωνα με τη Λωζάννη. Υπάρχει απειλή, απαντά ο Δένδιας…»  Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει σε βάρος της χώρας τη θέση Δένδια και να οδηγηθεί η Ελλάδα σε περιπέτειες. Ο πονηρός Τσαβούσογλου όμως το πήγε παραπέρα. « ..Η Γαλλία πουλά τα πολεμικά της αεροπλάνα στην Ελλάδα. Αυτό είπα στον Δένδια εκείνη την ημέρα. Αναφέρει ως δικαιολογία ότι υπάρχει απειλή και γι’ αυτό εξοπλίζονται τα νησιά. Μαζί θα λύσουμε τα προβλήματα μας.  Ό,τι και να αγοράζει η Ελλάδα δεν θα της είναι χρήσιμο..». 
  • Με τη δήλωση αυτή ο Τσαβούσογλου τονίζει ότι με τους S- 400  η ελληνική αεροπορική ισχύς  καθίσταται προβληματική και αντιμετωπίσιμη. Ωστόσο ο κ Δένδιας ουδέν ανέφερε για τους S-400 τους οποίους η Τουρκία προμηθεύθηκε για να αντιμετωπίσει όπως έχει δηλώσει διεθνώς την ελληνική Πολεμική Αεροπορία (δήλωση Ακάρ).
  • Μια ημέρα πριν τη συνάντηση της Άγκυρας, δηλαδή 14 Απριλίου 2021, η Τουρκία ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελέσει βολές με πυρά στην «τουρκική κυριαρχία- επικράτεια» σε περιοχή που  αποκαλύπτει το Μilitaire.gr, γεγονός που ήταν γνωστό στην κυβέρνηση .

 

  • Ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, η τουρκική περιοχή καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία ( Σαμοθράκη – Τζουράφα, ΧΑΡΤΗΣ Νο1) παραβιάζοντας κατάφωρα τις αποφάσεις – Καταστατικό του ΟΗΕ και επομένως θα αναμενόταν καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ για να προασπίσει την ελληνική κυριαρχία, η οποία δεν έγινε.

Πέραν αυτού όμως η τουρκική περιοχή εισέρχεται στο FIR Αθηνών και μετατρέπει 6νμ διεθνούς θάλασσας σε τουρκική κυριαρχία, θέτοντας στα άχρηστα  όλα τα ελληνικά συμφέροντα ( ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα, περιοχή SAR,  FIR Αθηνών κλπ.), παραβιάζοντας επίσης τις αποφάσεις ΟΗΕ και ΙCΑΟ περί οριοθέτησης  του FIR Αθηνών /Κων-λης. Την περίπτωση αυτή όμως του FIR, η κυβέρνηση ή δεν την αντιλήφθηκε, ή εφάρμοσε πολιτική παραχωρήσεων. Και αυτό γιατί η ελληνική αντίδραση- αν και αναποτελεσματική- αναφέρεται ΜΟΝΟΝ στην κατάληψη της ελληνικής κυριαρχίας και όχι στην κατάληψη του FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί ασπίδα προστασίας  των ελληνικών συμφερόντων στο Αιγαίο, δεδομένου ότι ορίζεται/συμπίπτει με τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Η «κουτσή» ελληνική αγγελία παρατίθεται ως τεκμήριο. ΝΟΤΑΜ Α0927/21

TO FIR ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

  • Την παραμονή της συνάντησης στην Άγκυρα, η Τουρκία επίσης ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελέσει βολές με πυρά «στην τουρκική  επικράτεια – κυριαρχία» και μέχρι ύψος 51.000 πόδια στην περιοχή του ΧΑΡΤΗ Νο 2.

  • Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η τουρκική περιοχή εισέρχεται στη διεθνή θάλασσα και εντός του FIR Αθηνών, την οποία η Άγκυρα μετατρέπει σε τουρκική κυριαρχία. Για την ενέργεια αυτή της Τουρκίας την οποία η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα, σημειώνονται:

ΠΡΩΤΟΝ: Παραβιάζει την απόφαση ΙCΑΟ 1950 περί οριοθέτησης FIR Αθηνών/Κων-λης το οποίο από τις εκβολές του Έβρου μέχρι 15νμ ανατολικά της Μεγίστης, που είναι ΑΙΓΑΙΟ, ακολουθεί τα 6νμ τουρκικά χωρικά ύδατα και τη μέση γραμμή όπου υπάρχουν ελληνικά νησιά απέναντι από τις τουρκικές ακτές.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Παραβιάζει την απόφαση ΙCΑΟ 1952 περί οριοθέτησης τα περιοχής Έρευνας και Διάσωσης ( Ελλάδας- Τουρκίας) που ορίζεται από το FIR Αθήνας/Κων-λης.

ΤΡΙΤΟΝ : Παραβιάζει το Καταστατικό ΟΗΕ διότι η Τουρκία αρπάζει 6νμ διεθνούς θάλασσας και τη μετατρέπει σε τουρκική κυριαρχία, δηλαδή 6νμ  τουρκικά  χωρικά ΄ύδατα συν  6νμ διεθνή θάλασσα. Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο 2019 η κυβέρνηση συμφώνησε με την Τουρκία ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου είναι Μεσόγειος στην οποία η Τουρκία έχει ορίσει 12νμ χωρικά ύδατα και όχι Αιγαίο όπου έχει 6νμ χωρικά ύδατα. Η  συμφωνία αποτέλεσε την απαρχή και τη βάση της τουρκο/λυβικής ΑΟΖ δεδομένου ότι με 12νμ τουρκικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Ρόδου στραγγαλίζεται η ΑΟΖ Ρόδου/Μεγίστης.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Οι τουρκικές βολές μέχρι τα 51.000 πόδια στην περιοχή νεκρώνουν τους αεροδιαδρόμους στο FIR Αθηνών από Ευρώπη σε M Ανατολή και αντιστρόφως, ενώ καθιστούν απροσπέλαστη την επικοινωνία μεταξύ Ρόδου Μεγίστης ακόμα και για τη μεταφορά ασθενών με πλοίο, αεροσκάφος ή ελικόπτερο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου