ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ", 2.139 (738)
"Η ΑΥΓΗ", 02/05/20 |
ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ,
ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ:
Η νέα περίοδος στην οποία τώρα εισερχόμαστε ορίζει νέες συντεταγμένες και για το πολιτικό σύστημα. Στη χώρα μας η πρώτη πράξη της μετά το lockdown παίχτηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Εκεί ενισχύθηκαν οι φόβοι της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση κινείται με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς ο πρωθυπουργός να μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις και σχέδιο για την κοινωνία και την οικονομία.
Χωρίς απαντήσεις στα νέα ερωτήματα
Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίαζε το σχέδιο “Μένουμε Όρθιοι”, προειδοποιούσε πως η αδράνεια στη λήψη μέτρων θωράκισης της οικονομίας και της εργασίας θα οδηγήσει σε κρίση με πολλαπλάσιο κόστος. Γι’ αυτό υπογράμμιζε την ανάγκη εμπροσθοβαρών παρεμβάσεων και την αξιοποίηση του “μαξιλαριού” ασφαλείας σ’ αυτή την κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε στις δραματικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και σε μεγάλη ύφεση χωρίς να παρουσιάζει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπισή τους.
Τα "λεφτόδεντρα" και η ατομική ευθύνη
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως σχολιαστής των οικονομικών ζητημάτων που περιμένει χρήματα από την Ευρώπη. Τα οποία αφενός είναι σταγόνα στον ωκεανό όσον αφορά το πρόγραμμα Sure, αφετέρου δεν είναι στον κοντινό χρονικό ορίζοντα. Αντί σχεδίου, η κυβέρνηση επαναφέρει τις κατηγορίες κατά ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκη για το 2015 και τα «λεφτόδεντρα» θυμίζοντας τον κυνισμό των κυβερνώντων την περίοδο των Μνημονίων. Σ’ αυτό συμβάλλει και η πλήρης μετάθεση της ευθύνης στους ίδιους τους πολίτες. Το αφήγημα για τη βαθιά ύφεση και το Μνημόνιο που έρχεται ήδη στήνεται. 20 εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια αποτελούν εγγύηση πως η κοινωνία θα το εμπεδώσει.
Μισή δουλειά, μισοί μισθοί
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη πως φέρνει «από το παράθυρο του κορωνοϊού τις πολιτικές που ο ελληνικός λαός έδιωξε από την πόρτα». Έτσι, για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους το μέλλον φαντάζει ζοφερό. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού επιδότησε την αναστολή εργασίας, τώρα πριμοδοτεί τη λογική της εκ περιτροπής εργασίας, που θα φέρει εκ των πραγμάτων σοβαρές απώλειες στο εισόδημα των εργαζόμενων. Εξάλλου, χιλιάδες επιχειρηματίες σκέφτονται σοβαρά εάν θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους ή όχι. «Μισή δουλειά, μισός μισθός» μοιάζει να είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και του Γ. Βρούτση για την εργασία. Κι από δίπλα -μέσα στο Μαξίμου για την ακρίβεια- ο ΣΕΒ χαμογελά.
Δεν είναι όμως μόνο οι εργαζόμενοι που το καλοκαίρι τους επιφυλάσσει μαύρα σύννεφα. Είναι και η λεγόμενη μεσαία τάξη, που αποτέλεσε προεκλογική σημαία της Ν.Δ.
Στον αέρα και η μεσαία τάξη
Εκτός από την ταπείνωση που επιφύλαξε στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με τα vouchers και την τηλεκατάρτιση «Σκόιλ Ελικικού» του Γ. Βρούτση, που παραμένει υπουργός -κάτι που φανερώνει πως ο πρωθυπουργός και γνώριζε, και ενέκρινε το σκάνδαλο-, η στήριξη των επιχειρήσεων είναι στον αέρα. Από τα 24 δισ. που διαφημίζει στα κανάλια η κυβέρνηση ότι έδωσε, κανείς δεν γνωρίζει πόσα από αυτά πήγαν στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους. «Ούτε ένα ευρώ» είπε την Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα, η προκαταβολή φόρου, η μη νομοθέτηση του παγώματος εξυπηρέτησης χρεών προς τις τράπεζες, ο αποκλεισμός της πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό είναι τα σημαντικότερα από όσα απασχολούν τους επιχειρηματίες.
Η ύφεση θα έχει υπογραφή Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση, κινούμενη από μικροπολιτικές σκοπιμότητες μέσα σε ένα βέρτιγκο εξυπηρετήσεων και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, βρίσκεται ενώπιον κομβικών «ασκήσεων». Πρώτον, το ρίσκο της άρσης του lockdown, ιδίως στα σχολεία και στις εκκλησίες. Δεύτερον, την ύφεση στην οικονομία και τις συνέπειες στην καθημερινότητα. Διότι μπορεί ο Γ. Στουρνάρας να βλέπει ύφεση 4%, σε αντίθεση με τις διεθνείς εκτιμήσεις για άνω του 10% λόγω της ζημιάς στον τουρισμό, όμως η αδράνεια και οι συνειδητές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε χειρότερο αποτέλεσμα.
Κάτι οποίο δεν θα μπορεί να κρύβεται εσαεί πίσω από τις δάφνες της επιτυχίας στην αναχαίτιση του ιού και τη μαγική εικόνα που φιλοτεχνούν τα ΜΜΕ. Όπως επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η πανδημία φέρνει ύφεση διεθνώς, το εύρος και το βάθος όμως της ύφεσης δεν είναι φυσική εξέλιξη, αλλά θα έχει ονοματεπώνυμο.
«Οτιδήποτε παραπάνω από το 4% γράψει το κοντέρ θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα σας. Θα είναι η ύφεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία” είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα που ο κίνδυνος ο Σεπτέμβρης να μας βρει με χιλιάδες λουκέτα και ανέργους και χωρίς »μαξιλάρι" ασφαλείας μοιάζει ολοένα και πιο πραγματικός.
Στρώνουν το έδαφος για την απόδραση, πρόκληση για τις προοδευτικές δυνάμεις
Ακόμα κι αν δεν το επιλέξει τελικά, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βάζει τα θεμέλια για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες. Η παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η άρον - άρον νομοθέτηση με την Βουλή σε καραντίνα αλλά και η εξαγγελία στο υπουργικό συμβούλιο για 26 νομοσχέδια στο ίδιο χρονικό περιθώριο, καθώς και οι «λαγοί», είτε δημοσιογραφικοί είτε πολιτικοί, στρώνουν το έδαφος.
Όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν ευνοούν απόδραση διά των εκλογών, οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής θα καταστήσουν τις κάλπες αναπόφευκτες. Την ίδια στιγμή, η ανάδειξη της σημασίας του ΕΣΥ, του κοινωνικού κράτους και στήριξης της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας συνθέτουν ένα νέο πλαίσιο.
Γι’ αυτόν τον λόγο ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα αποτελέσει την προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Μένει να φανεί εάν οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου θα σηκώσουν το γάντι, αφού οι εκλογές με απλή αναλογική διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις προοδευτικής διακυβέρνησης που θα βγάλει ξανά τα κάστανα από τη φωτιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου