οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Το ανησυχητικό στον Εβρο δεν είναι τόσο η εικαζόμενη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένο τμήμα εδάφους - το οποίο, όπως η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει, ουδέποτε καταπατήθηκε από ξένη στρατιωτική δύναμη -, αλλά η εκ του πονηρού προσπάθεια της Τουρκίας να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να εξηγήσει τις θέσεις της και τους σχεδιασμούς της. Ως εάν η Τουρκία είχε λέγειν σε αμιγώς ελληνικό έδαφος. Μια ακόμα κίνηση αμφισβήτησης που προφανώς έχει ως αφετηρία την ενόχληση της Αγκυρας από την απόφαση της Αθήνας να ολοκληρώσει τη γραμμή του φράχτη που προορίζεται για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα, η οποία, λίγους μήνες πριν, είδε τα σχέδιά της να καταρρέουν χάρη στη σοβαρή και υπεύθυνη ελληνική προεργασία και στάση στον Εβρο....

Από την "ΕΣΤΙΑ", και...



"ΕΣΤΙΑ", 27/05/20

....από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και...

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/05/20

....από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/05/20


Θωρακίζεται ο Έβρος: 
14 διμοιρίες ΜΑΤ  και 125 αστυνομικοί 
εν όψει νέας μαζικής εισόδου μεταναστών

Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι για αύξηση της πίεσης το επόμενο διάστημα.

«Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού», «σκοπός να ενισχυθούν περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στην ελληνοτουρκική μεθόριο, μετακινούνται την Πέμπτη 14 διμοιρίες των ΜΑΤ από ολόκληρη τη χώρα, συνολικά 280 αστυνομικοί. Έχει ζητηθεί επίσης η μετακίνηση επιπλέον 125 αστυνομικών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τα τοπικά Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης.

Στόχος της μετακίνησης, είναι η ενίσχυση των δυνάμεων στις Καστανιές και τις Φέρες, τα σημεία που εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη πίεση κατά την προσπάθεια, τον περασμένο Μάρτιο, μαζικής εισόδου μεταναστών στη χώρα.

Επισημαίνεται πως ήδη στον Έβρο βρίσκονται 100 άτομα της Frontex οι οποίοι θα έπρεπε να φύγουν στις 6 Ιουλίου αλλά θα υπάρξει αίτημα παραμονής τους και όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα μείνουν όλο το καλοκαίρι.

Τι θα γίνει με τον φράχτη

Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης τον περασμένο Μάρτιο, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, την Τρίτη.

Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ενταθεί η πίεση στα σύνορά μας το επόμενο διάστημα, λόγω δηλώσεων που έχουν γίνει από την άλλη πλευρά.

«Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού.» Σκοπός να ενισχυθούν περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, επεσήμανε.

Σχετικά με το ζήτημα του φράκτη στον Έβρο και τα ψευδή δημοσιεύματα ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «το θέμα στον Έβρο το έκλεισε ο πρωθυπουργός».

«Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο φράκτης θα κατασκευαστεί», τόνισε με έμφαση.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο υπουργός είπε πως «στη θάλασσα έχουμε εντείνει την αποτρεπτική μας παρουσία. Είναι δύσκολο πεδίο η θάλασσα»

Όσον αφορά τις υπερπτήσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Δε φοβόμαστε. Ούτε εγώ, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις. Προετοιμαζόμαστε και έχουμε καθημερινή συνεργασία με το ΥΠΕΞ για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε.»

Για το θέμα με τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης ο υπουργός επεσήμανε: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτές τις συμπεριφορές και προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»


Από τον Εβρο στη Μεσόγειο


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΛΙΚΗ

Ενόχληση προκλήθηκε στην ελληνική πλευρά όταν η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη σπουδή της Αθήνας να προχωρήσει στην επέκταση του φράχτη στον Εβρο, έσπευσε να ζητήσει την από κοινού εξέταση των λεπτομερειών του συγκεκριμένου ελληνικού σχεδίου. Για τους έλληνες πολίτες, η προσθήκη άλλης μιας ενόχλησης από την πλευρά της Τουρκίας ασφαλώς είναι ξεχωριστά δυσάρεστη. Και, ασφαλώς, κάθε φορά που η τουρκική πλευρά εγείρει θέματα παράλογα και εκτός πραγματικότητας, η Ελλάδα οφείλει να αντιδρά ήρεμα και αποφασιστικά, όπως αρμόζει σε μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη της περιοχής.

Ηδη λέχθηκαν πολλά για τη μετατόπιση της κοίτης του Εβρου, για το Πρωτόκολλο του 1926, όπως επίσης και για το φαινόμενο αφενός μεν να βρίσκονται δυτικά του Εβρου τουρκικά τμήματα εδάφους, αφετέρου δε στα ανατολικά του να βρίσκονται τμήματα εδάφους που ανήκουν στην Ελλάδα. Οταν η ρευστότητα της κοίτης του ποταμού δημιουργεί αμφισβητήσεις, οι δύο πλευρές έχουν εδώ και χρόνια επιτροπή που συζητεί το θέμα. Το ανησυχητικό στον Εβρο δεν είναι τόσο η εικαζόμενη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένο τμήμα εδάφους - το οποίο, όπως η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει, ουδέποτε καταπατήθηκε από ξένη στρατιωτική δύναμη -, αλλά η εκ του πονηρού προσπάθεια της Τουρκίας να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να εξηγήσει τις θέσεις της και τους σχεδιασμούς της. Ως εάν η Τουρκία είχε λέγειν σε αμιγώς ελληνικό έδαφος. Μια ακόμα κίνηση αμφισβήτησης που προφανώς έχει ως αφετηρία την ενόχληση της Αγκυρας από την απόφαση της Αθήνας να ολοκληρώσει τη γραμμή του φράχτη που προορίζεται για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα, η οποία, λίγους μήνες πριν, είδε τα σχέδιά της να καταρρέουν χάρη στη σοβαρή και υπεύθυνη ελληνική προεργασία και στάση στον Εβρο.


Η ελληνική κοινωνία και, μαζί μ' αυτήν, όλες της οι συνιστώσες παρακολουθούν από κοντά όσα αφορούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και ορθά αντιδρούν όταν αισθάνονται πως τρίτοι απεργάζονται δεινά εις βάρος της ή όταν γίνονται λάθος χειρισμοί. Τα θέματα του Εβρου δεν πρέπει να υποβαθμίζονται, ούτε να θεωρούνται μεμονωμένα, ιδίως μάλιστα κατά την τρέχουσα περίοδο, κατά την οποία η γειτονική Τουρκία έχει εμφανώς εκτυλίξει ένα ευρύ φάσμα αξιώσεων κατά της Ελλάδας από τον Βορρά έως τον Νότο. Να μη ξεχνάμε όμως ότι πολλά από τα θέματα του Εβρου ρυθμίζονται επί τόπου με τη λειτουργία των διμερών επιτροπών. Το κυρίως πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι εκεί. Οι τουρκικές ακρότητες στο Αιγαίο και οι διακηρυγμένες πρωτοβουλίες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το μείζον τη στιγμή αυτή και εκεί πρέπει να εστιάζουμε ιδιαίτερα και διαρκώς. Οι προετοιμασίες και κινήσεις της στις περιοχές αυτές καθιστούν τις προθέσεις της διάφανες.

-Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου