οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΑΠΟ ΤΑ 10 ΔΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ Η ΑΘΗΝΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΑ 32 ΔΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙ Η ΕΕ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ...

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/05/20

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/05/20

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/05/20

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/05/20



ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Χρηματοδοτήσεις-σωσίβιο ύψους 32 δισ. ευρώ στην ιστορική ύφεση προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 9,4 δισ. ευρώ μέσω δανειοδότησης. Πρόκειται για μεγάλη ανατροπή συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις που τοποθετούσαν το μερίδιο των χρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό που άλλαξε άρδην τα δεδομένα προς όφελος της χώρας μας ήταν όχι μόνο η αύξηση του συνολικού ποσού της πρότασης της Κομισιόν στα 750 δισ. ευρώ (από τα 500 δισ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά) αλλά και το γεγονός ότι κριτήριο για την κατανομή των κονδυλίων αποτέλεσε το μέγεθος της ύφεσης σε κάθε χώρα.

Στη συνολική ευρωπαϊκή δύναμη πυρός της η Κομισιόν προσθέτει το νέο πακέτο ανάκαμψης με τον τίτλο «Next Generation EU» αξίας 750 δισ. ευρώ (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις +250 δισ. ευρώ δάνεια) και τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό 2021-2027 αξίας 1,1 τρισ. ευρώ, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις να ανέρχονται σε 1,85 τρισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν σε δόσεις.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει επιπλέον 43 δισ. ευρώ μεικτά ή περί τα 32 δισ. ευρώ καθαρά, αν αφαιρεθεί η εθνική συνδρομή των περίπου 11 δισ. ευρώ. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως η Ελλάδα, πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ωφεληθεί αρκετά από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως για παράδειγμα από το Ταμείο Συνοχής και από το Ταμείο Μετάβασης. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράστηκε ικανοποίηση από τις χθεσινές ανακοινώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόταση εκτιμάται πως αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, όμως η νέα πρόσκληση παραμένει η πολιτική νομιμοποίηση του Ταμείου, η οποία προσδοκάται να επιτευχθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο 750 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω κοινής έκδοσης χρέους. Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας τις αποφάσεις τόνισε πως «η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο χρηματοδοτικό πακέτο που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα». 

Οπως επισημαίνει ο Στέλιος Πέτσας, οι προτάσεις πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή να είναι μεγάλο, φιλόδοξο, ευέλικτο, να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια και να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. Με ομπρέλα την Κομισιόν, η οποία θα διαχειρίζεται τόσο τους πόρους, όσο και την εποπτεία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, το σχέδιο ανάκαμψης βασίζεται και στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο εμπλουτίζεται με το ταμείο ανάκαμψης Next Generation. Θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλης κλίμακας δανεισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει τους ίδιους πόρους μέσω νέων φόρων (π.χ. τέλος πράσινης σακούλας, διοξειδίου κ.λπ.), μέσω δανεισμού από τις διεθνείς αγορές και από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Τα κράτη-μέλη θα καταθέτουν σχέδια αποκατάστασης, στο πλαίσιο των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, με επενδυτικές προτεραιότητες, ενώ αναμένεται τα ευρωπαϊκά εργαλεία να αποδεσμεύσουν τα ποσά, σε δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο. «Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης... Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια... Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα χρήματα του προγράμματος για την «επόμενη γενιά», όπως το χαρακτήρισε η Κομισιόν, θα σηματοδοτούν την ανάκαμψη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μέσω του Ταμείου ύψους 750 δισ. ευρώ, θα δίνεται χρηματοδοτική στήριξη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, με κύρια στόχευση τους κλάδους της Υγείας, τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, την ενέργεια και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εθνικών οικονομιών. Αν και η υποστήριξη θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη-μέλη, το νέο αυτό «εργαλείο» φιλοδοξεί να επικεντρωθεί κυρίως στα πιο επηρεαζόμενα κράτη, όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει σημαντικά ποσά από τα περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ των τρεχόντων προγραμμάτων πολιτικής συνοχής (έως το 2022). Αυτά τα ποσά είναι στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας «Αντίδραση της ΕΕ» (REACT - EU), τα οποία θα διατεθούν βάσει των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, κυρίως, για τη στήριξη των εργαζομένων και των πληττόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, το συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο περιλαμβάνει ακόμη μια πρόταση ενίσχυσης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης - σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ - για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Επίσης, προβλέπεται και ενίσχυση ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπροσθέτως, σημαντική είναι η αναβάθμιση του επενδυτικού προγράμματος της Ευρώπης «InvestEU» για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε έργα, ιδίως εκείνων που συνδέονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει σημαντικό ποσοστό από αυτά τα χρήματα, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τις μεταρρυθμίσεις και τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία» σχολίασε στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Μελέας, εθνικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, μέσω προγραμμάτων στήριξης απασχόλησης και ενθάρρυνσης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, θα είναι σε θέση να λάβει σημαντικό ποσό από το ReactEU.
 ....από τη ΣΥΡΙΖΑίϊκη "Εφ.Συν"

"Εφ.Συν", πρωτοσέλιδο, 28/05/20

"Εφ.Συν", 28/05/20

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ
Οι χώρες του Νότου κέρδισαν την πρώτη μάχη στο υπό εκκόλαψη Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., που θα αφιερωθεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στις οικονομίες των χωρών οι οποίες επλήγησαν περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες ένα φιλόδοξο σχέδιο, αποκαλούμενο «η επόμενη γενιά της Ε.Ε.», το οποίο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Νότου.
Η διαπραγμάτευση όμως τώρα αρχίζει και τίποτα δεν θεωρείται σίγουρο. Η επίτευξη ενός συμβιβασμού, για τον οποίο απαιτείται ομοφωνία των 27, είναι ακόμη μακριά και οι τέσσερις «τσιγκούνες» χώρες του Βορρά -Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία- αναμένεται να περάσουν στην αντεπίθεση...
Η Κομισιόν προτείνει για το Ταμείο Ανάκαμψης το ποσό των 750 δισ. ευρώ, από το οποίο τα 500 δισ. ευρώ θα έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ θα είναι δανειοδοτήσεις. Το εν λόγω ποσό θα αντληθεί από τις αγορές στο όνομα της Κομισιόν με εγγυήσεις των κρατών-μελών, βασισμένες στο ποσοστό της συνεισφοράς τους στους ιδίους πόρους της Ε.Ε.
Η Επιτροπή Φον ντερ Λάιεν λοιπόν δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των «4» να χορηγηθούν μόνο δανειοδοτήσεις που θα συνοδεύονται από όρους αποπληρωμής και ικανοποίησε τις χώρες του Νότου οι οποίες θέλουν να αποφύγουν τη διόγκωση του ήδη υψηλού δημόσιου χρέους που κουβαλάνε και έχουν ταχθεί υπέρ των επιχορηγήσεων.
Αλλωστε ήδη έχει εγκριθεί από τους 19 της ευρωζώνης ένα δεύτερο πακέτο ύψους 540 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει μόνο δανειοδοτήσεις από το πρόγραμμα SURE (ανεργία), την ΕΤΕπ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, δεν μπορεί να βρεί «πελατεία» μετά τους ταπεινωτικούς όρους που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων.
Το Ταμείο Ανάκαμψης συνδέεται με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027, επί του οποίου υπέβαλε προτάσεις η Κομισιόν, ορισμένες από τις οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Σε γενικές γραμμές προτείνεται προσωρινή αύξηση των δαπανών από 1,23% του κοινοτικού ΑΕΠ στο 2%. Συνολικά προτείνεται ένα ποσό γύρω στα 1,1 τρισ. ευρώ. Η ενεργοποίησή του νέου ΠΔΠ όμως από το 2021 ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένα κράτη-μέλη που έχουν άμεση ανάγκη χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή προτείνει στους 27 την άντληση από το φετινό προϋπολογισμό 60 δισ. ευρώ. Επίσης η Κομισιόν προτείνει ως «νέους πόρους» την επιβολή φόρων π.χ. για τη χρήση πλαστικών και στις πολύ μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου. Δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της όσον αφορά την εναρμόνιση στα κράτη-μέλη της φορολογίας στις επιχειρήσεις.
Αριθμοί δεν δόθηκαν ακόμη επίσημα από την Επιτροπή για τα οφέλη που θα αποκομίσουν τα κράτη-μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με βάση όμως τις διαρροές από διάφορες πηγές της Επιτροπής στην Ελλάδα αναλογούν 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. ευρών δάνεια, ενώ σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας του επιτελείου Επιτροπής, που υπολόγισε την κατανομή των κονδυλίων με βάση το πλήγμα που έφερε η πανδημία και το λοκντάουν σε κάθε χώρα, το καθαρό όφελος της Ελλάδας είναι 33,4 δισ. ευρώ (βλέπε διπλανό πίνακα).
Επίσης δεδομένου ότι τα χρήματα που θα επωφεληθεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επιπρόσθετα του ΠΔΠ 2021-2027, η χώρα μας διεκδικεί από το τελευταίο 37 δισ. ευρώ (16 δισ. για τη γεωργία και 19 δισ. για τη Συνοχή). «Διεκδικεί» διότι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επιθυμούν τη μερίδα του λέοντος. Τι μέλλει γενέσθαι εν όψει της συνόδου κορυφής της 18ης Ιουνίου; Αναμένονται έντονες αντιδράσεις από τις 4 «τσιγκούνες» χώρες του Βορρά. Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι:
  1. -Να ζητήσουν την επιβολή συγκεκριμένων δεσμεύσεων στις χώρες που θα επωφεληθούν των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ηδη η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε χθές στη σύνδεση των επιχορηγήσεων με τους δημοσιονομικούς ελέγχους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Επίσης μίλησε γενικά για ανάγκη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, εδώ έχουμε «4 διαβόλους».
  2. -Να αποφασιστούν εκπτώσεις και επιστροφές στη συνεισφορά των «4» στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
  3. -Να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων (500 δισ. ευρώ) και να αυξηθεί αυτό των δανειοδοτήσεων.
Αναμένονται λοιπόν έντονες παρασκηνιακές ενέργειες, στις οποίες θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η Γερμανία, που αναλαμβάνει από τον Ιούλιο την προεδρία της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι η φον ντερ Λάιεν απέφυγε να απαντήσει στη συνέντευξη Τύπου σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο που θα παίξει το Βερολίνο στις διαπραγματεύσεις...

Λαγκάρντ: «Αυξήστε τα χρέη σας!»

Υφεση μεταξύ 8% και 12% θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο για την οικονομία της ευρωζώνης φέτος η Κριστίν Λαγκάρντ. Σε διάλογο που είχε με νέους, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προανήγγειλε ότι, μεταξύ ήπιου, μετρίου και δυσμενούς σεναρίου, τα πιο πιθανά είναι τα δυο τελευταία.
Εστιάζοντας στις δημόσιες δαπάνες, η κεντρική τραπεζίτης του ευρώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αύξησή τους δεν θα έχει αποτέλεσμα μια νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Συμπλήρωσε, δε, ότι αν οι οικονομίες καταφέρουν να γίνουν πιο αποδοτικές, παραγωγικές και βιώσιμες, τότε η μεγέθυνση των δαπανών οφείλει να ενθαρρυνθεί. «Ολες οι χώρες του κόσμου έπρεπε να αντιδράσουν και να αυξήσουν το χρέος τους. Η χρέωση λόγω της πανδημίας όχι μόνο συστήνεται, αλλά αποτελεί και τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν».
Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στην ετήσια έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσιοποίησε χθες, η ΕΚΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους. Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο επαναξιολόγησης του ρίσκου από τις αγορές, αναζωπύρωση των πιέσεων στις πιο αδύναμες χώρες και μιας νέας κρίσης χρέους μεσοπρόθεσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου