οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

"...Οι αδειοδοτημένες εταιρείες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν μεταθέσει τις ερευνητικές τους δραστηριότητες εντός του 2021. Αυτό δεν είναι λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά λόγω των πρωτοφανών αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στον ενεργειακό τομέα, σε παγκόσμια κλίμακα, και της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Το εξόχως σημαντικό γεγονός για εμάς είναι ότι ο προϋπολογισμός των εν λόγω εταιρειών αναφορικά με τις γεωτρητικές τους εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ έχει διατηρηθεί για το 2021, κάτι το οποίο αποδεικνύει τη βούληση των εταιρειών να συνεχίσουν το γεωτρητικό τους πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, όταν κι εφόσον ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα και διασφαλιστούν οι ασφαλείς συνθήκες για το προσωπικό και τη διεξαγωγή των γεωτρήσεων, θα προχωρήσουμε με την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Αυτή είναι ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές στην κυπριακή ΑΟΖ, αν λάβουμε δε υπόψη ότι παγκοσμίως έχουν ακυρωθεί γεωτρητικά προγράμματα από τις ίδιες εταιρείες. Ηδη βρισκόμαστε στο στάδιο επαναπροσδιορισμού των νέων χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των δεσμεύσεων των αδειοδοτημένων εταιρειών, πάντοτε σε στενή συνεργασία και συντονισμό μαζί τους..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30-31/05/20

«Αν η ΕΕ ενδώσει στους εκβιασμούς της Αγκυρας, 
θα πλήξει την αξιοπιστία της»

«Οι ανησυχίες για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο, στη Συρία, στη Λιβύη, έχουν αναντίλεκτα οδηγήσει πολλούς, και δικαιολογημένα, στο να προσεγγίζουν την Τουρκία ως κράτος-ταραξία στην περιοχή» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ

Μήνυμα ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι στις σχέσεις της με την Τουρκία και αν τυχόν ενδώσει στους εκβιασμούς, «κυρίως μέσω της χρήσης της μεταναστευτικής πίεσης», αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία της, στέλνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στην αποκλειστική συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» σημειώνει ότι πολλοί είναι πλέον αυτοί που ανησυχούν για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο, τη Συρία και τη Λιβύη, και αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως κράτος-ταραξία...

Η Τουρκία συνεχίζει να είναι παρούσα - παράνομα - στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυξάνεται η ανησυχία μετά και την αναστολή των εργασιών των νόμιμα αδειοδοτημένων εταιρειών; Υπάρχει κίνδυνος να μην επιστρέψουν;

Παρά τον πόλεμο που διεξάγει η ανθρωπότητα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και παρά την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς όλες τις χώρες να συνεργαστούν και να επιδείξουν πραγματική αλληλεγγύη για την αντιμετώπισή της, η κλιμάκωση των τουρκικών έκνομων ενεργειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζεται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι γεγονός ότι οι αδειοδοτημένες εταιρείες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν μεταθέσει τις ερευνητικές τους δραστηριότητες εντός του 2021. Αυτό δεν είναι λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά λόγω των πρωτοφανών αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στον ενεργειακό τομέα, σε παγκόσμια κλίμακα, και της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Το εξόχως σημαντικό γεγονός για εμάς είναι ότι ο προϋπολογισμός των εν λόγω εταιρειών αναφορικά με τις γεωτρητικές τους εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ έχει διατηρηθεί για το 2021, κάτι το οποίο αποδεικνύει τη βούληση των εταιρειών να συνεχίσουν το γεωτρητικό τους πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, όταν κι εφόσον ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα και διασφαλιστούν οι ασφαλείς συνθήκες για το προσωπικό και τη διεξαγωγή των γεωτρήσεων, θα προχωρήσουμε με την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Αυτή είναι ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές στην κυπριακή ΑΟΖ, αν λάβουμε δε υπόψη ότι παγκοσμίως έχουν ακυρωθεί γεωτρητικά προγράμματα από τις ίδιες εταιρείες. Ηδη βρισκόμαστε στο στάδιο επαναπροσδιορισμού των νέων χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των δεσμεύσεων των αδειοδοτημένων εταιρειών, πάντοτε σε στενή συνεργασία και συντονισμό μαζί τους.

Είδαμε στα Κατεχόμενα να ασκείται κριτική στον Ακιντζί ακόμα και για το αίτημά του για βοήθεια λόγω κορωνοϊού. Ποιοι είναι οι στόχοι της Αγκυρας ενόψει και των «εκλογών» στα Κατεχόμενα;
Είναι πραγματικά λυπηρό ότι ακόμη και ένα θέμα ανθρωπιστικής φύσεως θεωρείται από μερίδα πολιτικών και κομμάτων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ως ευκαιρία εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και προώθησης του στόχου της Τουρκίας για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

Οσον αφορά την πολιτική της Αγκυρας, είναι γνωστό ότι η Τουρκία ασκεί καταλυτικό έλεγχο στις εξελίξεις όπως διαδραματίζονται στα Κατεχόμενα. Είναι επίσης γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί δημόσιες παρεμβάσεις από μέρους αξιωματούχων της Τουρκίας, ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο, στηρίζοντας δυνάμεις οι οποίες σε πλήρη ταύτιση με την Αγκυρα υπονομεύουν την προοπτική λύσης και προωθούν τη διχοτόμηση. Εμείς συνεργαζόμασταν πλήρως με τον γενικό γραμματέα των ΗΕ πριν από την πανδημία και αυτό θα πράξουμε και στη συνέχεια για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν με σαφείς όρους αναφοράς, όπως ζήτησε ο γενικός γραμματέας των ΗΕ. Εύχομαι και ελπίζω η Τουρκία να αλλάξει στάση.

Πώς οργανώνει τις διεθνείς συμμαχίες της η Κυπριακή Δημοκρατία και προς τα πού στρέφει την προσοχή της; Θα απαιτήσετε επιπλέον μέτρα κατά της Τουρκίας από την ΕΕ και τι περιθώρια υπάρχουν, με δεδομένο ότι όλοι επενδύουν στις προσπάθειες η Αγκυρα να παραμείνει στην «αγκαλιά της Δύσης»;

Η ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεών μας με άλλα κράτη, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, και η ανάπτυξη μεταξύ μας συμμαχιών και συνεργειών αποτελούν τον βασικότερο πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής μας. Συμμαχίες οι οποίες εδράζονται σε κοινούς στόχους και αξίες, βασιζόμενες με μια θετική προσέγγιση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της αλληλεγγύης. Ολες αυτές οι συνεργασίες, χωρίς αμφιβολία, θωρακίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας, όχι μόνο των χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και άλλων ισχυρών δυνάμεων παγκοσμίως. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες εδραιώνονται και αναγνωρίζονται νομικά και πολιτικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της χώρας μας μάς ανάγκασαν να αντιδράσουμε με πολιτικά μέσα, έντονα, σε όλα τα βήματα που συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, με βασικό πυλώνα τη λήψη σειράς μέτρων από την ΕΕ κατά της Τουρκίας, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας στο πιο υψηλό επίπεδο, ενώ τέθηκαν σε ισχύ και κυρώσεις.

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι εταίροι μας έχουν ειδικές σχέσεις με την Τουρκία, κάτι το οποίο σεβόμαστε, όμως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ τηρούν ενιαία στάση αρχών όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο. Η ΕΕ βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία, όμως αν τυχόν ενδώσουμε στους εκβιασμούς της, κυρίως μέσω της χρήσης τής μεταναστευτικής πίεσης, θα είναι κάτι που θα πλήξει την αξιοπιστία της ΕΕ. Οι ανησυχίες για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο, στη Συρία, στη Λιβύη, έχουν αναντίλεκτα οδηγήσει πολλούς, και δικαιολογημένα, στο να προσεγγίζουν την Τουρκία ως κράτος-ταραξία στην περιοχή.

Η Αγκυρα θα επιδιώξει κλιμάκωση της έντασης με Ελλάδα και Κύπρο, σε μια προσπάθεια εξαγωγής και της εσωτερικής της κρίσης; Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο;

Το μοτίβο της εξαγωγής εσωτερικών κρίσεων μέσω της τροφοδότησης εντάσεων έναντι των γειτόνων της ή ακόμη και της εργαλειοποίησης θεμάτων όπως το Μεταναστευτικό, με στόχο την άσκηση γενικότερων πιέσεων, είναι κάτι το οποίο έχουμε δει επανειλημμένα από μέρους της Τουρκίας, τόσο στο πρόσφατο όσο και στο μακρινό παρελθόν. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες μιας έξαρσης αναθεωρητικών και αποσταθεροποιητικών συμπεριφορών της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από δικής μας πλευράς, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην κατεύθυνση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας και της προώθησης πρωτοβουλιών οι οποίες προάγουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όπως κατεξοχήν αναδεικνύεται μέσα από τις πολυεπίπεδες συνεργασίες μας με χώρες της περιοχής. Σίγουρα, τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα. Να υπενθυμίσουμε ότι κατ' επανάληψη έχουμε καλέσει την Τουρκία να διαπραγματευτούμε για τον καθορισμό ΑΟΖ, βόρεια και δυτικά της Κύπρου.

Η πανδημία άφησε πληγές στην Κυπριακή Δημοκρατία και τι επιπτώσεις είχε στην οικονομία;
Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα με μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού. Τα πρώτα μέτρα λήφθηκαν στις 23 Ιανουαρίου. Με τις συμβουλές των ειδικών, την αποφασιστικότητα που επιδείξαμε ως κυβέρνηση, την ευθύνη και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, αλλά πάνω από όλα την πειθαρχία, την ευθύνη και τη συνεργασία των πολιτών, καταφέραμε η Κύπρος να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ως αποτέλεσμα της συλλογικής αυτής προσπάθειας, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους από τον COVID-19.
Περαιτέρω, με τη διενέργεια πέραν των 115.000 εργαστηριακών εξετάσεων, η χώρα μας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ως επίσης και στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως, όσον αφορά τον συνολικό αριθμό τεστ κατ' αναλογία πληθυσμού. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην Κύπρο έχει εξεταστεί περισσότερο από το 12% του πληθυσμού της χώρας, γεγονός το οποίο έχει αναγνωρισθεί από διεθνείς οργανισμούς υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Αναντίλεκτα, όμως, η πανδημία έχει προκαλέσει πρωτοφανή κρίση στην παγκόσμια οικονομία, μη εξαιρουμένης και της κυπριακής οικονομίας, λόγω των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν. Η κυβέρνηση, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, εκπόνησε και εκτέλεσε ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τεράστιο ποσό για τα μεγέθη της κυπριακής οικονομίας, ενώ μόλις προχθές εξαγγείλαμε ένα νέο γενναιόδωρο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, σε διάφορα επίπεδα, καθώς και επίσπευσης αναπτυξιακών δαπανών του κράτους. Με αυτό το πακέτο θέλουμε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις και η πραγματική οικονομία με γρήγορη και φτηνή ρευστότητα, με απευθείας επιχορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, με επιχορήγηση επιτοκίων για αυτές, με επιχορήγηση επιτοκίων στεγαστικών δανείων. Ενα πακέτο που μπορεί να αγγίξει περίπου τα 2 δισ. ευρώ.

Η πανδημία βρήκε το σύστημα υγείας της Κύπρου σε μια κομβική στιγμή, αφού είχε ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ. Σε αυτό το στάδιο, η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κρίση στη δημόσια υγεία και να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις της πανδημίας. Είδαμε συστήματα υγείας-πρότυπο να καταρρέουν παγκοσμίως. Και θέλω να σημειώσω με ικανοποίηση ότι, παρά τη μεταβατική περίοδο για το σύστημα δημόσιας υγείας στην Κύπρο και τις όποιες ελλείψεις παρατηρήθηκαν, το σύστημα ανταποκρίθηκε επαρκώς, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γιατί οι τουρίστες να διαλέξουν την Κυπριακή Δημοκρατία και ποια μέτρα προστασίας θα ληφθούν;
Η τουριστική βιομηχανία είναι από τους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Οι επιδημιολογικές επιδόσεις της Κύπρου, όμως, μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων εδώ και λίγες εβδομάδες και να υλοποιήσουμε το πλάνο δράσης για την ανάκαμψη και την επανεκκίνηση και της οικονομίας και του τουριστικού τομέα.

Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία, στις 9 Ιουνίου ανοίγουν τα αεροδρόμια και η έμφαση πλέον δίδεται στην προσέλκυση τουριστών. Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Η Κύπρος βρίσκεται στη σφαίρα ενδιαφέροντος μεγάλων αεροπορικών εταιρειών και οργανωτών ταξιδιών, αφού διαφαίνεται θετική ανταπόκριση όσον αφορά την προσφορά τουριστικών πακέτων με προορισμό την Κύπρο.

Κύριο μέλημά μας, οι τουρίστες στην Κύπρο να απολαύσουν την παραμονή τους στη χώρα μας σε συνθήκες ασφάλειας.

Γι' αυτό έχουμε σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή εξειδικευμένα πρωτόκολλα ανά τομέα, τα οποία παρέχουν οδηγίες και κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ δημιουργήθηκε μηχανισμός με βάση τον οποίο θα πραγματοποιούνται τακτικότατες επιθεωρήσεις για να διασφαλιστεί αυστηρή συμμόρφωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τουριστικό κλάδο. Μάλιστα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει τα έξοδα θεραπείας και τυχόν οποιαδήποτε άλλα έξοδα προκύψουν εάν κατά τη διάρκεια των διακοπών των τουριστών μολυνθεί με κορωνοϊό οποιοσδήποτε εξ αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου