Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό, από κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις και συνέδρια στα οποία λαμβάνουν μέρος παράγοντες που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση απόψεων για το ελληνικό ζήτημα. Επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα με τους πιστωτές της και για τη στάση της κυβέρνησης, η οποία θεωρούν ότι δεν έχει σχέδιο. Ολοι δυσκολεύονται να απαντήσουν στο ερώτημα «τι έρχεται; (what is next?)».
Σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση για την Ελλάδα που διοργάνωσε πριν από περίπου 10 ημέρες στο Λονδίνο η London Business School συμμετείχαν ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας και πρώην μέλος της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν, η σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Κάρολιν Ατκινσον, ο πρώην εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς, ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βαϊστσέκερ, το μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, οι οικονομολόγοι καθηγητές Mπάρι Αϊχενγκριν του Μπέρκλεϊ, Τίτο Μποέρι του Μποκόνι, Λουίς Γκαρικάνο της LSE, Ελέν Ρέι της LSE, Μιχάλης Ιακωβίδης της LBS, Νίκος Βέττας του ΟΠΑ, Δημήτρης Βαγιάνος της LSE κ.ά. Εκ μέρους της κυβέρνησης παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Οι εκτιμήσεις
Οπως προκύπτει από τη συνάντηση, «ακόμη και όσοι διάκεινται θετικά προς την Ελλάδα δεν μπορούν να υποστηρίξουν τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης». Με βάση τα δεδομένα, τα οποία δεν έχουν αλλάξει σημαντικά έκτοτε, εκτιμάται ότι «δεν έχουν γίνει αρκετά βήματα για μια συμφωνία».
Μάλιστα κάποια στιγμή υπήρξε μια αξιοσημείωτη κουβέντα ανάμεσα σε Ασμουσεν και Ατκινσον, από την οποία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να γίνει με την Ελλάδα». Εγινε επίσης σαφές ότι «η Bundestag δεν θα υποστηρίξει πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ» και πως «το ΔΝΤ έχει από μόνο του περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει». Η τοποθέτηση του Ασμουσεν αναφέρεται ότι «δεν ήταν ενθαρρυντική για την Ελλάδα», ενώ οι ίδιες πηγές δεν βλέπουν «πώς οι Αμερικανοί μπορούν να παρέμβουν σε αυτό το στάδιο».
Ισπανική «επίθεση»
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον όταν πήρε τον λόγο ο κ. Χουλιαράκης. Οπως αναφέρεται, η εντύπωση όσων τον πρωτογνώριζαν ήταν «πολύ θετική». Τον περιγράφουν ως «ευγενή» και «συγκροτημένο» και πως οι απόψεις του «απηχούν τις επικρατούσες τάσεις». Αξιοσημείωτη πάντως ήταν η τοποθέτηση του Ισπανού Λουίς Γκαρικάνο, που είναι το «οικονομικό μυαλό» των Ciudadanos. Απευθυνόμενος στον κ. Χουλιαράκη είπε προκαλώντας αμηχανία στους παρευρισκομένους: «Ολα όσα μας είπατε ακούγονται ωραία. Αναφέρατε όλες τις λέξεις που θέλει να ακούσει το ακροατήριο, δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα, υπεύθυνα κ.τ.λ. Δεν πιστεύω όμως ούτε λέξη». Ο κ. Χουλιαράκης πιέστηκε και από άλλους, οι οποίοι του έλεγαν «καλά αυτά που μας λέτε, αλλά για λογαριασμό ποιου μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να δεσμευτείτε;». Επίσης, όταν τον ρώτησαν για την κατάργηση μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα τις σχετικές αποφάσεις των υπουργών Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και Δημόσιας Διοίκησης Γιώργου Κατρούγκαλου, απέφυγε να απαντήσει. Χαριτολογώντας ο συντονιστής της συζήτησης είπε: «Προφανώς ο Γιώργος γίνεται πολιτικός και αποφεύγει να απαντήσει κάποιες ερωτήσεις συνολικά», για να ανταποκριθεί ο κ. Χουλιαράκης, εμφανώς συγκρατώντας τον θυμό του, ότι «πρόκειται μια πολύ καλή ερώτηση για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όχι για μένα».
Το συνέδριο της ΕΚΤ
Η ίδια εντύπωση ότι πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει συμφωνία που να δημιουργεί προοπτικές ανάκαμψης της χώρας δημιουργήθηκε και στο συνέδριο της ΕΚΤ που ακολούθησε τη συνάντηση του Λονδίνου, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Εκεί συναντήθηκαν αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες και οικονομολόγοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία για να εξετάσουν τα βασικά αίτια της υψηλής ανεργίας και του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρώπη.
Αν και η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα, ωστόσο το θέμα συζητήθηκε έντονα στο περιθώριο της συνάντησης, στην οποία όπως αναφέρουν πηγές που παρευρέθηκαν «δεν υπήρχε ελληνική παρουσία».
Στους διεθνείς κύκλους κοινή είναι η πεποίθηση ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πορευθεί και εξακολουθεί και πορεύεται χωρίς σχέδιο και το ερώτημα που τίθεται από όλους είναι τι θα συμβεί αύριο και πώς θα αποφευχθεί όχι μόνο μια οικονομική αλλά και μια πολιτική κατάρρευση» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
ΠΗΓΗ: "ΤΟ ΒΗΜΑ"
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου