οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

"...Στη Χαριλάου Τρικούπη και την Αγίου Κωνσταντίνου δεν είναι κρυφό εδώ και καιρό άλλωστε ότι διεκδικούν στο Κοινοβούλιο τη μαχητικότητα της αντιπολίτευσης που αναλογεί στη δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Χθες λοιπόν σύσσωμη η Συμπαράταξη επιδόθηκε σε μία εξάωρη σχεδόν αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τη συζήτηση επερώτησής της για την «κατάρρευση του ΕΣΥ»..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 30/09/16
Το ΕΣΥ, οι κόντρες και μια κρητική «βεντέτα»
Οι κοινοβουλευτικοί διαξιφισμοί συνεχίστηκαν για τρίτη σερί ημέρα, αυτή τη φορά με αφορμή επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

"ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ", της Αγγελικής Κ. Καραγεώργου

Τρίτη μέρα σερί ήταν η χθεσινή στην Ολομέλεια για τη Φώφη Γεννηματά και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στη Χαριλάου Τρικούπη και την Αγίου Κωνσταντίνου δεν είναι κρυφό εδώ και καιρό άλλωστε ότι διεκδικούν στο Κοινοβούλιο τη μαχητικότητα της αντιπολίτευσης που αναλογεί στη δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Χθες λοιπόν σύσσωμη η Συμπαράταξη επιδόθηκε σε μία εξάωρη σχεδόν αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τη συζήτηση επερώτησής της για την «κατάρρευση του ΕΣΥ».

Από το βήμα του Βουλευτηρίου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι εγκατέλειψε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην τύχη του. «Στα νοσοκομεία σήμερα κρίνεται η επιβίωση και δοκιμάζεται πραγματικά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια... Χειρότερα δεν γίνεται πια» υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, συμπληρώνοντας πως στην Ελλάδα του 2016, «χρησιμοποιούν ως πρότυπο δομές της Κούβας του 1960 και τελικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν το όνομα των κέντρων υγείας, για να μην θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΔ. Από το κάδρο των ευθυνών στον χώρο της Υγείας η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν εξαίρεσε ούτε τη ΝΔ. «Οταν κυβερνάνε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παράγουν χρέη» είπε για να εξηγήσει ότι «η ΝΔ, ιδίως την περίοδο 2004-2009, κατασπατάλησε τους πόρους, υποβάθμισε την ποιότητα, χειρίστηκε με άκριτο κομματισμό τα νοσοκομεία, οδήγησε συνειδητά τους πολίτες στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας». Μάλιστα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «όλο αυτό το διάστημα δεν βρήκε καμιά λέξη αυτοκριτικής». Η Γεννηματά κατέθεσε επίσης στα Πρακτικά καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ που, όπως υπογράμμισε, «τα λένε όλα» για τις δραματικές συνέπειες που έχουν «τα ψέματα της κυβέρνησης» στην Υγεία. Τόνισε την έξαρση των θανάτων ασθενών λόγω έλλειψης προσωπικού και αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας πως σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2016 είναι μειωμένα σε σχέση με το 2014.

Παραλλήλως προχώρησε στην κατάθεση επτά προτάσεων για μια νέα Εθνική Πολιτική Υγείας. Σκοπός, είπε, είναι να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για όλους τους πολίτες, να καλύπτονται οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και οι χρόνια πάσχοντες και να δοθεί βάρος στην πρόληψη, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία.

«ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ» Η ΒΟΥΛΗ. Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, ωστόσο, όταν ο Χανιώτης Παύλος Πολάκης ενώ απαντούσε στην Εύη Χριστοφιλοπούλου άρχισε να φωνάζει προς τον Ηρακλειώτη Βασίλη Κεγκέρογλου: «Ακουσα τα "γελοίος" και τα "χαμένο κορμί" που είπες. Γελοίος είσαι και φαίνεσαι». Αίσθηση προκάλεσε όμως και η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κινήθηκε προς τα υπουργικά έδρανα αποκαλώντας τον αναπληρωτή υπουργό «τσαρλατάνο» και «τραμπούκο». Την ένταση επιχείρησε να κατευνάσει ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν απευθύνεται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζει μόνο ένα πρόσωπο, τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό.

Σημειώνεται ότι ο Πολάκης για πρώτη φορά απάντησε στις κατηγορίες για τα διπλά ταμεία την περίοδο που ήταν δήμαρχος Σφακίων. Εδωσε τη δική του πτυχή, υποστηρίζοντας ότι «το "μαύρο" ταμείο είναι αυτό που εγώ είπα στην ΚΕΔΕ. Είπα ότι αντί για στεφάνια στις κηδείες, οι Σφακιανοί θα έδιναν λεφτά για να πληρώνουμε το ιατρείο. Να σταματήσει λοιπόν το παραμύθι».
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/09/16
Παλικαρισμοί χωρίς συνέχεια

Της Τασούλας Καραϊσκάκη


Η χθεσινή στιχομυθία, στη Βουλή, μεταξύ Πολάκη - Κεγκέρογλου «Γελοίος είστε και φαίνεστε», «Είστε τραμπούκος», όπως και εκείνη το βράδυ της Τρίτης στο καφενείο της Βουλής μεταξύ Σκουρολιάκου - Ψαριανού «άντε ρε ξεφτίλα», «ρούφα ένα ένα τα παπ...» δεν είναι πρωτοφανείς. Ταραχώδεις συνεδριάσεις, θεατρικοί διαξιφισμοί, ακοσμίες, σκαιότητες, εμπαθείς και αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις παρατηρούνται από τότε που οι Ελληνες απέκτησαν Σύνταγμα, ύστερα από το κίνημα του 1843, και την πρώτη Βουλή. Η αρχή της δεδηλωμένης που επιβλήθηκε το 1875 ήταν ναι μεν μια κατάκτηση πρωτοπόρα για την Ευρώπη αλλά η ελληνική Βουλή δεν υπήρξε αντιστοίχως το υπ’ αριθμόν ένα πρότυπο νηφαλιότητας, ειρηνικής ανταλλαγής επιχειρημάτων και κοσμιότητας. 

Υβρεις ανταλλάσσουν πατέρες του έθνους κουτσαβακικής νοοτροπίας, από καταβολής κοινοβουλευτισμού, και χαρακτηρισμοί όπως «βούλωσ’ το, ρε», «είσαι τενεκές ξεγάνωτος» καταγράφονται (όχι στα πρακτικά της Βουλής, αλλά από κοινοβουλευτικούς συντάκτες) από τις αρχές του 20ού... Και αυτές οι συμπεριφορές, οι φωνασκίες, οι παλικαρισμοί, αφήνουν βαριά σφραγίδα στο σώμα της Βουλής εμφανίζοντάς το ως μια αναιδή συντεχνία, ενώ δεν είναι εν τω συνόλω. Ωστόσο οι ευπρεπείς και ευάγωγοι, αν και αρκετοί, μοιάζουν λίγοι στο να περιορίσουν την προκατασκευασμένη αντιρρητική, τον χολωμένο οργίλο αψίθυμο λόγο και να κάνουν τον θεσμό όχι αρένα προμελετημένων συγκρούσεων αλλά πεδίο γόνιμης κριτικής στην εκτελεστική εξουσία. Συνεχώς βιώνουμε πείσμονα αρνητική στάση, χωρίς ουσιώδες μετά.

Πρακτική που συντηρεί τη στείρα καθεστηκυία βουλευτική αταξία – το βέλος της εξέλιξης να κοιτάει σταθερά στα χαμηλά. Οι εκπρόσωποι του λαού δείχνουν απρόθυμοι να εισάγουν κάτι που θα κεραυνοβολούσε τις συνήθειες του κοινοβουλευτικού καφενείου και οι εκπροσωπούμενοι βυθίζονται όλο και περισσότερο σε μια κατάσταση απογοήτευσης και εν τέλει κυνισμού και αδιαφορίας για τα κοινά και την πολιτική, που κομίζουν μόνο συμφορές – περικοπές μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων, δηλαδή τη φτωχοποίηση των πολλών (που έχει βαθιές ρίζες, τις ευάλωτες στη διαφθορά κρατικές λειτουργίες, την εξειδίκευση στην αρπαχτή, τις καταχρήσεις, τα σκάνδαλα, την υποβάθμιση της Παιδείας, τη δανεική ζωή...). Ετσι το κράτος συρρικνώνεται στο γνωστό δισυπόστατο διπρόσωπο «ον», που είναι ταυτόχρονα ένα τέρας στασιμότητας, απολίθωσης, γραφειοκρατίας, αυταρχισμού, αλλά και ένα είδος Αγιου Βασίλη που μοιράζει θέσεις εργασίας, εξυπηρετήσεις, άδειες, χρήματα... Οσο παραμένει αυτή η στάση, κανένας σπόρος λογικής, υπευθυνότητας, συμμετοχής δεν θα πέσει στην απισχνασμένη χώρα.

Χωρίς κάτι καινούργιο να συντελείται εκεί στα έδρανα της Βουλής, που προϋποθέτει διαφορετικό τρόπο βουλευτικής σκέψης, δεν νοείται οικονομικό και κοινωνικό καλό. Χωρίς κάτι νεοφανές στους οικονομικούς και πολιτικούς όρους ζωής, δεν νοείται ρωγμή στο τέλμα.

Ομως οι πολιτικές νοοτροπίες, παρά τον αριστερό αιθέρα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, παραμένουν αναλλοίωτες. Κι αυτό είναι πιο σοβαρό κι από τις πιο σοβαρές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου