οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

"...Λένε πως, αν κάποιος πέσει σε κινούμενη άμμο, βυθίζεται ταχύτερα όταν πανικοβληθεί και κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον βούρκο. Ενώ μια συγγνώμη θα ήταν αρκετή, τα στελέχη της ΠΦΑ έπιασαν την παλιά τους τέχνη, να κάνουν το μαύρο άσπρο. Ξέχασαν, όμως, πως αυτές οι επικοινωνιακές πρακτικές πλέον δεν πιάνουν..."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"



                                                            "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/10/16

Η ροζ «Αυγή»

"ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ", του Πάσχου Μανδραβέλη
Μόνο μία εφημερίδα αναπαρήγαγε –και μάλιστα εικονογραφημένα– τα αποσπάσματα από την ιδιωτική αλληλογραφία του δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας, αυτά που πρωτοδημοσίευσε η ιστοσελίδα zougla.gr. Η εφημερίδα η οποία έκανε «κόπι πάστε», όπως θα ‘λεγε και ο κ. Παύλος Πολάκης, τα προσωπικά email ήταν «Η Αυγή» στο φύλο της 17ης Οκτωβρίου 2016 (σελ. 22-23). Η ίδια εφημερίδα, την επόμενη ημέρα, μοστράρισε στην πρώτη σελίδα και το όνομα του δικαστή. Το αναφέρουμε αυτό διότι, κατά την προσφιλή τακτική της «Αριστεράς», τα στελέχη της ξεκίνησαν να επαναλαμβάνουν ένα ψεύδος με την ελπίδα να θεωρηθεί αλήθεια.

Ετσι ο κ. Νίκος Φίλης είπε στον ΣΚΑΪ (20.10.2016) ότι «η “Αυγή” δεν έγραψε τα ροζ που ακούγονται. Αναφέρθηκε στο γεγονός του πειθαρχικού ελέγχου και στο όνομα που είχε ήδη δημοσιευθεί. Αυτό συνιστά παραβίαση δεοντολογίας;» αναρωτήθηκε. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Νίκος Παππάς: «Τα προσωπικά δεδομένα είναι απαραβίαστα. Η “Αυγή” δεν έκανε καμία αναφορά στην προσωπική ζωή του δικαστή... Τη Δευτέρα αναφερόταν σε ερώτηση το όνομα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και την Τρίτη ανέφερε και η “Αυγή” το όνομά του» (ΣΚΑΪ 19.10.2016). Μαζί τους και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, που είπε ότι «η “Αυγή” αναφέρεται στο παράπτωμα και όχι σε όλα τα υπόλοιπα!... Η “Αυγή” δεν αναφέρθηκε σε καμία ροζ απόχρωση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αναφέρθηκε στα πραγματικά δεδομένα που είχαν να κάνουν με το συγκεκριμένο παράπτωμα», κ.ά. Ο πρωθυπουργός πάλι ήταν πιο προσεκτικός. Δεν μπήκε στη λογική «η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν δημοσίευσε ροζ λεπτομέρειες», αλλά, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, είπε κάτι χειρότερο: «Και προσέξτε: Δεν πρόκειται εδώ για ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή. Αυτή είναι ιερή και απαραβίαστη. Το ζήτημα αφορά τον έλεγχο πράξης που σχετίζεται με μια ενδεχόμενη παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία, την ανάδειξη δικαστών που αφορά ευθέως το δημόσιο συμφέρον» (23.10.2016).

Και είναι χειρότερο, διότι ακριβώς αυτό το επιχείρημα περί δημοσίου συμφέροντος επικαλέστηκε και ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος όταν έβγαλε ένα προσωπικό βίντεο πρώην στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού: «Είναι απίστευτα υποκριτικό το εφεύρημα των προσωπικών δεδομένων πίσω από το οποίο επιχειρεί να κρυφτεί, γιατί προσωπικά είναι τα δεδομένα της ιδιωτικής σου ζωής και αυτά μέχρι ενός σημείου, όταν ανακατεύεσαι με τα κοινά... και, φυσικά, επειδή το υλικό αυτό δεν έχει κανένα άλλο ενδιαφέρον εκτός από την πολιτική του διάσταση και από τον επιπόλαιο τρόπο που επιλέγονται κορυφαία στελέχη σε ένα κόμμα από το οποίο ο λαός περιμένει λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούν...» («Η πολιτική του καρότου», 19.6.2014). Ηταν τότε που η «Αυγή» δικαίως εξεμάνη και έγραφε για «τη δημοσιογραφία του πολιτικού εκβιασμού και της λάσπης, που επανέκαμψε» («Αϊ σιχτίρ, “δημοσιογράφε”!», 22.6.2014).

Λένε πως, αν κάποιος πέσει σε κινούμενη άμμο, βυθίζεται ταχύτερα όταν πανικοβληθεί και κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον βούρκο. Ενώ μια συγγνώμη θα ήταν αρκετή, τα στελέχη της ΠΦΑ έπιασαν την παλιά τους τέχνη, να κάνουν το μαύρο άσπρο. Ξέχασαν, όμως, πως αυτές οι επικοινωνιακές πρακτικές πλέον δεν πιάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου