Το κύριο θέμα, από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"
και οι εσωτερικές σελίδες
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 28-30/10/16 |
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 28-30/10/16 λεζάντας |
Η τελευταία γραμμή άμυνας
Με περιχαράκωση στις διατάξεις του νόμου Παππά και επίθεση εναντίον όλων η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες
Της Βούλας Κεχαγιά
Η επομένη της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες βρήκε το Μέγαρο Μαξίμου να εκπέμπει δύο πολιτικά μηνύματα. Πρώτον ότι δεν εξέπεσε ο νόμος Παππά (4339/2015) και δεύτερον ότι δεν πέφτει ο ίδιος ο υπουργός Παππάς.
Ετσι, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει το κεφάλι του υπουργού επί πίνακι και η Νέα Δημοκρατία απαιτεί από την κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες επειδή κατέρρευσε το κεντρικό της αφήγημα, το Μαξίμου επιλέγει τη στρατηγική της αντεπίθεσης και προδιαθέτει για σκληρότερη μάχη κατά της διαπλοκής, με ζητούμενο την αποκατάσταση του τηλεοπτικού τοπίου. Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να δείξει ότι δεν αποσταθεροποιείται από μια δικαστική απόφαση και για να πείσει επ' αυτού αφήνει να διαρρέει ότι μεταθέτει τον κυβερνητικό ανασχηματισμό για αργότερα. Κάποιοι ωστόσο εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να αιφνιδιάσει προχωρώντας σε αλλαγές Κυριακή ή Δευτέρα.
Η κυβέρνηση παρά το ηλεκτροσόκ που υπέστη από την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρεί ότι έχει κριθεί αντισυνταγματική μόνο η διάταξη 2Α του περίφημου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, επομένως εκπίπτει ο διαγωνισμός, όχι όμως και το νομοθέτημα στο σύνολό του. Ο διαγωνισμός που θα διενεργήσει πια το ΕΣΡ θα γίνει με βάση τον ισχύοντα νόμο, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Τη Δευτερα το πρωί θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Εάν η ΝΔ δεν συναινέσει, τότε ο υπουργός Επικρατείας καταθέτει νομοθετική ρύθμιση, με βάση την οποία όποιο τηλεοπτικό κανάλι θέλει να εκπέμπει - έως ότου υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ - θα πρέπει να εξασφαλίσει βεβαίωση λειτουργίας, δηλαδή προσωρινή άδεια. Για να τη λάβει όμως θα πρέπει να καταβάλει υποχρεωτικά ένα τίμημα και να τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις για θέσεις απασχόλησης, υποδομές και πρόγραμμα. «Τα επόμενα βήματα θα γίνουν με τον νόμο Παππά» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του τηλεοπτικού τοπίου. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι ο διαγωνισμός για την εκχώρηση των τηλεοπτικών αδειών είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. Ενα από τα θέματα που προκύπτουν μετά την επιθετική αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ είναι το ποιο θα είναι το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλουν όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί επιθυμούν να εξασφαλίσουν προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αίτηση για εξασφάλιση προσωρινής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας μπορούν να υποβάλουν όχι μόνο τα υφιστάμενα κανάλια αλλά επιπλέον και όσα βρίσκονται υπό συγκρότηση ή όσοι επιχειρηματίες αποφασίσουν τώρα πως θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της τηλεόρασης. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» επιμένουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καθορίσει ένα fix τίμημα για όλους τους ενδιαφερομένους, το οποίο ενδεχομένως να σχετίζεται και με τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να εξασφαλίσουν την εκπομπή τους από το φάσμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο Νίκος Παππάς είπε ότι συνολικά θα μπορούσε να καταβληθεί από τους καναλάρχες το ποσό των 25 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση και έως ότου βεβαίως διενεργηθεί διαγωνισμός από το ΕΣΡ. «Λαθεύουν όσοι νομίζουν ότι μετά το ΣτΕ θα υπογράψω ένα παλιόχαρτο που θα λέει στο κλειστό κλαμπ των καναλαρχών "συνεχίστε"» ήταν μία από τις ατάκες του υπουργού Επικρατείας στην ΕΡΤ. Συνοδεύτηκε δε από την επισήμανση πως το «τζάμπα τελείωσε, τον διαγωνισμό θα τον κάνει το ΕΣΡ, ελπίζω γρήγορα» και την αιχμηρή διαπίστωση πως «αυτοί που τώρα αποθεώνουν το ΕΣΡ προσέτρεχαν εναντίον του για να μην τους επιβληθούν τα πρόστιμα που αποφάσιζε». Το κεντρικό μήνυμα των όσων είπε όμως ήταν πως «εάν νομίζει κανείς ότι η απόφαση του ΣτΕ θα μας κάνει να υπογράψουμε προσωρινές άδειες στα χνάρια του παρελθόντος, απατάται».
ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ. Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε πως είχε προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο, αυτό δηλαδή που θα ακύρωνε τον διενεργηθέντα τηλεοπτικό διαγωνισμό αναγκάζοντας την πολιτεία να επιστρέψει στους υπερθεματιστές τα ποσά που ήδη έχουν καταβάλει. Η απόφαση βρήκε τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του να περιμένουν στο γραφείο του πρώτου για να καθορίσουν την κυβερνητική αντίδραση. Από τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη έγινε σαφές εξαρχής ότι η κυβέρνηση δεν προετίθετο να αντιδράσει με ηττοπάθεια στη βόμβα που έσκασε στην πόρτα της. Το Μαξίμου δεν δίστασε να κρίνει τη δικαστική απόφαση με το σκεπτικό πως «και οι κρίνοντες κρίνονται» και συγχρόνως προσπάθησε να διεγείρει το λαϊκό αίσθημα περί δικαίου επισημαίνοντας πως τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες που θα γυρίσουν στους πλούσιους θα στείλουν πίσω στο σπίτι 15.000 παιδιά που έχουν εγγραφεί στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η κυβέρνηση είχε προϊδεάσει για την αντίδρασή της όλες τις προηγούμενες ημέρες. «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας σε κομματικά στελέχη στην Κουμουνδούρου, ενώ μία ημέρα πριν είχε ρίξει δίχτυ προστασίας στον Νίκο Παππά λέγοντας πως η μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες κατά της διαπλοκής δεν είναι υπόθεση ενός υπουργού αλλά είναι μάχη της παράταξης.
Το Μαξίμου προσπαθεί να ξεπεράσει τους κραδασμούς που προκαλεί η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες ακολουθώντας τη γραμμή «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Θέμα αντικατάστασης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά δεν τίθεται, ούτε ετέθη ποτέ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Παππάς στον ανασχηματισμό όταν γίνει θα διατηρήσει τα καθήκοντά του, ενώ κάποιοι σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ενδέχεται να αναλάβει και πρόσθετους ρόλους. «Μια αλλαγή του Παππά θα αντανακλούσε στο πρόσωπο του ίδιου του Τσίπρα και θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ότι λειτούργησε εσφαλμένα» αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει το πρόγραμμά του κανονικά θέλοντας να δείξει πως οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο τον σχεδιασμό του. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στον εορτασμό της εθνικής επετείου από το νησί του Αϊ-Στράτη, όπου στην επίσημη δοξολογία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα εξαρτηθούν από την τροπή που θα εχει ο σχεδιασμός για τα κανάλια. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο αλλαγών στο μυαλό του για το νέο κυβερνητικό μοντέλο. Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν πως η παρεξήγηση Τσίπρα - Σκουρλέτη έχει ξεπεραστεί, επομένως ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού γίνεται στη βάση της διατήρησης του υπουργού Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση. Η μία εκδοχή θέλει τον Πάνο Σκουρλέτη να παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς να φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε στα προειδοποιητικά μηνύματα του υπουργού του πως «δεν πάω σε άλλο υπουργείο». Αυτό φαίνεται πως μπορεί να εξηγηθεί με βάση τη δήλωση Σκουρλέτη πως και ο ίδιος υπηρετεί την πολιτική απόφαση που ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία στο 2ο Συνέδριο του κόμματος. Επιπλέον υπάρχει και η εναλλακτική που έχει προτείνει ο Σκουρλέτης στον Πρωθυπουργό, δηλαδή να αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο της κυβέρνησης με έδρα του το Μαξίμου.
Είναι γεγονός ότι για τη συνθηκολόγηση Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Σκουρλέτη λειτούργησαν συμβιβαστικά δυνάμεις που ασκούν επιρροή και στους δύο. Ετσι το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον υπουργό του και του ζήτησε να τον επισκεφθεί στο Μαξίμου. Η αλήθεια είναι ότι το κόψιμο του Σκουρλέτη από την πρόταση Τσίπρα για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν προσχεδιασμένο. Το όνομα του υπουργού εμπεριεχόταν στην πρώτη λίστα. Ομως, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, η ποσόστωση για τις γυναίκες έπρεπε να ισχύσει και στο συγκεκριμένο όργανο, μολονότι αποτελεί υποσύνολο ενός ευρύτερου οργάνου. Ο Τσίπρας αφαίρεσε από τη λίστα τους Σκουρλέτη και Δρίτσα, δύο υπουργούς που έχουν θέμα με τις ιδιωτικοποιήσεις. Τυχαίο; Μάλλον όχι. Η απουσία του Πάνου Σκουρλέτη από την πρώτη συνάντηση με την τρόικα και οι δηλώσεις του πως κάποιοι δανειστές επιθυμούν να ελέγχουν τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου ηχούσαν ακόμη στα πρωθυπουργικά αφτιά. Ωστόσο, αυτό που δεν είχε ξεχάσει ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο αριθμός 23 που αποκάλυψε ο Σκουρλέτης από το βήμα του Συνεδρίου, λέγοντας ότι ενώ η πλειοψηφία ψήφισε για εννέα ιδιωτικοποιήσεις τώρα ζητούν 23.
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 28-30/10/16 |
Γκάζι μπροστά στον τοίχο
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προσπεράσει το ΣτΕ και οι μετασεισμοί της απόφασης στο τηλεοπτικό και το πολιτικό σκηνικό
Του Μιχάλη Τσιντσίνη
Αν η κυβέρνηση ήταν αυτοκίνητο, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ήταν ο τοίχος. Ενα ανάχωμα που οριοθετεί όχι μόνο την κυβερνητική παρέμβαση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κυρίως υπενθυμίζει στην κυβέρνηση τα θεσμικά όρια της ισχύος της.
Το νέο στοιχείο στο πολιτικό σκηνικό μετά την απόφαση της Τετάρτης είναι ότι ενώπιον του δικαστικού τείχους η κυβέρνηση αποφάσισε να πατήσει γκάζι. Παρότι το ύφος της κυβερνητικής εκπροσώπου στη βραδινή της δήλωση μαρτυρούσε το αντίθετο, το Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκε. Η ετυμηγορία είχε προεξοφληθεί πολιτικά ήδη από την πρώτη διάσκεψη της περασμένης εβδομάδας, που έκρινε παραδεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως των καναλιών. Η τύχη του νόμου Παππά ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Φαίνεται τώρα ότι το κυβερνητικό επιτελείο αξιοποίησε το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της δεύτερης και της τελευταίας διάσκεψης προκειμένου να ετοιμάσει ένα σχέδιο Β'.
Αυτό το σχέδιο Β' προβλέπει την αύξηση της πολιτικής και οικονομικής πίεσης προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς και την ταυτόχρονη εμπλοκή και της Δικαιοσύνης στη στρατηγική της έντασης. Οι προσπάθειες προσεταιρισμού - με την ικανοποίηση συντεχνιακών αιτημάτων - και οι υπόγειες πιέσεις προς τους δικαστές, παίρνουν πλέον τη μορφή ανοιχτής πολιτικής αναμέτρησης. Η κυβέρνηση επέλεξε να δαιμονοποιήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας περίπου ως δικαστήριο του Μνημονίου, προκαλώντας μια σύγκρουση θεσμών χωρίς προηγούμενο στη μεταπολιτευτική μνήμη. Δημιούργησε έτσι το πολιτικό υπόβαθρο για να καταστρατηγήσει στην πράξη την απόφαση που κήρυξε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά. Ο ίδιος ο υπουργός εξήγγειλε χθες την κατάθεση νέας κατεπείγουσας νομοθετικής ρύθμισης, που θα επιβάλλει οικονομικούς και λειτουργικούς όρους στα κανάλια και θα ανοίγει την αγορά σε νέους παίκτες. «Δεν θα κάτσουμε στ' αβγά μας» προειδοποίησε.
Το ερώτημα είναι τι πιθανότητες επιτυχίας έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Εχει η κυβέρνηση αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου για να επιμείνει στη σταυροφορία κατά των media - ακόμη και με, επισήμως πλέον, εξωθεσμικές μεθόδους; Και πώς σκοπεύει να ανακόψει την προσπάθειά της η αντιπολίτευση;
Φόρμουλα πίεσης στα κανάλια
Η κυβέρνηση δεν περίμενε βέβαια να καθαρογραφεί η απόφαση. Δεν περίμενε δηλαδή να πληροφορηθεί επακριβώς τους όρους νομιμότητας που θέτει το δικαστήριο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ΣτΕ ζητάει την επιστροφή της αρμοδιότητας για την απονομή των αδειών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα διαλαμβάνει κρίση για τους άλλους όρους του νόμου Παππά, όπως ο κλειστός αριθμός των αδειών ή το πλαφόν των 400 εργαζομένων.
Προεξοφλώντας το σκεπτικό, ο Παππάς ισχυρίζεται τώρα ότι δεν έπεσε ο νόμος, αλλά μόνο η διάταξη που προβλέπει την απόσπαση της αρμοδιότητας από το ΕΣΡ. Η κυβέρνηση επινόησε και προτίθεται να νομοθετήσει τη φόρμουλα της «βεβαίωσης λειτουργίας», για να πιέσει οικονομικά τα κανάλια, επιβάλλοντάς τους αυξημένα τέλη χρήσης συχνότητας και αριθμό εργαζομένων. Σύμφωνα με τον Παππά, θα μπορούν να εκπέμπουν και νέοι παίκτες, αρκεί να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.
Πρόκειται για λύση που, όπως εξηγούσαν στα «ΝΕΑ» πηγές με μεγάλη νομική και πολιτική πείρα, είναι νομικώς ανέφικτη. «Θα παγιδευτούν διπλά αν επιχειρήσουν κάτι τέτοιο» είναι η εκτίμησή τους. «Αφενός θα αναγνωρίσουν έτσι εμμέσως τη νομιμότητα των ήδη λειτουργούντων σταθμών. Και αφετέρου δεν θα μπορούν να δώσουν καμία εγγύηση στους επίδοξους καναλάρχες. Πώς θα τους πείσουν να κάνουν επένδυση τόσων εκατομμυρίων σε καθεστώς τόσο μεγάλης νομικοπολιτικής ανασφάλειας;».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολύ σύντομα αυτές οι μέθοδοι παράκαμψης της δικαστικής απόφασης θα αποδειχτούν ατελέσφορες. «Θα πρέπει να βρουν αλλού να ξεσπάσουν. Και λογικά, θα ψάξουν να βρουν άλλες τέτοιες ιστορίες, διχαστικές, πολωτικές, πάλι μέσω της Δικαιοσύνης».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει «καταφέρει» να δημιουργήσει ένα απολύτως εχθρικό για εκείνη περιβάλλον στα media, χωρίς να μπορεί πλέον να το ελέγξει. Η απόφαση του ΣτΕ ενισχύει τη θέση των παλαιών καναλιών και αντικειμενικά αναβιώνει την αξία του Mega. Γι' αυτό η εκτίμηση ανεξάρτητων πολιτικά παραγόντων είναι ότι «η κυβέρνηση έχει μεγάλη ανάγκη για δικές της φωνές στην τηλεόραση. Ολα τα κανάλια που φιλοδοξούσε να κλείσει, παίζουν εναντίον της. Τα έστρεψε εκείνη εναντίον της. Και τώρα θα προκαλέσει νέα δικαστική εμπλοκή, αν δοκιμάσει να βάλει στην αγορά νέους παίκτες».
Εχουμε πόλεμο;
Η εικόνα φαίνεται να επιβεβαιώνει όσους διαπιστώνουν ότι το Μαξίμου έχει μπει σε ένα σπιράλ αλλεπάλληλων εκτροπών, χωρίς επιστροφή. Αυτό τον τόνο είχε η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, που έκανε λόγο για κίνδυνο «θεσμικής διάλυσης», αλλά και η δήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου που προέβλεψε «κατήφορο χωρίς όριο συνταγματικό, οικονομικό, εθνικό». Αμφότεροι απηύθυναν κάλεσμα εγρήγορσης στους δημοκρατικούς πολίτες.
Η άποψη περί κινδύνου για τους θεσμούς δεν είναι ομόφωνη στην αντιπολίτευση. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί» λέει επιτελικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις κορόνες των κυβερνητικών περί πραξικοπήματος και πολέμου και να μπούμε και εμείς σε λογικές αντίστασης του λαού. Επειδή ο Πολάκης λέει ότι έχουμε πόλεμο δεν σημαίνει ότι έχουμε πόλεμο» είναι η εκτίμησή του. Η απόφαση, λέει, δεν ήταν ούτε νίκη της αντιπολίτευσης ούτε νίκη των καναλιών. Ηταν πρωτίστως επικράτηση του κράτους δικαίου.
Κοινή πάντως είναι η διαπίστωση ότι επιμένοντας στην οδό της άμεσης μονομερούς παρέμβασης, η κυβέρνηση δυναμιτίζει και τις προοπτικές για την επίτευξη συναίνεσης ως προς τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η Νέα Δημοκρατία διά του προέδρου της ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει δική της πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι θα «συμβάλει θετικά» στη συγκρότηση του ΕΣΡ, υπό την προϋπόθεση ότι η ανεξάρτητη Αρχή θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες για να καθορίσει τόσο τους όρους όσο και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
Το μέτωπο με τους δικαστές
Πάντως, η σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη υπερβαίνει πλέον το βεληνεκές της διαφοράς για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι ανακοινώσεις των δικαστικών Ενώσεων που καταγγέλλουν τις εξωθεσμικές πρακτικές της κυβέρνησης έχουν γίνει ρουτίνα. Χθες, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκανε πάλι λόγο για «προσπάθειες χειραγώγησης της μιας εξουσίας από την άλλη» που πρέπει να εγκαταλειφθούν.
Αυτές οι προσπάθειες φαίνεται ότι φέρνουν τα αντίθετα από τα σκοπούμενα αποτελέσματα, τουλάχιστον στις πιο ηχηρές από τις περιπτώσεις που οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης διασταυρώνονται με τη Δικαιοσύνη.
Η προσπάθεια να σπιλωθούν σε προσωπικό επίπεδο ανώτατοι δικαστές και η εμπλοκή του προέδρου του ΣτΕ σε ροζ σκάνδαλο μέσω του φιλοκυβερνητικού Τύπου ήταν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πηγές από το περιβάλλον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου επέμεναν ότι «το ΣτΕ δεν επηρεάζεται από το πολιτικό κλίμα ούτε αντιδρά σε πιέσεις, ακόμη κι όταν έχουν παρακρατικό χαρακτήρα. Η ιστορία του δικαστηρίου δείχνει ότι άντεξε ακόμη και στη χούντα». Παρασκηνιακά, πάντως, κανείς δεν αρνείται ότι η επιχείρηση εκβιασμού του αντιπροέδρου διήγειρε τα θεσμικά αντισώματα των δικαστικών λειτουργών.
Η αίσθηση σε μεγάλο μέρος της πολιτικής αγοράς είναι ότι η κυβέρνηση έχει παίξει πια όλα τα κρυφά και φανερά χαρτιά της. Η καμπάνια κατά των καναλιών που προοριζόταν να ισοσκελίσει τη φθορά της από την οικονομία, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Οι προσπάθειές της για άρση του αδιεξόδου το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγήσουν σε νέες δικαστικές και πολιτικές ήττες. Το κλίμα για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει μαυρίσει όχι μόνο στα media αλλά κυρίως στην κοινωνία. Ακόμη και ο ανασχηματισμός αναβάλλεται ως πολύ δύσκολη εξίσωση - ως εγχείρημα που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα (εσωκομματικά) προβλήματα από αυτά που φιλοδοξεί να λύσει.
Μπορεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το σκηνικό; Της έχουν απομείνει εφόδια; «Οχι. Ούτε καν το χρέος» απαντά κορυφαίος πολιτικός της αντιπολίτευσης. «Ακόμη κι αν πάρουν κάτι για το χρέος, θα είναι κάτι λίγο, γιατί δεν απομένουν και πολλά να γίνουν. Δεν θα είναι κάτι που θα μπορούν να πουλήσουν πολιτικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίδραση του Μαξίμου στην απόφαση του ΣτΕ ήταν ενδεικτική. Πρόδιδε πανικό και βιασύνη. «Δεν περίμεναν καν να καθαρογραφεί η απόφαση. Βγήκαν και απάντησαν σε αυτό που τα ρεπορτάζ των καναλιών παρουσίαζαν ως απόφαση».
Αν μπορεί η προχθεσινή απόφαση να διαβαστεί και ως πολιτικό ορόσημο, δεν είναι μόνο επειδή ανατρέπει τη βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής ατζέντας. Είναι ορόσημο κυρίως επειδή αποδεικνύει ότι τα θεσμικά αντίβαρα λειτουργούν. Επειδή επιβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να εμπεδώσει ένα σύστημα εξουσίας δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Το μήνυμα ήταν ηχηρό. Αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να το ακούσει.
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 28-30/10/16 λεζάντας |
Τα κανάλια της επόμενης ημέρας
Κίνηση υψηλής επικινδυνότητας για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα για την προσωρινή μεταβατική περίοδο του τηλεοπτικού τοπίου
Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη
Για ηχηρό ράπισμα της δημοκρατίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μιλούν τηλεοπτικοί κύκλοι με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ο Νόμος 4339 του 2015, γνωστός ως νόμος Παππά, καταρρέει σαν οικοδόμημα από σπιρτόξυλα, καταδεικνύοντας την προχειρότητα με την οποία στήθηκε και την έλλειψη μεγαπλάνου για τη συνολική ρύθμιση του τηλεοπτικού χώρου - τουλάχιστον - αλλά και την εμμονή σε μία σειρά θεμάτων, επισημαίνουν παρατηρητές του τηλεοπτικού πεδίου.
Η λέξη «ήττα» μπορεί να μην εκστομίζεται, το περίγραμμά της όμως διαμορφώνεται από τα συμφραζόμενα κυβερνητικών πηγών που ισχυρίζονται ότι «έκανε (σ.σ. η κυβέρνηση) μια ηρωική προσπάθεια σε μια ασύμμετρη μάχη».
Τα πράγματα μπορεί να είχαν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις εκτιμούν τηλεοπτικοί κύκλοι. «Αν δεν υπήρχε η ψύχραιμη φωνή του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να ανακόψει τη φόρα του υπουργού Επικρατείας με τη "δολοφονική" τροπολογία που ήθελε να περάσει για τα μη αδειοδοτηθέντα κανάλια, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση αυτή να ήταν παρελθόν» εικάζουν.
Οδηγός αισιοδοξίας
Στη χώρα των καναλιών από προχθές το βράδυ το χαμόγελο επανήλθε σε όλα τα πρόσωπα και η απόφαση του ΣτΕ σκόρπισε το βαρύ πέπλο της αβεβαιότητας και της επισφάλειας που απλώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου με την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου διαγωνιστικού πλειστηριασμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.
Κλίμα ευφορίας επικρατεί στους εργαζομένους των σταθμών και στα επιτελεία τους επικρατεί αισιοδοξία αλλά συγκρατημένη. Αυτό οφείλεται στην αναμονή της κοινοποίησης του σκεπτικού στο οποίο εδράζεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας του επίμαχου νόμου, αλλά και στο επικείμενο νομοσχέδιο για την προσωρινή μεταβατική περίοδο, μέχρι τη συγκρότηση ΕΣΡ και τη διενέργεια αδειοδοτικού διαγωνισμού από αυτό, στο οποίο η κυβέρνηση θέλει - σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά - να ενσωματώσει διατάξεις του αντισυνταγματικού νόμου!
Το μαύρο πάντως που επικρεμόταν στα μη αδειοδοτημένα κανάλια εξαφανίστηκε.
«Δεν αφήσαμε ποτέ το νήμα και συνεχίζουμε, παρά τη δοκιμασία που περάσαμε, η οποία είχε αντίκτυπο και στη διαφημιστική αγορά» συμφωνούν στελέχη των καναλιών.
Οι νέοι παίκτες
Η νέα εξέλιξη δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς των δύο επιχειρηματικών σχημάτων που προστέθηκαν στο τοπίο. «Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει κάνει μια κίνηση για να εισέλθει στον χώρο των ηλεκτρονικών μίντια και αναμένει τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση στα σχέδιά του για την ώρα» λένε κύκλοι περί τον εφοπλιστή. Το κανάλι που στήνει στις πρώην εγκαταστάσεις του Mega στην Παιανία θα τιτλοφορείται One Channel, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» (φ. 15 Οκτωβρίου), σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Alter Ego που κατατέθηκε (29 Σεπτεμβρίου) στη γενική γραμματεία Εμπορίου και έγινε αποδεκτό.
«Δεν σταματούμε την υλοποίηση των σχεδιασμών που έχουν γίνει και περιμένουμε να δούμε τη Δευτέρα τη νέα πρόταση νόμου της κυβέρνησης» διαβεβαιώνει το περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη.
Η πλευρά Καλογρίτσα, ενήμερη για την τροπή των πραγμάτων, εμφανίζεται αποστασιοποιημένη. «Το θέμα δεν απασχολεί αυτή τη στιγμή τον Γιάννη Καλογρίτσα» αποσαφηνίζουν συνεργάτες του.
Θολή εικόνα
Τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή πρόταση με την οποία - εφόσον λάβει τη μορφή νόμου - θα εκδώσει βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας «για όσους σταθμούς λειτουργούσαν προ του διαγωνισμού και για όσους πήραν μέρος σε αυτόν ανεξαρτήτως αν υπερθεμάτισαν ή όχι» αποσαφηνίζουν κυβερνητικά χείλη. Σκεπτικισμός επικρατεί πάντως στις τάξεις των καναλιών για την επόμενη μέρα, ο οποίος πηγάζει από τη νέα κίνηση της κυβέρνησης, δηλαδή το νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει, σε συνδυασμό με την απόφαση του ΣτΕ.
Αν η βεβαίωση προσωρινής λειτουργίας αφορά τα επιχειρηματικά σχήματα που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό τότε πάλι προκύπτει πρόβλημα, υποστηρίζουν στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών, «διότι η νέα κυβερνητική πρόταση φωτογραφίζει - εξαιρώντας το Mega - κατ' αρχάς και κατ' επέκταση το Epsilon του Φίλιππου Βρυώνη και το ART του Γιώργου Καρατζαφέρη».
Στο νέο σχέδιο εξάλλου, υποστηρίζουν, προτάσσεται το οικονομικό στοιχείο πάλι (κατά μία εκδοχή κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει από δυόμισι έως επτά εκατ. ευρώ, ποσό που θα διαμορφωθεί από τον αριθμό των ενδιαφερομένων) χωρίς να μπαίνουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ., και χωρίς χρονοδιάγραμμα, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμα και σε «αεριτζήδες» που - έστω - έχουν επτά εκατ. ευρώ να δραστηριοποιηθούν στον χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Νομίζω πως είναι έκδηλο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης απλώς να μαζέψει χρήματα» ισχυρίζεται άνθρωπος του τηλεοπτικού χώρου, ο οποίος πίσω από τη νέα κυβερνητική πρόθεση διαβλέπει σκοπιμότητα. «Να βάλει ψηλά τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία ώστε σε περίπτωση ανάληψης της κυβέρνησης και τακτοποίησης του τηλεοπτικού τοπίου, να είναι αναγκασμένη να φέρει στο Δημόσιο τουλάχιστον το ίδιο ποσό από τις τηλεοπτικές άδειες».
«Αυτό που πάει να κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι χειρότερο από το σχέδιο Ρέππα του 1998.
Τότε ο αρμόδιος υπουργός σχεδίαζε αδειοδότηση σε όσα τηλεοπτικά σχήματα λειτουργούσαν και συμμετείχαν στον διαγωνισμό που είχε κριθεί άγονος. Η νέα πρόταση Παππά είναι περίπου ξέφραγο αμπέλι. Αλλά και πάλι αυτή θα προσκρούσει στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που ρητά αναφέρει ότι αρμόδιο είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Επομένως και το επικείμενο νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ως κίνηση υψηλής επικινδυνότητας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υποδηλώνει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά: από τα τέσσερα κανάλια, λέει τώρα ότι θα μπορεί να εκπέμψει όποιος θέλει».
Στο μεταξύ, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιστραφούν σε καθέναν από τους συμμετέχοντες στον αμφιλεγόμενο διαγωνισμό τα τρία εκατ. ευρώ της εγγυητικής που είχε καταβάλει και ακολουθεί η επιστροφή της πρώτης δόσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου