Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (ηλεκτρονική έκδοση)
Το ΤΣΔΟ των ΚΕΠΛΗΝΕΤ του ΠΣΔΜΜΜΜ
Της Λίνας Γιάνναρου
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός στο συνέδριο του κόμματος: «Δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ». Το ακροατήριο κατάλαβε αμέσως σε τι αναφερόταν, όπως και οι κυβερνητικοί συντάκτες. Οι λιγότερο μυημένοι στη συγκεκριμένη αργκό ρωτήσαμε τον διπλανό μας (δηλαδή το google), που μας απάντησε ότι ΕΠΕΚΕ είναι οι Επιτροπές Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου. Γενικά, η εν λόγω μηχανή αναζήτησης είναι η πιο χρήσιμη βοήθεια όταν παρακολουθείς ομιλίες δημόσιων λειτουργών ή όταν εισέρχεσαι βαθιά σε υπηρεσιακά έγγραφα και νόμους, όταν βουτάς στο κράτος. «Η πειθαρχικώς διωκόμενη υπάλληλος υπέβαλε στην Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της αξιολόγησης υποψηφίων εκπαιδευτικών για τοποθέτηση υπευθύνων ΣΕΠ στα ΚΕΣΥΠ...», έγραφε το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο διάβαζα στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τη διαφθορά. Το google με έβγαλε στη σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), όπου ξεκάθαρα αναφερόταν ότι ΚΕΣΥΠ είναι τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού. (Το ΣΕΠ το θυμόμουν από το σχολείο.) Το καλοκαίρι, αντικαθιστώντας τον διαπιστευμένο συντάκτη στο ΥΠΕΝ (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), πρώην ΥΠΑΠΕΝ, πρώην ΥΠΕΚΑ, νυν και αεί ΥΠΕΧΩΔΕ (η σελίδα του υπουργείου παραμένει ypeka.gr, προφανώς επειδή ο υπεύθυνος διαχειριστής απείλησε με παραίτηση), γκούγκλαρα σε μία μόνο μέρα τα ακρώνυμα ΑΣΑ, ΣΔΙΤ, ΕΜΑΚ (όχι η γνωστή), ΠΕΣΔΑ, ΦΟΣΔΑ, ΚΑΕΔΙΣΠ.
Εκείνος, φυσικά, τα γνώριζε απ’ έξω και ανακατωτά. Τον έλεγξα διαβάζοντάς του τυχαία αρκτικόλεξα του τομέα του από την εγκυκλοπαίδεια συντομογραφιών υπηρεσιών υπουργείων που το 2011 συνέταξε η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης «για την ασφαλή και ταχεία κατανόηση των κειμένων τα οποία συντάσσουν οι διάφορες υπηρεσίες», δηλαδή για να συνεννοούνται. Σταχυολογώντας: ΤΣΔΟ είναι το Τμήμα Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς, ΚΚΔΚΥ ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, ΕΤΕΠΠΑΑΠ το Ειδικό Ταμείο Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης, ΓΔΠΕΑΔΣ η Γενική Δ/νση Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Δημοσίων Σχέσεων, Στρδρχης ο Στρατοπεδάρχης, ΚΕΠΛΗΝΕΤ τα Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, ΣΚΕΙΟΠΝΙ το Συμβούλιο Κρίσης και Επιλογής Ιατρικού και Οδοντιατρικού Προσωπικού Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, κοκ.
Για πολλούς, η πληθώρα των ακρωνύμων που χρησιμοποιεί ο κρατικός μηχανισμός στη λειτουργία του αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που τον καθιστά εχθρικό προς τον πολίτη. Σύμφωνα με τον μεταφραστή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γκουρού της φρασεολογίας, της ετυμολογίας και της λεξικογραφίας κ. Νίκο Σαραντάκο, η άποψη αυτή έχει βάση, ωστόσο τα ακρώνυμα εξυπηρετούν μια πραγματική ανάγκη. «Αν μάλιστα το καλοεξετάσουμε, θα δούμε ότι τα περισσότερα ακρώνυμα έχουν χρήση περιορισμένη στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης γραφειοκρατίας, και ο πολύς κόσμος αγνοεί την ύπαρξή τους – αλλά βέβαια αν τύχει και τα συναντήσει θα αισθανθεί πελαγωμένος, όπως όταν συναντά άγνωστες λέξεις σε ένα κείμενο». Οπως λέει, πάντως, τα ακρώνυμα που απευθύνονται σε πλατύ κοινό πρέπει να είναι ευκολοπρόφερτα. «Κάπως έτσι το αρχικό ΠΣΚ έγινε ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, υπάρχουν και ακρώνυμα που απαρτίζονται μόνο από σύμφωνα, και που ολοφάνερα εκείνοι που τα σκέφτηκαν δεν υπολόγισαν το ενδεχόμενο να προφερθούν. Για παράδειγμα, έχουμε το ΤΞΓΜΔ (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας), το ΚΤΓΚΔ (Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών) και, το ρεκόρ, με 8 σύμφωνα, το ΠΣΔΜΜΜΜ (Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών Μηχανικών), που παρά το μήκος του δεν είναι και τόσο δύσκολο να το θυμάται κανείς ή να το προφέρει, αφού τελειώνει σε μου-μου-μου-μου!»
Ισως ο οργανισμός με τα περισσότερα ακρώνυμα είναι ο στρατός. «Οι φαντάροι αγαπούν πολύ να παραποιούν τα ακρώνυμα των μονάδων στις οποίες υπηρετούν ή των όπλων τους, ώστε να σατιρίσουν τις συνθήκες της διαβίωσής τους ή για να αποκαλύψουν την κρυμμένη τους ουσία», λέει ο κ. Σαραντάκος. Π.χ., η ΣΕΑΠ αντί για Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού γίνεται Σήμερα Ερχεσαι Αύριο Πεθαίνεις, τα ΛΥΒ αντί για Λόχος Υποψηφίων Βαθμοφόρων γίνονται Λιώνω Υποφέρω Βασανίζομαι, το ΚΕΒΟΠ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Βαρέων Οπλων Πεζικού) γίνεται Κάπου Εξω Βρίσκεται Ο Παράδεισος.Έντυπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου