οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

"...«Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε σε έναν πιραντελικό αυτοσχεδιασμό με την παράκαμψη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», θεωρεί ο νομικός και μέλος του ΕΣΡ Γιώργος Στεφανάκης, με αποτέλεσμα «να διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η αδειοδοτική διαδικασία με τα προβλήματα που παρουσιάζονται εντείνει την καχυποψία της κοινωνίας». Αναφερόμενος δε στον ρόλο του Συμβούλιο της Επικρατείας υπογραμμίζει ότι «έχει ως πρώτιστο μέλημα την προστασία θεσμών και πολιτών απέναντι σε αυθαιρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης». Σχεδόν αναμενόμενες ήταν για νομικούς κύκλους οι εξελίξεις στην αδειοδοτική διαδικασία και κρίνουν «ότι αποδυναμώνεται και δεν συνάδει με τις εξαγγελίες για διαφάνεια και νομιμότητα στον τηλεοπτικό χώρο»...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/09/16
Από τον Βλαδίμηρο στον Ιβάν
Το χρονικό της αδειοδότησης Καλογρίτσα και η πρώτη δόση που δεν καλύφθηκε ποτέ

Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη

Το απόσταγμα της λαϊκής σοφίας όπως εκφράζεται στη ρήση «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» αποκτά νομοτελειακές διαστάσεις για την κυβέρνηση, τον αμφιλεγόμενο διαγωνισμό για τις άδειες που διοργάνωσε και τον υπερθεματιστή Ιωάννη - Βλαδίμηρο Καλογρίτσα. Κι αυτό επειδή στις 29 Αυγούστου η Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης ΜΑΕ του 44χρονου επιχειρηματία προσκόμισε μεν την εγγυητική επιστολή (3 εκατ. ευρώ) στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με την οποία εξασφάλιζε την συμμετοχή της στον διαβόητο πλειοδοτικό αδειοδοτικό διαγωνισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά την κατέθεσε εκπρόθεσμα. Για την ακρίβεια 40 λεπτά μετά την πάροδο του ωραρίου λειτουργίας για τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Εγινε όμως δεκτή διότι κατατέθηκε στο πρωτόκολλο του γενικού γραμματέα Λευτέρη Κρέτσου, το οποίο όσο ο προϊστάμενος του είναι στο κτίριο της Αλέξανδρου Πάντου υποχρεούνται να παραμένει σε λειτουργία.

Σχεδόν ένα μήνα μετά ο αμφιλεγόμενος υπερθεματιστής παραπέμπει στο παραμύθι «Τα ρούχα του αυτοκράτορα» του Χανς - Κρίστιαν Αντερσεν. Την κρίσιμη στιγμή της πρώτης δόσης φάνηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ζήτησε να έχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση συγκριτικά με τους τρεις άλλους υπερθεματιστές. Να του δοθεί 48ωρη παράταση στην 15ήμερη προθεσμία που έληξε χθες στις 19.00 για να καταθέσει την πρώτη δόση από το σύνολο των 52,6 εκατ. ευρώ με τα οποία υπερθεμάτισε για την δεύτερη άδεια εθνικής εμβέλειας. Η αντίδραση της ΓΓΕΕ ήταν άμεση και δεν άφησε περιθώρια. Υπενθύμισε τις ισχύουσες για όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό διατάξεις και απέρριψε το αίτημα Καλογρίτσα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ. Λίγο μετά ο νεαρός επιχειρηματίας προτάσσοντας τη γαλήνη του ιδίου και της οικογένειας του αποποιήθηκε την άδεια, ξέροντας ότι με την κίνηση αυτή χάνει τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής του. «Επί έναν περίπου μήνα, κανιβαλίστηκα μαζί με την οικογένειά μου, έμαθα πως είμαι ανήθικος, πως χρωστάω στο Δημόσιο, πως φοροδιαφεύγω» υποστηρίζει μεταξύ άλλων σε επιστολή του. Περιγράφει το τηλεοπτικό τοπίο σαν «κλειστό κύκλο συμφερόντων» και καταγγέλλει ότι τα τελευταία τον απέκοψαν με τις μεθοδεύσεις τους από πηγές χρηματοδότησής του. «Οι τράπεζες, προενοχοποιημένες από τα ψευδή δημοσιεύματα, αρνήθηκαν να λειτουργήσουν νόμιμα απέναντί μου. Διαρροές ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος άφηναν να εννοηθεί πως είμαι ελεγχόμενος για δάνεια, που ουδέποτε έλαβα», υπογραμμίζει. Πάντως εμφανίζεται αποφασισμένος να μην καταθέσει τα όπλα και εκδηλώνει τις μελλοντικές προθέσεις του. «Η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ' αυτούς θα κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Τηλεοπτικοί κύκλοι έκαναν λόγο για χειροπιαστή απόδειξη ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια για να καλύψει το αντίτιμο με το οποίο απέσπασε στον πλειστηριασμό την τηλεοπτική άδεια. Μία άλλη εκδοχή εμφανίζεται ευθυγραμμισμένη με την επιχειρηματολογία Καλογρίτσα.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ. Η άδεια πλέον περνά στον πρώτο επιλαχόντα, τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη που εκπροσωπήθηκε στον διαγωνισμό με την Dimera Media Investment Group. Μέσα σε πέντε ημέρες θα πρέπει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη διενέργεια ελέγχου από την επιτροπή του διαγωνισμού και εφόσον κριθούν σύμφωνα με τις επιταγές των διατάξεων της, αρχίζει να μετρά το 15νθήμερο για την καταβολή της πρώτης δόσης (20,5 εκατ. ευρώ). Αμέσως μετά θα διενεργηθεί και για εκείνον έλεγχος πόθεν έσχες.
Ο ομογενής επιχειρηματίας, μιλώντας στην ΕΡΤ3, ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει άμεσα το ποσό της πρώτης δόσης και να διαπραγματευτεί τους όρους μίας συνεργασίας με τον Alpha ή το Star. Σε αντίθετη περίπτωση «θα προχωρήσουμε μόνοι μας και εκείνοι να κάνουν περικοπές προσωπικού». Αμέσως μετά επιβιβάστηκε στο ιδιωτικό αεροσκάφος του και αναχώρησε για τη Ρωσία.

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ. «Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε σε έναν πιραντελικό αυτοσχεδιασμό με την παράκαμψη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», θεωρεί ο νομικός και μέλος του ΕΣΡ Γιώργος Στεφανάκης, με αποτέλεσμα «να διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η αδειοδοτική διαδικασία με τα προβλήματα που παρουσιάζονται εντείνει την καχυποψία της κοινωνίας». Αναφερόμενος δε στον ρόλο του Συμβούλιο της Επικρατείας υπογραμμίζει ότι «έχει ως πρώτιστο μέλημα την προστασία θεσμών και πολιτών απέναντι σε αυθαιρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης». Σχεδόν αναμενόμενες ήταν για νομικούς κύκλους οι εξελίξεις στην αδειοδοτική διαδικασία και κρίνουν «ότι αποδυναμώνεται και δεν συνάδει με τις εξαγγελίες για διαφάνεια και νομιμότητα στον τηλεοπτικό χώρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου