οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

"...Στην κορυφή του παγόβουνου απέναντι στο οποίο βρίσκεται το κυβερνητικό σκάφος βρίσκονται η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και οι αποκαλύψεις για τις δανειοδοτήσεις Καλογρίτσα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτη τη Ν.Δ., εμφανίζονται αποφασισμένα να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκειμένου να αποδομήσουν το «ηθικό πλεονέκτημα» της «κυβέρνησης της πρώτης φορά Αριστερά»...Παράλληλο πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελεί η διαφαινόμενη όξυνση της σύγκρουσης με τους δικαστές με επίκεντρο τα ειδικά μισθολόγια. Το «θερμό» κυβερνητικό φθινόπωρο συμπληρώνει η αντιπαράθεση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, που έχει ως παράπλευρη επίπτωση την περαιτέρω επιβάρυνση των σχέσεων των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, οι οποίες έχουν ήδη διαταραχθεί λόγω των δημόσιων επιθέσεων του υπουργού Αμυνας κατά του Χρ. Καλογρίτσα...Τέλος, σημαντικό εμπόδιο για την ομαλή πορεία της κυβέρνησης αποτελεί η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος. Το Μέγαρο Μαξίμου θα «πιέσει» στο μέτρο του δυνατού για μία ρύθμιση που θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολιτικά, όπως διεφάνη και από τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.".

Το ολοσέλιδο θέμα, από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", γράφημα, 25/09/16
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/09/16
Θερμό φθινόπωρο με πολλαπλά μέτωπα
Του Κωστή Π. Παπαδιόχου

Αντιμέτωπη με πολλαπλά ανοικτά μέτωπα, από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τις αποκαλύψεις για την Τράπεζα Αττικής μέχρι τις εν εξελίξει συγκρούσεις με την Εκκλησία και τους δικαστές, αλλά και την επερχόμενη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος, βρίσκεται η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα στο προσκήνιο να έρχονται και πάλι σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία πάντως διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κορυφή του παγόβουνου απέναντι στο οποίο βρίσκεται το κυβερνητικό σκάφος βρίσκονται η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και οι αποκαλύψεις για τις δανειοδοτήσεις Καλογρίτσα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτη τη Ν.Δ., εμφανίζονται αποφασισμένα να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκειμένου να αποδομήσουν το «ηθικό πλεονέκτημα» της «κυβέρνησης της πρώτης φορά Αριστερά». Μάλιστα, οι πρόσφατες αποκαλύψεις προεξοφλείται ότι θα αναδειχθούν από τον ίδιο τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη κατά την προγραμματισμένη για την Τετάρτη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Το «μότο» της Πειραιώς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, είναι ότι μέσω του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες η κυβέρνηση επιδιώκει να οικοδομήσει τη δική της διαπλοκή.

Παράλληλο πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελεί η διαφαινόμενη όξυνση της σύγκρουσης με τους δικαστές με επίκεντρο τα ειδικά μισθολόγια. Το «θερμό» κυβερνητικό φθινόπωρο συμπληρώνει η αντιπαράθεση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, που έχει ως παράπλευρη επίπτωση την περαιτέρω επιβάρυνση των σχέσεων των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, οι οποίες έχουν ήδη διαταραχθεί λόγω των δημόσιων επιθέσεων του υπουργού Αμυνας κατά του Χρ. Καλογρίτσα. Πέραν του πολιτικού κόστους που δημιουργεί η σύγκρουση με την Εκκλησία, θα πρέπει να επισημανθεί πως είναι ίσως η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στρέφονται ευθέως κατά των ΑΝΕΛ με ό,τι τούτο μπορεί να σημαίνει για τη συνοχή της συγκυβέρνησης.

Τέλος, σημαντικό εμπόδιο για την ομαλή πορεία της κυβέρνησης αποτελεί η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος. Το Μέγαρο Μαξίμου θα «πιέσει» στο μέτρο του δυνατού για μία ρύθμιση που θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολιτικά, όπως διεφάνη και από τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ομως, το πιθανότερο είναι η Αθήνα να περάσει κάτω από τον πήχυ του χρέους, καθώς η κ. Αγκελα Μέρκελ εκτιμάται πως δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις με τις γερμανικές εκλογές στον ορίζοντα και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στο Βερολίνο.

Μάλιστα, η υπόθεση του χρέους μπορεί να οδηγήσει σε ενδοκυβερνητικές περιπλοκές, καθώς υπάρχουν διαφορετικές γραμμές ενόψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος φέρεται να τάσσεται υπέρ ορισμένων υποχωρήσεων, σε θέματα όπως τα εργασιακά, προκειμένου η Αθήνα να πάρει μια «καλή» συμφωνία για το χρέος. Αντιθέτως, άλλοι υπουργοί, όπως ο κ. Ν. Παππάς, φέρεται να εισηγούνται στον πρωθυπουργό να ακολουθήσει σκληρή γραμμή κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πάντως, παρότι για την κυβέρνηση δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο με όλα τα ανωτέρω ανοικτά μέτωπα, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου δεν προβλέπει καμία υποχώρηση ιδίως στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στόχος του κ. Τσίπρα είναι να διαμορφώσει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τη Ν.Δ. και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ενόψει του νέου διπολισμού που δημιουργείται και στον οποίο τα δύο πρώτα κόμματα θα απέχουν αρκετά από την αυτοδυναμία. Ετσι, η εικόνα «σύγκρουσης» του ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματίες και η προσπάθεια να εμφανιστεί η Πειραιώς ως υπερασπίστρια των μεγάλων συμφερόντων υπηρετούν ακριβώς αυτή τη στρατηγική, που, ως εκ τούτου, θα ακολουθηθεί μέχρι τέλους.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, με συνομιλητές του πρωθυπουργού να αναφέρουν πως ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα προβλέπει αποκλειστικά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση του επερχόμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/09/16
Μια τράπεζα που «έκαιγε» λεφτά, κατέρρεε 
και ξεχνούσε... δάνεια
Του Γιάννη Παπαδόγιαννη
Μεγάλα δάνεια σε ημιπτωχευμένες εταιρείες. Αδικαιολόγητες αυξήσεις πιστοδοτικών ορίων και δανείων την ώρα που οι καταθέσεις φυλλορροούσαν. Ανεπάρκεια διοικητικών στελεχών. Σύγκρουση συμφερόντων. Απουσία κανόνων: παρόμοιες εγγυήσεις πελατών αποτιμώντο εντελώς διαφορετικά. Δάνεια με επιτόκια κάτω του κόστους. «Κόκκινα» δάνεια «ξεχασμένα» σε συρτάρια υποκαταστημάτων. Κενά ασφαλείας στα πληροφοριακά συστήματα. Μη καταγραφή πρόσβασης στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων: στελέχη έμπαιναν και άλλαζαν στοιχεία χωρίς να καταγράφεται.

Αυτά είναι ορισμένα από τα 36 ευρήματα–φωτιά που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του ελέγχου του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank. Ολα αυτά μαζί με το όργιο κακοδιαχείρισης, που διογκώθηκε βαθμιαία μετά την απόκτηση του ελέγχου της τράπεζας από το ΤΣΜΕΔΕ το 1997, παραπέμπουν όχι σε τραπεζικό οργανισμό αλλά σε μια τράπεζα «σουρωτήρι».

Μόλις λίγα χρόνια πριν, το μηχανογραφικό της τράπεζας κατέρρευσε για μία εβδομάδα με κίνδυνο να χαθούν οριστικά κρίσιμα στοιχεία από τη βάση δεδομένων, και μόνο από τύχη η τράπεζα απέφυγε την καταστροφή. Ο οικονομικός διευθυντής και εκτελεστικό μέλους του Δ.Σ. αποκαλύφθηκε ότι είχε πλαστογραφήσει το πτυχίο του (παραιτήθηκε το 2014). Παρά τα ευρήματα και τις σχετικές πιέσεις της ΤτΕ, στελέχη διαχείρισης κινδύνων και χορηγήσεων δανείων παρέμεναν αμετακίνητα.

Πώς κατάφερε αυτό το οικοδόμημα να μείνει όρθιο; «Καίγοντας λεφτά» και συγκεκριμένα αυτά του Ταμείου των μηχανικών. Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει, από το 1997 μέχρι σήμερα, στην Attica Bank 810 εκατ. ευρώ, η τρέχουσα αξία των οποίων διαμορφώνεται στα... 51 εκατ. Και γιατί δεν αντέδρασε κανένας; Πιθανότατα λόγω μιας εξόφθαλμης σύγκρουσης συμφερόντων: ο άνθρωπος που διοικούσε την τράπεζα και ο άνθρωπος που έλεγχε τη διοίκηση της τράπεζας εκπροσωπώντας τον μέτοχο (μηχανικούς) ήταν το ίδιο πρόσωπο: ο κ. Ιωάννης Γαμβρίλης.

Γύρω από την Τράπεζα Αττικής συσπειρώθηκαν διάφορες μικρές και μεγάλες ομάδες συμφερόντων. Οι διοικητικές και άλλες αμοιβές πολλαπλασιάστηκαν, με την τράπεζα να αμείβει άμεσα και έμμεσα πολιτικά πρόσωπα (ή άτομα που συνδέονταν με πολιτικούς) από όλο το πολιτικό φάσμα. Παράλληλα προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων στα κόμματα και κυρίως στην ικανοποίηση κάθε ρουσφετιού, προκειμένου να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Ν.Δ., έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στην τράπεζα. Εν πολλοίς μετατράπηκε σε ένα παραμάγαζο καλά δικτυωμένων μηχανικών και άλλων «φίλιων» δυνάμεων.

Τα γενικά διοικητικά έξοδα της τράπεζας από 11 εκατ. το 1999 εκτοξεύτηκαν στα 35 εκατ. το 2006 και στα 45 εκατ. το 2013, με την τράπεζα να διοχετεύει κάθε χρόνο πολλά χρήματα σε συμβούλους, συνδικαλιστές, συμβουλευτικές εταιρείες. Το 2013 μόνο οι δαπάνες προσωπικού και τα έξοδα διοίκησης ξεπερνούσαν κατά 50 εκατ. ευρώ το σύνολο των εσόδων της τράπεζας! Η τράπεζα «φλέρταρε» με την καταστροφή και στις αρχές του 2013 οι έλεγχοι εντάθηκαν. Το καλοκαίρι του 2013 η Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ έστειλε αυστηρή επιστολή για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. Και κάπου εδώ μπήκε λίγο φρένο. Οι δαπάνες το 2014 μειώθηκαν όπως και οι χορηγήσεις δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το φθινόπωρο του 2014, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην ΤτΕ με τη συμμετοχή του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, των επιτελών της Διεύθυνσης Εποπτείας, του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπρίτζη, του εκτελεστικού προέδρου της Attica Bank Ιω. Γαμβρίλη, όπου τους παραδόθηκαν τα ευρήματα μεγάλου ελέγχου της ΤτΕ (που είχε ξεκινήσει επί Γ. Προβόπουλου). Οι επόπτες παρουσίασαν το πόρισμα και ξεκαθάρισαν ότι αν δεν υπάρξει συμμόρφωση οι φάκελοι θα πήγαιναν στις εισαγγελικές αρχές. Διοίκηση και μέτοχοι δεσμεύτηκαν να πράξουν τα δέοντα. Λίγο μετά ο κ. Γαμβρίλης παραιτήθηκε από εκτελεστικός πρόεδρος.

Το πάρτι αρχίζει ξανά

Ωστόσο δεν έγινε τίποτα. Στο τέλος του 2014 η χώρα είχε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο και η διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή, με την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, φάνηκε να δημιουργεί μια χρυσή ευκαιρία, για τη διάσωση του «συστήματος» Attica Bank. Το 2015, με τη νέα κυβέρνηση η οποία βάδιζε με ακλόνητη αισιοδοξία να ανατρέψει τα πάντα, η ΤτΕ απέφυγε να ανοίξει μέτωπο. Οι μηχανές της τράπεζας μπήκαν και πάλι μπροστά: από 31.12.2014 έως 31.03.2016 προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων άνω των 400 εκατ. (κυρίως σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους) τη στιγμή που η καταθετική βάση της τράπεζας κατέρρεε – χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ καταθέσεις.

Μεταξύ των πλέον χαρακτηριστικών περιπτώσεων αμφιλεγόμενων χορηγήσεων περιλαμβάνεται η τεχνική εταιρεία «Τοξότης Α.Ε.», συμφερόντων του κ. Χρ. Καλογρίτσα. Η «Τοξότης» είχε αξιολόγηση G από την ICAP (την 9η χειρότερη στη δεκάβαθμη κλίμακα αξιολόγησης) και δεν δικαιούνταν χρηματοδότηση, ωστόσο οι υπεύθυνοι της Attica έλυσαν χωρίς δυσκολία το πρόβλημα: αγνόησαν το G και δεν το περιέλαβαν στον φάκελο. Επιπλέον, παρά τα capital controls, η τράπεζα προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των ορίων χρηματοδότησης: από 10 εκατ. τον Απρίλιο του ’15 το όριο πενταπλασιάστηκε στα 50 εκατ. και λίγες ημέρες μετά διπλασιάστηκε στα 100 εκατ. ευρώ! Η δανειοδότηση έγινε χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία ώστε η τράπεζα να εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Το 2015 εγκρίθηκαν 39 διευκολύνσεις, κάτι που κανονικά θα έπρεπε να προκαλέσει την επαναξιολόγηση της «Τοξότης». Ακόμη, το δάνειο χορηγήθηκε με επιτόκιο euribor +2,6% αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με την πολιτική τιμολογήσεων της τράπεζας. Συνολικά το 2015, ενώ τράπεζες και οικονομία βρίσκονταν σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, χορηγήθηκαν στην «Τοξότης» δάνεια 50,5 εκατ. Από αυτά τα 20 εκατ. δόθηκαν τον Μάιο ’15 και επιπλέον 19,5 εκατ. τον Νοέμβριο 2015.Έντυπη

«Οι αποφάσεις για την Αττικής λαμβάνονταν... εκτός τράπεζας»
Του Τάσου Τέλογλου

Η συνάντηση της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) την περασμένη Δευτέρα έγινε σε βαρύ κλίμα. Λίγο πριν, είχε φτάσει το «τελεσίγραφο» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρα, με το οποίο εζητείτο ότι ο Κ. Μακέδος, άνθρωπος του προηγούμενου προέδρου Χρ. Σπίρτζη, «θα πρέπει να αποχωρήσει από τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής», διαφορετικά θα τοποθετούσε επίτροπο. Κι όπως ήταν φυσικό, επικράτησαν δραματικοί τόνοι.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός, αίφνης είπε ότι στην Τράπεζα Αττικής «κάποιοι διόριζαν τα παιδιά τους, κάποιοι έπαιρναν δάνεια και κάποιοι το διαχειρίζονταν αυτό». Ο κ. Στασινός, που είχε καταψηφίσει την τοποθέτηση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα (είχε αποφασιστεί με ψήφους 7-6), θεωρώντας την αγορά μετοχών της τράπεζας κακή επένδυση, μίλησε τις προηγούμενες ημέρες για «μαύρο κουτί που πρέπει να ανοίξει». Αυτό το μαύρο κουτί συνδέεται πολύ στενά με το ΤΕΕ και το ταμείο των μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ.

Η σχέση του κ. Στουρνάρα με τους ανθρώπους του Χρ. Σπίρτζη στο ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ δεν ήταν πάντα κακή, αλλά επιδεινωνόταν όσο πολλαπλασιάζονταν τα αδιέξοδα στη διαχείριση της Τράπεζας Αττικής, όπου το ΤΣΜΕΔΕ είναι βασικός μέτοχος.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, η νέα ηγεσία της «Τράπεζας των Ταμείων», όπως τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, επέμεινε ότι στο πόρισμα ελέγχου που παρέδωσαν στις 3 Ιουνίου η ΤτΕ και ο SSM περιγράφονται μόνο γενικές αδυναμίες της τράπεζας, όπως: η μη αξιολόγηση με βάση το σύστημα των κινδύνων και η έλλειψη οργανογράμματος και μηχανοργάνωσης.

Ηδη «από το 2013 είχαμε πει στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή τράπεζα χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος των εργαζομένων της Αττικής και μέλος της διοίκησής της, Θανάσης Σταθόπουλος.

«Η τράπεζα δεν υπήρχε, όλες οι αποφάσεις για χορηγήσεις κ.λπ. λαμβάνονταν έξω από αυτήν», λέει στην «Κ» μέλος της προηγούμενης διοίκησης της Τρ. Αττικής, που θέλει να παραμείνει ανώνυμο. Η πρακτική αυτή οδήγησε και στα αποτελέσματα που περιγράφονται σε ένα δεύτερο μέρος του πορίσματος ελέγχου, που αφορά 33 επιχειρήσεις-πελάτες της τράπεζας και που η διοίκηση της ΤτΕ αποφάσισε να μη «στείλει» στη Βουλή.

Στους 33 αυτούς πελάτες περιλαμβάνονται κυρίως κατασκευαστές, αλλά όχι μόνο. Κάποιοι από αυτούς πήραν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου με χρήματα της τράπεζας, της τάξης των 57 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο κ. Χρ.Καλογρίτσας.
O SSM κρίνει ότι αυτή η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου δεν ήταν σύννομη, αλλά στελέχη της τράπεζας απαντούν ότι η ΤτΕ ήταν παρούσα όταν γινόταν η αύξηση κεφαλαίου, κατά τρόπο που «δεν διαφέρει απ’ ό,τι συνέβη σε άλλες τράπεζες».

Το διάστημα 2015-2016 έγιναν μεγάλες αυξήσεις χορηγήσεων σε συγκεκριμένους κατασκευαστικούς και άλλους ομίλους (π.χ. φωτοβολταϊκών), όμως στελέχη της τράπεζας αναφέρουν στην «Κ» ότι για αυτές τις χορηγήσεις ελήφθησαν «καλύμματα». Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι «η ποιότητα των καλυμμάτων δεν διασφάλιζε τα συμφέροντα της τράπεζας», π.χ. στον τρόπο υπολογισμού του ανεκτέλεστου κατασκευαστικού έργου.

Γαμβρίλης - Μακέδος

Από την πλευρά της, η ΤτΕ προσωποποιεί την αντίθεσή της στο σύστημα διοίκησης στον κ. Κ. Μακέδο, εκλεκτό του Χρ. Σπίρτζη, έναν μελετητή και μηχανικό από τη Θεσσαλονίκη. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μακέδος συνέβαλε στο να απομακρυνθεί ο κ. Ι. Γαμβρίλης από τη διοίκηση της τράπεζας, που συνιστούσε την προσωποποίηση του ομοουσίου ελέγχοντος (ΤΣΜΕΔΕ) και ελεγχομένου (Τρ. Αττικής).

Ο κ. Μακέδος, που είπε στη γενική συνέλευση ότι «δεν χρεώσαμε τον ελληνικό λαό», σημείωσε ότι ο βασικός μέτοχος (ΤΣΜΕΔΕ) απαιτεί «από τις εποπτικές αρχές να σεβαστούν την επένδυσή μας».

Ομως ο ίδιος διαπίστωσε, όσο καιρό ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος της τράπεζας, ότι υπήρχε απροθυμία από ξένους οίκους να επενδύσουν τα 70 εκατομμύρια που έλειπαν από το κεφάλαιο της τράπεζας για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, τόσο εξαιτίας του κινδύνου της χώρας όσο και εξαιτίας των κινδύνων που βασικά προέκυπταν από τον τρόπο που διοικούνταν η τράπεζα.

Η αλλαγή της διοίκησης

Μετά την υποβολή του πορίσματος της ΤτΕ και του SSM, άρχισε μια εργώδης προσπάθεια του «βασικού μετόχου» να διατηρήσει τον έλεγχο της τράπεζας. Ο κ. Στουρνάρας τοποθέτησε στη θέση του προέδρου την Α. Πουσκούρη, για την οποία οι αντίπαλοι στο στρατόπεδο του «βασικού μετόχου» γνώριζαν εξαρχής ότι συνδεόταν με δάνειο εταιρείας που δεν εξυπηρετείτο παλαιότερα, κάτι που φαίνεται ότι αγνοούσε ο κ. Στουρνάρας. Την κατάλληλη στιγμή το χρησιμοποίησαν, κερδίζοντας τον «πρώτο γύρο» από την ΤτΕ.

«Προτείναμε στη συνέχεια τους Πανταλάκη - Λεκάκο», λέει στην «Κ» μέτοχος της τράπεζας που δεν είναι μηχανικός και πρόσκειται στην κυβέρνηση, αλλά «ο κ. Παππάς είπε ότι υπήρχαν κακά δημοσιεύματα για τον Πανταλάκη και πρότεινε τους κ. Ρουμελιώτη και Σαπουντζόγλου, που έγινε ύστερα από πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ ώστε να συνεχίσει ο “βασικός μέτοχος” να ελέγχει την τράπεζα».

«Η τράπεζα όμως έπρεπε να διοικηθεί με τραπεζικά κριτήρια», λέει ο Θ. Σταθόπουλος, να υπάρξει π.χ. αξιολόγηση του προσωπικού κ.λπ. Ο κ. Σταθόπουλος λέει ότι ο «βασικός μέτοχος» δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τις αλλαγές στην τράπεζα οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από το 2014 χρησιμοποιώντας ανθρώπους χωρίς τραπεζική εμπειρία.

«Χωρίς την αντιπαράθεση για τις άδειες, τίποτα από αυτά δεν θα έβγαινε στο φως», λέει στην «Κ» στέλεχος του ΤΣΜΕΔΕ, που θέλει να παραμείνει ανώνυμο. «Η αντιπαράθεση στοίχισε λίγο ακόμα στην τράπεζα αλλά δεν έχει απαξιωθεί από αυτήν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου