οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

"...Έχοντας στον νου μας όλα αυτά και άλλα τόσα, δεν μας πάει σαν Αριστερά να έχουμε ίδια απόσταση με τον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για την πατρίδα του και τις ελευθερίες του με βάση τη διεθνή νομοθεσία και με το κράτος του Ισραήλ που βασίστηκε πάνω στην καταπάτηση των πιο πάνω αξιών..."

ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ"-1399(48)


                                                                       "Η ΑΥΓΗ", 29/09/16

Είναι αριστερή η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ 
γιά ειρήνη στη Μέση Ανατολή;

Της Νόρμα Ρισμάουι

Βασισμένη στο ότι μιλάμε για τη θέση της Αριστεράς που οικοδομείται στις αξίες της δικαιοσύνης, των ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων σαν ραχοκοκαλιά των θέσεών της στις συμμαχίες και στη χάραξη της πολιτικής της, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δεν θα πρέπει να χαθεί ποτέ ο προσανατολισμός της γι' αυτές τις αξίες.

Με την παρέμβασή μου αυτή θέλω να συμμετάσχω ενεργά στον προσυνεδριακό διάλογο, στην επεξεργασία και διαμόρφωση απόψεων και θέσεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στη Μέση Ανατολή.

Στο κείμενο των θέσεων για τις Προγραμματικές Τομές, στο κεφάλαιο για την “Πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, διεκδικητική εντός Ε.Ε.” σχετικά με την Μέση Ανατολή, πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:

Μέση Ανατολή: “Κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ειρηνική συμβίωση Ισραήλ και Αράβων. Η σταθερή αλληλέγγυα στάση μας απέναντι στον λαό της Παλαιστίνης και τους αγώνες του δεν εμποδίζεται ούτε αναιρείται από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και μακριά από εμπλοκή σε κάθε είδους πολεμικά σενάρια”.

Βασισμένη στο ότι μιλάμε για τη θέση της Αριστεράς που οικοδομείται στις αξίες της δικαιοσύνης, των ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων σαν ραχοκοκαλιά των θέσεών της στις συμμαχίες και στη χάραξη της πολιτικής της, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δεν θα πρέπει να χαθεί ποτέ ο προσανατολισμός της γι' αυτές τις αξίες.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω τα παρακάτω για το κράτος του Ισραήλ:

* Κτίστηκε πάνω σε εθνοκάθαρση του παλαιστινιακού λαού το 1948, σβήνοντας 530 χωριά και πόλεις από τον χάρτη, σκοτώνοντας χιλιάδες και διώχνοντας πάνω από 750.000 σε πρόσφυγες εκτός χώρας παντού.

* Κατάπιε και το υπόλοιπο κομμάτι (τα κατεχόμενα) το 1967.

* Δεν εφάρμοσε χιλιάδες ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ, πάνω από τον νόμο πάντα.

* Συνεχίζει να καταπατεί τα παλαιστινιακά εδάφη και τον πλούτο της χώρας.

* Ο βασικός κορμός του είναι εγκληματικός, είχε και έχει μπλεχτεί σε εγκλήματα είτε με μαζικά είτε με μεμονωμένα θύματα, από τις ομάδες κρούσης πριν να ανακοινωθεί ως κράτος έως και σήμερα.

* Είναι μπλεγμένο στα μαζικά εγκλήματα κατά των λαών της περιοχής (Συρία - Λίβανος - Υεμένη - Ιράκ).

* Ένα κράτος που βασίζεται στη διάκριση και στον ρατσισμό, “εκλεκτό λαό” - “εβραϊκό κράτος” κ.λπ., ακόμα και οι Παλαιστίνιοι πολίτες του υποφέρουν από τον ρατσιστικό του χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα (παροχές - δικαιώματα κ.λπ.).

* Είναι κράτος του πολέμου και της επίθεσης, γεγονός που φαίνεται από όλες εκείνες τις φορές που επιτέθηκε κατά της Λωρίδας της Γάζας με χιλιάδες θύματα και που τώρα έχει δημιουργήσει μια μεγάλη φυλακή εκεί, από τις επιθέσεις κατά των παλαιστινιακών καταυλισμών τους οποίους εκείνοι δημιούργησαν, καθώς και από όλα τα ιστορικά γεγονότα και το παρόν που το δείχνουν ξεκάθαρα.

Έχοντας στον νου μας όλα αυτά και άλλα τόσα, δεν μας πάει σαν Αριστερά να έχουμε ίδια απόσταση με τον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για την πατρίδα του και τις ελευθερίες του με βάση τη διεθνή νομοθεσία και με το κράτος του Ισραήλ που βασίστηκε πάνω στην καταπάτηση των πιο πάνω αξιών.

Με βάση αυτά προτείνω να αντικατασταθεί η παράγραφος ως εξής:

Μέση Ανατολή: Κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ειρηνική συμβίωση Ισραήλ και Παλαιστινίων. Η σταθερή αλληλέγγυα στάση μας ενδυναμώνεται στον λαό της Παλαιστίνης και στους αγώνες του για ένα ελεύθερο και για ένα ανεξάρτητο κράτος στη βάση της διεθνούς νομοθεσίας και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα διατηρούνται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, όσο το τελευταίο σέβεται το διεθνές δίκαιο, στη βάση αμοιβαίου οφέλους μακριά από εμπλοκές σε κάθε είδους πολεμικά σενάρια.





* Η Νόρμα Ρισμάουι είναι μέλος της Ο.Μ. Χολαργού - Παπάγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου