οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

"...Ο «πόλεμος» Εκκλησίας- κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκεται πλέον εκτός ορίων. Ο υπουργός Παιδείας προφανώς αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφερθεί ότι έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού μετά από δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο που εμφανίζουν τον Αλ. Τσίπρα «να τον αδειάζει δίνοντας του παράλληλα εντολή να ζητήσει συγγνώμη και να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο»..."

Φίλης: Δεν κάνω πίσω στο θέμα των Θρησκευτικών, έχω την κάλυψη του Πρωθυπουργού
Σε μείζον πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης -Εκκλησίας, με τον Πάνο Καμμένο να προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να αφήσει τον κ. Φίλη να κάνει ότι θέλει στην κυβέρνηση
Από "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ/ηλεκτρονική έκδοση"
Του Νίκου Χασαπόπουλου


Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ξαναχτύπησε και μάλιστα κυριακάτικα, λέγοντας ότι δεν κάνει πίσω στο θέμα των Θρησκευτικών και ότι οι ενέργειές του στο ζήτημα αυτό είναι συμφωνημένες απόλυτα με τον Πρωθυπουργό. Ετσι η υπόθεση των Θρησκευτικών αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό θέμα, τη στιγμή που αφενός ο κ. Φίλης, εμπλέκει ευθέως τον πρωθυπουργό και αφετέρου με την προειδοποίηση που κάνει ο Π. Καμμένος ότι δεν πρόκειται να αφήσει τον κ. Φίλη να κάνει ότι θέλει στην κυβέρνηση. Επιπλέον, σε όσα θα διαβάσατε παρακάτω, αποδεικνύουν ότι ο «πόλεμος» Εκκλησίας- κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκεται πλέον εκτός ορίων. Ο υπουργός Παιδείας προφανώς αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφερθεί ότι έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού μετά από δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο που εμφανίζουν τον Αλ. Τσίπρα «να τον αδειάζει δίνοντας του παράλληλα εντολή να ζητήσει συγγνώμη και να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο».

Μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Παιδείας επιτέθηκε φραστικά στον Αρχιεπίσκοπο  Ιερώνυμο κατηγορώντας τον ότι υπαναχώρησε από τα συμφωνεθέντα για τα Θρησκευτικά«κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών» και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παρά ταύτα ο κ. Φίλης ζήτησε εγγράφως συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, πλην όμως από την Αρχιεπισκοπή του διαμήνυσαν ότι συνάντηση μαζί του δεν πρόκειται να υπάρξει έως την στις 4 Οκτωβρίου (έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου). Την ίδια ώρα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ζήτησε και ο Πάνος Καμμένος και η Αρχιεπισκοπή του διαμήνυσε ότι αυτή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά καθορίστηκε για την Τρίτη, αφού ο υπουργός Αμυνας θα απουσιάζει στη Σλοβακία. Πάντως εάν ο κ. Φίλης έχει ή όχι την κάλυψη του πρωθυπουργού, θα φανεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στον Αγιασμό της Βουλής, όπου θα υπάρξει και συνάντηση Αρχιεπισκόπου- Τσίπρα. Η συνάντηση αυτή γίνεται μόλις 24 ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου

Κύκλοι τη Αρχιεπισκοπής σε συνομιλία τους που είχαν με «Το Βήμα» έλεγαν ότι «οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι κατηγορίες είναι το εύκολο καταφύγιο όσων κάνουν κινήσεις κομματικής τακτικής και στρατηγικής σε ευαίσθητα εθνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά θέματα, επιχειρώντας να χαϊδέψουν τα αυτιά του ακροατηρίου τους. Εξέφραζαν μάλιστα την απορία τους για την ανάμειξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και σημείωναν: «πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος όταν επιδιώκει τον διχασμό»;

Ο κ. Φίλης εμφανίζεται αποφασισμένος να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο, όποτε και όταν ο Μακαριότατος τον δεχτεί, τη στιγμή μάλιστα που έχει και την πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του από τον πρωθυπουργό: «Στη συνάντηση αυτή δεν πρόκειται να κάνω πίσω, εδώ είμαστε κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γελοιοποιηθούμε», έλεγε για να συμπληρώσει ότι το ζήτημα των Θρησκευτικών είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Εκκλησίας. Ανάμειξε στην όλη υπόθεση και την πρώην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι αυτή άρχισε τον διάλογο πάνω στο θέμα αυτό και ότι αυτός τον ολοκλήρωσε.

Επιπλέον υπενθυμίζει το πρόσφατο δείπνο που είχε ο Αρχιεπίσκοπος (μαζί με ιεράρχες) στο Μέγαρο Μαξίμου, δείπνο που του παρέθεσε ο πρωθυπουργός και στο οποίο, όπως λέει συμφωνήθηκαν τα πάντα χωρίς ο Αρχιεπίσκοπος να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών. Κατά τον κ. Φίλη που σκληραίνει τη στάση του έναντι της Εκκλησίας και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους λεγόμενους «σκληρούς» του ΣΥΡΙΖΑ (ενόψει μάλιστα και του Συνεδρίου του κόμματος στις 13 Οκτωβρίου) ο επικεφαλής του διαλόγου ήταν ο Σπ. Γιαγκαζόγλου, διευθυντής του επίσημου περιοδικού «Εκκλησία», της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος τον απομάκρυνε. Κύκλοι ωστόσο της Αρχιεπισκοπής σημείωναν: « Τίποτα δεν συζητήθηκε για το μάθημα των Θρησκευτικών στο εν λόγω δείπνο. Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από το θέμα της από κοινού με την πολιτεία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού. Ουδέν άλλο.».Οσον αφορά την απομάκρυνση του διευθυντή του περιοδικού οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι πράγματι ο κ. Γιαγκαζόγλου απομακρύνθηκε από διευθυντής όταν συμφώνησε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να μετατραπεί σε μάθημα Θρησκειολογίας.

Πάντως ο κ. Φίλης όχι μόνον σκληραίνει τη στάση του, αφού, όπως λέει, έχει την πλήρη κάλυψη και του πρωθυπουργού, αλλά και προκαλεί την Εκκλησία. Λέει με υπερηφάνεια ότι προσφάτως παρέστη (ως νονός) σε βάφτιση στον Αγιο Δημήτριο Λουμπαδιάρη, παρουσία δύο μητροπολιτών (Κηφισίας και Πατρών, τους οποίους σε παλαιότερες εκτιμήσεις του τους χαρακτήρισε και ως« ακραίους») και απήγγειλε απ΄έξω στο «Πιστεύω» επανλαμβάνοντας πολλές φορές το...«απεταξάμην», χωρίς ίχνος μετάνοιας για όσα είπε για την Εκκλησία και τους ιεράρχες

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/09/16

Παιχνίδια εξουσίας πίσω από τον «ιερό πόλεμο»

Του Απόστολου Λακασά
Πολυεπίπεδες κόντρες προκάλεσε ο «ιερός πόλεμος» με αφορμή τις αλλαγές που αποφάσισε στο μάθημα των Θρησκευτικών σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο το υπουργείο Παιδείας. Τα πυρά που αντήλλαξαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης ορθώνουν χαρακώματα, πίσω από τα οποία μπορούν εύκολα να συνταχθούν και απόψεις οπαδικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πίσω από αυτόν τον πόλεμο διαδραματίζονται υπόγεια παιχνίδια πολιτικής εξουσίας, που ξεκινούν από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη και φθάνουν έως την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ειδικότερα, εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ν. Φίλης διολίσθησε το τελευταίο διάστημα σε σημαντικά ατοπήματα. Ενδεικτικά, μίλησε για μετατροπή των Θρησκευτικών σε Θρησκειολογία μία ημέρα πριν από το πρόσφατο δείπνο Ιερωνύμου - Τσίπρα. Επίσης, από το υπουργείο δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η προσευχή θα μετατραπεί σε προαιρετική στα σχολείο. Υστερα από αυτά, η πυροδότηση αντιδράσεων στο εσωτερικό της Εκκλησίας ήταν βέβαιη, και δη από την πλευρά των ιεραρχών που τοποθετούνται στο σκληροπυρηνικό μπλοκ. Χαρακτηριστικά, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος δήλωσε ότι «η προσευχή στα σχολεία δεν πρέπει να αντικατασταθεί, πρέπει να αναβαθμιστεί και αυτό δεν το κάναμε ως Εκκλησία, δεν το καλλιεργήσαμε. Εστω τώρα να μιλήσουμε γιατί το θέλουμε, όχι ως προνόμιο, όχι ως δικαίωμα, αλλά ως ανάγκη του λαού μας. Για τον λαό, όχι για εμάς».

Ακολούθησε νέο «χτύπημα» από τον Ν. Φίλη, ο οποίος σε συνέντευξή του κατηγόρησε την Εκκλησία ότι έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας και αμφισβήτησε το έργο της, αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. «Πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην Κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερή». Ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε πυρά από δύο πλευρές που συσπειρώνουν πολιτικά δύο ακροατήρια. Πόσο μάλλον που μία ομάδα του κυβερνητικού μπλοκ φέρεται να ταυτίζεται με τις επιθέσεις στην Εκκλησία, όχι μόνο με επιχειρήματα ιδεολογικά και ιστορικά, αλλά και επειδή θεωρεί ότι η ακίνητη περιουσία της είναι η πραγματική δύναμη της Εκκλησίας που πρέπει να πληγεί.

Επιστολές

Ετσι, παρότι η επίσημη θέση του κ. Ιερωνύμου θα διατυπωθεί στις 4 Οκτωβρίου, οπότε θα συνεδριάσουν και οι 80 μητροπολίτες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Ιερώνυμος σήκωσε τους τόνους.

Χαρακτήρισε «απαράδεκτα και επικίνδυνα» τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά, ενώ έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος με τίτλο

«Μνήμες και μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή», ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές. Στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για «ανιστόρητες, συμπλεγματικές και προσβλητικές απόψεις για την κοινωνία, που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται».

Τελευταία επίθεση ήταν η επιστολή του κ. Ιερωνύμου ευθέως στον κ. Φίλη, στην οποία μίλησε για τον «συνεπή και αδιάβλητο για την αποστολή της ρόλο της Εκκλησίας» και κατηγόρησε τον κ. Φίλη για «παντελώς αβάσιμες και πλασματικές επικρίσεις κατά της Εκκλησίας». Ιδιαίτερης αξίας είναι η εξής αναφορά του κ. Ιερωνύμου: «Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού, όταν μάλιστα παραθεωρούνται θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 13) και διατάξεις του εκτελεστικού νόμου του ισχύοντος Συντάγματος».

Η απάντηση

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε σε ηπιότερο τόνο προς τον Μακαριώτατο, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται από τις θέσεις του. «Οι σχέσεις της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το δικτατορικό καθεστώς της επταετίας αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου, που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας...

Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στον διάλογο και, βεβαίως, για συνάντηση μαζί σας». Προς το παρόν, συνάντηση με τον κ. Ιερώνυμο έχει την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, διαφοροποιούμενος από τον κυβερνητικό εταίρο του σε αυτό το παιχνίδι πολιτικού σκακιού με «ανοικτές» ανατροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου