οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

"...Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης πάντως αφιερώθηκε στην προσωπική αντιπαράθεση Πρωθυπουργού - αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα βιώματά τους και τη διαδρομή τους στα σχολικά θρανία αλλά και τα πεζοδρόμια! «Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να διχάσει και στην Παιδεία, τη γυρίζετε στο παρελθόν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ότι «το ίδιο σας το παρελθόν σάς καταδιώκει. Διακριθήκατε ως ηγέτης καταλήψεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και δημόσιων χώρων». Μάλιστα μολονότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεχθεί στο παρελθόν πολλές επιθέσεις για την οικογένειά του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η πρώτη φορά που επιτέθηκε για οικογενειακό θέμα στον Πρωθυπουργό. «Μη λέτε για μένα όταν τα παιδιά σας είναι σε ιδιωτικό σχολείο» ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την κατηγορία του Πρωθυπουργού ότι «το πρόβλημά σας, όταν μιλάτε για την Εκπαίδευση, είναι τα δικά σας βιώματα. Μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ' έξω από δημόσιο σχολείο». Κατά τα λοιπά ο Πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος που συμμετείχε στα μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα. «Συμμετείχα στους αγώνες του 1990-91, κόντρα στον αυταρχικό νόμο της κυβέρνησης του πατέρα σας» είπε μεταξύ άλλων και υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών του υπουργείου Παιδείας αλλά και της «Εκπαίδευσης των ίσων ευκαιριών». Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν είναι με την αριστεία, αλλά με τον ελιτισμό και των σχολείων για τους λίγους»...."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικό ανάπτυγμα)
"ΤΑ ΝΕΑ", πρωτοσέλιδο, 29/09/16

                                                                   "ΤΑ ΝΕΑ", 29/09/16

Μάθε παιδί μου γράμματα...
Οι πολιτικοί αρχηγοί στη συζήτηση για την Παιδεία προτίμησαν να αναφερθούν σε ζητήματα διαπλοκής, στη χούντα και στην Κατοχή

Της Αγγελικής Κ. Καραγεώργου

Χρειάστηκαν επτά ολόκληρες ώρες για να συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα σε ένα μόνο θέμα: να προχωρήσουν στην αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ο Πρωθυπουργός στην τριτολογία του ανέφερε ότι θα υπάρξουν κι άλλες συζητήσεις με την Εκκλησία. Αν και προηγουμένως ο υπουργός Παιδείας είχε ξεκαθαρίσει ότι την ευθύνη στο θέμα «έχει η Πολιτεία». Από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή και προκλήθηκε έπειτα από αίτημα της ΝΔ, προκύπτει όμως και κάτι ακόμα. Ενα νέο ραντεβού, πιθανότατα εντός Οκτωβρίου - σήμερα αποφασίζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής - για μία νέα προ ημερησίας ιατάξεως συζήτηση με θέμα... τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Για αυτήν ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής περιορίστηκε μόνο στα λόγια, γιατί η πρωτοβουλία της κατάθεσης του αιτήματος ανήκει στον Πρωθυπουργό.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας προφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά το φιάσκο της εμφάνισης Καλογρίτσα στον «ορίζοντα» των τηλεοπτικών αδειών, επέστρεψε τα πυρά της αντιπολίτευσης. «Μας κατηγορήσατε ότι ο διαγωνισμός έγινε για να πάρει άδεια ο Καλογρίτσας. Οταν όμως ζήτησε διευκόλυνση έφυγε από τον διαγωνισμό» είπε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί καθόλου στο πόθεν έσχες του επιχειρηματία και τα δάνειά του από την Τράπεζα Αττικής, ή στο γιατί δεν συνέβη το ίδιο κατά την υποψηφιότητά του με την εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής. Η απάντηση που έλαβε από τον πρόεδρο της ΝΔ ήταν ότι «ο λογογράφος σας, σάς έγραψε μια ομιλία που διαβάσατε πριν από τρεις μήνες. Δεν έρχεστε ως κατήγορος σε αυτή την αίθουσα, είστε απολογούμενος. Αν θέλετε, ελάτε αύριο για μία προ ημερησίας για τη διαπλοκή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την επιλογή του να μην αναφερθεί στο θέμα, ισχυριζόμενος πως «η κοινωνία ενδιαφέρεται για το πώς θα αποκτήσουμε καλύτερα σχολεία και όχι για τα ΜΜΕ και γι' αυτό δεν θα αποπροσανατολίσω τη συζήτηση».

Ο Πρωθυπουργός επανήλθε όμως στη δευτερολογία του. Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ξεκάθαρη θέση για τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο και ήθελε να το αξιοποιήσει. Ετσι, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «προτίμησε να αποδράσει», καταλογίζοντάς του ότι «δεν θέλησε να λερώσει τα χέρια του γιατί κάνουν άλλοι τη βρώμικη δουλειά». «Μην κάνετε αιτήματα, γιατί ενίοτε γίνονται αποδεκτά. Καταθέτω τώρα αίτημα για προ ημερησίας συζητήση για τη διαπλοκή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και παρέδωσε στο προεδρείο της Βουλής το σχετικό αίτημα. «Επανέρχεστε στον τόπο του εγκλήματος» απάντησε ο Μητσοτάκης.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης πάντως αφιερώθηκε στην προσωπική αντιπαράθεση Πρωθυπουργού - αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα βιώματά τους και τη διαδρομή τους στα σχολικά θρανία αλλά και τα πεζοδρόμια! «Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να διχάσει και στην Παιδεία, τη γυρίζετε στο παρελθόν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ότι «το ίδιο σας το παρελθόν σάς καταδιώκει. Διακριθήκατε ως ηγέτης καταλήψεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και δημόσιων χώρων». Μάλιστα μολονότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεχθεί στο παρελθόν πολλές επιθέσεις για την οικογένειά του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η πρώτη φορά που επιτέθηκε για οικογενειακό θέμα στον Πρωθυπουργό. «Μη λέτε για μένα όταν τα παιδιά σας είναι σε ιδιωτικό σχολείο» ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την κατηγορία του Πρωθυπουργού ότι «το πρόβλημά σας, όταν μιλάτε για την Εκπαίδευση, είναι τα δικά σας βιώματα. Μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ' έξω από δημόσιο σχολείο».

Κατά τα λοιπά ο Πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος που συμμετείχε στα μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα. «Συμμετείχα στους αγώνες του 1990-91, κόντρα στον αυταρχικό νόμο της κυβέρνησης του πατέρα σας» είπε μεταξύ άλλων και υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών του υπουργείου Παιδείας αλλά και της «Εκπαίδευσης των ίσων ευκαιριών». Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν είναι με την αριστεία, αλλά με τον ελιτισμό και των σχολείων για τους λίγους».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε το μήνυμα «ναι στο ελεύθερο σχολείο και το αυτόνομο πανεπιστήμιο». Οπως είπε, «εμείς δεν θέλουμε να πάνε όλοι κάτω, όπως εσείς, αλλά να σκαρφαλώσουν πάνω» και προανήγγειλε ότι η ΝΔ στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της θα καταργήσει ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νομοθετήσει για την Παιδεία. «Ευκαιρίες, προσπάθεια, αριστεία, είναι έννοιες που πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα κάθε εκπαιδευτικής πολιτικής και δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό σας. Στη δική σας ιδεολογία έχουν ταξικό πρόσημο» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι κατάργησε επί της ουσίας πρότυπα και πειραματικά σχολεία και υπονόμευσε το δημοτικό σχολείο, καταργώντας το ενιαίο αναβαθμισμένο πρόγραμμα.

Ως κίνηση με υψηλό συμβολισμό θεωρήθηκε χθες η παρουσία της πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά σε εκείνη, ενώ πριν από την έναρξη της συζήτησης είχε θερμή συζήτηση μαζί της.

«ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ». Στην επισήμανση ότι η Παιδεία θα πρέπει να μείνει έξω από το Μνημόνιο γιατί είναι η μόνη που μπορεί να μας βγάλει από αυτό, προχώρησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε επίσης πως όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός έγιναν επί ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά σχέση με τις προοδευτικές παραδόσεις». Σε ό,τι αφορά την «κληρονομιά» του ΠΑΣΟΚ, δεν χαρίστηκε ούτε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με δανεικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνεσαι μεταρρυθμιστής» είπε απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση της Αννας Διαμαντοπούλου.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε πάντως εκτενώς και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Με το βλέμμα στραμμένο στα υπουργικά έδρανα υποστήριξε ότι η φούσκα «για πρώτη φορά νομιμότητα» στο τηλεοπτικό τοπίο έσκασε στα χέρια σας. «Επεσε μαύρο στο ΣΥΡΙΖΑ Channel. Ομως το σχέδιό σας έχει γίνει πια απόλυτα γνωστό. Το τρίγωνο της διαπλοκής κυβέρνηση -Καλογρίτσας - Τράπεζα Αττικής» είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. «Τελικά, το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο». Με αυτή τη φράση και απευθυνόμενος τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη ΝΔ άρχισε χθες την ομιλία του ο γ.γ. του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέκρινε τις κυβερνητικές επιλογές στην Παιδεία, τονίζοντας πως είναι «υποκρισία» να υποστηρίζει ότι τα σχολεία επέστρεψαν στην κανονικότητα. «Ελεος! Αλήθεια; Δεν ζούμε όλοι σε αυτή εδώ τη χώρα;» είπε.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τη στάση της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Κατοχής, τις χαρακτήρισε «ανιστόρητες» και συνέχισε λέγοντας ότι ο πάππους του, παπα-Δημήτρης Κουτσούμπας, ήταν κληρικός, μέλος του ΕΑΜ που εκτελέστηκε από τους Ναζί το 1944. Πάντως τάχθηκε υπέρ της κατάργηση «των αναχρονισμών» στα Θρησκευτικά «αλλά αυτό δεν δικαιολογεί απλοποιήσεις τύπου Φίλη».

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε πως ό,τι είπε για τη στάση της Εκκλησίας δεν αφορά τους πάντες. «Ξεχωρίζω δύο προσωπικότητες. Η μία ήταν ο παπα-Γιώργης Πυρουνάκης στην Ελευσίνα με το κήρυγμα που έκανε κάθε Κυριακή. Η δεύτερη προσωπικότητα ήταν ο πατήρ Τιμόθεος Λαγουδάκης, τον οποίο γνώρισα όταν έψελνα στον Αγιο Νικόλαο. Το βράδυ του Πολυτεχνείου χτύπησε τις καμπάνες. Ηταν όμως ελάχιστοι. Οι πολλοί ήταν συνεργάτες» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης.

ΓΡΑΒΑΤΩΜΕΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. «Υποκρισία» καταλόγισε και ο επικεφαλής του Ποταμιού στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι περίπου 37.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός παιδικών σταθμών. Σε μία συμβολική κίνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να φορέσει γραβάτα, τονίζοντας ότι για τον ίδιο η Παιδεία είναι πιο σημαντική από το χρέος. Κι αυτό γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί, η ζημιά που κάναμε στην Παιδεία όμως δεν διορθώνεται με υπουργικές αποφάσεις...».

Αναφερθείς στο μάθημα των Θρησκευτικών κάλεσε την ηγεσία της Εκκλησίας να επιδείξει τόλμη, τονίζοντας πως «το σύγχρονο σχολείο δεν χρειάζεται περισσότερο θρησκευτικά από φυσική, βιολογία, πληροφορική» και υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Ωστόσο η φράση του Θεοδωράκη ότι «η άρνηση των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν είναι Αριστερά, πρώτη η χούντα ισχυρίστηκε ότι αυτά θα καταστρέψουν την Παιδεία» προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων από τα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Μία από τις θρυαλλίδες του φοιτητικού κινήματος το 1972-73 ήταν η αποκάλυψη ότι η χούντα ετοίμαζε ιδιωτικές ξενόγλωσσες σχολές. Ενδεχομένως δεν τα ξέρει καλά ο κ. Θεοδωράκης» σχολίασε, σε παρέμβασή του, ο Νίκος Βούτσης.

«ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΚΡΑΤΟΥΣ. Στον αντίποδα, αρνητικός στον διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος λίγο πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Πάνος Καμμένος αιτιολόγησε τη στάση του, λέγοντας πως «το Σύνταγμα είναι δεδομένο, αναφέρεται στους άρρηκτους δεσμούς με την Εκκλησία και από τη στιγμή που υπάρχει αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεκινήσει συζήτηση για τον χωρισμό τους». Για το μάθημα των Θρησκευτικών είπε ότι χρειάζεται διάλογος από «μηδενική βάση».

ΕΚΛΟΓΕΣ. «Εάν αλλάξουμε το Σύνταγμα, πρέπει να βάλουμε στα ζητήματα Παιδείας να απαιτούνται 4/5 για να γίνονται αλλαγές» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. Ο Βασίλης Λεβέντης κάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα να πάει σε εκλογές για να εκθέσει, όπως είπε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει για τη διαπλοκή»
Για «απόδραση» κάνει λόγο το Μαξίμου

Της Βούλας Κεχαγιά

Η διπλή σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη για ζητήματα διαπλοκής ήταν το στοιχείο που συγκράτησε το Μέγαρο Μαξίμου από τη χθεσινή παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η κυβέρνηση στέκεται όχι τόσο στην εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση που θεωρητικώς είχε ως αντικείμενο την Παιδεία αλλά στην αδυναμία, όπως πιστεύει, του προέδρου της ΝΔ να μπει στην κουβέντα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, τη διαπλοκή, τα θαλασσοδάνεια και την οικονομία. Θέματα τα οποία άνοιξαν με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού «γιατί εδώ και ένα μήνα η χώρα βρίσκεται στον ρυθμό ενός καταιγιστικού βομβαρδισμού και ορυμαγδού» όπως ο ίδιος δήλωσε.
Το Μαξίμου μετά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία εμφανίζεται ικανοποιημένο πρωτίστως διότι μπορεί να υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε την «απόδραση» από το να διεισδύσει στα θέματα της επικαιρότητας με αιχμή τα ζητήματα περί διαπλοκής. «Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει στη Βουλή για το ζήτημα της διαπλοκής. Προτιμά να μιλά εκ του ασφαλούς ή να βάζει άλλους να μιλάνε γι' αυτόν» σχολίαζαν σε χρόνο dt κυβερνητικές πηγές μετά την πρωτολογία του προέδρου της ΝΔ.

Ποια ανάλυση κάνει όμως το κυβερνητικό επιτελείο γι' αυτήν την επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε υποδεικνύοντας μία νέα συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, επί της ουσίας μόνο αυτό δεν ήθελε. Γι' αυτό και ο Πρωθυπουργός έσπευσε να ανακοινώσει στην δευτερολογία του ότι καταθέτει σχετικό αίτημα στη Βουλή για την διαφθορά καλώντας τον να εμφανιστεί και να μιλήσει «με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, μπροστά στον ελληνικό λαό ενώπιος ενωπίω».

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν αργότερα ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει να χάσει τίποτα από μία τέτοια συζήτηση διότι τα ζητήματα διαπλοκής εξακολουθούν να αποτελούν προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ: «Αντε και να έρθει η ΝΔ να μας πει για τον Καλογρίτσα. Εμείς θα πούμε για τον Μαρινάκη, τη Siemens, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Παπασταύρου και άλλα πολλά» σχολίαζαν.

ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες άτολμος διότι έχει συνειδητοποιήσει πως το θέμα με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες "δεν τού βγαίνει". Σύμφωνα με την ανάγνωση του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίμενε να τινάξει τον διαγωνισμό στον αέρα ο Ιβάν Σαββίδης, όμως εκείνος εμφανίζεται πρόθυμος να καταβάλει το συντομότερο δυνατόν - όπως τουλάχιστον δηλώνει - το τίμημα της πρώτης δόσης για την άδεια. Από την άλλη, διαπιστώνουν πως η Πειραιώς δεν επιτέθηκε στον Σαββίδη ενδεχομένως για ψηφοθηρικούς λόγους που σχετίζονται με τον ΠΑΟΚ, ίσως και για λόγους που συνδέονται με τη συγγένεια του υπερθεματιστή με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο. Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η ΝΔ θα υποστεί μεγάλη ήττα και από την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του επίμαχου νόμου ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει δικαίωση της κυβέρνησης.

«ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ». Σε ό,τι αφορά την ταμπακέρα, δηλαδή την ουσία της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, η κυβέρνηση πιστεύει ότι αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε το βάρος στο θέμα της Παιδείας δεν κατάφερε να ισορροπήσει ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τασσόμενος ευθέως υπέρ των σχολαρχών και της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

«Ο Τσίπρας επέλεξε και πάλι την τακτική του κλεφτοπόλεμου»
Ο Πρωθυπουργός συγκρούεται με την κοινή λογική, λένε στη ΝΔ

Του Διονύση Νασόπουλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο στη Βουλή έχοντας ως γνώμονα ότι την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία την είχε ζητήσει ο ίδιος. Συνεπώς, δεν είχε κανέναν λόγο να αποφασίσει να αλλάξει γήπεδο και να υποβαθμίσει ένα θέμα που θεωρεί κεφαλειώδους σημασίας για το μέλλον της χώρας, μετά τα Μνημόνια και την έξοδο από την κρίση. Το παράδειγμα της Φινλανδίας που από την οικονομική κρίση του 1992 δημιούργησε ένα απο τα κορυφαία εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως, είναι ο δικός του οδηγός - και ένα μοντέλο στο οποίο έχει ήδη εντρυφήσει η ομάδα που προετοιμάζει το γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή, όπως εκτιμούν στην οδό Πειραιώς, ο Αλέξης Τσίπρας έχασε χθες τον δρόμο, επιλέγοντας και πάλι έναν κλεφτοπόλεμο για τη διαπλοκή και τα συμφέροντα, προκειμένου να ξεφύγει από τη ζοφερή πραγματικότητα σε όλα τα πεδία της κυβερνητικής διαχείρισης. Ο αρχηγός δεν ακολούθησε από επιλογή - παρά τις εισηγήσεις βουλευτών και στελεχών να μπει στη μονομαχία με τους όρους Τσίπρα. Σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφουν στο γαλάζιο επιτελείο για τη χθεσινή συζήτηση, ο Πρωθυπουργός έμεινε μόνος την περισσότερη ώρα να απολογείται και να αναζητεί μια πειστική γραμμή άμυνας για θέματα όπως ο Καλογρίτσας και η διαχείριση της Τράπεζας Αττικής, για τα οποία η λαϊκή ετυμηγορία είναι μάλλον αμετάκλητη. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέμεινε μόνος «στη γραμμή της σοβαρότητας και υπευθυνότητας», όπως ακριβώς επιδίωκε, ενώ ο Πρωθυπουργός εξακολουθούσε να συγκρούεται με την «κοινή λογική».
Στενοί συνεργάτες τους σημειώνουν ότι όχι μόνον ήταν από την αρχή ξεκάθαρη η τακτική Μητσοτάκη («δεν θα μπω στον πειρασμό να αποπροσανατολίσω τη συζήτηση», διεμήνυσε στο ξεκίνημα της ομιλίας του), αλλά αποδέκτης του μηνύματος ότι η χθεσινή αντιπαράθεση αφορούσε αποκλειστικά την Παιδεία ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι το θέμα επέτρεπε την αναζήτηση μιας μίνιμουμ, έστω, συναίνεσης. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε και για την Παιδεία τον δρόμο της σκληρής πόλωσης, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο το μετριοπαθές ακροατήριο και τη λεγόμενη μεσαία τάξη, ανεξάρτητα αν στην πολιτική κλίμακα κινείται στην κεντροδεξιά ή την κεντροαριστερά. Είναι πρωτίστως το κοινό στο οποίο απέβλεπε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, αποδίδοντας νέα εύσημα και στον νόμο Διαμαντοπούλου. Ισορροπιστής εμφανίστηκε μόνον στο ζήτημα των Θρησκευτικών, προκρίνοντας αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος, αλλά μέσα από διάλογο με την επίσημη Εκκλησία - την ίδια ώρα, όμως, που ο Τσίπρας εμφανιζόταν να αναδιπλώνεται και να σύρεται πίσω από έναν «τροπαιούχο» Πάνο Καμμένο.

«ΔΙΧΑΖΕΙ». Η βασική εκτίμηση στο γαλάζιο επιτελείο είναι ότι ο Πρωθυπουργός με λόγο και εικόνα απώλεσε τα όποια ψήγματα αξιοπιστίας διέθετε για τους χειρισμούς στον χώρο της Παιδείας, επιβεβαιώνοντας την κεντρική θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να διχάσει και στην Παιδεία» και πως σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο «συντελείται καθημερινά μια καταστροφή για λόγους βαθιά ιδεοληπτικούς». Κατά τα ίδια στελέχη, ακόμη και την ώρα της προσωπικής επίθεσης στον αρχηγό της ΝΔ για τις σπουδές τους στις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός «κατάφερε να αυτοπαγιδευθεί», επιτρέποντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδείξει τον «υποκριτή Τσίπρα», με την υπενθύμιση της εγγραφής των παιδιών του σε ιδιωτικό σχολείο.
"ΤΑ ΝΕΑ", 29/09/16


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου