οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

"...Η παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα έγινε μετά τη γνωστοποίηση ότι η οικογένεια Καλογρίτσα πέτυχε να μειωθούν κατά περίπου 60% (!) τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί και αντί του αρχικού προστίμου το οποίο άγγιζε τα 74 εκατ. ευρώ κλήθηκε να καταβάλει περί τα 33 εκατ., με τον Γιάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα να καταβάλλει άμεσα τα 4 εκατ. εξ αυτών ώστε να μπορέσει να μετάσχει στον διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών..."

Η σελίδα "Στίγμα", του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/09/16
                                   


Εκπλήξεις στο μικροσκόπιο
Το «ενδιαφέρον» του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου προκάλεσε η «γενναιοδωρία» αρμοδίας Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει κατά περίπου 60% τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για ευρείας κλίμακας φοροδιαφυγή στον Χρήστο Καλογρίτσα, τον τέως πλέον υπερθεματιστή γιο του, Γιάννη-Βλαδίμηρο και άλλα μέλη της οικογενείας του. Η παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα έγινε μετά τη γνωστοποίηση ότι η οικογένεια Καλογρίτσα πέτυχε να μειωθούν κατά περίπου 60% (!) τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί και αντί του αρχικού προστίμου το οποίο άγγιζε τα 74 εκατ. ευρώ κλήθηκε να καταβάλει περί τα 33 εκατ., με τον Γιάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα να καταβάλλει άμεσα τα 4 εκατ. εξ αυτών ώστε να μπορέσει να μετάσχει στον διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών.

Η μείωση έγινε με απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), που είναι ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία υπαγόμενη απευθείας στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απόφαση - έκπληξη, δεδομένου ότι η συνήθης κατάληξη αυτών των προσφυγών ήταν έως πρόσφατα συντριπτικά απορριπτική. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Ιούνιο του 2016 από τις 592 υποθέσεις που εξετάστηκαν οι 451 απορρίφθηκαν και oι υπόλοιπες 141 υποθέσεις εντάχθηκαν σε διάφορες κατηγορίες - μερικώς δεκτές, θετικές, τεκμαιρόμενες κ.λπ.

Ο νόμος ορίζει ότι όποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικήθηκε από κάποια απόφαση επιβολής φόρου ή προστίμου της φορολογικής Διοίκησης δεν έχει το δικαίωμα να προσφύγει απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια αλλά είναι υποχρεωμένος να ασκήσει «ενδικοφανή προσφυγή» υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών και καταβάλλοντας το 50% των αμφισβητούμενων ποσών. Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς την καταβολή του 50% των προστίμων είναι να υποβάλει επαρκή στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση τα οποία να δικαιολογούν αναστολή για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας.

Είναι άγνωστο αν η οικογένεια Καλογρίτσα κατέβαλε το μισό του ποσού που της είχε συνολικά επιβληθεί προκειμένου να ασχοληθεί με την περίπτωσή της η ΔΕΔ - περισσότερο γνωστή στους φοροτεχνικούς κύκλους με την ονομασία »Επιτροπή του άρθρου 70Β» - ή δήλωσε οικονομική αδυναμία η οποία θα έθετε εν κινδύνω τις επιχειρήσεις της.

Τώρα όμως βρίσκεται μπροστά σε μια νέα περιπέτεια δεδομένου ότι ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Αθανασίου με επείγουσα εντολή που απέστειλε στις 29 Αυγούστου 2016 (ανήμερα της έναρξης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες) προς όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών (το σχετικό έγγραφο παραπλεύρως) ζητάει εντός τριών ημερών να αποσταλούν σε αυτόν όλα τα στοιχεία «σχετικά με την έκβαση των ενδικοφανών προσφυγών που ασκήθηκαν κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου οι οποίες συντάχθηκαν από την υπηρεσία μετά από φορολογικό έλεγχο που είχε διαταχθεί κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Οι πράξεις για τις οποίες ζητούνται στοιχεία είναι αυτές που με απόφαση της ΔΕΔ μειώθηκε ή διαγράφηκε φορολογική οφειλή μεγαλύτερη από 150.000 ευρώ».

Οπως έγινε γνωστό από πηγή της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, μετά τη λήψη των στοιχείων (δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή ακόμη...) θα κληθούν τα στελέχη της ΔΕΔ να εξηγήσουν κατά περίπτωση - και εν προκειμένω και στην υπόθεση της οικογένειας Καλογρίτσα - το σκεπτικό των αποφάσεων που έλαβαν. Κατά την ίδια πηγή, αν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς θα διαταχθεί νέος φορολογικός έλεγχος.

Για τον λόγο αυτό με το έγγραφό του ο κ. Αθανασίου ζητεί να του αποσταλεί αναλυτικός πίνακας όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του φορολογουμένου, ο φόρος και τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί και βεβαίως ο αριθμός και η ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής κατά της πράξης επιβολής, η ημερομηνίας εξέτασής της όπως φυσικά και τα σχετικά με τη θετική απόφαση της ΔΕΔ στοιχεία.

Αυτή η τελευταία απαίτηση της υποβολής στοιχείων έχει να κάνει με το γεγονός ότι στη ΔΕΔ συνωθούνται χιλιάδες προσφυγές οι οποίες απορρίπτονται συνήθως λόγω παρέλευσης των προθεσμιών. Αρα θα φανεί αν εκείνη που αφορά την υπόθεση της οικογένειας Καλογρίτσα υπερπήδησε άλλες, εξετάστηκε αμέσως κι έγινε δεκτή κατά το μεγαλύτερο μέρος της...


Κεφάλια σε δίσκο
Υπενθυμίζω σχετικά, για να έχει κανείς μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για όλα αυτά, το γεγονός ότι μόλις την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Πιτσιλής καρατόμησε τον επικεφαλής του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου) Δημήτρη Μασίνα, όπως και τον επικεφαλής του αντίστοιχου Κέντρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις Διονύση Καπνίση. Πληροφοριακά αναφέρω ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην οικογένεια του Καλογρίτσα επιβλήθηκαν κυρίως από το ΚΕΦΟΜΕΠ...

Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε για τις καρατομήσεις ήταν ότι οι Διευθύνσεις των κ.κ. Μασίνα και Καπνίση δεν κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους για τα δημόσια έσοδα που τους είχαν τεθεί...


Τα πρόστιμα φταίνε
Μια πηγή μου στο υπουργείο των Οικονομικών, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφαση για την εκπαραθύρωση του επικεφαλής του ΚΕΦΟΜΕΠ, μου ανέφερε χθες βράδυ ότι η καρατόμηση του κ. Μασίνα ήρθε ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα δημόσια έσοδα υπελείφθησαν σοβαρά των στόχων εξαιτίας μιας και μόνης υποθέσεως. Και πως είναι λάθος να συνδέεται η απόφαση αυτή με την υπόθεση Καλογρίτσα ή με άλλες υποθέσεις, λ.χ. η καταμήνυση του κ. Μασίνα από εκ Πατρών επιχειρηματία.

Ρώτησα ποια ήταν η υπόθεση αυτή και η απάντηση με εξέπληξε: το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε επιβάλει στον καταζητούμενο Κυριακίδη, πρώην συνεργάτη ενός καλού φίλου της κυβέρνησης, του κυρίου Λαυρεντιάδη, πρόστιμα ύψους 200 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή. Φυσικά από τα χρήματα αυτά δεν έγινε δυνατόν να εισπραχθεί ένα ευρώ, οπότε ολόκληρο το ποσό κατεγράφη στο παθητικό της υπηρεσίας, και κατ' επέκταση στον επικεφαλής της τον κ. Μασίνα...


Ποιος να ξέρει...
Στο μεταξύ, επαληθεύεται και η αρχαία ρήση «ενός κακού μύρια έπονται» - ίσχυε στα μέρη μας πριν η καπιταλιστική Δύση «ανακαλύψει» τον περίφημο «νόμο του Μέρφι» - για τους κυρίους Καλογρίτσα, πατέρα και υιό. Οπως ενημερώθηκα, εγκύρως όπως πάντα, χθες, το υπουργείο του οποίου προΐσταται ο υπουργός Σπίρτζης, κουμπάρος Καλογρίτσα, ανέβαλε αιφνιδίως τη διενέργεια του διαγωνισμού για το 4ο τμήμα της πολύπλαγκτης Εθνικής Οδού Πάτρας - Πύργου. Αφορούσε τη δημοπράτηση του τμήματος από κόμβο Κυλλήνης έως Βάρδα. Κρίνω την εξέλιξη ως ιδιαιτέρως στενάχωρη και ανησυχητική διότι ο Καλογρίτσας είχε πάρει και τα τρία έως τώρα δημοπρατηθέντα τμήματα της εθνικής οδού και, άρα, επί του παρόντος και για άγνωστο χρονικό διάστημα χάνει την ευκαιρία να κάνει το 4 στα 4!

Ως λόγος αναβολής του διαγωνισμού δεν ήταν η απόσυρση του κουμπάρου υιού Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό για τις άδειες, όχι! Ούτε ο θόρυβος που επακολούθησε. Αλλά η απουσία, λέει, εκπροσώπου του ΤΕΕ, η παρουσία του οποίου είναι - και σωστά - απαραίτητη για τη διενέργεια αυτών των διαγωνισμών!

Τώρα γιατί ο πρόεδρος του ΤΕΕ κύριος Στασινός ειδοποίησε την παραμονή του διαγωνισμού ότι δεν έχει να στείλει μηχανικό αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο εκείνος και ο Θεός το γνωρίζουν. Ο υπουργός Σπίρτζης; Μπααααα, δεν νομίζω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου