οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

"...Το Μέγαρο Μαξίμου επένδυε πολλά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως επακάλουθο και μιας πρωθυπουργικής εμφάνισης στη ΔΕΘ με θετικό πρόσημο. Τα χαμόγελα, ωστόσο, έμειναν στη Νέα Υόρκη. Στη Βιέννη και τη νέα συνάντηση για το Προσφυγικό μεταξύ των ηγετών της λεγόμενης βαλκανικής οδού, ένας συνοφρυωμένος Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειρισθεί τα κύματα προσφύγων και οικονομικών μεταναστών χωρίς την ενεργοποίηση των λοιπών Ευρωπαίων και την τήρηση των συμφωνιών από την πλευρά της Τουρκίας..."

Το κύριο θέμα από "ΤΑ ΝΕΑ" +εσωτερικό θέμα
"ΤΑ ΝΕΑ", 26/09/16
"ΤΑ ΝΕΑ", 26/09/16

Ολα βαίνουν καλώς για το Μαξίμου
Τα ανοιχτά ζητήματα των τηλεοπτικών αδειών και του Προσφυγικού έως την υπόθεση, Καλογρίτσα/ Τράπεζας Αττικής οδηγούν σε δημοσκοπική ασφυξία την κυβέρνηση, η οποία αποποιείται των ευθυνών της

Του Διονύση Νασόπουλου
Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από το πολυήμερο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, μέσω Βιέννης, για να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση, το οποίο αποτυπώνεται και δημοσκοπικά: Η αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, αυξάνοντας συνεχώς και το προβάδισμα της ΝΔ. Μια αντεπίθεση που επιχειρείται με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες, τη διαχειρίζεται μόνος ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Πάππας και σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, η αποποίηση ευθυνών φαίνεται να είναι το κυβερνητικό αντίδοτο σχεδόν για όλα τα ανοιχτά ζητήματα - από το Προσφυγικό έως την υπόθεση Καλογρίτσα/Τράπεζας Αττικής.
 
Σε συνδυασμό με τον αγώνα ταχύτητας για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης και τη μεταβίβαση κομβικών ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο διαχείρισης της δημόσιας περουσίας, από το αντιπολιτευτικό μέτωπο κάνουν ήδη λόγο για «κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης» - και σε αυτό το πεδίο θα μεταφερθεί προσεχώς και η πολιτική αντιπαράθεση. Οι τελευταίες εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης είναι προφανές ότι δοκιμάζουν και τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στον χώρο των ΔΕΚΟ η κυβέρνηση διέθετε στηρίγματα που δείχνουν πλέον να αποστασιοποιούνται. Στελέχη της Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι εάν ο ευρύτερος δημόσιος τομέας πάψει να αποτελεί έναν προνομιακό χώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο δρόμος για μια κυβερνητική ανάκαμψη θα γίνει ακόμη πιο δύσβατος.


ΠΑΓΩΣΑΝ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου επένδυε πολλά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως επακάλουθο και μιας πρωθυπουργικής εμφάνισης στη ΔΕΘ με θετικό πρόσημο. Τα χαμόγελα, ωστόσο, έμειναν στη Νέα Υόρκη. Στη Βιέννη και τη νέα συνάντηση για το Προσφυγικό μεταξύ των ηγετών της λεγόμενης βαλκανικής οδού, ένας συνοφρυωμένος Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειρισθεί τα κύματα προσφύγων και οικονομικών μεταναστών χωρίς την ενεργοποίηση των λοιπών Ευρωπαίων και την τήρηση των συμφωνιών από την πλευρά της Τουρκίας. 
 
Οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά πρέπει να επιταχυνθούν - κι αυτό είναι ελληνικό πρόβλημα. Οι επιστροφές προσφύγων, όμως, πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συλλογικό πρόβλημα και όχι από κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει, επίσης, να ενισχυθεί η Frontex.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΛΕΙ Η ΝΔ. Οι πρωθυπουργικές αναφορές αρκούσαν για να περάσει στην αντεπίθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από την κυβέρνηση να καταστρώσει και να ακολουθήσει ένα εθνικό σχέδιο στο Προσφυγικό, στη βάση και όσων είχαν συμφωνηθεί την περασμένη άνοιξη, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν βλέπουν μόνο ανικανότητα, αλλά αθέτηση δεσμεύσεων και υπεκφυγές από την πλευρά της κυβέρνησης οι οποίες θα επιτείνουν την ήδη έκρυθμη κατάσταση στα νησιά, ιδίως στη Λέσβο. «Το ελληνικό κράτος είναι απόν. Ο διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων δεν έγινε. Οι δομές φιλοξενίας λειτουργούν άναρχα. Η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία. Κανένα συγκροτημένο σχέδιο για κατανομή των προσφύγων στην επικράτεια δεν υπάρχει. Ευρωπαϊκά κονδύλια λιμνάζουν» είναι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής αδράνειας και αδυναμίας όπως τα καταμέτρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η κρατική απουσία και η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού «εντείνουν τις ξενοφοβικές και ακραίες τάσεις».

Η πρωθυπουργική εικόνα στη Βιέννη προκάλεσε τα αντανακλαστικά και της Φώφης Γεννηματά, η οποία επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν βρήκε μια λέξη, μια πρόταση για τα νησιά που έχουν γίνει φυλακές ανθρώπων», ενώ αντιθέτως υπήρξε ιδιαίτερα θερμός για τη στάση της Αγκυρας. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι κινείται πλέον με «δεξιά ατζέντα» στο Προσφυγικό, καθώς στην αυστριακή πρωτεύουσα «τοποθετήθηκε αριστερότερα μόνο από τον Ορμπαν και τους ομοϊδεάτες του».

ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ. Η αντίδραση του Μαξίμου, πρωτίστως απέναντι στον Μητσοτάκη, δεν μετέβαλε τη γραμμή που χαράχθηκε στη Βιέννη: «Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια κρίση, είναι ευρωπαϊκή κρίση και καμία χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της» - συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρχουν άλλες απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε να βρίσκεται σε ρόλο απολογουμένου. 
 
Την αποκλειστική ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις, εξάλλου, μεταθέτει το κυβερνητικό επιτελείο και για τις συνεχείς αποκαλύψεις σχετικά με τον ρόλο και τις κινήσεις του Χρήστου Καλογρίτσα. Οι φορολογικές εκκρεμότητες, που συνοδεύονται με πρόστιμα-μαμούθ από την αρμόδια φορολογική υπηρεσία για τον μεγάλο πλούτο, όπως και οι δανειοδοτήσεις από την Τράπεζα Αττικής αφορούν τους προηγούμενους. Κατά την κυβερνητική γραμμή άμυνας, η αντιπολίτευση «δεν μπορεί να κατανοήσει τι ακριβώς αποκαλύπτει η έκθεση της τράπεζας - «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου