οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

"...Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το ρωσικό πυραυλικό σύστημα εκτοξεύθηκε πύραυλος από το χωριό Περβομάισκ. Αργότερα η συστοιχία επέστρεψε στη Ρωσία, δήλωσαν οι ειδικοί. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην πόλη Νιουβεχέιν της Κεντρικής Ολλανδίας έγινε γνωστό πως η ομάδα των ερευνητών εντόπισε 100 άτομα που έχουν σχέση με την υπόθεση, αλλά δεν έχει ακόμη εντοπίσει επισήμως μεμονωμένους υπόπτους. Δεν είναι σαφές αν είχε δοθεί διαταγή στους μαχητές να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή αν αυτοί έδρασαν ανεξάρτητα, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Με μεγάλη προσοχή και με ελέγχους σε στοιχεία κινητών τηλεφώνων, social media, καταθέσεις μαρτύρων και άλλα στοιχεία, οι ειδικοί προσπάθησαν να εντοπίσουν όλα τα γεγονότα πριν, στη διάρκεια και μετά το δυστύχημα της πτήσης που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Αμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/09/16
                                               


Εμπλέκουν επίσημα τη Ρωσία στην κατάρριψη του Boeing
Αποκαλυπτικό το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής που ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος του 2014
Της Νατάσας Μπαστέα

Το μαλαισιανό επιβατικό αεροπλάνο που κατερρίφθη ενώ πετούσε πάνω από την Ανατολική Ουκρανία πριν από δύο χρόνια επλήγη από ρωσικής κατασκευής πύραυλο Buk, ο οποίος εκτοξεύθηκε από ένα χωριό που ελέγχεται από τους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων, ανακοίνωσε χθες διεθνής επιτροπή που ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος. Καθώς τα στοιχεία εμπλέκουν τη ρωσική κυβέρνηση, βρισκόμαστε πιθανώς μπροστά σε μια μακρά διπλωματική και νομική αντιπαράθεση η οποία αναμένεται να υποδαυλίσει την ένταση μεταξύ Δύσης και Μόσχας.

Τα ευρήματα αντιβαίνουν στον ισχυρισμό της ρωσικής κυβέρνησης ότι η πτήση 17 της Malaysia Airlines, που τον Ιούλιο 2014 βρισκόταν καθ' οδόν από το Αμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι 298 επιβαίνοντες της πτήσης, οι περισσότεροι ολλανδοί πολίτες, έχασαν τη ζωή τους. Επειδή οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν από την Ολλανδία, επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής έχουν τεθεί ολλανδοί εισαγγελείς. Η έρευνα θεωρείται ότι επιβεβαιώνει τις αρχικές εικασίες για τον ρόλο που έπαιξε η ρωσική κυβέρνηση όχι μόνο στην ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Buk, αλλά και στην απόπειρα που ακολούθησε να καλυφθεί το γεγονός.

Η επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν εισαγγελείς από την Ολλανδία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία και την Ουκρανία, δεν μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες. Ομως συγγενείς των θυμάτων ζητούν λεπτομέρειες για το ποιος κατέρριψε το αεροπλάνο, με την ελπίδα ότι αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε διώξεις. Μιλώντας πριν από τη συνέντευξη Τύπου, η Σιλένε Φρέντριξ, ο 23χρονος γιος της οποίας βρισκόταν στο αεροπλάνο, δήλωσε πως οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη. «Ως οικογένεια ανυπομονούμε. Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη, πώς και γιατί. Θέλουμε οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη» ανέφερε.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το ρωσικό πυραυλικό σύστημα εκτοξεύθηκε πύραυλος από το χωριό Περβομάισκ. Αργότερα η συστοιχία επέστρεψε στη Ρωσία, δήλωσαν οι ειδικοί. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην πόλη Νιουβεχέιν της Κεντρικής Ολλανδίας έγινε γνωστό πως η ομάδα των ερευνητών εντόπισε 100 άτομα που έχουν σχέση με την υπόθεση, αλλά δεν έχει ακόμη εντοπίσει επισήμως μεμονωμένους υπόπτους. Δεν είναι σαφές αν είχε δοθεί διαταγή στους μαχητές να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή αν αυτοί έδρασαν ανεξάρτητα, δήλωσαν οι εισαγγελείς.
Με μεγάλη προσοχή και με ελέγχους σε στοιχεία κινητών τηλεφώνων, social media, καταθέσεις μαρτύρων και άλλα στοιχεία, οι ειδικοί προσπάθησαν να εντοπίσουν όλα τα γεγονότα πριν, στη διάρκεια και μετά το δυστύχημα της πτήσης που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Αμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ
.
Πολιτική έρευνα της ολλανδικής υπηρεσίας ασφάλειας των πτήσεων είχε επίσης καταλήξει πέρυσι στο συμπέρασμα πως η πτήση MH17 επλήγη από έναν πύραυλο Buk, ο οποίος εκτοξεύθηκε από την Ανατολική Ουκρανία, αλλά η Μόσχα αρνήθηκε ότι υπεύθυνοι ήταν οι φιλορώσοι αντάρτες. Επαναλαμβάνοντας χθες τις διαψεύσεις αυτές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Στοιχεία ραντάρ από πρώτο χέρι εντόπισαν όλα τα ιπτάμενα αντικείμενα που μπορεί να είχαν εκτοξευθεί ή τα οποία βρίσκονταν στον αέρα πάνω από το έδαφος που ελεγχόταν εκείνη τη στιγμή από τους αντάρτες. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα, δεν υπάρχει πύραυλος. Αν υπήρξε πύραυλος, είχε εκτοξευτεί από αλλού» τόνισε. «Τα συμπεράσματα της ολλανδικής εισαγγελίας επιβεβαιώνουν πως η έρευνα είναι μεροληπτική και έχει πολιτικά κίνητρα».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι συγκρούσεις και το κομβόι φορτηγών
Η κατάρριψη της πτήσης 27 της Malaysia Airlines στις 17 Ιουλίου 2014 σημειώθηκε την ώρα που στο έδαφος βρίσκονταν εν εξελίξει σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των αυτονομιστών ανταρτών με την υποστήριξη της Ρωσίας, στην Ανατολική Ουκρανία. Μερικές ημέρες αργότερα η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους αέρος που είχε εκτοξευθεί από περιοχή την οποία κατείχαν οι αντάρτες, θεωρώντας πιο πιθανό οι αντάρτες να έχουν προμηθευθεί το πυραυλικό σύστημα από τη Μόσχα.

Στην έρευνα της Διεθνούς Επιτροπής εντοπίσθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, κατά την οποία αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία ζητούσαν πυραύλους Buk για να αμυνθούν στις ουκρανικές αεροπορικές επιθέσεις. Αργότερα εκείνο το βράδυ ενημερώθηκαν ότι σε λίγες ώρες θα παραλάβουν τους πυραύλους. Η έρευνα εντόπισε ότι ένα κομβόι φορτηγών που έφυγε από ρωσικό έδαφος μετέφερε το πυραυλικό σύστημα, ενώ ένα μεγαλύτερο στρατιωτικό όχημα χρησιμοποιήθηκε για να εκτοξευθούν οι πύραυλοι. Το κομβόι σταμάτησε στο Ντονέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου το είδαν αρκετοί μάρτυρες. Οι ερευνητές εντόπισαν ακριβώς το κομμάτι της γης από όπου εκτοξεύθηκε ο πύραυλος, περίπου 8 μίλια νοτιοανατολικά από το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος. Τέλος, οι εισαγγελείς εντόπισαν και τον δρόμο που ακολούθησαν τα φορτηγά με το πυραυλικό σύστημα για να επιστρέψουν σε ρωσικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου