οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

"...Επειδή ως γνωστός αριστερός που είμαι, νιώθω πια την ανάγκη να έρθω πιο κοντά στο κόμμα της χαράς (νερό κι αλάτι ό,τι έχει μεσολαβήσει στο παρελθόν, λέμε τώρα...) αυτοπροτείνομαι ως νονός, godfather όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο, όπου τα αγγλικά είναι στο DNA μας. Εισηγούμαι λοιπόν το απολύτως κατανοητό και εύληπτο στις λαϊκές μάζες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ! Εμπεριέχει, επεξηγώ, το δοξασμένο παρελθόν της τετραετούς διακυβέρνησης και το ευοίωνο μέλλον του χώρου. Επίσης έχει μια «τζούρα» (απαραίτητη) ΠΑΣΟΚ, αλλά και παραπέμπει με χαρακτηριστική ευκολία δε, στα ποδοσφαιρικά πιστεύω του προέδρου (γνωστός «βάζελος» όταν δεν ταξιδεύει, αλλιώς στην Κρήτη γίνεται ΟΦΗ, στα Γιάννενα ΠΑΣ, στη Θεσσαλονίκη (μ)ΠΑΟΚ, στη Λάρισα ΑΕΛ και ούτω καθεξής). Τούτων δοθέντων, θέλω να ελπίζω ότι ο πρόεδρος Αλέξης και το κακό γερασμένο ιερατείο που τον περιβάλλει και τον κανακεύει, θα το υιοθετήσει ασμένως..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 28-29/09/19


Πράσινα άλογα

Πληροφορήθηκα ότι στην Κουμουνδούρου, στο πλαίσιο των αναζητήσεων για τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος που θα στηθεί πάνω στα ερείπια που δημιούργησαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι τρεις απανωτές βαριές ήττες, γίνεται μια ζωηρή συζήτηση για το όνομα που θα έχει ο νέος (να τον κάνει ο Θεός...) φορέας. Τρία μου είπαν είναι τα ονόματα που έχουν πέσει πάνω στο τραπέζι, και τα τρία δε έχουν ως πρόθεμα την ονομασία ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ δε αυτών υπάρχει και το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Με βάση όλα τα προηγούμενα, και επειδή ως γνωστός αριστερός που είμαι, νιώθω πια την ανάγκη να έρθω πιο κοντά στο κόμμα της χαράς (νερό κι αλάτι ό,τι έχει μεσολαβήσει στο παρελθόν, λέμε τώρα...) αυτοπροτείνομαι ως νονός, godfather όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο, όπου τα αγγλικά είναι στο DNA μας. Εισηγούμαι λοιπόν το απολύτως κατανοητό και εύληπτο στις λαϊκές μάζες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ!

Εμπεριέχει, επεξηγώ, το δοξασμένο παρελθόν της τετραετούς διακυβέρνησης και το ευοίωνο μέλλον του χώρου. Επίσης έχει μια «τζούρα» (απαραίτητη) ΠΑΣΟΚ, αλλά και παραπέμπει με χαρακτηριστική ευκολία δε, στα ποδοσφαιρικά πιστεύω του προέδρου (γνωστός «βάζελος» όταν δεν ταξιδεύει, αλλιώς στην Κρήτη γίνεται ΟΦΗ, στα Γιάννενα ΠΑΣ, στη Θεσσαλονίκη (μ)ΠΑΟΚ, στη Λάρισα ΑΕΛ και ούτω καθεξής). Τούτων δοθέντων, θέλω να ελπίζω ότι ο πρόεδρος Αλέξης και το κακό γερασμένο ιερατείο που τον περιβάλλει και τον κανακεύει, θα το υιοθετήσει ασμένως...

Το φαβορί

Ισως είναι και αυτή μια ευκαιρία να επαναπροσεγγίσουν τον χώρο όλοι αυτοί της πασοκογενούς και πασοκοθρεμμένης «Προοδευτικής Συμμαχίας», οι οποίοι απ' ό,τι έμαθα, από την ήττα του Ιούλη και εντεύθεν έχουν «κόψει λάσπη» - έκφραση slang η οποία παραπέμπει σε προσεκτική φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση - αντιλαμβανόμενοι προφανώς ότι δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε ρόλος πλέον γι' αυτούς. Τζάμπα πήγαν. Μόνο ο Γιάννης ο Ραγκούσης έχει μείνει, αλλά αυτός έχει βλέψεις για ψηλά. Παρένθεση: όποιος πιστεύει ότι ο Γιάννης θα παραμείνει ένας απλός βουλευτής και μάλιστα της υποβαθμισμένης Β' Πειραιώς είναι οπωσδήποτε μακριά νυχτωμένος. Ο άνθρωπος βρήκε την ευκαιρία να «τρουπώσει» όπως λένε και στην Πάρο, την πατρίδα του, και δεν ξεκουνάει από εκεί με τίποτε, μα με τίποτε, λέμε. Και θα φανεί αυτό σύντομα.

Αμα έπαιζα στοίχημα, πάνω του θα πόνταρα. Φαβορί!

Δεν βλέπουν μπροστά τους

Για όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι οι Ελληνοκύπριοι κουβαλούν στο DNA τους όλες τις «αμαρτίες» του έθνους, δεν διαφέρουν δηλαδή σε τίποτε από όλους τους υπόλοιπους Ελλαδίτες, έχω μικρή - αλλά τόσο χαρακτηριστική - απόδειξη. Στην πρόσφατη συνέλευση στη Νέα Υόρκη των μελών του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια των σοσιαλδημοκρατών - πρόεδρος ο ημέτερος Γιώργος, ως γνωστόν - κλήθηκε να μετάσχει και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Δεν κλήθηκε δε για πρώτη φορά, είχε κληθεί και προ διετίας. Αλλά και τώρα, όπως και τότε, ο λαϊκισμός που μας δέρνει αλύπητα ως έθνος, έλαμψε στην Κύπρο τη λατρεμένη. Σχόλια επί σχολίων και διαμαρτυρίες στα μέσα ενημέρωσης και τα social media για την «προδοτική» στάση του Γιώργου, που προσκάλεσε τον Ακιντζί!

Μα εξ όσων γνωρίζω, και το γνωρίζουν και εκείνοι που διαμαρτύρονται (όσοι τέλος πάντων δεν έχουν τσίμπλα στα μάτια) ο Μουσταφά Ακιντζί είναι η καλύτερη περίπτωση που έχει ύπαρξε από την από εκεί πλευρά, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό. Η καλύτερη!

Και είναι ευτύχημα που έστω και δι' αυτού του τρόπου ο Γιώργος τον κρατάει «ζεστό», σε μια εποχή που η κυριαρχία των Τούρκων επί της μειονότητας γίνεται όλο και πιο πιεστική. Μα τι έχουμε πάθει επιτέλους;

Ερχεται ο «σούπερ Μάριο»

Ξεκίνησε την καριέρα του ως διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2010 με το μέγα πρόβλημα της εποχής, τη διάσωση της Ελλάδας και κατ' επέκταση και του ευρώ και την κλείνει με την Ελλάδα, ο φιλέλληνας Μάριο Ντράγκι, που έρχεται στα μέρη μας την προσεχή Τρίτη. Ο αποκληθείς και «σούπερ Μάριο» για τις ικανότητές του και για τον τρόπο που χειρίστηκε το ελληνικό ζήτημα (έβαλε μεγάλη πλάτη, να το ξέρουμε όλοι αυτό...) θα τιμηθεί για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα μας, σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών, από τον πρόεδρό της, και στενό του φίλο, Λουκά Παπαδήμο.

Εκτός από απονομές ευσήμων «ανθ' ων έπραξεν», ο Μάριο Ντράγκι θα έχει και πολιτικές επαφές - μια συνάντηση με τον πρόεδρο Κυριάκο, στο Μέγαρο Μαξίμου, και μία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Καλώς να ορίσει...

Υποκρισία

Θέμα σοβαρό ήγειραν τα μέσα ενημέρωσης που υμνούν τον Τσίπρα, την αγία οικογένεια και τα γεροντοπαλίκαρα του ΣΥΡΙΖΑ που τον περιβάλλουν με τη θαλπωρή τους. Κατηγόρησαν τον πρόεδρο Κυριάκο για θεσμική απρέπεια. Γιατί πήρε, λέει, την ώρα της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στην αίθουσα τη σύζυγό του Μαρέβα. Τρομερό. Ανήκουστο. Απίστευτο. Εξωπραγματικό. Και εξόχως προκλητικό για τους Ηρακλείς της θεσμικής κανονικότητας. Αυτοί που κατάπιαν αμάσητο την παραβίαση κάθε θεσμικής νομιμότητας στη χώρα από τους προηγούμενους και συνετέλεσαν στον βιασμό της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μιας γυναίκας η οποία εξ όσων αποδείχθηκε το μόνο της αμάρτημα ήταν πως επρόκειτο για τη σύζυγο του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης, επιτέλους βρήκαν και κάτι εξόχως... σοβαρό να την εγκαλέσουν!

Τρομερό. Το γεγονός ότι στην ίδια συνέλευση ήταν παρούσες και άλλες σύζυγοι ξένων ηγετών, όπως του Τραμπ, του Μακρόν κ.λπ. προφανώς μικρή σημασία έχει...

(Κάποια στιγμή, αν βρουν χρόνο, ας ασχοληθούν και με το πώς κατέληξε καθηγήτρια στο ΕΜΠ η σύζυγος Τσίπρα. Ετσι για να υπάρχει ένα ισοζύγιο...)

Ημερομηνία λήξεως

Διαβάζοντας και κυρίως μαθαίνοντας τα «ντεσού» της υπόθεσης με τη σκευωρία για το σκάνδαλο της Novartis δεν μπορεί να μη θυμηθώ κάτι που παλαιότερα μου είχε πει ο Δημήτρης, Μίμης για τους φίλους του, Παπαγγελόπουλος και το είχα βρει εξαιρετικό. Ηταν την εποχή που ο Καμμένος έκανε εκείνες τις «ταρζανιές» όντας κυβερνητικός εταίρος. Ο Μίμης, ο οποίος έχει ζήσει πολλά και διάφορα στη ζωή του, τόσο ως δικαστικός όσο και κατά την επαφή του με την πολιτική και με τους πολιτικούς, μου είχε πει το ακόλουθο: «Ο πολιτικός δεν πρέπει να ξεχνάει ποτέ ότι είναι σαν την κονσέρβα. Εχει ημερομηνία λήξεως».

Παρακολουθώντας λοιπόν όλα αυτά που εξελίσσονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο αναφορικά με την εμπλοκή του στη σκευωρία κατά των δέκα πολιτικών προσώπων, έχω την αίσθηση ότι από κάποια στιγμή και πέρα το ξέχασε. Τι ξέχασε; Ελάτε τώρα, το προανέφερα, πριν από ακριβώς τρεις γραμμές, ότι «ο πολιτικός δεν πρέπει να ξεχνάει ποτέ ότι είναι σαν την κονσέρβα. Εχει ημερομηνία λήξεως»!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου