οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

"...Η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση εγκατέλειψε τον ιστορικό της ρόλο ως προστάτιδας της ελευθεροτυπίας. Το πρόβλημα αυτό αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο το δημοσιογραφικό κόσμο. Πριν από δύο χρόνια, κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον μας ενημέρωσαν για την επικείμενη σύλληψη του δημοσιογράφου της εφημερίδας μας, Declan Walsh, από τις αιγυπτιακές αρχές. Η πληροφορία αυτή έφθασε σε εμάς με τη μορφή διαρροής και χωρίς την έγκριση της προεδρίας, καθώς ο Λευκός Οίκος γνώριζε αλλά προτίμησε να μην τη μοιρασθεί μαζί μας. Αδυνατώντας να βασιστούμε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικοινωνήσαμε με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, υπήκοος της οποίας είναι ο Walsh, φροντίζοντας για την ασφαλή έξοδό του από τη Αίγυπτο. Μετά την εκλογή του στην προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» και «εχθρούς του λαού», αναφερόμενος στον Τύπο, σχεδόν 600 φορές στο Twitter. Οι συνήθεις στόχοι του είναι τα ανεξάρτητα ΜΜΕ..."

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/09/19
Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΗ
ΤΩΝ New York Times
A.G.Sulzberger

Αποστολή της εφημερίδας μας είναι η αναζήτηση της αλήθειας. Αυτό έχει πολλές μορφές," από έρευνες για τη σεξουαλική κακοποίηση που πυροδότησαν το κίνημα #MeToo μέχρι και τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία διαμορφώνει τη σύγχρονη ζωή. Σε μια περίοδο ανόδου του εθνικισμού, όμως, μία από τις σημαντικότερες αποστολές της εφημερίδας μας είναι η προβολή των διεθνών εξελίξεων. Οι Times έχουν το προνόμιο να καλύπτουν την ειδησεογραφία σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο στέλνουμε ρεπόρτερ σε 160 χώρες του κόσμου, ανεξάρτητα από τους κινδύνους. Συνάδελφοί μου έχουν τραυματιστεί από νάρκες, βόμβες και πτώσεις ελικοπτέρων. Ξυλοκοπήθηκαν από συμμορίες, απήχθησαν από τρομοκράτες και φυλακίστηκαν από αυταρχικά καθεστώτα.

Εχοντας καλύψει πολέμους από τον αμερικανικό εμφύλιο μέχρι σήμερα, μάθαμε να υποστηρίζουμε και να προστατεύουμε τους δημοσιογράφους μας. Κάθε χρόνο, ο προϋπολογισμός μας καλύπτει την αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων και θωρακισμένων αυτοκινήτων. Εκπονούμε λεπτομερή σχέδια για επικίνδυνες αποστολές, όπως έκανε ο απόστρατος πεζοναύτης και δημοσιογράφος C. J. Chivers, ο οποίος γυμνάσθηκε κατάλληλα έτσι ώστε να μπορεί να σηκώσει τον φωτογράφο του, σε περίπτωση που τραυματίζονταν κατά τη διάρκεια πολεμικού ρεπορτάζ.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, κάτι άλλαξε ριζικά. Σε όλο τον κόσμο, επίμονη εκστρατεία έχει βάλει στο στόχαστρό της δημοσιογράφους, εξαιτίας του κρίσιμου ρόλου τους στην προώθηση μιας ελεύθερης και ενημερωμένης κοινωνίας. Σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν δημοσιογράφους να αποκαλύψουν ενοχλητικές αλήθειες για την εξουσία, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις υιοθετούν ενίοτε βίαιες μεθόδους με στόχο τη δυσφήμιση του δημοσιογραφικού έργου και τον εκφοβισμό των ρεπόρτερ. Η επίθεση αυτή πλήττει το δικαίωμα του κοινού για ενημέρωση και τις ίδιες τις αρχές της δημοκρατίας, ενώ οι σπόροι της εκστρατείας αυτής φυτεύτηκαν στις ΗΠΑ.

Τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι τέλεια. Διαπράττουμε σφάλματα, έχουμε στιγμές τύφλωσης και εξοργίζουμε ενίοτε τους αναγνώστες. Ο ελεύθερος Τύπος, όμως, έχει θεμελιώδη σημασία για τη δημοκρατία και είναι το σημαντικότερο εργαλείο του ενεργού πολίτη, προσφέροντας βήμα στους αδύναμους και προωθώντας την αλλαγή. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το βασισμένο στα διαφημιστικά έσοδα οικονομικό μοντέλο των εφημερίδων κατέρρευσε, προκαλώντας την απώλεια του ημίσεος των θέσεων εργασίας στη δημοσιογραφία. Google και Facebook αναδείχθηκαν στους ισχυρότερους «διανομείς» ειδησεογραφικού περιεχομένου στην ανθρώπινη ιστορία, απελευθερώνοντας άθελά τους πραγματικό κυκεώνα παραπληροφόρησης. Σε όλο τον κόσμο, δημοσιογράφοι κινδυνεύουν άμεσα. Μεταξύ των θυμάτων δεν πρέπει να λησμονήσουμε τον Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε και διαμελίσθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες, και τον Ρώσο δημοσιογράφο Μαξίμ Μποροντίν, που εκπαραθυρώθηκε αφού αποκάλυψε τις μυστικές αποστολές της Ρωσίας στη Συρία. Παρότι η δημοσιογραφική έρευνα εμπεριείχε πάντα το στοιχείο του κινδύνου, η βία κατά των δημοσιογράφων γίνεται πλέον δεκτή με αδιαφορία, όταν δεν εγκρίνεται σιωπηρά από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση εγκατέλειψε τον ιστορικό της ρόλο ως προστάτιδας της ελευθεροτυπίας. Το πρόβλημα αυτό αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο το δημοσιογραφικό κόσμο. Πριν από δύο χρόνια, κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον μας ενημέρωσαν για την επικείμενη σύλληψη του δημοσιογράφου της εφημερίδας μας, Declan Walsh, από τις αιγυπτιακές αρχές. Η πληροφορία αυτή έφθασε σε εμάς με τη μορφή διαρροής και χωρίς την έγκριση της προεδρίας, καθώς ο Λευκός Οίκος γνώριζε αλλά προτίμησε να μην τη μοιρασθεί μαζί μας. Αδυνατώντας να βασιστούμε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικοινωνήσαμε με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, υπήκοος της οποίας είναι ο Walsh, φροντίζοντας για την ασφαλή έξοδό του από τη Αίγυπτο. Μετά την εκλογή του στην προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» και «εχθρούς του λαού», αναφερόμενος στον Τύπο, σχεδόν 600 φορές στο Twitter. Οι συνήθεις στόχοι του είναι τα ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Παρότι η εφημερίδα μας έχει σφάλει στο παρελθόν, επιδιώκουμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Οταν, όμως, ο πρόεδρος φωνάζει για «ψευδείς ειδήσεις», προσπαθεί συνειδητά να υποβαθμίσει την πραγματική δημοσιογραφία, αποδίδοντάς της ποταπά πολιτικά κίνητρα. Τη φράση «ψευδείς ειδήσεις» έχουν χρησιμοποιήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Φιλιππινέζος ομόλογός του Ροντρίγκο Ντουτέρτε και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου