οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

"...Η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Και όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι και τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης, ούτε υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την οκταετή λειτουργία του Κτηματολογίου μέχρι και την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, τα χάνουν οριστικά. Μέχρι σήμερα, πάνω από 170.000 ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί και θα δρομολογηθεί η διαδικασία σταδιακής περιέλευσής τους στο Δημόσιο...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες)

"ΤΑ ΝΕΑ", 30/09/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 30/09/19

                                                            "ΤΑ ΝΕΑ", 30/09/19


ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΓΙΟΓΙΑΚΑ

Τελευταία ευκαιρία για τη συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Ο σχεδιασμός - κατεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να μη δοθούν άλλες παρατάσεις. Ωστόσο, μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες. Από εκεί και πέρα, θα… «σφίξουν τα λουριά» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των ενδιαφερομένων.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλες τις τελευταίες πληροφορίες που αφορούν το Κτηματολόγιο - με όλα τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη προκειμένου ναυπάρχει μια σφαιρική εικόνα - σε τρεις χάρτες: τις περιοχές όπου λήγει η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων (ανά μήνα), το ποσοστό συλλογής, τα δικαιώματα που έχουν καταγραφεί και όλες τις πληροφορίες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει από εδώ και πέρα προκειμένου να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τι πρέπει να προσέξουν.

Σύμφωνα με μελετητές στο τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης η μηνιαία υποβολή δικαιωμάτων πριν αρχίσουν οι παρατάσεις ήταν υπερδιπλάσια αυτής που προκύπτει ως μέσος όρος των μηνών που έπονται της ανακοίνωσης των παρατάσεων. Είναι κάτι σαν «μεταδοτική ασθένεια», λένε άνθρωποι που ασχολούνται με το Κτηματολόγιο, αφού όσο περισσότερες παρατάσεις ανακοινώνονται τόσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα στο χρονοδιάγραμμα και τόσο λιγότερες δηλώσεις υποβάλλονται.


ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Στην περίπτωση όμως του Κτηματολογίου δεν έχουμε να κάνουμε με μια οικιστική πληγή αλλά με ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Ετσι, οι εισηγήσεις που φθάνουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος από το Κτηματολόγιο είναι να μη δοθούν νέες παρατάσεις πέραν από έναν έως δυο μήνες.

Οι περιοχές έχουν πλέον ομαδοποιηθεί και οι προθεσμίες για τη συλλογή δηλώσεων λήγουν -τυπικά σήμερα και τέλη Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Ηδη, «έκλεισαν» τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος), όπου σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δοθεί άλλη παράταση αφού η συλλογή των δηλώσεων έφτασε στο 75%. Σημειώνεται ότι εδώ έχουν δοθεί επιπλέον τέσσερις μήνες παράταση με υπουργικές αποφάσεις και δεν θα εξαντληθεί το όριο των έξι μηνών που προβλέπεται με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση.

Επιπλέον, σήμερα Δευτέρα λήγουν οι προθεσμίες σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Πρέβεζα, Αρτα, Λευκάδα και σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Κορινθίας. Οι προθεσμίες στις προαναφερόμενες περιοχές έχουν δοθεί με υπουργική απόφαση.

Σε αυτές τις περιοχές όπου δεν θα δοθεί επιπλέον παράταση, από εδώ και πέρα οι όποιες δηλώσεις κατατεθούν θα είναι εκπρόθεσμες. Τυπικά αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα χρεωθούν με πρόστιμα.

Ωστόσο, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, μέχρι στιγμής δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα πρόστιμα και όπως όλα δείχνουν η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει, στο πλαίσιο της «σιωπηρής παράτασης» που θα ισχύσει έως τις αρχές του ερχόμενου χρόνου.

Μετά τις γιορτές όμως το σκηνικό αλλάζει και τα πράγματα αναμένεται να γίνουν πιο σκληρά. Ο σχεδιασμός είναι να επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν εγκαίρως τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Και όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι και τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης, ούτε υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την οκταετή λειτουργία του Κτηματολογίου μέχρι και την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, τα χάνουν οριστικά.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 170.000 ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί και θα δρομολογηθεί η διαδικασία σταδιακής περιέλευσής τους στο Δημόσιο.

Είναι τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» και πλέον όσοι από τους ιδιοκτήτες μετανιώσουν που δεν τα δήλωσαν μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση.

Από το πρόγραμμα κτηματογράφησης που τρέχει αυτήν την περίοδο δεν έχουν ξεμπλοκάρει ακόμη οι συμβάσεις για τη Θεσπρωτία, την Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το μισό Ηράκλειο Κρήτης.


ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ. Στρατηγικός μας στόχος είναι οι υπό κατάρτιση -σήμερα- δασικοί χάρτες να θεωρηθούν και αναρτηθούν εντός του Ιανουαρίου 2020 ώστε να υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι χάρτες για όλες τις περιοχές της χώρας στο τέλος του επόμενου χρόνου. Έως σήμερα έχουν θεωρηθεί δασικοί χάρτες που καλύπτουν το 55% της χώρας, εκ των οποίων έχει αναρτηθεί το 52% και έχει κυρωθεί το 44,25%.

Αυτό ανέφερε χθες οι υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στο 19ο Δασολογικό Συνέδριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου