ΤΑ ΝΕΑ/Team
Τεσσερα μεγάλα ερωτηματα –για τον τρόπο δράσης των μελών της 17Ν, για την περίεργη ενοικίαση ενός διαμερίσματος όπως και για τον ρόλο ενός αστυνομικού – απασχολούν τις διωκτικές αρχές για την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, τριάντα χρόνια μετά το δραματικό περιστατικό που συγκλόνισε τη κοινή γνώμη.
Ζητήματα που είχαν προκαλέσει απορίες και σύγχυση στις διωκτικές αρχές κι ορισμένα από αυτά δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως.
Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989 στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι.
Εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιείτο η συζήτηση για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Κοσκωτά.
Η δολοφονία του Παυλου Μπακογιάννη έγινε από τέσσερα μέλη της 17Ν που είχαν χρησιμοποιήσει ένα αυτοκίνητο που είχε κλαπεί από την περιοχή του Ευαγγελισμού λίγες ημέρες νωρίτερα.
Μετά την εξάρθρωση της 17Ν το καλοκαίρι του 2002, προέκυψε ότι στην δολοφονία του δραστήριου πολιτικού που είχε χαρακτηρισθεί κι ως «θιασώτης του ιστορικού συμβιβασμού» συμμετείχαν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Σάββας Ξηρός, ο Ηρακλής Κωστάρης και στο όχημα βρισκόταν ο Βασίλης Τζωρτζάτος.
Η απολογία Τζωρτζάτου
Ο τελευταίος στην απολογία του ανέφερε «σε συνάντηση που είχαμε στα μέσα Aυγούστου 1989, αποφασίσαμε την εκτέλεση του βουλευτή Mπακογιάννη. Mέχρι την ημέρα της εκτέλεσης δύο-τρεις φορές εγώ και ο «Λουκάς», κάναμε παρατήρηση στα γραφεία του βουλευτή που βρίσκονταν στην οδό Σόλωνος και Oμήρου στο Kολωνάκι».
Όμως ενδιαφέρον έχει κι η αναφορά στην δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, του Δημήτρη Κουφοντίνα στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».
Στην σελίδα 326 αναφέρει «οι δύο της 17Ν (παραλείπει να πεί ότι ήταν ο ίδιος και ο Ηρακλής Κωστάρης), ακολούθησαν ολόκληρο σχέδιο: Ντυμένοι με κουστούμια, κρατώντας ένα μεγάλο φάκελο, μπήκαν στην είσοδο της διπλανής πολυκατοικίας, την ώρα ακριβώς που σταματούσε το αυτοκίνητο του Μπακογιάννη στη γωνία. Την ώρα που έμπαινε βιαστικός ο Μπακογιάννης στην πολυκατοικία του γραφείου, οι δύο τον ακολούθησαν γρήγορα.
.
Χωρίς ωστόσο να περιγράψει –όπως κάνει και σ άλλες δολοφονίες της 17Ν- την στιγμή των μοιραίων πυροβολισμών.
Ένα λοιπόν από τα βασικά ερωτηματικά προκύπτουν για την επιλογή του Παυλου Μπακογιάννη σαν «στόχου» της 17Ν , με επίκληση τότε το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Επί σειρά ετών αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο χτύπημα εναντίον του Παύλου Μπακογιάννη οι οποίες όμως φέρεται να είχαν αγνοηθεί.
Παρόμοιες πληροφορίες εμφανίζεται να υπήρχαν και για πιθανή επιθεση εναντίον του τότε υπουργού Γιώργου Πέτσου που επίσης έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης αλλα επιβίωσε.
Ο προγραμματισμός
Ακόμη ερωτηματικά υπήρξαν από τον «προγραμματισμό» της δολοφονίας Μπακογιάννη.
Ο Παναγιώτης Δημητροκάλης, διευθυντής τότε της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο βιβλίο του ( «Ο ηγέτης μετά τον ηγέτη) αναφέρεται σε συνάντηση το προηγούμενο βράδυ στα γραφεία του τότε «Συνασπισμού» όπου συμμετείχε ο Παύλος Μπακογιάννης.
Όπως σημειώνει: «μετά από αρκετή συζήτηση συμφωνήθηκε να πάει ο Παύλος το πρωί πριν τις 08.00 στο γραφείο του, για να μιλήσει σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, ενός γνωστού τους δημοσιογράφου».
Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι πως ήξεραν τα μέλη της 17Ν ότι εκείνη την ημέρα ο βουλευτής της ΝΔ θα πήγαινε τόσο νωρίς στο γραφείο του και του έστησαν το «καρτέρι θανάτου».
Ένα τρίτο ερώτημα προέκυψε από καταθέσεις όπως και συνεντεύξεις μελών της 17Ν που ανέφεραν ότι προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις του Παυλου Μπακογιάννη εμφανίζονταν σαν ελαιοχρωματιστές σε γειτονικό άδειο διαμέρισμα.
Όμως ουδέποτε τότε αλλά κι εκ των υστέρων βρέθηκε σε ποιό διαμέρισμα υπήρχαν αυτές οι… εργασίες . Με βασικό λογικό ζητούμενο πώς έτυχε να δημιουργηθεί εκείνο το διάστημα που η 17Ν, ήθελε να σκοτώσει τον Παύλο Μπακογιάννη η ανάγκη πρόσληψης ελαιοχρωματιστών σε γειτονικό διαμέρισμα.
Όμως κι ένα μεγάλο ζήτημα δημιουργήθηκε με την μαρτυρία ενός αστυνομικού της ομάδας «Ζήτα» που έσπευσε αμέσως στο σημείο της δοοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη κι ο οποίος εμφανιζόταν να αναγνώρισε κάποια από τα μέλη της 17Ν.
Ο αστυνομικός αυτός έχασε την ζωή του σε ατύχημα στην λεωφόρο Συγγρού λίγα χρόνια αργότερα, κάτι που προκάλεσε νέες απορίες.
Τι λέει κάποιος που γνώριζε
Πάντως χειριστής του φακέλου της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη αλλά και της συνολικής δράσης της 17Ν επισημαίνει «πραγματι σε αυτή την δολοφονία διατυπώνονται πολλές υπόνοιες για την επιλογή του στόχου και το κτύπημα.
Εκείνο τον καιρό πραγματι είχε συνταχθεί μια λίστα με υποψήφιους στόχους της 17Ν για την υπόθεση Κοσκωτά και πιστεύαμε ότι κύριος στόχος θα ήταν ο Μένιος Κουτσόγιωργας , ο οποίος όμως έπαιρνε εντυπωσιακά μέτρα ασφαλείας με αλλαγές δρομολογίων.
Ένα κριτήριο που ίσως η 17Ν επέλεξε να κτυπήσει τον βουλευτή της ΝΔ ήταν ότι τον θεωρούσε πιο «ευάλωτο» από επιχειρησιακής πλευράς.
Ακόμη όσον αφορά το κτύπημα εκείνο το πρωί από προηγούμενες περιπτώσεις έχει προκύψει ότι η 17Ν έκανε μεθοδικές, πολυήμερες παρακολουθήσεις των στόχων της κι ότι τα μέλη της περίμεναν από νωρίς το πρωί μέχρι κι αργά το βράδυ να φθάσει στο σημείο όπου είχαν στήσει την παγίδα θανάτου.
Ισως να μην υπήρχε, δηλαδή, ειδική ενημέρωση.
Όσον αφορά αυτό για τους ελαιοχρωματιστές μπορεί να είχαν παραβιάσει κάποιο άδειο διαμέρισμα και να έκαναν τους… μπογιατζήδες, χωρίς καμμιά συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Όσον αφορά δε την υπόθεση με τον αστυνομικό της ομάδας «Ζ» , εκείνος πήρε την προκήρυξη της επίθεσης που είχαν πετάξει τα μέλη της 17Ν και έσπευσε να την παραδώσει στους ανωτέρους του.
Δεν φαίνεται να είχε αναγνωρίσει οποιονδήποτε. Εξάλλου πάντα όλα τα άγνωστα τότε μέλη της 17Ν ήταν μεταμφιεσμένα και ποτέ κανένας μάρτυρας δεν ανέφερε κάτι σημαντικό για την φυσιογνωμία τους. Γι αυτό παρέμεναν για 27χρόνια οργάνωση φάντασμα».
...από την "ΕΣΤΙΑ"
"ΕΣΤΙΑ", 26/09/19 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου