"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 28-29/09/19
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
Πεδίο σύγκρουσης σε πολλαπλά επίπεδα προδιαγράφεται για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση από τον νέο κύκλο νομοθετικών παρεμβάσεων που δρομολογεί το Μαξίμου, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο. Στις εστίες έντονης αντιπαράθεσης που άναψαν εντός της Βουλής - με την πρόταση Προανακριτικής για τη Novartis και τη συνταγματική αναθεώρηση - θα προστεθούν πέντε νομοθετήματα της κυβέρνησης, η οποία θέλει να αφήσει στίγμα πολύπλευρης «αλλαγής σελίδας» και όχι μόνο να κερδίσει το στοίχημα των πρώτων 100 ημερών της. Ολα δείχνουν ότι στα πέντε μέτωπα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα μείνουν αμετακίνητες από τις βασικές θέσεις τους, κλιμακώνοντας την κόντρα στο ήδη «ηλεκτρισμένο» πολιτικό σκηνικό.
Ειδικότερα, την ώρα που θα εξελίσσονται οι εργασίες δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών (της συνταγματικής αναθεώρησης και της Προανακριτικής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο), θα έρχεται προς ψήφιση το κυβερνητικό σχέδιο για το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τα εργασιακά, τη διαχείριση του Προσφυγικού, με αιχμή το άσυλο, καθώς και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
1. Novartis
Στην υπόθεση Novartis, μετά την επίσημη κατάθεση της πρότασης για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής εις βάρος του Παπαγγελόπουλου, τον λόγο παίρνει στις επόμενες ημέρες η Ολομέλεια της Βουλής, σε μια συζήτηση (το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου) που αναμένεται εκρηκτική. Μένει να φανεί εάν στη συνεδρίαση, που θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαπολύσει τα πυρά του στη ΝΔ με ομιλία ή θα επιλέξει να τοποθετηθεί με υπόμνημα. Ο ίδιος πάντως καταγγέλλει τους «σκευωρούς για προσπάθεια εξόντωσής του», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που καλούνται σε χάραξη στρατηγικής για τη διαχείριση της υπόθεσης μιλούν για «προανακριτική παρωδία». Η κυβερνητική πλειοψηφία ωστόσο «είδε» σαφείς ενδείξεις για παρεμβάσεις του Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη και συνέταξε βαρύ κατηγορητήριο με ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των αδικημάτων ή και έρευνας σε άλλες δικαστικές υποθέσεις με πιθανή ανάδειξη ενός κυκλώματος με περισσότερους εμπλεκόμενους.
2. Σύνταγμα - Ψήφος αποδήμων
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται τα πρώτα πεδία σύγκρουσης με το «καλημέρα» της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποφασισμένος να τηρήσει τις δικές του κόκκινες γραμμές την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία έχει το περιθώριο να «περπατήσει» χωρίς συναινέσεις σε μια σειρά από διατάξεις όπως είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 βουλευτές. Απέναντι σε αυτή είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι δεν θέλει να συνδέσει με την αναθεώρηση. Φαίνεται πάντως ότι σύμπνοια κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ίσως υπάρξει στις διατάξεις για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας και για την ποινική ευθύνη.
Παράλληλα αναμένεται μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου κι άλλο κρας τεστ συναίνεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στον τρόπο χορήγησης δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Το κυβερνητικό σχέδιο για την επιστολική ψήφο κινδυνεύει με «ναυάγιο» αν δεν βρεθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι. Ο Πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ πάντως έστειλε μήνυμα στους ομογενείς ότι «η ψήφος σας θα προσμετράται κανονικά και το 2023 επιτέλους θα ψηφίσετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας», ενώ από την κυβέρνηση μιλούν για προσβλητική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ που θέλει βουλευτές Επικρατείας «εξωτερικού» και «εσωτερικού». Την ίδια στιγμή το Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει ότι μέχρι στιγμής η ΝΔ περιορίζεται σε διαρροές «που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα προτείνει την εκλογή βουλευτών εκ των απόδημων». Αν και το κόμμα λέει «ναι» στην επιστολική ψήφο, προτάσσει εξαρχής διαφωνίες, ζητώντας ενιαία «Περιφέρεια Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού».
Οσο για το μπαράζ νομοθετικών κινήσεων, θα ανοίξει πιθανότατα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου με τα εργασιακά ζητήματα αλλά και με το «μάξι» φορολογικό, που αποτελεί τη δεύτερη κυβερνητική παρέμβαση στη φορολογία - σε πιο ευρύ επίπεδο -, ύστερα από τις αρχικές πρωτοβουλίες για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα προς ένα όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται εντατικά το περιεχόμενο των οριστικών διατάξεων. Εξάλλου εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να έχει φτάσει στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020. Η κυβέρνηση - που δέχτηκε τα πρώτα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ από το «μίνι» φορολογικό - έχει δεσμευτεί για άμεση «ανάσα» στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά καθώς και για μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων.
3. Αναπτυξιακό - Εργασιακά
Ωστόσο η μεγάλη μάχη ουσίας και επικοινωνιακή της κυβέρνησης, όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά και με τα συνδικάτα (που ήδη βγήκαν στους δρόμους), θα δοθεί στις προωθούμενες αλλαγές στο μέτωπο της εργασίας μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαπολύσει κατηγορίες για επαναφορά στο καθεστώς που ίσχυε επί Μνημονίων και για διάλυση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και ενώ στον χορό των αντιδράσεων έχουν μπει το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει το μήνυμα (εντός και εκτός συνόρων) συνολικής αλλαγής «φιλοσοφίας» για την εργασία και τις επενδύσεις. Προ ημερών πάντως από το υπουργείο Εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να στείλει μόνο ένα κυρίαρχο μήνυμα, μιλώντας για «κήρυξη πολέμου» στην υποδηλωμένη εργασία.
4. Προσφυγικό - ασυλο
Εντός των επόμενων εβδομάδων και ενώ η διαχείριση του Προσφυγικού βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Μαξίμου (με διαδοχικές συσκέψεις για λήψη μέτρων «ανακοπής» των αυξημένων μεταναστευτικών ροών) θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα συνεκτικό μάστερ πλαν με στόχο την αποσυμφόρηση των δομών με περισσότερες επιστροφές στην Τουρκία. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «βελτίωση στη διαδικασία ασύλου» ενώ δεν αποκλείονται ρυθμίσεις ειδικά για τον κανονισμό λειτουργίας των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας ή και των ΜΚΟ. Από τη ΔΕΘ, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μόνο σε ανάγκη «επιτάχυνσης της διαδικασίας χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα» καθώς «αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βαθμούς, δύο διοικητικούς και δύο δικαστικούς». Δεδομένου του στόχου της κυβέρνησης για περισσότερες επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο, αναμένονται μέτρα απλοποίησης και συγχώνευσης διαδικασιών.
5. Συνεταιρισμοί
Θέμα χρόνου είναι επίσης η κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του νέου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με σειρά μέτρων για το «αγκάθι» των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο προσανατολίζεται σε αυστηρό κυρωτικό πλαίσιο για όσους παρανομούν (θέσπιση προστίμων δηλαδή) αλλά και στη συγκρότηση πιο αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα προβλεφθεί ενιαίο σύστημα ελέγχου, ενδεχομένως με συγχώνευση των σημερινών κλιμακίων. Η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου έχει διαμηνύσει ότι οι ενισχύσεις των αγροτών θα εξακολουθούν να γίνονται όπως σήμερα και ότι ο νέος νόμος θα προχωρά σε διαχωρισμό των συνεταιριστών οι οποίοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη εφόσον έχουν τελέσει αδικήματα υπεξαιρέσεως, πλαστογραφίας, απάτης, παραβάσεως καθήκοντος, απιστίας, «από αυτούς οι οποίοι άσκησαν διοίκηση έχοντας στην πλάτη τους ασφαλιστικές εισφορές ή οφειλές προς το Δημόσιο».
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου