"ΤΑ ΝΕΑ", 27/09/19
ΤΗΣ ΚΙΤΤΥΣ ΞΕΝΑΚΗ
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να θεωρεί «ανέκδοτο» τη διαδικασία που ξεκίνησαν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή με στόχο την καθαίρεσή του και ο Λευκός Οίκος να μιλάει για «υστερίες των Δημοκρατικών και πολλών μέσων ενημέρωσης», η καταγγελία όμως του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος - ενός πράκτορα της CIA αποσπασμένου στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους «New York Times» - που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα μοιάζει να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση του αμερικανού προέδρου.
Γιατί ο πληροφοριοδότης δεν κατηγορεί «απλώς» τον Τραμπ ότι «χρησιμοποιεί τη δύναμη του αξιώματός του προκειμένου να ζητήσει την ανάμειξη ξένης χώρας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020»: καταγγέλλει επιπλέον ότι «στη διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν» τη διαβόητη πια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 25 Ιουλίου ο αμερικανός πρόεδρος με τον νεοεκλεγέντα τότε ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παρενέβησαν ώστε να κλειδώσουν όλα τα αρχεία που συνδέονται με το τηλεφώνημα».
«Πρόκειται για συγκάλυψη. Είναι μια συγκάλυψη» δήλωσε κατόπιν αυτού η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, αυτή που κίνησε, την Τρίτη, τη διαδικασία της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης. «Η θλίψη γίνεται καθημερινά όλο και μεγαλύτερη. Η αδιαφορία του προέδρου μας για το Σύνταγμά μας γίνεται όλο και σαφέστερη» πρόσθεσε. Τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών - οι γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς, Ελίζαμπεθ Ουόρεν και Καμάλα Χάρις καθώς και ο πρώην υπουργός Στέγης Τζούλιαν Κάστρο - χρησιμοποίησαν τον ίδιο όρο για να περιγράψουν την κατάσταση, μιλώντας για «συγκάλυψη». Εναν όρο που παραπέμπει, τεχνηέντως, στην εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον, του προέδρου που προτίμησε να παραιτηθεί υπό το βάρος του Watergate, παρά να αντιμετωπίσει τη διαδικασία του impeachment.
Η καταγγελία του πληροφοριοδότη στάλθηκε στο Κογκρέσο με μεγάλη καθυστέρηση (είχε κατατεθεί στον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Ατκινσον στις αρχές Αυγούστου) και μόνον υπό την πίεση των αποκαλύψεων (μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος είχε αναγκαστεί να δώσει στη δημοσιότητα απόδοση της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας του Τραμπ με τον Ζελένσκι, όπου ο αμερικανός πρόεδρος καλεί ξεκάθαρα και επανειλημμένα τον ουκρανό ομόλογό του να διεξαγάγει έρευνα γύρω από τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο και νυν φαβορί για το δημοκρατικό χρίσμα, και τον γιο του Χάντερ).
Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος διευκρινίζει πως δεν ήταν αυτήκοος μάρτυρας του τηλεφωνήματος, έλαβε πληροφορίες για αυτό «από πολλούς αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους». Διευκρινίζει επίσης πως δεν είδε με τα μάτια του «δικηγόρους του Λευκού Οίκου να αποσύρουν την ηλεκτρονική καταγραφή του τηλεφωνήματος από το σύστημα πληροφορικής, στο οποίο διατηρούνται συνήθως τέτοιες καταγραφές», και να τη μεταφέρουν «σε ένα ξεχωριστό ηλεκτρονικό σύστημα που συνήθως χρησιμοποιείται ώστε να διατηρηθούν και να χειραγωγηθούν διαβαθμισμένες πληροφορίες ιδιαίτερα ευαίσθητης φύσης» - του το αφηγήθηκαν «υπεύθυνοι του Λευκού Οίκου».
Η αξιοπιστία του, ωστόσο, είχε ήδη πιστοποιηθεί από τον Μάικλ Ατκινσον, που θεώρησε εξαρχής την καταγγελία του αρκούντως «ανησυχητική» και «κατεπείγουσα» ώστε να θελήσει να ενημερωθεί το Κογκρέσο. «Καλόπιστο» και «αξιόπιστο», όμως, χαρακτήρισε χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, τον πληροφοριοδότη και ο υπηρεσιακός διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ, ο οποίος προσπάθησε να υπερασπιστεί τη δική του διαχείριση αυτής της «μοναδικής και άνευ προηγουμένου», «κατεπείγουσας και σημαντικής» υπόθεσης, την καθυστερημένη διαβίβαση της καταγγελίας στο Κογκρέσο, με γραφειοκρατικά επιχειρήματα.
Οι βουλευτές απαίτησαν να μάθουν αν είχε μιλήσει σχετικά με τον Τραμπ. Εκείνος δίστασε, λέγοντας τελικά μόνο ότι μιλάει συχνά με τον αμερικανό πρόεδρο - αν και υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος ουδέποτε του ζήτησε να μη μοιραστεί την καταγγελία. Στο μεταξύ, από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν, ο Τραμπ προκάλεσε σοκ σε πολλούς εργαζομένους της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κάνοντας την εξής δήλωση: «Θέλω να μάθω ποιο είναι το άτομο που έδωσε στον πληροφοριοδότη την πληροφορία γιατί αυτό παραπέμπει σε κατάσκοπο. Ξέρετε τι κάναμε τις παλιές εποχές όταν χειριζόμασταν έξυπνα τους κατασκόπους και την προδοσία, σωστά; Συνηθίζαμε να το χειριζόμαστε λίγο διαφορετικά από ό,τι σήμερα».
Σύμφωνα με το CNN, ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που κατήγγειλε τον Τραμπ έχει συμφωνήσει να συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου. Μια συντριπτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών βουλευτών (περισσότεροι από 215 στους 235) στηρίζει πλέον επισήμως την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του Τραμπ, ο οποίος βαρύνεται επιπλέον με υποψίες ότι χρησιμοποίησε την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ως «μοχλό πίεσης» της Ουκρανίας. Προκειμένου βέβαια να καταδικαστεί ο αμερικανός πρόεδρος, στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία θα χρειαστεί να του γυρίσουν την πλάτη τουλάχιστον 20 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές. Πόσο πιθανό είναι άραγε αυτό; Τα πρώτα «ρήγματα» πάντως είναι ήδη ορατά στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αρκετοί γερουσιαστές, όπως ο Μπεν Σας, ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Πάτρικ Τούμεϊ, χαρακτηρίζουν «βαθιά ανησυχητικά» τα όσα αποκαλύπτονται.
Στο μεταξύ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουάσιγκτον, στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του πολιτικά προβλήματα: γιατί στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τραμπ ακούγεται να συμφωνεί να ξεκινήσει έρευνα για τον Μπάιντεν, πατέρα και υιό, και να δηλώνει πως ο νέος ουκρανός γενικός εισαγγελέας θα είναι «δικός του», καθώς και να συμφωνεί «1.000%» με τον αμερικανό πρόεδρο ότι οι Ευρωπαίοι - και ειδικά οι Γερμανοί - δεν έχουν κάνει και πολλά για την Ουκρανία.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου