οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

"...Ομως, ας μη δαιμονοποιήσουμε τον όρο «ζωτικό χώρο». Δεν δεχόμαστε ότι όλοι οι λαοί σώνει και καλά έχουν στο μυαλό τους «αποτρόπαια τρόπαια» και «άθλιους άθλους». Εμείς οι Ελληνες, λόγου χάρη, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν συγκινούμαστε από κανέναν εθνικιστικό, εδαφικό επεκτατισμό σήμερα. Εκείνο που θα θέλαμε είναι να υπάρχουν γύρω μας φιλικές χώρες και μαζί τους να αποτελέσουμε έναν «οικονομικό ζωτικό χώρο» προς αμοιβαίο όφελος...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/09/19

1. Ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής

Κυριε Διευθυντά,

Κι ενώ ο… Σοσιαλδημοκράτης Αλέξης Τσίπρας, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις των στελεχών του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, επελαύνει για την κατάληψη του κεντροαριστερού πολιτικού χώρου, στο εσωτερικό του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, όπου το ΠΑΣΟΚ κατέχει πρωταγωνιστική θέση, αντί να ξεκινήσουν διεργασίες ανοίγματος στην κοινωνία, κάποιοι θέτουν ζήτημα ονόματος, συμβόλων, αποχώρησης από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ…

Η ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ήταν γέννημα των καιρών, δημιούργημα των 212.000 πολιτών που αγωνιούσαν για το μέλλον της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης και συμμετείχαν στην προσπάθεια για την Ενότητά της. Το γεγονός ότι η ηγεσία των Κομμάτων και Κινήσεων Πολιτών που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ δεν μπόρεσε να συντονίσει - αξιοποιήσει εκείνη την Κινηματική Ορμή των 212.000 «ώριμων νέων» και να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή, δεν σημαίνει ότι χάθηκε η ευκαιρία ούτε ότι φταίει η ιδέα της Ενότητας! Φταίει η ύπαρξη πολλών Κομμάτων και η πληθώρα άξιων και ικανών στελεχών, που ανταγωνίζονται για την… πρωτοκαθεδρία!

Οι καιροί απαιτούν από το ΠΑΣΟΚ, τα Προοδευτικά Κόμματα - Κινήσεις και από τα ηγετικά στελέχη να προτάξουν το συμφέρον του Λαού και του Τόπου, να προβάλουν την Ιδεολογία και τα Πολιτικά τους Προτάγματα, να προκαλέσουν έναν εποικοδομητικό Διάλογο στο εσωτερικό του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, με στόχο την αποκρυστάλλωση της Ιδεολογίας, του πολιτικού τους προγράμματος και την προβολή του Οράματος για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας! Και να πρωταγωνιστήσουν στην οργανωτική ανάταξη του Νέου - Ενιαίου Φορέα της «Δημοκρατικής Παράταξης», που αναγεννημένος πολιτικά και δυναμωμένος οργανωτικά θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ενδυνάμωση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, που θα ξεκινήσει πορεία προς τον Λαό, ακολουθώντας την επικοινωνιακή πολιτική και την κινηματική πρακτική των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ! Κι εκεί, στις Λαϊκές Συνελεύσεις σε όλους τους Δήμους, σε όλες τις Δημοτικές - Κοινοτικές Ενότητες:
- Να συναντηθεί το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ με τα παλιά μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ που αδρανοποιήθηκαν ή παραπλανήθηκαν από την αντιμνημονιακή - λαϊκίστικη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και τις… κεντροδεξιές κορόνες της ΝΔ!
- Να επικοινωνήσει με τους ανένταχτους πολιτικά πολίτες, που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές!
- Να συζητήσει με πολίτες που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για την επιβίωση, και με τους ανέργους, κυρίως νέους, που απελπισμένοι παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς.
- Να συναντηθεί και με τα αυτοδιοικητικά στελέχη για να δώσει μαζί τους τον αγώνα για την Κυβερνησιμότητα των Δήμων, που βάζει σε δοκιμασία η φαινομενική δημοκρατία της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ!
- Να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία, που η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να τη μετατρέψει σε Ολιγαρχία, αφού τώρα δεν θα αποφασίζει Δημοκρατικά η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά οι Ολίγοι των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών, που ελέγχουν οι Δήμαρχοι, πολλοί από τους οποίους σε λίγο καιρό θα είναι οι… απόλυτοι άρχοντες του Δήμου!

Κι εκεί, στις «εκκλησίες» των Δήμων, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ απαλλαγμένο από τα «προπατορικά αμαρτήματα» του λαϊκισμού, του παλαιοκομματισμού, του αριβισμού και της διαπλοκής, να παρουσιάσει τις Προγραμματικές Θέσεις και το Οραμά του για το Σήμερα και το Αύριο. Να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τη Νέα Γενιά και να τους εμφυσήσει τη διάθεση να ασχοληθούν ξανά με την πολιτική, να συμμετάσχουν στον αγώνα για την Πρόοδο, την Ανάπτυξη, την Ευημερία των πολιτών, και να γίνουν οι Δημιουργοί της Νέας Ελλάδας που οραματίζονται, σε μια Ενωμένη Ευρώπη, σε μια Ευρώπη των Πολιτών!

Σάββας Σερασίδης
πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης

2. Περί «ζωτικού χώρου»

Κύριε Διευθυντά,

Ο Χίτλερ το 1939 και ο Ερντογάν το 2019 ονειρεύτηκαν να μεγαλώσουν τις πατρίδες τους, ο πρώτος το Γ' Ράιχ και ο δεύτερος τη «γαλάζια του πατρίδα». «Ζωτικός χώρος» ονομάστηκε η παθολογική επιθυμία να θέλεις να πάρεις τον κήπο του γείτονά σου διά της βίας χωρίς να δώσεις λογαριασμό σε κανένα. Κατά σύμπτωση και οι δύο παραπάνω ηγέτες θεώρησαν σκόπιμο να δώσουν λογαριασμό και να ζητήσουν την άδεια για το μεγάλωμα της πατρίδας τους μόνο από ένα Κράτος, τη Ρωσία. Ετσι, λοιπόν, σήμερα (το 2019) η Αγκυρα καταφεύγει στη Μόσχα και ζητάει τα όπλα εκείνα με τα οποία θα καθυποτάξει τους γειτόνους της αρπάζοντας από αυτούς όποιον χώρο τους θεωρεί ζωτικό. Το ίδιο έκανε και ο Χίτλερ στις 23 Αυγούστου 1939. Εστειλε στη Μόσχα τον Ρίμπεντροπ και υπέγραψε το διαβόητο σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ, με το οποίο σιγουρεύτηκε ο Χίτλερ ότι έχει την υποστήριξη της Μόσχας, και έτσι την 1η Σεπτεμβρίου 1939 εισέβαλε στην Πολωνία κηρύσσοντας την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που κόστισε στην ανθρωπότητα 50 εκατομμύρια νεκρούς. Το τραγικό τέλος του Χίτλερ το γνωρίζουμε. Αυτοκτόνησε στο καταφύγιό του στις 30 Απριλίου 1945.

Ομως, ας μη δαιμονοποιήσουμε τον όρο «ζωτικό χώρο». Δεν δεχόμαστε ότι όλοι οι λαοί σώνει και καλά έχουν στο μυαλό τους «αποτρόπαια τρόπαια» και «άθλιους άθλους». Εμείς οι Ελληνες, λόγου χάρη, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν συγκινούμαστε από κανέναν εθνικιστικό, εδαφικό επεκτατισμό σήμερα. Εκείνο που θα θέλαμε είναι να υπάρχουν γύρω μας φιλικές χώρες και μαζί τους να αποτελέσουμε έναν «οικονομικό ζωτικό χώρο» προς αμοιβαίο όφελος.

Πάνος Ν. Λύρας
Οικονομολόγος


...από την "ΕΣΤΙΑ"



"ΕΣΤΙΑ", 27/09/19


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου