οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

"...Προχθές εμφανίστηκε μια ομάδα στελεχών του να επιπλήξει τη ΝΔ επειδή προωθεί συνταγματικές αλλαγές αντίθετες ή διαφορετικές από εκείνες που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Λες και δεν έχουν μεσολαβήσει εκλογές. Λες και δεν αποδοκιμάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κι όποιες ιδέες είχε. Λες και υπάρχει προηγούμενο δημοκρατικής διακυβέρνησης όπου ο νικητής των εκλογών δεσμεύεται από τις επιθυμίες του ηττημένου. Αντί να πάρουν μέρος με ανοιχτό μυαλό σε μια ευρεία συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, την επιστολική ψήφο και την αναθεώρηση περιφέρουν δεξιά κι αριστερά μια ανόητη ξεροκεφαλιά. Σαν να κρατάνε μούτρα στην πραγματικότητα. Ξέρετε γιατί; Επειδή ακόμη δεν έχουν απαντήσει στο βασικό ερώτημα που τίθεται...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 25/09/19
"ΤΑ ΝΕΑ", 25/09/19
ΟΧΙ, ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ
ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ...

Για να είμαστε ειλικρινείς, ουδείς μπορεί να αποφανθεί αν η περσινή φονική πυρκαγιά στο Μάτι ή οποιαδήποτε άλλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι κολόνες της ΔΕΗ στα δάση, τα σκουπίδια ή τα αποτσίγαρα που πετάνε οι Ελληνες οπουδήποτε ή οι φωτιές για την καύση ξερόκλαδων ή σκουπιδιών που ξεφεύγουν είναι εθνικές παραδόσεις. Από αυτή την άποψη, μάλλον είναι αυθαίρετη και λάθος η επίκληση της κλιματικής αλλαγής από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αλλά, προφανώς, αυτό δεν ήταν λόγος για να πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι και καλά παραδέχεται η ΝΔ πως τους 102 ανθρώπους στο Μάτι τούς έκαψε η κλιματική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ευθύνες, τα λάθη και την αδιανόητα κυνική προσπάθεια επικοινωνιακού χειρισμού και συγκάλυψης της έκτασης μιας τραγωδίας.

Κατά τα άλλα, με την ομιλία του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ διαφάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να μην αφήσει την οικολογική ρητορική και το κίνημα για την κλιματική αλλαγή στην Αριστερά. Οσο άτσαλα κι αν παρουσίασε το θέμα ο Μητσοτάκης, είναι προφανές ότι επιδιώκει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το μονοπώλιο μιας φιλοπεριβαλλοντικής ατζέντας. Είναι εύκολο. Την ώρα που ο Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια στις πυρκαγιές του Αμαζονίου, ο Μητσοτάκης κάνει φιλοπεριβαλλοντική ρελάνς, έχοντας, εκτός από πολύ μπλαμπλά, και εξαγγελίες: κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων το 2028, απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης. Τσίπρας ή Μητσοτάκης, ποιος είναι πιο οικολόγος;

Η αλήθεια είναι ότι, όπως τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου η κομμουνιστογενής Αριστερά στη Δύση μονοπωλούσε τα ειρηνιστικά κινήματα αποδίδοντας φιλοπόλεμη διάθεση στις κυβερνήσεις, σήμερα επιδιώκει να εκφράσει τις ανησυχίες για τον πλανήτη. Η κόκκινη γίνεται και ολίγον πράσινη. Απλώς, η Δεξιά δεν έχει λόγο να χαρίσει το ενδιαφέρον για τον πλανήτη στους ακτιβιστές του πεζοδρομίου. Αφενός, επειδή δεν είναι μόνο υπόθεση ακτιβισμού η κλιματική αλλαγή (τι θα πει, π.χ., ο αριστερός ακτιβισμός στους σημερινούς εργαζομένους της ΔΕΗ κατά την πορεία μετάβασης από τους λιγνίτες στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας ή σε εκείνους που φωνάζουν «Λεύτερα βουνά χωρίς αιολικά»;).

Αφετέρου, επειδή είναι περίπου νομοτέλεια ότι την κλιματική αλλαγή έχουν συμφέρον και κάθε λόγο να την αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες. Οι ταξικοί αντίπαλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου