οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

"....Η κ. Ράικου επιμένει ότι επιθυμεί να καταθέσει... νεότερα στοιχεία τα οποία περιήλθαν σε γνώση της (στα λίγα λεπτά της διαδρομής από τον 5ο όροφο ως το γκαράζ, δε...) πράγμα που εξαναγκάζει τον κ. Σοφουλάκη να τη δεχθεί και πάλι. Νεότερα στοιχεία δεν μπορεί να αρνηθεί να κατατεθούν. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παράλειψη καθήκοντος, πειθαρχικό και ποιος ξέρει τι άλλο, αφού αφορούν μια τόσο σοβαρή υπόθεση και τις πολιτικές διαστάσεις που έχει λάβει. Η δεύτερη κατάθεση της κ. Ράικου διαρκεί σχεδόν τέσσερις ώρες. Με την ολοκλήρωσή της είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι «έχει τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί» τον Παπαγγελόπουλο, έχει θέσει σε πλήρη αμφισβήτηση την παραμονή της Ελ. Τουλουπάκη ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και έχει ανοίξει τεράστια ζητήματα για πρόσωπα από το δικαστικό σώμα και τη δημοσιογραφία που συνέδραμαν το νέο παραδικαστικό κύκλωμα στο στήσιμο της σκευωρίας. Νομικοί, αξιολογώντας τις καταγγελίες Ράικου, υποστηρίζουν ότι είναι αυτές που ουσιαστικά «δένουν» με επιχειρήματα τις καταθέσεις των Αντ. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου καθώς και του αντεισαγγελέα Ι. Αγγελή και οδηγούν στην Προανακριτική τον Δημ. Παπαγγελόπουλο..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/09/19


Δύο καταθέσεις

Και συνεχίζονται, με αμείωτη δε ένταση, τα... μυστήρια, σχετικά με τη σκευωρία που στήθηκε για την εμπλοκή δέκα κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης και στόχο - «ευγενή» - του κυρίου Τσίπρα να κρατήσει ομήρους τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ούτω πως να διαιωνίσει την αξεπέραστη παραμονή του στη διακυβέρνηση της χώρας. Γνωστά είναι όλα αυτά και χιλιοειπωμένα - κι εγώ από τη δική μου πλευρά έχω συμμετάσχει σε αυτό - για να τα εμπεδώσουμε όλοι.

Και επειδή «μυστήρια» αυτά, περίεργος εγώ, είπα να ρίξω μια ματιά στην κατάθεση της εισαγγελέως κυρίας Ράικου, της πρώτης που μας γνωστοποίησε ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη δρα ένα παραδικαστικό κύκλωμα το οποίο έχει ως επικεφαλής έναν που χρησιμοποιεί «ρασπουτιν-ικές» μεθόδους - τον ονόμασε, εννοούσε τον Δημήτρη, Μίμη για τους φίλους του, Παπαγγελόπουλο, αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Την αναζήτησα την κατάθεση, βοήθησε σε αυτό και ένας φίλος βουλευτής, και τι βλέπω; Η κατάθεση της κυρίας Ράικου δεν είναι μία, αλλά... δύο! Δόθηκαν δε την ίδια ημέρα, στις 24 του μηνός, αλλά με διαφορά περίπου μισής ώρας!

Το γεγονός μου προξένησε εντύπωση. Το λιγότερο. Σκέφτηκα ότι κάτι έχει «παιχτεί». Γιατί δύο καταθέσεις και όχι μία; Οταν μάλιστα η πρώτη κατάθεση είναι, θα έλεγα, περίπου γενικόλογη και η δεύτερη αυτό που θα το ορίζαμε ως «φωτιά». Τι έπαθε η Ράικου και κατέθεσε στη δεύτερη κατάθεση όσα δεν ήθελε, καταφανώς, να δηλώσει στην πρώτη της κατάθεση;

Χοντρό παρασκήνιο

Ρωτώντας πας στην πόλη λένε στην εύανδρο Ηπειρο, όταν βαριούνται να το ρίξουν στις «αγγλικούρες» του είδους «asking to go to town», και επί τη βάση αυτή της «επιταγής» άρχισα να ρωτώ ένθεν κακείθεν, μήπως βρω μιαν άκρη. Και τι ανακαλύπτω η μις Μαρπλ με παντελόνια; Οτι όντως υπάρχει παρασκήνιο, χοντρό παρασκήνιο, πίσω από αυτό το αδιόρατο διά γυμνού οφθαλμού γεγονός των δύο καταθέσεων.

Συνέλεξα διάφορα πράγματα. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στη μαεστρία και τις αδιαφιλονίκητες ικανότητες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, στον οποίο έχει ανατεθεί από κοινού με τον αντεισαγγελέα κύριο Ευάγγελο Ζαχαρή η έρευνα για τη σκευωρία.

Ο άγνωστος στο ευρύ (δικαστικό) κοινό κύριος Σοφουλάκης, ο οποίος προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο του 2019, επί υπουργίας Μιχ. Καλογήρου (ΣΥΡΙΖΑ), και εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας (πολύ)Ξένης Δημητρίου με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις (θεωρείται δική της επιλογή...), κατάφερε, αναφέρουν οι πληροφορίες, να «φέρει βόλτα» την κυρία Ράικου. Για τον κ. Σοφουλάκη, αναφέρουν οι πληροφορίες μου, δεν είχε και τόση σημασία ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο ρόλος του στο στήσιμο της σκευωρίας, με το σκεπτικό «δεν ενδιαφέρουν αυτά, ας τα βρει η Βουλή που έτσι κι αλλιώς θα ασχοληθεί μαζί του».

Κάπως έτσι, η ευφυέστατη - όπως πανθομολογείται από τους συναδέλφους της και όχι μόνο - κυρία Ράικου, ολοκλήρωσε την κατάθεσή της μετά δίωρο, και λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι της 24ης Σεπτεμβρίου κατέβηκε στο γκαράζ του μεγάρου να πάρει το αυτοκίνητό της και να αποχωρήσει.

Τα νεότερα στοιχεία

Στα λίγα λεπτά της διαδρομής από το γραφείο του αντεισαγγελέα κ. Σοφουλάκη ως το γκαράζ ήταν που έφαγε τη «φλασιά» ότι στην πραγματικότητα αυτά που είπε στην κατάθεσή της ουσιαστικά ήταν μια ανώδυνη περιγραφή μιας κατάστασης παγκοίνως γνωστής στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Δεν είχε υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το παραδικαστικό που έστησε τη σκευωρία ούτε είχε κατονομάσει τον κύριο Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν. Ελάχιστα μέτρα πριν βγει από γκαράζ για να αποχωρήσει από τον Αρειο Πάγο, αποφασίζει να επανέλθει. Τηλεφωνεί και πάλι στον κ. Σοφουλάκη. Τον βρίσκει έτοιμο να αποχωρήσει και εκείνος από το γραφείο του. Του ζητάει να επανέλθει για να καταθέσει εκ νέου. Εκείνος της επισημαίνει ότι έδωσε κατάθεση και επιχειρεί να την αποτρέψει.

Η κ. Ράικου επιμένει ότι επιθυμεί να καταθέσει... νεότερα στοιχεία τα οποία περιήλθαν σε γνώση της (στα λίγα λεπτά της διαδρομής από τον 5ο όροφο ως το γκαράζ, δε...) πράγμα που εξαναγκάζει τον κ. Σοφουλάκη να τη δεχθεί και πάλι. Νεότερα στοιχεία δεν μπορεί να αρνηθεί να κατατεθούν. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παράλειψη καθήκοντος, πειθαρχικό και ποιος ξέρει τι άλλο, αφού αφορούν μια τόσο σοβαρή υπόθεση και τις πολιτικές διαστάσεις που έχει λάβει.

Η δεύτερη κατάθεση της κ. Ράικου διαρκεί σχεδόν τέσσερις ώρες. Με την ολοκλήρωσή της είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι «έχει τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί» τον Παπαγγελόπουλο, έχει θέσει σε πλήρη αμφισβήτηση την παραμονή της Ελ. Τουλουπάκη ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και έχει ανοίξει τεράστια ζητήματα για πρόσωπα από το δικαστικό σώμα και τη δημοσιογραφία που συνέδραμαν το νέο παραδικαστικό κύκλωμα στο στήσιμο της σκευωρίας. Νομικοί, αξιολογώντας τις καταγγελίες Ράικου, υποστηρίζουν ότι είναι αυτές που ουσιαστικά «δένουν» με επιχειρήματα τις καταθέσεις των Αντ. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου καθώς και του αντεισαγγελέα Ι. Αγγελή και οδηγούν στην Προανακριτική τον Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε...

Προκαταρκτική

Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η κυρία Τουλουπάκη είχε ενεργό ανάμειξη και στα δικά μας, του ΔΟΛ, τον καιρό που το συγκρότημα ήταν μια ανάσα από τον γκρεμό της χρεοκοπίας και του οριστικού κλεισίματος - ώστε να το εξαγοράσει αντί πινακίου φακής ο Ιβάν ο άρχοντας του Ροστόφ, Σαββίδης, και να υποχρεώσει όλους εμάς να λιβανίζουμε από το πρωί ως το βράδυ τον Τσίπρα, τον Παππά, τον Τζανακόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου σκιών που κυβέρνησε τη χώρα επί τεσσεράμισι χρόνια.

Είναι Μάρτιος του 2017, η Τουλουπάκη διαδέχεται τη Ράικου στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, υπάρχουν ένα βουνό εκκρεμότητες με έρευνες, λογαριασμούς, λίστες - ο χαμός. Και ποια είναι η πρώτη ενέργεια την οποία κάνει η νέα εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς; Διατάσσει προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν ο ειδικός διαχειριστής που έχει στο μεταξύ διοριστεί στον ΔΟΛ ξοδεύει πολλά χρήματα για την έκδοση των «ΝΕΩΝ» και του «ΒΗΜΑΤΟΣ»!!

Την είχε πιάσει ο πόνος τη γυναίκα για τα χρήματα που ξοδεύονταν τότε για να επιζήσουν οι δύο ιστορικές εφημερίδες. Φυσικά η Προκαταρκτική δεν τελεσφόρησε ποτέ, διότι στο μεταξύ μεσολάβησαν άλλα γεγονότα, και το «ενδιαφέρον» της κυρίας στράφηκε προς άλλες κατευθύνσεις. Εκατό χρόνια ιστορίας στον Τύπο παραλίγο να εξαφανιστούν στα χέρια της Τουλουπάκη, έτσι για να ξέρουμε και τι λέμε δηλαδή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου