οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Ο (ΠΡΩΗΝ) ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ, ΑΝΕΛάρχης ΚΑΜΜΕΝΟΣ. ΚΑΙ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ, ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (κύριο άρθρο), και...

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/09/19

....και από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες)
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/09/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/09/19


ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι προβολείς στα πόθεν έσχες των πολιτικών για τη σημαδιακή περίοδο 2015-2017 πέφτουν σχεδόν αναγκαστικά στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κρατούσαν σε όλη τη διάρκεια αυτής της τριετίας την κυβερνητική μπαγκέτα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται προφανώς στην περιουσιακή κατάσταση που εμφάνιζαν οι υπουργοί και οι βουλευτές σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού μετά το πρώτο εξάμηνο της «περήφανης διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά τη μνημονιακή φάση που ακολούθησε μετά τον «επώδυνο συμβιβασμό» του τρίτου Μνημονίου.

Από την άποψη αυτή εμφανίζουν ενδιαφέρον τα στοιχεία πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών της περιόδου εκείνης, ενώ σχετική έκπληξη προκαλεί η μεγάλη αύξηση των εισοδημάτων του πρώην υπουργού και νυν γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη από το 2015 και μετά. Οικονομικά στο «ρετιρέ» βρίσκονται, εξάλλου, και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ενδιαφέρον εμφανίζει ακόμα και η γενικότερη επενδυτική συμπεριφορά που επιδεικνύουν κάποιοι, όπως η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα που αγόρασε δυο οικόπεδα στο Βέλγιο, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι καταθέσεις που εμφανίζουν αρκετοί βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Οσον αφορά τους νυν πολιτικούς αρχηγούς πλουσιότερος εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εντυπωσιακή είναι επίσης η ακίνητη περιουσία που εμφανίζουν πολλοί βουλευτές (μετά των συζύγων τους) με ενδεικτικές τις περιπτώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με 125 ακίνητα και του πρώην υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου με 66 ακίνητα, ενώ αίσθηση προκαλούν και οι δανειακές υποχρεώσεις και οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες αρκετών εξ αυτών, όπως του πρώην υπουργού των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ που υπερέβαιναν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Λάθη. Βεβαίως η διαδικασία των πόθεν έσχες κρύβει πάντα παγίδες για τους υπόχρεους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα όπου εμφανίζονται στη δήλωσή του λανθασμένες καταθέσεις! Συγκεκριμένα, όταν αθροίστηκαν δυο μικρές καταθέσεις μετατοπίστηκε η υποδιαστολή με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ένα ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (ενώ το ποσόν ήταν 10.835,15 ευρώ έγινε 1.083.515 ευρώ!). Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχουν και άλλα λάθη ή ελλείψεις στα πόθεν έσχες της τριετίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Βουλή, καθώς δεν έχουν ελεγχθεί από τους ορκωτούς λογιστές. Δόθηκαν δε καθυστερημένα καθώς η προθεσμία που προέβλεπε ο νόμος είχε λήξει από τις 30 Απριλίου 2019 αλλά μεσολάβησαν οι εκλογές. Ο δε όγκος τους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς έφτασαν τις 2.659. Από αυτές οι 934 είναι του έτους 2016 (χρήση 2015) οι οποίες είχαν δοθεί και στο παρελθόν αλλά λόγω των εμπλοκών που είχαν προκύψει στο ΣτΕ αποσύρθηκαν και τώρα επαναδημοσιεύθηκαν, οι 928 είναι του έτους 2017 (χρήση 2016) και οι 797 του έτους 2018 (χρήση 2017).

Οπως δήλωσε σχετικά το ΜέΡΑ25 «η τόσο καίρια διαδικασία γίνεται με τόσο ελλιπή τρόπο που η ίδια η ουσία της υποσκάπτεται», επισημαίνοντας ότι το μόνο που μένει είναι μια καταγραφή εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων «χωρίς καμία αιτιολόγηση, έρευνα η διασταύρωση για το από πού προήλθαν αυτά».
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/09/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου