οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

"...Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των ομογενών, στην ουσία, αντιμετωπίζει τους Ελληνες ως πολίτες πολλαπλών ταχυτήτων. Ιδίως όσοι ζουν εκτός Ελλάδας και επιδιώκουν να ψηφίζουν από εκεί είναι πολίτες μιας άλλης κατηγορίας, με μισά ή και μικρότερα δικαιώματα. Κάτι ανάλογο, βλέπω, ότι προκρίνει και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο μοιάζει να φαλκιδεύει έτσι την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των δύο τρίτων (200 ψήφοι) προκειμένου κατά τη συνταγματική αναθεώρηση να θεσμοθετηθεί η ψήφος των ομογενών του εξωτερικού...."

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/0919
Από "ΤΑ ΝΕΑ"


Το έχουν γράψει άλλοι, αρμοδιότεροι. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των ομογενών, στην ουσία, αντιμετωπίζει τους Ελληνες ως πολίτες πολλαπλών ταχυτήτων. Ιδίως όσοι ζουν εκτός Ελλάδας και επιδιώκουν να ψηφίζουν από εκεί είναι πολίτες μιας άλλης κατηγορίας, με μισά ή και μικρότερα δικαιώματα.

Κάτι ανάλογο, βλέπω, ότι προκρίνει και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο μοιάζει να φαλκιδεύει έτσι την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των δύο τρίτων (200 ψήφοι) προκειμένου κατά τη συνταγματική αναθεώρηση να θεσμοθετηθεί η ψήφος των ομογενών του εξωτερικού. Κατά το ΚΙΝΑΛ, η ψήφος πρέπει να προσμετράται στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μια νέα ενιαία «Περιφέρεια Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές. Αλχημείες που αλλοιώνουν την αντιπροσωπευτικότητα της δημοκρατίας, προκειμένου στο κόμμα που παλινωδεί κάποιοι να νίψουν τας χείρας τους.

Η τραγωδία με το ΚΙΝΑΛ είναι ότι, ακόμα μία φορά, επιστρατεύεται η σολομωνική προκειμένου το κόμμα να μη λάβει μια θέση αρχών, που την έχει περιγράψει σαφέστατα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο «εξαποδώ» τού προς λεηλασία, ετερόφωτου sui generis κόμματος στην περιοχή της Κεντροαριστεράς. Μιλώντας στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2018, ο Βενιζέλος ήταν σαφής:

- Οι απόδημοι μπορούν να ψηφίζουν: σε προξενεία, επιστολικά ή και ηλεκτρονικά..

- Ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας προκύπτει από τα δημοτολόγια, άρα οι ψηφοφόροι εξωτερικού πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια.

- Κάθε απόδημος Ελληνας πρέπει να ψηφίζει το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιλέγει στην περιφέρεια στην οποία ανήκει, δηλαδή εκεί όπου είναι γραμμένος στα δημοτολόγια.

- Οι Ελληνες που βρίσκονται εντός ΕΕ ή και εντός των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορούν εύκολα να συμπεριληφθούν στην υφιστάμενη τυπολογία, άρα είναι εύκολη η συμμετοχή τους στις εκλογές.

- Για τους υπερατλαντικούς απόδημους απαιτείται κατηγοριοποίηση σε σχέση με την εγγραφή τους στα δημοτολόγια και σε σχέση με την πραγματική επαφή που έχουν με την ελληνική πραγματικότητα (κατά τον Βενιζέλο, αυτό αφορά την εθνική συνείδηση αλλά και την οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα, με βάση αντικειμενικά, γενικά και τυποποιημένα κριτήρια).


Οι παραπάνω γενικές αρχές θα μπορούσαν να αποτελούν έναν δεοντολογικό μπούσουλα των πολιτικών επεξεργασιών του ΚΙΝΑΛ για το ζήτημα της ψήφου των ομογενών. Αντ' αυτού, και εδώ το κόμμα έχει χάσει τον μπούσουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου