οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

"...Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό τουρισμό, η χρεοκοπία του Thomas Cook, αφήνει τεράστιες «μαύρες τρύπες». Μόνο το 2018 ο ταξιδιωτικός κολοσσός έφερε στην Ελλάδα 3 εκατομμύρια τουρίστες, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη πιο σημαντική αγορά γι' αυτόν, μετά την Ισπανία. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι το 75% των ξενοδοχείων της Κρήτης είχε κάποιας μορφής συνεργασία με τον Thomas Cook, γεγονός που σημαίνει ότι τα χρέη που αφήνει στους έλληνες ξενοδόχους είναι ανυπολόγιστα...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...
"ΤΑ ΝΕΑ", 24/09/19

"ΤΑ ΝΕΑ". 24/09/19


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΤΕΛΕΖΟΥ

"Σεισμό» στον ελληνικό τουρισμό και την ταξιδιωτική βιομηχανία, προκαλεί η χαοτική κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook. Η διοίκησή του ανακοίνωσε χθες τα ξημερώματα τη χρεοκοπία της αρχαιότερης ταξιδιωτικής εταιρείας στον κόσμο, έπειτα από 178 χρόνια ζωής.

Ο ταξιδιωτικός οργανισμός σταμάτησε τη λειτουργία του, αφήνοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε χρέη, περισσότερους από 22.000 υπαλλήλους στον δρόμο, «μαύρες τρύπες» στον ελληνικό τουρισμό και περισσότερους από 600.000 τουρίστες σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς, που πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον ελληνικό τουρισμό, η χρεοκοπία του Thomas Cook, αφήνει τεράστιες «μαύρες τρύπες». Μόνο το 2018 ο ταξιδιωτικός κολοσσός έφερε στην Ελλάδα 3 εκατομμύρια τουρίστες, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη πιο σημαντική αγορά γι' αυτόν, μετά την Ισπανία. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι το 75% των ξενοδοχείων της Κρήτης είχε κάποιας μορφής συνεργασία με τον Thomas Cook, γεγονός που σημαίνει ότι τα χρέη που αφήνει στους έλληνες ξενοδόχους είναι ανυπολόγιστα.

Στον «αέρα» βρίσκονται πλέον και 48 ξενοδοχεία που είχαν αποκλειστική συνεργασία με την Thomas Cook, σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Κέρκυρα.

Ο ΣΕΤΕ. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η παύση λειτουργιών της Thomas Cook, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της».

Η Πολιτεία, επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις.

«Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς», προσθέτει ο ΣΕΤΕ.

ΑΓΟΡΑΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. Σημειώνεται, ότι μόλις τον περασμένο Μάιο, ο ταξιδιωτικός οργανισμός Thomas Cook ανακοίνωσε για την Ελλάδα και μόνο για το 2019 επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων, τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων και την ανακαίνιση υφιστάμενων. Μέσω μάλιστα της κοινοπραξίας Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), απέκτησε δύο νέα ξενοδοχειακά ακίνητα στην Κω. Τον Ιούνιο άνοιξε νέο ξενοδοχείο στα Χανιά, υπό την επωνυμία της, το Casa Cook Chania, έχοντας προηγηθεί το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου της αλυσίδας στη Ρόδο το 2016 και του δεύτερου στην Κω το 2017. Τον Αύγουστο επίσης άνοιξε το όγδοο ξενοδοχείο της αλυσίδας Cook's Club στην πόλη της Ρόδου.

Από τη χθεσινή κατάρρευση του Thomas Cook, ζημιές θα υποστεί ακόμα και ο ΕΟΤ, που μόλις την περασμένη άνοιξη είχε συνάψει με τον tour operator συμβόλαιο συνδιαφήμισης ύψους 1,45 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίζουν παράγοντες του τουρισμού, σε μια χρονιά που κύλησε ομαλά συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό, με ενίσχυση μάλιστα των εσόδων του, η χαοτική κατάρρευση του Thomas Cook ήρθε να σκιάσει τις προσπάθειες πολλών επιχειρηματιών του κλάδου.

Ηδη, τα χρέη του Thomas Cook σε ξενοδοχεία και προμηθευτές υλικών και υπηρεσιών είναι αρκετά μεγάλα, καθώς ο όμιλος δεν εξοφλούσε τις οφειλές του παραδοσιακά τον Σεπτέμβριο, οπότε αυτή τη στιγμή κάθε ξενοδόχος έχει οφειλόμενα τουλάχιστον 2 μηνών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρη Τάσιο, «ξενοδόχοι, πράκτορες και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, πέρα από τα χρέη που τους αφήνει ο Thomas Cook, χάνουν και τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί με τον tour operator τουλάχιστον μέχρι τις 15 Οκτωβρίου».

Η καθήλωση του στόλου των αεροσκαφών του Thomas Cook (διαθέτει 104 αεροπλάνα), δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη μετακίνηση των τουριστών από πολλές χώρες, έπειτα μάλιστα από μια περίοδο που έχουν πτωχεύσει κι άλλες αεροπορικές εταιρείες.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. Στην Κρήτη επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς το 75% των ξενοδοχείων συνεργαζόταν με τον Thomas Cook, ενώ στο νησί παραμένουν περίπου 20.000, από τους περίπου 400.000 τουρίστες που φέρνει κάθε χρόνο ο Τhomas Cook στο νησί. Σημειώνεται, ότι εκτός από τις αναχωρήσεις είχαν προγραμματιστεί και νέες αφίξεις, που πλέον ματαιώνονται.

«Το πλήγμα λόγω της χρεοκοπίας του Thomas Cook, είναι ανυπολόγιστο. Σε κάθε ξενοδοχείο τα ποσά οφειλών είναι μεγάλα σε όλη την Κρήτη», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Είναι μεγάλος σεισμός για την τουριστική αγορά και ιδιαίτερα για μας στην Κρήτη. Οι εμπλεκόμενοι θα χάσουν πάρα πολλά χρήματα», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ. Επίσης, η τουριστική αγορά της Κέρκυρας θα υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία λόγω της κατάρρευσης του Thomas Cook, μετρώντας απώλειες σε οφειλές προς τα ξενοδοχεία, αλλά και σε αεροπορικές θέσεις.

«Το πρόβλημα είναι ότι με την κατάρρευση του Thomas Cook θα κινδυνεύσουν να πέσουν και άλλοι μικρότεροι tour operator, καθώς επίσης και πάρα πολλές εταιρείες που δουλεύουν με την πλατφόρμα», εξηγεί ο πρόεδρος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας, Βασίλης Καλούδης.

«Είναι μεγάλο το πλήγμα, καθώς οι tour operators πληρώνουν τα καταλύματα ύστερα από 60 ημέρες. Αρα το μισό καλοκαίρι θα μείνει απλήρωτο σε πολλούς συναδέλφους και γενικά στην αγορά», τονίζει ο τουριστικός πράκτορας, Δημήτρης Διαβάτης.


...από το κομματικό δελτίο της "ΑΥΓΗΣ"

"Η ΑΥΓΗ", 24/09/19




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου