οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

"...Ο Παπαγγελόπουλος θα σηκώσει, εκ των πραγμάτων, το φορτίο αυτό το δίμηνο. Αλλά σχεδόν κάθε μέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρωταγωνιστεί στην ανακριτική διαδικασία, έστω κι αν είναι ειλημμένη η απόφαση του Μητσοτάκη να τον κρατήσει έξω από τον παραπεμπτικό φάκελο. Ο μόνος που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, όλοι οι άλλοι μπορούν μόνον εκτιμήσεις να κάνουν περί «εντολών άνωθεν». Αλλά ο Τσίπρας, όπως και η Κουμουνδούρου, γνωρίζει καλά ότι η Προανακριτική Επιτροπή, τουλάχιστον το προεδρείο και η πλειοψηφία των μελών της, θα φροντίσουν ώστε το ερώτημα για το εάν «ήταν δυνατόν ο Παπαγγελόπουλος να κινείται αυτόνομα, εν αγνοία του πρωθυπουργού που του έδινε και τις αρμοδιότητες», να απαντηθεί από κάθε μάρτυρα. Οι εκτιμήσεις αφήνουν κι εκείνες αποτύπωμα...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 28-29/09/19


ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ,
του Διονύση Νασόπουλου


Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους πρωθυπουργούς που τους κρίνουν ο λαός και η Ιστορία και δεν έχουν θέση στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, πολύ περισσότερο με «εισαγγελέα» τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, δείχνει μια αλλαγή μοντέλου - αλλά τελικώς ο κύκλος που άνοιξε το 1989 δύσκολα θα κλείσει. Από τότε, σχεδόν όλες οι κυβερνητικές πλειοψηφίες έχουν την Προανακριτική τους. Η εξαίρεση της περιόδου Σημίτη έχει μάλλον να κάνει με το ότι διαδέχθηκε την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και η πλειοψηφία στη Βουλή δεν διαταράχθηκε. Σε παραπομπές δεν προχώρησε ούτε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αν και «ψάχτηκε» με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τα υποβρύχια και τα μεγάλα έργα. Μπορεί να μην είχαμε πάντοτε Ειδικά Δικαστήρια, αλλά από τις υποθέσεις του «βρώμικου '89», με το καλαμπόκι και την Τράπεζα Κρήτης, περάσαμε το 1993 στις Προανακριτικές για την ΑΓΕΤ και τον Παντσαβόλτα, το 2009 για το Βατοπέδι. Ακόμη και στην περίοδο Σαμαρά παραπέμφθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα άνοιξε τον κύκλο της Novartis, με την εξτρεμιστική απόφαση για την παραπομπή δέκα πολιτικών αντιπάλων της - και τώρα βρίσκεται η ίδια υπόλογη κατ' ουσίαν για τις επιλογές της.

Είναι ήδη ένα ερώτημα το πώς θα εξελιχθεί το χρονικό των παραπομπών. Αλλά με την πρώτη ματιά στην παραπεμπτική πρόταση της ΝΔ γίνεται αντιληπτό ότι η έμφαση δόθηκε στο νομικό περίβλημα. Η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είναι πρωτίστως ένα νομικό κείμενο και δευτερευόντως πολιτικό. Πολιτικό χαρακτήρα είχε η κίνηση, το κατηγορητήριο ελέγχθηκε και εμπλουτίστηκε από εγνωσμένου κύρους ποινικολόγο και την ομάδα του γραφείου του. Η μάχη στη Βουλή και στην αρμόδια επιτροπή που θα συγκροτηθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου μπορεί να δείχνει ως μια συνηθισμένη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, αλλά στην πραγματικότητα ο χώρος θα έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός ανακριτικού γραφείου. Οι καθηγητές της Νομικής που εδρεύουν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι αυτή η ειδοποιός διαφορά από άλλες συγκρούσεις στην Ολομέλεια πρέπει να αναδεικνύεται σε κάθε συνεδρίαση και ψηφοφορία. Γι' αυτό και τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν τον κεντρικό ρόλο οφείλουν να εκπέμπουν την εικόνα ενός άτεγκτου ανακριτή που γνωρίζει από δικονομία. Οι νέοι βουλευτές που συνυπέγραψαν την πρόταση με τις 30 γαλάζιες υπογραφές δεν μπορούν να προεδρεύουν στην Προανακριτική, ανεξάρτητα από τη νομική κατάρτισή τους. Ο «παλιός» Κώστας Τζαβάρας είναι επιφορτισμένος με τον ρόλο του εισηγητή της πλειοψηφίας στην επιτροπή για την Αναθεώρηση και δεν θέλει να μπλέξει με περισσότερα. Κατόπιν αυτού, οι δικηγόροι της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Μπούγας, Σπήλιος Λιβανός και Σταύρος Κελέτσης βρέθηκαν (κατά σειρά προβαδίσματος) ψηλά στη λίστα για την τελική επιλογή, που θα γίνει εντός της προσεχούς εβδομάδας. Η Προανακριτική πρέπει να έχει κάνει την έρευνά της και να φέρει την πρότασή της για την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής έως το τέλος Νοεμβρίου. Και εκεί, η πλειοψηφία θα κινηθεί «συντεταγμένα».


Ο Παπαγγελόπουλος θα σηκώσει, εκ των πραγμάτων, το φορτίο αυτό το δίμηνο. Αλλά σχεδόν κάθε μέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρωταγωνιστεί στην ανακριτική διαδικασία, έστω κι αν είναι ειλημμένη η απόφαση του Μητσοτάκη να τον κρατήσει έξω από τον παραπεμπτικό φάκελο. Ο μόνος που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, όλοι οι άλλοι μπορούν μόνον εκτιμήσεις να κάνουν περί «εντολών άνωθεν». Αλλά ο Τσίπρας, όπως και η Κουμουνδούρου, γνωρίζει καλά ότι η Προανακριτική Επιτροπή, τουλάχιστον το προεδρείο και η πλειοψηφία των μελών της, θα φροντίσουν ώστε το ερώτημα για το εάν «ήταν δυνατόν ο Παπαγγελόπουλος να κινείται αυτόνομα, εν αγνοία του πρωθυπουργού που του έδινε και τις αρμοδιότητες», να απαντηθεί από κάθε μάρτυρα. Οι εκτιμήσεις αφήνουν κι εκείνες αποτύπωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου