οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

"...Παράγοντες με γνώση των διεργασιών προεξοφλούν ένα εντεινόμενο συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο τις επόμενες ημέρες, όσο πλησιάζουμε στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείεται να ανακύψουν απαιτήσεις νέων μέτρων με σφραγίδα ΔΝΤ ακόμα και για το 2018. Είναι το σκηνικό που ξορκίζει η κυβέρνηση, η οποία αυτή τη φορά βιάζεται να ψηφίσει μέτρα και δυνητικά αντίμετρα προκειμένου να διεκδικήσει λύση για το χρέος. Προς το παρόν, πρόσθετες απαιτήσεις το Ταμείο δεν έχει εγείρει. Το σενάριο της παγκόσμιας συμφωνίας στις 22 Μαΐου, όμως, έχει αρχίσει για μια ακόμα φορά να θολώνει. Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο η συμφωνία για το χρέος να κλείσει τον Ιούνιο, καθώς ΔΝΤ και Βερολίνο δεν αποκλείεται να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα, προκειμένου να επιβάλουν ο καθένας τους δικούς του όρους...."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ" και τις  "Ειδήσεις"

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/04/17

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/04/17
 Ψηφίζοντας και κάνοντας...
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η ψήφιση όλων των μέτρων είναι προϋπόθεση για να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα απομείωσης του χρέους και έστειλε μήνυμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Διακύβευμα για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την ψήφιση των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές και όχι συστατικό στοιχείο της είναι τελικά η διευθέτηση του χρέους. Αυτό αναφέρει πλέον ο Πρωθυπουργός, εμμένοντας πάντως στο success story που, κατά την κυβέρνηση, συνιστά η επίδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον Αnt1, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η τεχνική συμφωνία είναι ήδη κλεισμένη, ενώ σημείωσε πως πρωταρχικός στόχος είναι η έξοδος στις αγορές μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ειδικά για το χρέος, χαμήλωσε εμφανώς τον πήχη των προσδοκιών, χαρακτηρίζοντας τον στόχο της συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει τα μέτρα για το χρέος, ως «ρεαλιστικό» έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Στην κρίσιμη ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πάρει τελικά όσα προσδοκά απάντησε πως «μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να μην εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισε», ενώ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους βουλευτές του: «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε το χρέος».

Επίσης, προσπάθησε να αμβλύνει τις συνέπειες των νέων μέτρων με την αναφορά στα αντίμετρα, ωστόσο απέφυγε να πει πως τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που θα ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Αντιθέτως, σε μια ασυνήθιστη για τον ίδιο επίδειξη θρησκευτικού αισθήματος, κάλεσε «να κάνουμε τον σταυρό μας που πιάσαμε τον στόχο για το πλεόνασμα το 2016 και έτσι θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα».

«Ανοιχτόμυαλη» η... μάνταμ Μέρκελ
Αξιοπρόσεκτη ήταν παράλληλα η προσέγγισή του απέναντι στη Γερμανία. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανοιχτόμυαλη» την Ανγκελα Μέρκελ με αφορμή τη διαχείριση του Προσφυγικού και «σοβαρό και σεβαστό πολιτικό» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας εν μέρει και την αυτοκριτική του για το προεκλογικό «go back» που είχε εκστομίσει τον Ιανουάριο του 2015.

Αναφερόμενος στη συμφωνία και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ο Τσίπρας επανέλαβε με δόση υπερβολής ότι «μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα» (σ.σ. εννοώντας την αρχική εκτίμηση του Ταμείου για το 0,1% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αντίστιξη με την τελική επίδοση του 4,2%). «Ηταν η πρώτη φορά που η διαπραγμάτευση δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα - Πανελευσινιακός», δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά παραδέχθηκε ευθέως πως στη συμφωνία υπήρξαν και συμβιβασμοί «και κάποιοι θα στενοχωρηθούν», κάνοντας επίκληση στην περίφημη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Για τον κόφτη, εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή του διότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι, αλλά και γιατί - όπως είπε - η κυβέρνηση ενεργοποίησε «τον κόφτη στις μίζες, στα σκάνδαλα και στη φοροδιαφυγή».

Επίθεση στην αντιπολίτευση και ιδιωτικοποιήσεις
Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Γιατί δεν μείωσε τον ΕΝΦΙΑ όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά; Μας δουλεύουν;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν θα έφερνε κάτι καλύτερο από τη διαπραγμάτευση».

Απαντώντας στην κριτική που δέχονται, ακόμη και εκ των έσω, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «εμείς είμαστε της λογικής των συμπράξεων και όχι των πωλήσεων, αλλά η επιλογή που ακολουθήθηκε δεν ήταν δική μας. Ομως», συμπλήρωσε, «δεν πουλάμε μπιρ παρά τον δημόσιο πλούτο».

Τέλος, υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της απόφασής του για το δημοψήφισμα του 2015, λέγοντας με έμφαση ότι «δεν θα υπήρχα ως πολιτικός αν δεν υπήρχε εκείνο το δημοψήφισμα». Επιχειρώντας δε να ενισχύσει το φρόνημα των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, ισχυρίστηκε ότι η δημοσκοπική φθορά δεν μεταφράζεται σε απονομιμοποίηση της κυβέρνησης. «Δεν προκύπτει αυτό από την κοινωνία» τόνισε ο Τσίπρας, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα απονομιμοποίησης τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων κατά του Μνημονίου την περίοδο 2011-2012. Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του, ο ίδιος σημείωσε ότι είδε «τη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων ετών το φετινό Πάσχα» και μάλιστα «από δρόμους που άνοιξαν λόγω του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακυρώνουν το success story!
Με κριτικό πνεύμα απέναντι στο success story Τσίπρα εμφανίστηκαν πάντως σε δηλώσεις τους δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε (Σκάι) πως «το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με πολύ επαχθείς φορολογικούς συντελεστές που επιβλήθηκαν κατ' απαίτηση των δανειστών», ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Φωτεινή Βάκη σημείωσε (Πρακτορείο FM) ότι η κυβέρνηση «ενδέχεται να βρίσκεται σε θέση να μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί κάποια δύσκολα σημεία της συμφωνίας σε δύο χρόνια από σήμερα, οπότε αναμένεται να εφαρμοστούν τα μέτρα».

Κάποιοι βλέπουν... μισοάδειο το ποτήρι της συμφωνίας
Εφιαλτικά σενάρια στην τελική ευθεία
Της Έλενας Λάσκαρη
Οσοι ελπίζουν σε μια ανέφελη διαδρομή έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, με ολοκλήρωση της λεγόμενης παγκόσμιας συμφωνίας για μέτρα, χρέος και πλεονάσματα, υπάρχει ο κίνδυνος να διαψευστούν. Παράγοντες με γνώση των διεργασιών προεξοφλούν ένα εντεινόμενο συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο τις επόμενες ημέρες, όσο πλησιάζουμε στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείεται να ανακύψουν απαιτήσεις νέων μέτρων με σφραγίδα ΔΝΤ ακόμα και για το 2018. Είναι το σκηνικό που ξορκίζει η κυβέρνηση, η οποία αυτή τη φορά βιάζεται να ψηφίσει μέτρα και δυνητικά αντίμετρα προκειμένου να διεκδικήσει λύση για το χρέος. Προς το παρόν, πρόσθετες απαιτήσεις το Ταμείο δεν έχει εγείρει.

Το σενάριο της παγκόσμιας συμφωνίας στις 22 Μαΐου, όμως, έχει αρχίσει για μια ακόμα φορά να θολώνει. Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο η συμφωνία για το χρέος να κλείσει τον Ιούνιο, καθώς ΔΝΤ και Βερολίνο δεν αποκλείεται να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα, προκειμένου να επιβάλουν ο καθένας τους δικούς του όρους.

Το σενάριο της λύσης μετά τον Σεπτέμβριο των γερμανικών εκλογών, παρότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, θεωρείται περιορισμένων πιθανοτήτων. Σε αυτό το ενδεχόμενο κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος της μη λύσης ακόμα και εάν η Ελλάδα κατάφερνε με ίδιους πόρους να πληρώσει τα 7 δισ. ευρώ του Ιουλίου. Προς το παρόν το τοπίο παραμένει ασαφές. Το ΔΝΤ διεκδικεί, μετά την εξασφάλιση των «μεταρρυθμίσεων» με περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις και 1,8 δισ. ευρώ αυξήσεις φόρων, πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ το συντομότερο δυνατό (τρία χρόνια με 3,5% το ιδανικό ή πέντε χρόνια το συμβιβαστικό σενάριο μετά το 2018) και ριζική διευθέτηση χρέους. Το Βερολίνο επιδιώκει να συνεχίσει στον δρόμο προς τις κάλπες να εκπέμπει το πολιτικό μήνυμα ότι οι Ελληνες συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τα δανεικά από την ευρωζώνη.

ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ. Οι διαπραγματεύσεις τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες ξεκίνησαν εκ νέου χθες στο Χίλτον, με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο την επόμενη Τετάρτη 3 Μαΐου, γίνονται στη βάση ήδη γραμμένων κειμένων από τους δανειστές. Η πολιτική συμφωνία έχει υπάρξει στη Μάλτα, η κυβέρνηση διά στόματος Πρωθυπουργού έχει αναλάβει την ιδιοκτησία της, τα κείμενα των επικαιροποιημένων Μνημονίων έχουν παραδοθεί στην κυβέρνηση, επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας λόγος να μην κλείσει μέσα σε λίγες μέρες και το περιβόητο Staff Level Agreement. Η κυβέρνηση άλλωστε διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι είναι έτοιμη να ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο τής συμφωνίας έως τις 15 Μαΐου.
Διαφορές υπάρχουν ακόμα. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πράγματα στα οποία η κουβέντα θα σκαλώσει και η συζήτηση θα πάει μέχρι το πρωί, αλλά τελικά θα κλείσουμε» ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή, αποκαλύπτοντας διαφορετικές διατυπώσεις ανάμεσα στο Μνημόνιο της Κομισιόν (40 σελίδες) και το ΔΝΤ (5 σελίδες) όπως για παράδειγμα το πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική των ΔΕΚΟ. Η λίστα των υπό «αξιοποίηση» ΔΕΚΟ, οι οποίες θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο άλλωστε, παραμένει ακόμα ανοιχτή.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές φέρονται να ανοίγουν και πάλι θέμα απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Το στραβοπάτημα κανείς δεν ξέρει από ποιο μέτωπο μπορεί να προκύψει. Μέχρι να κλείσουν όλα, όλα παραμένουν ανοιχτά.

ΜΕΝΕΙ Ή ΦΕΥΓΕΙ. Αν έχει κλείσει και έχει ψηφιστεί μάλιστα η συμφωνία για τα μέτρα πριν από το Eurogroup, στις 22 του μήνα το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών θα πρέπει να συζητήσει για το χρέος. Στη συνέχεια το ΔΝΤ θα πρέπει να απαντήσει αν μπαίνει ή όχι στο πρόγραμμα. Προς το παρόν, το Eurogroup θεωρείται λόγω Σόιμπλε ο πιο δύσκολος «αντίπαλος» ενώ το ΔΝΤ δεν έχει δώσει ξεκάθαρο σήμα.

"Ειδήσεις", 26/04/17



....Και η κίτρινη κάρτα της  ΝΟ(ρας).ΡΑ(λλη).
γιά τον αδόκιμο τρόπο υποβολής των ερωτήσεων από τον "εθνικό δημοσιογράφο" προς τον πρωθυπουργό...Δεν την επροτίμησε ο Τσίπρας, γιά να δώσει συνέντευξη, Τί να κάνουμε, προτιμήσεις(μόνον;...)είναι αυτές. 
Αφ΄εαυτής άραγε οι ενστάσεις ή κατόπιν οδηγιών, κυρίως εκτός κλώνου της "Ε"


"Εφ.Συν",
26/04/17



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου