οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΛΕΓΕΙ Ο ΤΟΜΣΕΝ. ΚΑΤΙ ΘΑ ΞΕΡΕΙ: «οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη φορολογία είναι απλώς η προκαταβολή. Υπάρχει ανάγκη για σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα»

ΚΕΑ-ΕτΤ(33)
Από την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου"

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου". 24/04/17
Το πλεόνασμα δεν αρκεί
Της Κύρας Αδάμ
Το εντυπωσιακό 3,9% πλεόνασμα του 2016:
·      Ανέβασε την κυβέρνηση στα κεραμίδια από χαρά και τον πρωθυπουργό να υπόσχεται ότι θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Μέσα σε 15 ημέρες όμως, θα ψηφίσει στη Βουλή μέτρα 3,6 δις για το 2019-20, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ελάφρυνση του χρέους.
·      Έκανε τον κ. Σόιμπλε να σφυρίζει χαρούμενα, να υπερασπίζεται τον κ. Τσίπρα έναντι του Ταμείου και να κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του, ότι δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη για βοήθεια της Αθήνας.
·      Έκανε τον κ Τόμσεν του ΔΝΤ να καταπιεί την γλώσσα του για την εντυπωσιακή αστοχία προβλέψεων του ΔΝΤ, στο πλεόνασμα,  αλλά να υπερασπίζεται με απόλυτο πείσμα ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να διατηρήσει τα υψηλά πλεονάσματα για πολύ καιρό-αμφισβητώντας έτσι τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
·      Έκανε τους Έλληνες πολίτες  να κλαίνε, επειδή θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν το κράτος για να έχει αυτό τις «επιτυχίες» του στα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ οι ίδιοι θα καθίστανται όλο και φτωχότεροι, ψάχνοντας τα αντίμετρα- ψίχουλα για τις δραματικές απώλειες τους.
Το πλεόνασμα του 3,9% δεν διευκόλυνε τη συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ το Ταμείο «παζαρεύει» ακόμα τη βιωσιμότητα του  χρέους , άρα και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα  και την χρονική διάρκεια του, αν δεν συναινέσουν οι Ευρωπαίοι  σε εγγυήσεις αποπληρωμής του, μέσω του ευρωπαϊκού ESM.
Οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας  δυστυχώς δεν δημιουργούν αισθήματα πραγματικής αισιοδοξίας για την άμεση πορεία της χώρας. Το εξαιρετικό 3,9% του πλεονάσματος είναι αποτέλεσμα μιας απόλυτης ( και εύκολης) φοροεισπρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης, με όλους τους δυνατούς και απίθανους τρόπους και σε καμμία περίπτωση προϊόν ανάπτυξης της οικονομίας, που εξακολουθεί να φυτοζωεί.

Αυτό το γεγονός και μόνον δεν δημιουργεί βεβαιότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί το διαβατήριο για επενδύσεις στη χώρα. Και αυτό επιτρέπει στον κ. Τόμσεν να  υποστηρίζει ότι «το θέμα δεν είναι η άμεση υλοποίηση των στόχων και η αξιοπιστία τους, αλλά το αν  η αξιοπιστία των στόχων θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, ενώ η οικονομία θα αναπτύσσεται. Αυτό είναι το θέμα.» Και να μην υπάρχει αμφιβολία για το τί έπεται, συμπλήρωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη φορολογία είναι απλώς η προκαταβολή. Υπάρχει ανάγκη για σημαντικές δομικές  μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου