οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

"...Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η εκλογή Μακρόν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα των εξελίξεων, δεδομένου ότι ο υποψήφιος πρόεδρος έχει διατελέσει υπουργός του Φρανσουά Ολάντ και φαίνεται να διακατέχεται από φιλικά προς την Ελλάδα αισθήματα και αντιλήψεις για φρένο στη λιτότητα. «Στήριξα από την αρχή τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα» φέρεται να είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον Αλέξη Τσίπρα ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι αν εκλεγεί, «θα δουλέψουμε μαζί στενά για να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις αξίες μας»...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου"
"ΤΑ ΝΕΑ", 25/04/17

Από τον Μελανσόν στην αγκαλιά του Μακρόν
Επειτα από την αμήχανη σιωπή που προκάλεσε το «κατά συνείδησιν» του γάλλου πολιτικού, η Κουμουνδούρου βρήκε το κουράγιο να ρίξει γέφυρες προς την πλευρά του φαβορί
Του Αιμίλιου Περδικάρη

Αν εκλεγεί στις 7 Μαΐου, στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νεότερος σε ηλικία ηγέτης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κλέβοντας τον τίτλο από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον Πρωθυπουργό να «γοητευτεί» από τον υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας, στον οποίο δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του.

Πριν από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μακρόν, ωστόσο, υπήρχε πολύωρη και αμήχανη σιωπή από το Μαξίμου. Σε αντίθεση με την Κουμουνδούρου, η οποία είχε κάνει από το βράδυ της Κυριακής τη στροφή, αφού δύο ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η επιστολή στήριξης του γραμματέα Πάνου Ρήγα προς τον υποψήφιο της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν - μολονότι εκείνος είχε δηλώσει απαξιωτικά πως «εγώ δεν είμαι Τσίπρας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν και κατ' επέκταση στην κυβέρνηση είχαν ποντάρει αρχικά στον Μελανσόν, εκτιμώντας προφανώς ότι η επικράτηση ενός αριστερού υποψηφίου μπορεί να ενισχύσει το αίτημα για τερματισμό της λιτότητας. Ωστόσο η προοπτική ανάδειξης της Μαρίν Λεπέν στον προεδρικό θώκο, πέραν του προφανούς των ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών θέσεών της, θα προκαλούσε εμπόδια στην ομαλή πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διευθέτηση του χρέους που επιζητεί η ελληνική πλευρά. Εξαρχής άλλωστε ο Τσίπρας είχε υποστηρίξει τη συνεργασία Σοσιαλιστών - Αριστεράς για την κάθοδο κοινού υποψηφίου, αλλά το ναυάγιο στις συζητήσεις χρεώθηκε στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Ετσι, η στήριξη στον Μακρόν ήταν μονόδρομος. Και εκφράστηκε όχι μέσα από μια ανακοίνωση αλλά με πανηγυρικό τρόπο από το Μαξίμου: με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πολιτικών. Εκτός από τα τυπικά και τα συγχαρητήρια Τσίπρα καθώς και την ευχή για καλή επιτυχία στον δεύτερο γύρο, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - την πεποίθηση ότι η εκλογή Μακρόν θα σηματοδοτήσει τη συνεργασία και τη συνέχιση της στενής φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η εκλογή Μακρόν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα των εξελίξεων, δεδομένου ότι ο υποψήφιος πρόεδρος έχει διατελέσει υπουργός του Φρανσουά Ολάντ και φαίνεται να διακατέχεται από φιλικά προς την Ελλάδα αισθήματα και αντιλήψεις για φρένο στη λιτότητα. «Στήριξα από την αρχή τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα» φέρεται να είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον Αλέξη Τσίπρα ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι αν εκλεγεί, «θα δουλέψουμε μαζί στενά για να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις αξίες μας».

Ενας από τους πολιτικούς μέντορες του Μακρόν, άλλωστε, είναι ο φιλέλληνας Ζακ Αταλί, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος των Μιτεράν - Ολάντ και φέρεται να έπαιξε ρόλο στις παρασκηνιακές επαφές και διαβουλεύσεις το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015. Ο Αταλί έχει παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο - του οποίου είναι προσωπικός φίλος - και έχει εκφραστεί αρκετές φορές κατά των Μνημονίων και της λιτότητας, ζητώντας «οξυγόνο» για την Ελλάδα.

Εν πάση περιπτώσει, οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί αρχικά στην Αθήνα από την προεδρία Ολάντ ήταν μάλλον υπερβολικές, αν και σε πολλές περιπτώσεις ο απερχόμενος πρόεδρος λειτούργησε ως αλεξικέραυνο, μεσολαβητής και αντίβαρο απέναντι στην άτεγκτη στάση της Γερμανίας. Αυτό και μόνο θα είναι αρκετό για το Μαξίμου σε ό,τι αφορά τη μελλοντική θητεία Μακρόν.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ. Στο πεδίο της οικονομίας, σήμερα επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ενώ η επικύρωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat χάρισε νέα χαμόγελα στο Μαξίμου. Η «υπεραπόδοση» της οικονομίας, όπως επαναλαμβάνουν στην κυβέρνηση, αποτελεί το βασικό επιχείρημα που αποκρούει τυχόν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα. Προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και θα ακολουθήσει «σπριντ» για το χρέος, με στόχο οι αποφάσεις να ολοκληρωθούν πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Για «ολοκληρωμένη συμφωνία» έκανε λόγο (Real FM) ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Για μια ακόμη «τούμπα» κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ
Ο Μητσοτάκης επενδύει σε έναν μελλοντικό «σύμμαχο»

Του Μάνου Χαραλαμπάκη

Ως ένα χρήσιμο «όπλο» στον πόλεμο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βλέπουν στη ΝΔ την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, γι' αυτό αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έσπευσαν να επιδοκιμάσουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας, επισημαίνοντας πως η νίκη του αποτελεί ανάσχεση του ακραίου λαϊκισμού.

Στόχος του γαλάζιου στρατοπέδου είναι να συνεχίσει - και με όχημα τον Μακρόν - τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, καταδεικνύοντας πως η κυβέρνηση εμφανίζεται για ακόμη μια φορά ανακόλουθη και αναξιόπιστη, αφού αρχικά στήριζε τον λαϊκιστή, κατά τη ΝΔ, Μελανσόν και κατόπιν… αποτελεσμάτων τον Μακρόν. Αντίθετα, όπως τονίζεται από την οδό Πειραιώς, η ΝΔ με τη στάση της δείχνει πως εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη σε πολιτικές και πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από μετριοπάθεια και λογική.

Αλλωστε, το σύνθημα για την επιθετική τακτική που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, το έδωσε προχθές το βράδυ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια δήλωσή του στο twitter, υπογραμμίζοντας πως η νίκη του Μακρόν «είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού». Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν γρήγορα τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ - που αρχικά είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του αριστερού Μελανσόν - για ανερμάτιστη στάση. «Αυτή η τούμπα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Το κυβερνών κόμμα είναι μια αναξιόπιστη πολιτική δύναμη» ήταν το δηκτικό σχόλιο που έκανε ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος (Βήμα 99.5).

Κυρίαρχη εκτίμηση του επιτελείου της ΝΔ είναι πως το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία δείχνει πως ο λαϊκισμός είτε προέρχεται από την Ακρα αριστερά είτε από την Ακρα Δεξιά μπορεί να νικηθεί. Η επικράτηση Μακρόν δίνει το παράδειγμα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζεται. Συνεπώς, όπως επισημαίνεται, το αποτέλεσμα δείχνει πως με παρόμοιο τρόπο ο πολιτικός λαϊκισμός στη χώρα μας - τον οποίο η οδός Πειραιώς ταυτίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα - μπορεί επίσης να ανατραπεί με μια νίκη της ΝΔ στις εκλογές.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση ποντάρει στη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία και λόγω της σχέσης που έχει αναπτύξει μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ στην περσινή (Μάιος 2016) επίσκεψή του στο Παρίσι είχε συναντηθεί με τον τότε υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, με τον οποίο είχε, όπως τονίζεται με έμφαση από την οδό Πειραιώς, μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Ο Μακρόν είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τετ α τετ είχε εκφράσει τον ενθουσιασμό του χαρακτηρίζοντας «ευρωπαϊστή και μεταρρυθμιστή» το μεγάλο φαβορί της 7ης Μαΐου για μια μετακόμιση στο Ελιζέ. Σε εκείνη τη συνάντηση, δε, είχε αναδειχθεί μια συναντίληψη με τον Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης και η κοινή βεβαιότητα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο με «τολμηρές μεταρρυθμίσεις». Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κινείται με το βλέμμα και σε ένα μετεκλογικό τοπίο στη χώρα μας, βλέποντας έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του Μακρόν.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου", 25/04/17
 ....Και η εκλεπτυσμένη ειρωνεία του κλώνου της "Ε", η οποία δεν προσμετρά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα Τσίπρα στον πρωτεύσαντα Μακρόν! Τόσο ηλίθιοι, χαμηλόνοες ή σανοποιοί;
"Εφ.Συν", 25/04/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου