οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

"...Η απολυταρχική Τουρκία που αρχίζει να οικοδομεί ο κ Ερντογάν, ενδεχομένως δεν θα αποδειχθεί τόσο απρόσεκτη , ώστε να ζημιώσει ή να προκαλέσει τους ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν εμπλακεί με συμφωνίες δισεκατομμυρίων στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Μπορεί στο παρελθόν ο κ Ερντογάν να έχει βγάλει «τιμωρητικά» φιρμάνια για ευρωπαϊκές εταιρείες που εμπλέκονται στις συμφωνίες με την Λευκωσία , αλλά θα το σκεφθεί πάρα πολύ καλά να «τιμωρήσει» ομοίως αμερικανικούς ή αραβικούς κολοσσούς...."

ΚΕΑ-ΕτΤ(32)
Από την "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου"

"Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου", 23/04/17
Το Κυπριακό στο νέο περιβάλλον

Της Κύρας Αδάμ

Το Κυπριακό και οι ενδοκοινοτικές διαπραγματεύσεις έμειναν στο παρασκήνιο καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν προτίμησε να μην αναμείξει τους Τουρκοκύπριους στην προεκλογική εκστρατεία του  και δεν επανέλαβε τα γνωστές θέσεις του για τη «λύση» του Κυπριακού .

Οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι  όμως δεν ευχαρίστησαν τον Τούρκο  Πρόεδρο , ψηφίζοντας αρνητικά στο δημοψήφισμα

Φυσικά, αυτές οι «λεπτομέρειες» δεν ανέκοψαν την διαδικασία επανεκκίνησης των συνομιλιών στη Λευκωσία, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, που συνοδεύονται από απολύτως χαρακτηριστικές και σοβαρές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή.

Η τουρκική κυβέρνηση ουδόλως κρύβει ότι ο πυρήνας του ενδιαφέροντος της για μια συμφωνία στο Κυπριακό δεν είναι άλλος από το ενεργειακό και η ακόρεστη επιθυμία της Άγκυρας να κερδίσει όσα περισσότερα οφέλη μπορεί από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, που θα της επιτρέψει να έχει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των αγωγών μεταφοράς προς την Ευρώπη , μέσω τουρκοκυπριακών και στη συνέχεια τουρκικών εδαφών.

Το πολύ λεπτό σημείο είναι ότι η Λευκωσία είναι κατ’ ουσία μόνη της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, καθώς  η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτίστως, αλλά και η διεθνής κοινότητα ευρύτερα, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη, ουδόλως ασχολούνται με αυτή την παρανομία της Άγκυρας. Η ψευδής και άκρως υποκριτική εύκολη αιτιολογία είναι ότι  εν μέσω  συνομιλιών για το Κυπριακό , δεν θεωρείται «φρόνιμη»  η οποιαδήποτε «παρέμβαση». Αυτό βεβαίως επιτρέπει στην Άγκυρα να συνεχίζει ακάθεκτη τις παράνομες και εκφοβιστικές ενέργειες της.

Έτσι ,αμέσως μετά την εκλογή του ο κ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να εντατικοποιήσει τις παράνομες κινήσεις του μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη η τουρκική πλευρά ανήγγειλε ότι στο προσεχές διάστημα το τουρκικό ωκεανογραφικό «Μπαρμπαρος» θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες , μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ ανατολικά της Αμμοχώστου , σε μια κίνηση πλήρους αμφισβήτησής των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της Λευκωσία στην ΑΟΖ της.

Όμως αυτή η  τουρκική παραβατικότητα έχει εκ των πραγμάτων τα όρια της . Η απολυταρχική Τουρκία που αρχίζει να οικοδομεί ο κ Ερντογάν,  ενδεχομένως δεν θα αποδειχθεί τόσο απρόσεκτη , ώστε να ζημιώσει ή να προκαλέσει τους ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν  εμπλακεί με συμφωνίες δισεκατομμυρίων στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Μπορεί στο παρελθόν ο κ Ερντογάν να έχει βγάλει «τιμωρητικά» φιρμάνια για ευρωπαϊκές εταιρείες  που εμπλέκονται στις συμφωνίες με την Λευκωσία , αλλά θα το σκεφθεί πάρα πολύ καλά να «τιμωρήσει» ομοίως αμερικανικούς ή αραβικούς  κολοσσούς.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα της Τουρκίας είναι να μην ενοχλήσει το Ισραήλ στα σχέδια του για την πιθανή μεταφορά των δικών του κοιτασμάτων – και των κυπριακών – προς την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, που θα διατρέχει όλο το μήκος της κυπριακής ΑΟΖ. Γι’ αυτό και οι παράνομες «σεισμικές» έρευνες» της Τουρκίας σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ  αποφεύγουν  τα όρια των ΑΟΖ Κύπρου Ισραήλ , όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Αντιθέτως η Άγκυρα θα επιδιώξει μια ισχυρότερη προσέγγιση  με το -χλιαρό , για την ώρα- Ισραήλ και στον ενεργειακό τομέα, με το σταθερό επιχείρημα της ότι το κόστος μεταφοράς των υδρογονανθράκων μέσω της Τουρκίας  προς την Ευρώπη είναι πολύ μικρότερο, από οποιαδήποτε άλλη διαδρομή. Όμως, εδώ «χάνει» ο κ Ερντογάν. Το Ισραήλ προσδοκά  ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του αγωγού ( στο οποίο συμμετέχουν τρεις χώρες της ευρωζώνης , Κύπρος Ελλάδα Ιταλία) θα καλυφθεί από τις Βρυξέλλες  και όχι από την αναιμική οικονομικώς Άγκυρα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου