οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

"...Οπως προκύπτει, τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περίπου 900.000 σημερινοί συνταξιούχοι θα χάσουν από το 2019 το σύνολο ή μέρος της προσωπικής διαφοράς. Πρόκειται για το ποσό που προκύπτει όταν από τη σύνταξη, όπως αυτή πληρώνεται σήμερα, αφαιρεθεί το νέο ποσό που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό της με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το πρώτο κύμα επανυπολογισμού (40% των συντάξεων) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Αντίθετα υπάρχει στις υψηλότερες συντάξεις...."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ" (πρωτοσέλιδο+εσωτερικά θέματα)
και την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/04/17
Νέο σοκ με περικοπές για το 30%
των σημερινών συνταξιούχων

Του Ηλία Γεωργάκη

Νέο σοκ τουλάχιστον για το 30% των σημερινών συνταξιούχων - όπως παραδέχθηκε χθες το υπουργείο Εργασίας - και με περικοπές έως 280 ευρώ, φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019. Μεγάλα θύματα εκτιμάται ότι θα είναι όσοι λαμβάνουν σήμερα συντάξεις από 1.000 έως 1.300 ευρώ!
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα με παραδείγματα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που βασίζονται σε πραγματικές περιπτώσεις σημερινών συνταξιούχων, τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά, η οποία θα περικοπεί προκειμένου να προκύψουν οι νέες μειωμένες συντάξεις που θα ισχύσουν από το 2019. Οι νέες αυτές μειώσεις στις συντάξεις που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς ανά περίπτωση θα πλήξουν, όπως παραδέχθηκε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τον έναν στους τρεις συνταξιούχους.

Οπως προκύπτει, τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περίπου 900.000 σημερινοί συνταξιούχοι θα χάσουν από το 2019 το σύνολο ή μέρος της προσωπικής διαφοράς. Πρόκειται για το ποσό που προκύπτει όταν από τη σύνταξη, όπως αυτή πληρώνεται σήμερα, αφαιρεθεί το νέο ποσό που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό της με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το πρώτο κύμα επανυπολογισμού (40% των συντάξεων) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Αντίθετα υπάρχει στις υψηλότερες συντάξεις.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύνταξης χηρείας (με 10.945 ημερομίσθια) όπου το σημερινό καταβαλλόμενο ποσό είναι 1.407 ευρώ, ενώ το νέο ποσό μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης και την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς πέφτει στα 1.169,96 ευρώ (απώλεια 238 ευρώ). Σε άλλη περίπτωση σύνταξης γήρατος (με 12.000 ημερομίσθια), όπου το σημερινό καταβαλλόμενο ποσό είναι 1.017,95 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό της και την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς το νέο ποσό μειώνεται στα 875,03 ευρώ (απώλεια 142,92 ευρώ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν ολόκληρη τη προσωπική διαφορά, ενώ άλλοι θα υποστούν περικοπές. Το θέμα αυτό βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι τη διαπραγμάτευσης, καθώς η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές να υπάρξει ένα «ταβάνι προστασίας» των συντάξεων από τις περικοπές αυτές. Συγκεκριμένα ζητά οι περικοπές να μην αφαιρούν πάνω από το 22% των συντάξεων, αλλά συγκεκριμένες αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμη. Επίσης, ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση προτείνει να μην υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά οι θεσμοί από την πλευρά τους ζητούν να περικοπούν και αυτές σε περίπτωση που δεν μπορεί να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ από το Συνταξιοδοτικό.

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ. Από τις επικείμενες περικοπές οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι:

* Οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν το σύνολο της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ. Ο επανυπολογισμός εκτιμάται ότι θα βγάλει γι' αυτούς προσωπικές διαφορές πάνω και από τα 400 ευρώ, καθώς πρόκειται κατά κύριο λόγο για συνταξιούχους που είχαν δουλέψει πάνω από 35 χρόνια.

* Οι ένστολοι και οι γιατροί του ΕΣΥ με 35ετία. Μικρότερη προσωπική διαφορά θα έχουν όσοι αποχώρησαν με 28-32 έτη ασφάλισης, ενώ μικρή ή και καθόλου θα δουν όσοι αποχώρησαν με 25ετία και κάτω.

* Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Οι προσωπικές τους διαφορές υπολογίζονται από 153 έως και 240 ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι η επερχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και η μείωση του αφορολογήτου μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα. Εκτιμάται ότι η συνολική μνημονιακή απώλεια για τους συνταξιούχους από τις μειώσεις, τη φορολογία και τις εισφορές θα φθάσει - μετά τις νέες περικοπές - το 65%. Κατά την περίοδο των Μνημονίων (2010 - 2016) οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ, λόγω μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους κατά 35% έως 50%.

Η ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ. Στο μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» επισήμανε σε ό,τι αφορά τις συντάξεις ότι με τον καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς που επιδιώκει να θεσπίσει η κυβέρνηση θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων. Η εφαρμογή των μέτρων, υποστήριξε η υπουργός, θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα επηρεάσει το 30% των συνταξιούχων. «Διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην έχουμε μεγάλες μεταβολές» είπε και εκτίμησε ότι στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές, καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στις υψηλές συντάξεις. Η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ζήτημα επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων έχει λυθεί με τον ασφαλιστικό νόμο του 2016, όπου έχει καθιερωθεί όριο προστασίας στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων στα 1.300 ευρώ. Υποστήριξε ότι εφόσον η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) προκύψει από τις προσωπικές διαφορές, δεν υπάρχει λόγος να πειραχτούν οι επικουρικές συντάξεις.


"ΤΑ ΝΕΑ", 27/04/17

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/04/17
Παρά τη δήλωση συμπάθειας από τον Γιούνκερ, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα διάθεση των Ευρωπαίων να δεσμευτούν για συγκεκριμένα μέτρα στο Eurogroup του Μαΐου
Κλειδώνουν τα μέτρα,
ποιήματα για το χρέος


Της 'Ελενας Λάσκαρη


Μαχαίρι 3.000 ευρώ στο αφορολόγητο προβλέπουν τα κείμενα της Κομισιόν και του ΔΝΤ που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Η καθίζηση του αφορολογήτου στα 5.700 ευρώ για τον άγαμο χωρίς παιδιά από 8.636 ευρώ σήμερα έχει γραφτεί ήδη και δεν αναμένεται να σβήσει.

Στο ιδανικό σενάριο, θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα του 2020. Στο αρνητικό σενάριο κατά το οποίο το πακέτο δημοσιονομικής απόδοσης 3,6 δισ. ευρώ θα εφαρμοστεί συνολικά το 2019, θα έρθει έναν χρόνο νωρίτερα μαζί με το μαχαίρι στις συντάξεις. Ο πρώτος συντελεστής φόρου διαμορφώνεται στο 22%. Αυτό μεταφράζεται σε φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα και για φορολογουμένους με μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 400 - 500 ευρώ, οι οποίοι μέχρι τώρα καλύπτονταν από το αφορολόγητο.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να ελπίζουν σε μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, αν εφαρμοστούν τα αντίμετρα υπό την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ο οποίος αμφισβητείται από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια χρονιά, υπό την προϋπόθεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, θα υπάρξει και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 180 εκατ. ευρώ. Σταγόνα στον ωκεανό των βεβαιώσεων φόρων ακινήτων 3,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το πακέτο των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων είναι βαρύ και αποτυπώνεται στα κείμενα των δανειστών, τα οποία συζητούνται αυτές τις ημέρες στο Χίλτον για να κλειδώσουν. Ηδη έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να επιδιώκει κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έως τις 3 Μαΐου προκειμένου να διεκδικήσει, στις 22 του μήνα, στη συνεδρίαση του Eurogroup αποφάσεις για τη μελλοντική - μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου - διευθέτηση του χρέους.

Η αξιολόγηση αν ληφθούν υπόψη οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και του γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Γενς Σπαν, αναμένεται να κλείσει σύντομα. Ο Ντομπρόβσκις εκτίμησε χθες ότι υπάρχει η βάση για γρήγορη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και «μπορεί να περιμένει κανείς αποφάσεις για εκταμίευση της δόσης πιθανώς στο Eurogroup του Μαΐου». Ο Σπαν, από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί η Ελλάδα «προκειμένου να συνεχιστούν το πρόγραμμα βοήθειας αλλά και η συμμετοχή του ΔΝΤ».

Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ. Παράλληλα ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με συνέντευξή του στο euro2day.gr άφηνε να διαφανεί ο ορατός κίνδυνος, ενώ η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να επαναλάβουν ένα από τα γνωστά «ποιήματα», όπως συμβαίνει από το 2012, για τη διευθέτηση του χρέους. Δηλώνοντας συμπάθεια στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε σχετικά με το χρέος ότι «δεν πρέπει να έχουμε άλλα ποιήματα πάνω στα ποιήματα. Δεν είναι θέμα συμφωνιών και γραπτών κειμένων μεταξύ των χωρών-μελών. Τα λογικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει τον Μάιο, αλλά το Eurogroup τον Μάιο πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης».

Η συνέντευξη του Γιούνκερ αναδεικνύει τις ασάφειες όσον αφορά τη μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ξεκάθαρα ο πρόεδρος της Κομισιόν παίρνει θέση κατά των νέων μεγάλων περικοπών στις συντάξεις, οι οποίες δρομολογούνται με την επικαιροποίηση του Μνημονίου.

SOS ΑΠΟ ΙΟΒΕ. Στο μεταξύ, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν κοστίσει ακριβά στην ελληνική οικονομία. Χθες το ΙΟΒΕ με την τριμηνία έκθεσή του προσγείωσε τις εκτιμήσεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 1,5% (2,7% προέβλεπε ο προϋπολογισμός) και αυτό υπό την προϋπόθεση της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, μάλιστα, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα καταγράφει τους κινδύνους που απορρέουν από την επίτευξη σούπερ πρωτογενούς πλεονάσματος 3,9% του ΑΕΠ (4,19% σε όρους προγράμματος) πέρυσι. Ενα τόσο υψηλό πλεόνασμα, αποτέλεσμα κυρίως της υπερφορολόγησης, εγκυμονεί τον κίνδυνο «να παρερμηνευθεί ως τελική απόδειξη επιτυχίας του προγράμματος» και συνακόλουθα να δοθεί το σήμα ότι δεν χρειάζεται υποστήριξη των νέων δομικών μεταρρυθμίσεων (αλλά μπορούμε να βασιζόμαστε σε υπερβολικούς φόρους) ή περαιτέρω διασφάλιση της εξυπηρέτησης του χρέους.

Αυτή η τελευταία επισήμανση αναδεικνύεται από ολοένα και περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι το υπερμέγεθες περυσινό πλεόνασμα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για την ελληνική κυβέρνηση και την κοινωνία.

Κρύβουν τις προσδοκίες τους 
κάτω από το χαλί της πόλωσης

Του Αιμιλιου Περδικάρη


Στρατηγική πόλωσης με τη ΝΔ επιλέγει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση για το χρέος, που αποσύρεται από τον κατάλογο με τις άμεσες προτεραιότητες. Μία ημέρα μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Πρωθυπουργού και τη δήλωση ότι η ρύθμιση του χρέους θα αποτελεί ουσιαστικά κίνητρο για τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις, η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών της από το Eurogroup της 22ας Μαΐου και στρέφει τα πυρά της κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο Μαξίμου εξακολουθούν πάντως να δηλώνουν βέβαιοι ότι η τεχνική συμφωνία θα κλείσει έως την ερχόμενη Τετάρτη, ούτως ώστε τα μέτρα να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή και το Eurogroup να βάλει τη σφραγίδα του στην αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση. Ηδη μάλιστα έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χθες δίωρη συνάντηση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Μαντά.

ΤΡΙΖΕΙ ΤΟ SUCCESS STORY. Στόχος παραμένει η συνολική συμφωνία έως τις 22 Μαΐου, με το ενδεχόμενο αυτό, όμως, να απομακρύνεται και ρεαλιστικά να αναζητούνται τουλάχιστον οι διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, οι οποίες θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές Ιουνίου. Εάν αυτό το σενάριο δεν ευοδωθεί, τότε το success story που προσπαθεί να χτίσει το Μαξίμου κινδυνεύει με κατάρρευση, δεδομένου ότι η εκκρεμότητα για το χρέος θα διατηρήσει τη στασιμότητα στην πραγματική οικονομία παρά το αντικειμενικό γεγονός της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου εκτιμά ότι «για το χρέος υπάρχει η απόφαση του Eurogroup από τον Μάιο του 2016 που ορίζει τα βήματα για την ελάφρυνσή του». Με τη διελκυστίνδα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο να συνεχίζεται, η Αθήνα ποντάρει ξανά στις επαφές Μέρκελ - Λαγκάρντ και στον ευρωπαϊκό παράγοντα, ενώ οι δηλώσεις Τραμπ επαναφέρουν στο προσκήνιο και τον παράγοντα ΗΠΑ. «Οι διπλωματικές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση παραμένουν. Υπάρχουν διαρκείς επικοινωνίες και σε τεχνικό επίπεδο. Είναι ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο που θεωρώ ότι η παρέμβαση θα είναι σε μία κατεύθυνση θετική», δήλωσε για το ζήτημα (Real FM) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε παράλληλα να επαναλάβει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνον εάν οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. Διαφορετικά, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα του «1+1», όπως εξήγησε ερμηνεύοντας την ανάλογη δήλωση του Πρωθυπουργού. Ομως, σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις θα νομοθετηθούν καθώς αυτό αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους.

Το θέμα της αξιολόγησης και του ελληνικού προγράμματος θα τεθεί σήμερα επί τάπητος στο Ευρωκοινοβούλιο παρόντος του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗ ΝΔ. Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στη ΝΔ. Πηγές του Μαξίμου συνιστούσαν «αιδώ» στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων ότι υλοποίησε «ένα από τα σφοδρότερα σοκ λιτότητας με μέτρα 25,61 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2014», ενώ με tweet του ο Τζανακόπουλος σημείωσε πως «αναμένουμε από τη ΝΔ να καταγγείλει και πάλι την Κομισιον και τον πρόεδρο Γιούνκερ που παίρνει το μέρος της Ελλάδας» με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν (euro2day.gr) κατά των περικοπών στις συντάξεις και στα «ποιήματα» για το χρέος.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επέμεναν στη θεωρία των αντιμέτρων για το 2019 και 2020 και την ενεργοποίησή τους μόνο με την επίτευξη του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα και σχολίαζαν για τη ΝΔ πως «το τέταρτο Μνημόνιο είναι το πολιτικό πρόγραμμα που καταθέτουν για να γίνουν αρεστοί στους ακραίους εκ των δανειστών και να επανέλθουν στην εξουσία».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε (Στο Κόκκινο FM) να προτρέψει ο Πρωθυπουργός τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να σταματήσει επιτέλους να παίρνει γραμμή από τον Αδωνη Γεωργιάδη». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει προκειμένου να φύγουμε από λογικές εμφυλιοπολεμικού διχασμού που τροφοδοτούν ορισμένοι έξαλλοι κύκλοι της ΝΔ με ακροδεξιό άρωμα».

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/04/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου