οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Τα πράγματα εξελίχθηκαν με κέντρο και «αιτία πολέμου» την πολιτική κρίση στα Σκόπια. Σε σημείο ώστε το ρωσικό υπουρ­γείο Εξωτερικών να δηλώσει τον περασμένο Μάρτιο ότι η αλβανική «πλατφόρμα» πουζητάει βάσει εκλογικών αποτελεσμάτων συμμετοχή σε κυβέρνηση είναι «κατασκεύ­ασμα» του πρωθυπουργικού γραφείου (του κ. Ράμα) στα Τίρανα και με «ενεργό συνερ­γασία» του NATO και της Ευρωπαϊκής Ε­νωσης! Και στο Κόσοβο, ο πρόεδρος, Χακίμ Θάτσι, «προειδοποιήσει» ότι «στο τέλος, οι Αλβανοί της "Μακεδονίας" θα πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους».

Aπό την "Επένδυση"

"Επένδυση", 28-30/04/17

Αναβρασμός στα Δυτικά Βαλκάνια,
«σήμα κινδύνου» για την Ελλάδα


Τίρανα και Πρισπνα απειλούν τό Βελιγράδι και οργανώνουν ένοπλες ομάδες στη Νότια Σερβία - Χλιαρή η Ε.Ε. για Μεγάλη Αλβανία, την ώρα που οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για «σταθερότητα» στην περιοχή

του Κ.Ι. Αγγελοπούλου
aggelopoulos@ependisnews.gr

Με την προσοχή των Ευ­ρωπαίων και της διε­θνούς κοινής γνώμη  γε­νικότερα συγκεντρωμέ­νη στην υπόθεση των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τα βαλ­κανικά ζητήματα δεν φωτίζονται έντονα απ' τους προβολείς της επικαιρότητας. Ομως, στην Αθήνα, τα ζητήματα αυτά βρίσκονται πάντοτε στο κέντρο των προβληματισμών που αναπτύσσονται σε διπλωματία και ά­μυνα. Διότι, αν απ' τα μαύρα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω απ' τα Βαλκάνια ξεσπάσει αύριο καταιγίδα, θα είναι αδύνα­τον να μην κινητοποιηθεί η Ελλάδα για να τοποθετηθεί απέναντι σε γεγονότα που θα συνδέονται ενδεχομένως και με αλλαγές στον βαλκανικό χάρτη.

Οταν, το 2015, ο Ρώσος υπουργός Εξω­τερικών, κ. Λαβρόφ, δήλωνε στη Μόσχα ότι υπάρχει σχέδιο για διαμελισμό της FYROM, με το NATO σχετικώς «ενήμερο», είχε -όπως η συνέχεια κατέδειξε- σωστή πληροφόρηση. Ακολούθησε οξεία πολιτική κρίση στα Σκόπια, έξαρση του αλβανικού εθνικισμού στη «Μακεδονία» του Γκρουέφσκι και στη Νότια Σερβία και εκδήλωση «ανησυχιών» από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για το μέλλον αυτής της Δημοκρατίας, για την οποία μιλούν απαξιωτικά οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν με κέντρο και «αιτία πολέμου» την πολιτική κρίση στα Σκόπια. Σε σημείο ώστε το ρωσικό υπουρ­γείο Εξωτερικών να δηλώσει τον περασμένο Μάρτιο ότι η αλβανική «πλατφόρμα» πουζητάει βάσει εκλογικών αποτελεσμάτων συμμετοχή σε κυβέρνηση είναι «κατασκεύ­ασμα» του πρωθυπουργικού γραφείου (του κ. Ράμα) στα Τίρανα και με «ενεργό συνερ­γασία» του NATO και της Ευρωπαϊκής  Ε­νωσης! Και στο Κόσοβο, ο πρόεδρος, Χακίμ Θάτσι, «προειδοποιήσει» ότι «στο τέλος, οι Αλβανοί της "Μακεδονίας" θα πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους».

Οι εξελίξεις συνεχίζονται, έχοντας σή­μερα ως αιτία βαλκανικής έντασης την τελευταία δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, κ. Ράμα (που είδε «πόρτα» απ' τις Βρυξέλλες προσφάτως), ότι, αν δεν μπει η Αλβανία στην Ε.Ε., τότε «οι Αλβανοί θα ζήσουν σ' ένα ενιαίο κράτος» - δηλαδή με το Κόσοβο, τουλάχιστον. Παρόμοια δήλωση έκανε και ο κ. Θάτσι.

Εντονα αντέδρασε σ' αυτά το Βελιγράδι: Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι «το σχέδιο τους είναι και η διεκδίκηση της πόλης Νις, αύριο θα ζητήσουν τα Σκόπια, το Ούλτσιν (Μαυρο­βούνιο! και την Ηπειρο απ' την Ελλάδα»..

ΑΘΗΝΑ, Ο ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

■ Η ΑΘΗΝΑ γνωρίζει καλά ότι μπορεί να τεθεί ζήτημα διεκδικήσεων στην Ηπειρο και βάζει εκ των πραγμάτων στο «κάδρο» της βαλκανικής αναταραχής και την Ελλάδα. Η ελληνική διπλωματία έχει λόγο να ανησυχεί από τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και να απογοητεύεται, όταν διαπιστώνει τη χλιαρή αντίδραση της Κομισιόν σε όσα δηλώ­νουν ο κ. Ράμα κι ο κ. Θάτσι («οι δηλώσεις τους μπορεί να εκλη­φθούν ως ανάμειξη στις εσω­τερικές υποθέσεις γειτονικών χωρών»... Οποία κομψότης!). Η Αθήνα έδωσε ιδιαίτερη προσοχή και στις αντιδράσεις των πρεσβειών των ΗΠΑ σε Βελι­γράδι, Τίρανα και Πρίστινα, που ανέφε­ραν ότι με τις δηλώσεις τους οι Ράμα και Θάτσι «υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή». Η τοποθέτηση αυτή τυπικά απο­δοκιμάζει, βεβαίως, τα Τίρανα και την Πρί­στινα, αλλά η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι η λέξη-«κλειδί» είναι η «σταθερότητα». Διότι είναι στο όνομα αυτής της «σταθερότητας» που θα εκδηλωνόταν μια

«παρέμβα­ση» των ΗΠΑ στην περιοχή με το άνοιγμα της προοπτικής για «αλλαγές» στον ισχύο­ντα σήμερα χάρτη στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί προσεκτι­κά τη συμπεριφορά των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή, αφού δεν αγνοεί ότι είναι εξαιρετικά ενισχυμένη η αμερικανική «επιρροή» στα κόμματα που αμφισβητούν το σημε­ρινό «στάτους κβο» και, κατά συ­νέπεια, ποιοι είναι οι αντίπαλοι της Ουάσινγκτον στα Σκόπια, στο Βελιγράδι και στη Σόφια. Ομοίως, για τη «σταθερότητα» στα Βαλκά­νια ενδιαφέρεται ζωηρά και η Μό­σχα, όταν απ' το υπουργείο των Εξω­τερικών αναφέρεται ότι με το σχέδιο για «μεγάλη Αλβανία» βρίσκεται «σε εξέλιξη η υπονόμευση των θεμελίων της σταθερότη­τας, και μάλιστα υπό την αιγίδα του NATO». Η αναφορά στο NATO ως «παίκτη» στα Βαλκάνια εμπλέκει έμμεσα και την Ελλάδα σε ενδεχόμενες «θερμές» εξελίξεις, αφού είναι κι αυτή χώρα-μέλος της Συμμαχίας.

ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΠΡΕΣΟΒΟ

■ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ οι ανησυχίες για ενδεχόμενες «αναφλέξεις» οφείλονται και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη νότια \ άκρη της Σερβίας, στην κοιλάδα του Πρέσοβο, γεωγραφικά δίπλα σο Κόσοβο. Εκεί, στην περιοχή που οι αλβανόφωνοι αποκαλούν «Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο», ο δήμαρχος του Μπουγιάνοβιτς δήλωσε πρόσφατα ότι «Αλβανία, Κόσοβο και Πρέσοβο θα δείξουμε στη Σερβία ότι η περιοχή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Αλβανίας». Το Βελιγράδι είναι έτοιμο να «δαγκώσει». Διότι τα πράγ­ματα στο Πρέσοβο είναι «καυτά», εξαιτίας του ότι έχει δημιουργηθεί εκεί μια αλβανική παραστρατιωτική οργάνωση, η UCPMB (παρακλά­δι του διαβόητου UCK), η οποία προωθεί μια διακήρυξη για «αυτόνο­μο Πρέσοβο». Ετσι, στην περιοχή αυτή «βρωμάει μπαρούτι»...

Η Αθήνα έχει κι άλλες σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτή την περιοχή. Πρώτον, διότι απ' το Κόσοβο ο ISIS έχει στρατολογήσει δύο εκατοντάδες άτομα που πολεμούν τώρα στη Συρία. Δεύτερον, διότι εκεί, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, κινούνται οι πιο «ριζοσπάστες» μουσουλμάνοι, στους οποίους «υπολογίζει» και η Τουρ­κία του Ερντογάν. Τρίτον, διότι διαπιστώνει, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αγνοεί, μεν, την ποιότητα των πολιτικών που ηγούνται στα Τίρανα και στην Πρίστινα και το όργιο της διακί­νησης ναρκωτικών, όπλων και μαύρου (και «ισλα­μικού») χρήματος στο τρίγωνο Τίρανα - Κόσοβο -Τέτοβο, αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτε για να εργαστεί με στόχο την αποτροπή συγκρούσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου