Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", πρωτοσέλιδο. 27/12/24 |
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕ∆ΟΥ
Στην παραχώρηση 24 αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών πυραύλων τύπου Sea Sparrow, που θα παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάµεις, κατέληξε πριν από λίγες ηµέρες η Αθήνα. Πρόκειται για βλήµατα που υπάρχουν τόσο στο οπλοστάσιο του Πολεµικού Ναυτικού όσο και σε εκείνο της Πολεµικής Αεροπορίας και ήδη κρίθηκαν σε στρατιωτικό επίπεδο επιχειρησιακά µη αναγκαία. Το επόµενο χρονικό διάστηµα αναµένεται να ακολουθήσει και η απαιτούµενη έγκριση από το Κυβερνητικό Συµβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ).
Η παραχώρηση των συγκεκριµένων πυραύλων περιλαµβάνεται στο γενικότερο δόγµα που ακολούθησε η Αθήνα στην προσφορά στρατιωτικού υλικού προς το Κίεβο από την αρχή του πολέµου, ο οποίος σε δύο µήνες συµπληρώνει τρία χρόνια. Εν ολίγοις, η Αθήνα παρέχει υλικό το οποίο χρησιµοποιείται κατά κανόνα για την άµυνα των Ουκρανών. Επιπλέον, δεν αποδυναµώνει τις αποτρεπτικές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων και, κυρίως, κρίνεται ότι δεν είναι επιχειρησιακά αναγκαίο. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα παραχώρησε τα προηγούµενα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες βλήµατα πυροβολικού, παλιά και µάλλον παρωχηµένα για τις ελληνικές ανάγκες πυροβόλα, αλλά και εκατοµµύρια σφαίρες.
Οι Sea Sparrow φέρονται από φρεγάτες, αποτελούν ένα όπλο αµερικανικής κατασκευής και µικρού βεληνεκούς και η Ουκρανία διαθέτει ήδη εκτοξευτές τους που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές και ευαίσθητες υποδοµές. Βρίσκεται στη διάθεση των Ενόπλων ∆υνάµεων τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια και θεωρείται αξιόπιστη λύση. Οι 24 πύραυλοι που παραχωρούνται βρίσκονται κοντά στο όριο της ζωής τους και δεν θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν για µεγάλο χρονικό διάστηµα από το Π.Ν.
Για την Αθήνα, η σιωπηλή συνέχιση της παραχώρησης πυροµαχικών και όπλων τα οποία χρησιµοποιούνται από το Κίεβο για αµυντικούς σκοπούς αποτελεί και µια έµµεση αλλά σαφή απάντηση προς όλους όσοι εξακολουθούν να πιέζουν την Ελλάδα για παραχώρηση συστηµάτων που είναι κρίσιµα για την αποτροπή στο Αιγαίο. Υπενθυµίζεται ότι σύµµαχοι και εταίροι έχουν επανειληµµένως ζητήσει από την Αθήνα να παραχωρήσει πυραύλους S-300, αλλά και πιο σύγχρονα συστήµατα που αποτελούν τµήµα της υφιστάµενης αντιαεροπορικής οµπρέλας, και συγκεκριµένα τους Patriot. Η Αθήνα έχει επανειληµµένως αρνηθεί να παραχωρήσει τέτοια συστήµατα (ή και µικρότερου βεληνεκούς), ειδικά καθώς δεν κατατέθηκε κάποια αξιόπιστη πρόταση για την αντικατάστασή τους.
∆έσµευση
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε, πάντως, µόλις πριν από λίγες ηµέρες τη δέσµευση της Αθήνας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία (από τη µίνι σύνοδο Βορρά - Νότου της Ε.Ε. στη Λαπωνία), ενώ η Ελλάδα υπέγραψε και διµερή συµφωνία ασφαλείας µε την Ουκρανία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που πραγµατοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου.
Στην Αθήνα, όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τηρείται στάση αναµονής για την τροπή που θα µπορούσαν να πάρουν τα πράγµατα µετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραµπ στις 20 Ιανουαρίου.
Ο κ. Τραµπ έχει προαναγγείλει την ανάληψη πρωτοβουλίας για τον τερµατισµό του πολέµου στην Ουκρανία. Είναι προφανές ότι ουδείς µπορεί να προβλέψει αν οι πρωτοβουλίες του κ. Τραµπ οδηγήσουν σε κάποια φόρµουλα που θα επιτρέψει κατ’ αρχάς την κατάπαυση του πυρός και, εν συνεχεία, την εξεύρεση κάποιας φόρµουλας διαπραγµατεύσεων ανάµεσα στις αντιµαχόµενες πλευρές. Ενα περαιτέρω πρόβληµα για την Αθήνα αλλά και συνολικότερα για το συντονισµό Ευρώπης - ΗΠΑ και σε σχέση µε το ουκρανικό είναι η ουσιαστική ανυπαρξία πολιτικού κέντρου στην Ε.Ε. αυτή τη στιγµή, καθώς το 2025 θα βρει τις ΗΠΑ µε µια νέα κυβέρνηση, ενώ στην Ευρώπη η Γαλλία και η Γερµανία βρίσκονται σε εσωστρέφεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου