Από την "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", και....
...από την "Εφ.Συν", και...
από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" |
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 18/12/24
Ετοιμη η Σερβία για ένταξη στην Ε.Ε. στο τέλος του 2026
Προτεραιότητα, η συνέχιση της βελτίωσης των σχέσεων µε τις ΗΠΑ και η µετατροπή τους σε πραγµατική στρατηγική συνεργασία
Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕ∆ΟΥ
Η Σερβία μπορεί να είναι έτοιμη στο τέλος του 2026 για ένταξη στην Ε.Ε., λέει στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μάρκο Τζούριτς, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα. Η εκλογή Τραμπ, προσθέτει, δημιουργεί αισιοδοξία για τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ.
Στο τέλος του 2026 η Σερβία θα είναι έτοιµη να ενταχθεί στην Ε.Ε., αναφέρει στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μάρκο Τζούριτς, που σήµερα πραγµατοποιεί επίσηµη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο κ. Τζούριτς σηµειώνει ότι το Βελιγράδι έχει δυναµική επικοινωνία µε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ αναφέρει ότι η Σερβία έχει κάθε συµφέρον για ποιοτικές πολιτικές και οικονοµικές σχέσεις µε την Τουρκία.
– Η Σερβία και η Ελλάδα έχουν ιστορικούς δεσµούς. Μπορεί να ενισχυθούν οι σχέσεις σήµερα;
– Η Σερβία και η Ελλάδα έχουν µακρά παράδοση φιλικών σχέσεων, που βασίζεται στην πολιτιστική και ιστορική εγγύτητα και αλληλεγγύη των λαών µας. Σήµερα η Ελλάδα είναι µία από τις χώρες της Ε.Ε. µε την οποία η Σερβία έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις και αυτό είναι αποτέλεσµα, όχι µόνο της προαναφερόµενης παραδοσιακής εγγύτητας, αλλά και του γεγονότος ότι οι χώρες µας σέβονται το διεθνές δίκαιο και αλληλοϋποστηρίζονται σε θέµατα που άπτονται του ύψιστου κρατικού και εθνικού συµφέροντος. Επίσης, εκτός από την Ελλάδα, η Σερβία είναι µεγάλη φίλη και αδελφή χώρα µε την Κύπρο. Είµαστε ανοιχτοί να συµµετάσχουµε µε την Ελλάδα σε τριµερείς και τετραµερείς µορφές συνεργασίας, προκειµένου να επιλύουµε µε συντονισµένο τρόπο ζητήµατα κοινού ενδιαφέροντος µε τους γείτονές µας. Είναι πολύ σηµαντικό για εµάς η Ελλάδα να συνεχίσει να δείχνει κατανόηση σχετικά µε το ζήτηµα της νότιας σερβικής επαρχίας του Κοσόβου και των Μετοχίων, που αποτελεί για εµάς βασικό κρατικό και εθνικό ζήτηµα.
Η Ελλάδα θα διαδραµατίσει βασικό ρόλο κατά την επερχόµενη περίοδο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των ∆υτικών Βαλκανίων.
Το Βελιγράδι έχει συµφέρον να καλλιεργήσει σταθερές και ποιοτικές πολιτικές και οικονοµικές σχέσεις µε την Αγκυρα.
– Θα µπορούσαν να συνδεθούν καλύτερα η Ελλάδα και η Σερβία;
– Η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα και παραδοσιακά µια εµπορική δύναµη, ενώ η Σερβία είναι ηπειρωτική χώρα χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα. Βρίσκονται, ωστόσο, και οι δύο στον σηµαντικό και πολυσύχναστο Πανευρωπαϊκό ∆ιάδροµο 10, που συνδέει την Κεντρική Ευρώπη µε την Ανατολική Μεσόγειο. Εποµένως, η ανάγκη ενίσχυσης και εκσυγχρονισµού των υποδοµών που µας συνδέουν, τόσο του συγκοινωνιακού δικτύου όσο και της ενέργειας, είναι προφανής. Πέρυσι καταγράψαµε ρεκόρ εµπορικών συναλλαγών, σχεδόν 800 εκατ. ευρώ, και βάσει των µέχρι τώρα δεδοµένων φέτος οι εµπορικές συναλλαγές θα είναι ακόµη µεγαλύτερες, ενώ νέο ρεκόρ κατέγραψαν και οι ανταλλαγές υπηρεσιών, 844 εκατ. ευρώ. Μπορούµε και καλύτερα.
– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε πρόσφατα το Βελιγράδι. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Είστε αισιόδοξος για την προοπτική ένταξης;
– Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ήταν πολύ σηµαντική και η σχέση του µε τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είναι στο πνεύµα της ιστορικής φιλίας µεταξύ των λαών µας. Είµαστε ευγνώµονες στην Ελλάδα που είναι από τους πιο συνεπείς υποστηρικτές της ιδέας επέκτασης της Ε.Ε. στα ∆υτικά Βαλκάνια. Αυτή η διαδικασία είχε διακυµάνσεις, αλλά είναι σηµαντικό η πόρτα της Ε.Ε. να παραµείνει ανοιχτή. Η Ελλάδα θα διαδραµατίσει σηµαντικό και βασικό ρόλο κατά την επερχόµενη περίοδο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των ∆υτικών Βαλκανίων, η οποία ελπίζω να µην είναι ιδιαίτερα µακρόχρονη. Η Σερβία έχει ξεκάθαρη φιλοδοξία, η οποία είναι να ολοκληρώσει το µεταρρυθµιστικό της πρόγραµµα έως τα τέλη του 2026 και να είναι έτοιµη για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. Ωστόσο, παραµένει άλυτο το ζήτηµα του Κοσόβου και των Μετοχίων και καλό θα ήταν τα κράτη-µέλη της Ε.Ε. να έχουν σταθερή και µακροπρόθεσµη στρατηγική συναίνεση για το µέλλον της διεύρυνσης.
– Πώς βλέπετε τον ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια;
– Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει µονοµερώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου και στο θέµα αυτό έχουµε θεµελιωδώς διαφορετικές θέσεις. Η Τουρκία είναι περιφερειακή δύναµη, µε νέο ηλικιακά πληθυσµό και µεγάλες οικονοµικές δυνατότητες και ως τέτοια αποτελεί έναν σηµαντικό πολιτικό παράγοντα στην περιοχή, που δεν θα µπορούσε κανείς να παρακάµψει. Οι πολίτες µας που ασπάζονται το Ισλάµ είναι προσανατολισµένοι προς την Τουρκία µε διάφορους τρόπους και αποτελούν σηµαντική γέφυρα συνεργασίας µεταξύ των χωρών µας. Η Σερβία έχει συµφέρον να καλλιεργήσει σταθερές και ποιοτικές πολιτικές και οικονοµικές σχέσεις µε την Τουρκία. Οσο η Τουρκία λειτουργεί ως γεωγραφική, πολιτική και ενεργειακή γέφυρα µεταξύ Ευρώπης και Ασίας µε εποικοδοµητικό τρόπο και όσο η πολιτική και οικονοµική παρουσία της Τουρκίας στα Βαλκάνια συµβάλλει στη σταθερότητα και όχι στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, θα έχουµε ορθές βάσεις και συµφέρον για τη συνέχιση της βελτίωσης της διµερούς συνεργασίας.
– Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα µπορούσε να επηρεάσει ζητήµατα, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία;
– Η Σερβία είναι αξιόπιστος εγγυητής της σταθερότητας στην περιοχή και έχουµε τη δυνατότητα να γίνουµε και η κινητήρια δύναµη της οικονοµικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Η συνέχιση της βελτίωσης των σχέσεων µε τις ΗΠΑ και η µετατροπή τους σε πραγµατική στρατηγική συνεργασία είναι µία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας. Υπάρχει έντονη δυναµική στην επικοινωνία µας µε τον εκλεγµένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραµπ γι’ αυτό το θέµα και είµαι πολύ αισιόδοξος για το µέλλον των σερβοαµερικανικών σχέσεων. Ελπίζω ότι η νέα διοίκηση στον Λευκό Οίκο, αφού αναλάβει επίσηµα τα καθήκοντά της, θα λάβει συγκεκριµένα µέτρα για να τερµατιστεί ο πόλεµος στην Ουκρανία. Είναι προς το συµφέρον όλων µας να εξαλειφθούν οι περιφερειακές κρίσεις, ώστε ο κόσµος να στραφεί ξανά στον διάλογο, στην παραγωγική συνεργασία και την κοινή πρόοδο.
Οπισθοδροµική η πολιτική της Πρίστινας
– ∆εν υπάρχει σηµαντική πρόοδος στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας. Ισως η Ε.Ε. θα µπορούσε να παίξει κάποιο µεγαλύτερο ρόλο εκεί...
Η εξοµάλυνση των σχέσεων µεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και η εξεύρεση µόνιµης και βιώσιµης λύσης στο ζήτηµα του Κοσόβου και των Μετοχίων είναι µια διαδικασία που µπορεί να έχει συγκεκριµένα αποτελέσµατα µόνο εάν αναζητηθούν λύσεις µέσα από έναν ανοιχτό και εποικοδοµητικό διάλογο και έχοντας τη διάθεση για συµβιβασµούς. Για τη Σερβία, η νότια επαρχία, το Κόσοβο και τα Μετόχια είναι αναφαίρετο τµήµα της επικράτειας της χώρας µας, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα, παρά τη διαφωνία τους αναφορικά µε αυτό το θεµελιώδες γεγονός, δεν µπορούν να συµφωνήσουν σε θέµατα κοινού ενδιαφέροντος, να εργαστούν για να ξεπεραστεί το συγκρουσιακό παρελθόν και να δηµιουργήσουν για το συµφέρον των πολιτών ένα καλύτερο κοινωνικό, πολιτικό και οικονοµικό περιβάλλον. Το ζήτηµα του Κοσόβου και των Μετοχίων, εκτός του ότι αποτελεί µια µόνιµη πολιτική πρόκληση, καθώς και µια πρόκληση σε θέµατα ασφαλείας, είναι επίσης ένα περίπλοκο διεθνές νοµικό ζήτηµα. ∆εν µπορεί να επιλυθεί χωρίς διάλογο, όπως φαντάζονται ο Αλµπιν Κούρτι και οι οµοϊδεάτες του στην Πρίστινα. Τους τελευταίους µήνες ο Κούρτι απορρίπτει ρητά τον διάλογο και όλα όσα ο ίδιος έχει συµφωνήσει, όπως η συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών ∆ήµων και προβαίνει σε επίδειξη δύναµης µε στόχο τη δηµιουργία µιας νέας πραγµατικότητας στο πεδίο. Από αυτή τη στάση δεν έχουν κανένα όφελος ούτε οι κάτοικοι του Κοσόβου και των Μετοχίων ούτε και η περιοχή, η οποία αυτή τη στιγµή είναι κατά κάποιον τρόπο όµηρος της οπισθοδροµικής εθνοεθνικιστικής πολιτικής της Πρίστινας.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου