οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Kρήτης - Κύπρου είναι ισχυρό λόγω της εμπλοκής της Nexans, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου που αντιπροσωπεύει το 25% του ανεκτέλεστου υπολοίπου των κατασκευών της και βρίσκεται εν αναμονή της παράδοσης από τον ΑΔΜΗΕ της τελικής παραγγελίας (Full notice to proceed). Η εμπλοκή και δεύτερης γαλλικής εταιρείας, της Meridiam, ενισχύει το γαλλικό αποτύπωμα στο έργο, κάτι που αναμένεται να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική του διάσταση και να λειτουργήσει ως «ασπίδα» στην πόντιση του καλωδίου....

 Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 20/12/24

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 20/12/24


Κρήτη - Κύπρος: 
Αρχική συμφωνία με  τον ΑΔΜΗΕ για 
το 49,9% του Great Sea Interconnector


ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Ενισχύεται η εμπλοκή των Γάλλων στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου. Το fund Meridiam συμφώνησε με τον ΑΔΜΗΕ να συμμετάσχει με ποσοστό 49,9% στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, της εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο.

Τον δρόμο για την είσοδο του γαλλικού fund Meridiam στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ ανοίγει η συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ, που αποκάλυψε χθες το πρακτορείο Bloomberg. Η συμφωνία, που μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα από κανένα από τα δύο μέρη, αλλά επιβεβαιώνουν στην «Κ» πηγές από το Παρίσι, προβλέπει την είσοδο της Meridiam σε ποσοστό 49,9% στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. Ποσοστό 51,1% θα κατέχει ο ΑΔΜΗΕ, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν με θετικό τρόπο την προσέλκυση νέων επενδυτών στο έργο, διαθέτοντας ισόποσα ποσοστά. Η διοίκηση του φορέα υλοποίησης θα ασκείται από 11μελές συμβούλιο στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ θα εκπροσωπείται με 6 μέλη και με 5 η Meridiam.

Το γαλλικό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 22 δισ. δολαρίων και δραστηριοποιείται σε πάνω από 25 χώρες, επενδύοντας σε περισσότερα από 125 έργα υποδομών, βρισκόταν σε πολύμηνες συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ για τη συμμετοχή του στο έργο, οι οποίες μπήκαν σε μια πιο εποικοδομητική βάση, μετά τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου τον Σεπτέμβριο και τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Οκτώβριο στην Κύπρο. 

Το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Kρήτης - Κύπρου είναι ισχυρό λόγω της εμπλοκής της Nexans, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου που αντιπροσωπεύει το 25% του ανεκτέλεστου υπολοίπου των κατασκευών της και βρίσκεται εν αναμονή της παράδοσης από τον ΑΔΜΗΕ της τελικής παραγγελίας (Full notice to proceed). Η εμπλοκή και δεύτερης γαλλικής εταιρείας, της Meridiam, ενισχύει το γαλλικό αποτύπωμα στο έργο, κάτι που αναμένεται να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική του διάσταση και να λειτουργήσει ως «ασπίδα» στην πόντιση του καλωδίου.

Το γεωπολιτικό είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε τη Meridian, η οποία όπως μεταφέρουν πηγές από το Παρίσι, πριν προχωρήσει στη συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ έλαβε διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι το ζήτημα με τις έρευνες βυθού που έχει «παγώσει» λόγω των τουρκικών αντιδράσεων, θα επιλυθεί σύντομα, αλλά και διαβεβαιώσεις για τη στήριξη του έργου από τη γαλλική προεδρία.

Οι προϋποθέσεις για ντιλ

Η υλοποίηση της συμφωνίας, κατά τις ίδιες πηγές, προϋποθέτει την επίλυση των ρυθμιστικών ζητημάτων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση του έργου, συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 657 εκατ. καλύπτονται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η γαλλική εταιρεία αναμένει επίσης τη θετική ανταπόκριση της ΕΤΕΠ, η οποία διενεργεί το δικό της due diligence για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχει αιτηθεί ο ΑΔΜΗΕ. Η διασφάλιση της στήριξης του έργου από την Κύπρο, χώρα άμεσου ενδιαφέροντος, αποτελεί επίσης ζητούμενο και προϋπόθεση για τη μετοχική συμμετοχή της Meridiam στο έργο. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει σχεδιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα επίσκεψη στην Κύπρο από κοινού με τον ΑΔΜΗΕ και συνάντηση με τη ΡΑΕΚ και την κυπριακή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης τους. Αυτό που κυρίως απασχολεί τη Meridian δεν είναι η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στο Great Sea Interconnector, αλλά η έκδοση των εκκρεμών ρυθμιστικών αποφάσεων από τη ΡΑΕΚ και την ΡΑΑΕΥ, χωρίς τις οποίες το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες. 

Ο κρίσιμος ωστόσο παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις είναι ο γεωπολιτικός, που δεν έχει επιτρέψει από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι σήμερα την έξοδο του πλοίου που έχει ναυλώσει η Nexans στα διεθνή ύδατα για τις έρευνες βυθομέτρησης που θα καθορίσουν την ακριβή όδευση του υποβρύχιου καλωδίου. Η έξοδος του πλοίου στα διεθνή ύδατα θα «ξεκλειδώσει», σύμφωνα με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τόσο το χρηματοδοτικό όσο και τα άλλα εκκρεμεί ζητήματα και θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στο έργο για να προχωρήσει. 

Ως υψηλού ρίσκου αξιολογεί η γαλλική πλευρά και το τεχνικό σκέλος του έργου, δεδομένου ότι παγκοσμίως δεν έχει υλοποιηθεί τοποθέτηση καλωδίου σε βάθη 2.000-3.000 μέτρων που εντοπίζονται σχεδόν στα δύο τρίτα της διαδρομής της διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η Κύπρος μετά τη συμφωνία της Meridiam με τον ΑΔΜΗΕ για μετοχική συμμετοχή στο έργο και μάλιστα με ποσοστό 49,9%, ενώ εξελίξεις επ’ αυτού αναμένονται κατά τη συνάντηση που θα έχει στις 27 του μηνός στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου