οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Οι αμπελώνες του «κέλτικου τίγρη» ωστόσο κερδίζουν πλέον παγκόσμια αναγνώριση και μπαίνουν με ταχείς ρυθμούς στον παγκόσμιο «χάρτη κρασιού», χάρη σε ένα συνδυασμό κλιματικής αλλαγής και υβριδικών σταφυλιών, που προσαρμόζονται στις χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ανθεκτικά στους μύκητες. Ενα τέτοιο υβριδικό είδος, το «Rondo», γίνεται όλο και πιο γνωστό. Τον περασμένο μήνα o Ιρλανδός οινοπαραγωγός Ντέιβιντ Λιουέλιν, ο οποίος καλλιεργεί τα σταφύλια του στο Λασκ, βόρεια του Δουβλίνου, κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια σε έναν διεθνή διαγωνισμό για υβριδικές ποικιλίες....

Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/12/24

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/12/24

Οι αμπελώνες του «κέλτικου τίγρη» 
κερδίζουν διεθνή αναγνώριση

Εκτός από μπίρα και ουίσκι, η Ιρλανδία παράγει και εξαιρετικά πλέον κρασιά

Γνωστή για το εκλεκτό ουίσκι και τις δημοφιλείς ετικέτες μπίρας, η Ιρλανδία δεν είναι η τυπική οινοπαραγωγός χώρα. Οι αμπελώνες του «κέλτικου τίγρη» ωστόσο κερδίζουν πλέον παγκόσμια αναγνώριση και μπαίνουν με ταχείς ρυθμούς στον παγκόσμιο «χάρτη κρασιού», χάρη σε ένα συνδυασμό κλιματικής αλλαγής και υβριδικών σταφυλιών, που προσαρμόζονται στις χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ανθεκτικά στους μύκητες. Ενα τέτοιο υβριδικό είδος, το «Rondo», γίνεται όλο και πιο γνωστό. Τον περασμένο μήνα o Ιρλανδός οινοπαραγωγός Ντέιβιντ Λιουέλιν, ο οποίος καλλιεργεί τα σταφύλια του στο Λασκ, βόρεια του Δουβλίνου, κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια σε έναν διεθνή διαγωνισμό για υβριδικές ποικιλίες.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τώρα περισσότεροι από 40 αμπελώνες σε όλη τη χώρα. «Τα πράγματα αλλάζουν. Είμαστε μια αναδυόμενη περιοχή κρασιού με δροσερό κλίμα», λέει ο Κολμ Μακάν, σομελιέ στη διάσημη σχολή μαγειρικής Ballymaloe στην κομητεία Κορκ της Ιρλανδίας. Αν και σχετικά νέα στην παγκόσμια οινική σκηνή, η Ιρλανδία εμπορεύεται, απολαμβάνει και προσφέρει το δικό της λιθαράκι στον κλάδο, εδώ και χιλιετίες. Αρχαιολογικά θραύσματα δείχνουν ότι οι αρχαίοι Κέλτες εισήγαγαν το κρασί ήδη από το 500 π.χ. Τον 8ο αιώνα, ο Αγγλος μοναχός και λόγιος Αγιος Βέδας έγραψε ότι η Ιρλανδία «αφθονεί σε γάλα και μέλι και ούτε υπάρχει έλλειψη αμπέλου», ενώ οι Σκανδιναβοί από το Λίμερικ πλήρωναν ένα βαρέλι κρασί, αρκετό για κάθε μέρα του χρόνου στον Μπράιαν Μπόρου, βασιλιά της Ιρλανδίας, τον 11ο αιώνα. Μόνο το 1740, η Ιρλανδία εισήγαγε 4.000 βαρέλια κρασιού από το Μπορντό.

Εκείνοι που άλλαξαν ωστόσο την παράδοση σε μία χώρα που είναι γνωστή για την μπίρα Guinness και εξάγει κάθε χρόνο ουίσκι αξίας 875 εκατ. ευρώ, είναι οι λεγόμενοι «wine geese», όρος που επινοήθηκε το 2005 από τον Ιρλανδό ιστορικό κρασιού Τεντ Μέρφι για τους Ιρλανδούς μετανάστες που δημιούργησαν αμπελώνες στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Γαλλία. Είναι οι επιχειρηματίες που εγκατέλειψαν την Ιρλανδία τον 17ο αιώνα, όταν το κλίμα έγινε κατασταλτικό για τους Καθολικούς και δημιούργησαν αμπελώνες και αποστακτήρια κύρους, όπως τα αποστακτήρια κονιάκ Hennessy και Château Lynch-bages. Παρ’ όλα αυτά λίγα κρασιά που παράγονται στην Ιρλανδία σήμερα είναι εμπορικά διαθέσιμα και όσα είναι, παραμένουν πανάκριβα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη μικρή τους κλίμακα. 

«Το κρασί στην Ιρλανδία είναι μια τάση για λίγους τρελούς», λέει ο Λιουέλιν, κηπουρός στο επάγγελμα που καλλιεργεί επίσης μήλα, αχλάδια και κεράσια και παράγει μηλίτη και απίτη (αχλαδόκρασο) στη φάρμα του στο Λασκ. Εκτός από το «Rondo» παράγει επίσης λίγο Cabernet Sauvignon και Merlot και μερικά Cabernet Franc και Shiraz. Ενώ τα σταφύλια «Rondo» μπορούν να ωριμάσουν σε εξωτερικούς χώρους στην Ιρλανδία, για αυτές τις παραδοσιακές ποικιλίες πρέπει να βασιστεί σε μακριές πλαστικές σκηνές που καλύπτουν τα φυτά, θερμοκήπια τύπου πολυτούνελ, για να επιτευχθεί πλήρης ωρίμανση, μια μέθοδος που ορισμένοι οινοπαραγωγοί κοιτάζουν αφ’ υψηλού. 

Ο Κάρλο Ριτσίνι και ο γιος του Αλμπέρτο καλλιεργούν κρασί στις ακτές του Λοχ Οουελ στην κομητεία Γουέστμιθ στην κεντρική Ιρλανδία χωρίς να χρησιμοποιούν πολυτούνελ, μια μέθοδο που θεωρούν «απάτη». Ο Ριτσίνι είπε ότι το 2023 η πρώτη τους παραγωγή πέτυχε αποδόσεις «ίδιες ή υψηλότερες από ό,τι στη βόρεια Ιταλία» με περισσότερες από δύο φιάλες ανά φυτό. Η είσοδος της Ιρλανδίας στον χάρτη των οινοπαραγωγών οφείλει πολλά στον Tόμας Γουόκ, έναν πρωτοπόρο οινοποιό από το Κίνσεϊλ, τη νότια ακτή της Ιρλανδίας, ο οποίος θεωρεί ότι καλλιεργεί την παλαιότερη καλλιέργεια «Rondo» στον κόσμο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Πρώην ναυτικός που εγκαταστάθηκε στην Ιρλανδία πριν από 40 χρόνια, τώρα καλλιεργεί μόνο «Rondo», έχοντας αποκτήσει τις ποικιλίες από ένα γερμανικό ινστιτούτο παραγωγής σταφυλιών. Εχει κερδίσει διακρίσεις και χαρακτηρίζει τα υβρίδια ως ένα «νέο ορίζοντα», κάτι σαν τα... bitcoins σε σχέση με το δολάριο, που είναι τα παραδοσιακά κρασιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου