οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Ο πρωθυπουργός χωρίς βιασύνες πρέπει να αναγνώσει το μήνυμα των εκλογών, κοιτάζοντας και έξω από το κουτί του Μαξίμου. Χρειάζονται διορθώσεις πολιτικών και προς τις δυο πολιτικές κατευθύνσεις. Η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ χρειάζονται κινήσεις ανανέωσης. Έχουν ήδη περάσει 5 χρόνια που απαιτούν μια νέα αρχή. Η ΝΔ θα προσφέρει αρνητική υπηρεσία στην χώρα αν την παραδώσει τρία χρόνια μετά σε εμφανώς ανερμάτιστους, λαικιστές πολιτικούς και κόμματα. Θα έχει αναιρέσει πολλές από τις θετικότατες πολιτικές της για τον τόπο κατά την διακυβέρνηση της....



Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της αντιμετωπίζουν την πρώτη τους ήττα μετά τις πολλές περιφανείς νίκες τους τα τελευταία 5 χρόνια. Για μας τους μη-κομματικούς πολίτες του Κέντρου που τους στηρίζουμε η επερχόμενη ήττα ήταν εμφανής.

Η
πρώτη αστοχία της Κυβέρνησης αφορούσε στο δεξιό της ακροατήριο και ήταν το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Διαβλέψαμε ότι το θέμα αυτό που έρχονταν σε ρήξη με τις αξίες πολλών ψηφοφόρων της ΝΔ θα είχε αρνητικό αποτέλεσμα. Εξ αυτού ένας αριθμός ψηφοφόρων της ΝΔ δεν έμεινε στο σπίτι αλλά ψήφισε τα κόμματα της λαϊκίστικης Δεξιάς. Έτσι, το άθροισμα των κομμάτων Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής πλησίασε το 20%. Επισημάναμε έγκαιρα και δημόσια ότι το θέμα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για συζήτηση και ενημέρωση των πολιτών, ώστε να πειστούν όσο γίνεται περισσότεροι. 

Παρότι συμφωνούσαμε με την ουσία του θέματος εκφράσαμε δημόσια την άποψη ότι θα έπρεπε να προωθηθεί προς ψήφιση μετά τις ευρωεκλογές. Η πολιτική δεν αφορά μόνο σε ουσιαστικές για τον πολίτη πολιτικές θέσεις αλλά και στην χρονικότητα της εφαρμογής τους, την ανάδειξη πολιτικών προτεραιοτήτων. Το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών διευκόλυνε τα μάλα την μεγέθυνση των λαϊκίστικων δεξιών κομμάτων. Το ζούσαμε συζητώντας με τους συντηρητικότερους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα στην επαρχία.

Η δεύτερη αστοχία αφορούσε στο κεντρώο ακροατήριο της ΝΔ. Πολλοί κεντρώοι ψηφοφόροι της ΝΔ έμειναν στο σπίτι τους και δεν ψήφισαν. Δεν ψήφισαν δηλαδή καν κόμματα που επικαλούνται το Κέντρο, όπως το ΠΑΣΟΚ ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν τα ποσοστά των δυο τελευταίων. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι ανέμεναν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία (ιδιαίτερα στη τριτοβάθμια), σε δικαιότερο φορολογικό σύστημα (επιλέχθηκαν δυστυχώς και πάλι οριζόντια μέτρα), στον αποτελεσματικό έλεγχο του τιμαρίθμου και των αυθαιρεσιών μεγάλων επιχειρήσεων ιδιαιτέρα αυτών στα τρόφιμα και καύσιμα. 

Επίσης, πολλοί κεντρώοι πολίτες απογοητευθήκαν από την κατάσταση την προηγούμενη τετραετία στα δημόσια νοσοκομεία και τα εμφανή προβλήματα λειτουργίας τους που χρήζουν πλέον οργανωμένης αντιμετώπισης και ανατρεπτικών λύσεων. Το κεντρώο ακροατήριο της ΝΔ ενοχλήθηκε επίσης από αρκετές επιλογές του ευρωψηφοδελτίου με άτομα που δεν συνάδουν με το πολιτικό προφίλ του Προέδρου της. Ψηφοθηρικές επιλογές μια από τα ίδια των άλλων κομμάτων.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναγνώσει το εκλογικό αποτέλεσμα με παρρησία και να προχωρήσει σε ουσιαστικές διορθώσεις. Οι πολίτες δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμη από αυτήν και τον Πρόεδρο της. Βλέπουν καθαρά την πλήρη απουσία σοβαρής εναλλακτικής κυβερνητικης πρότασης, όμως έχει πλέον απομυθοποιηθεί αυτός ο ‘πολιτικός εκβιασμός’ που λειτούργησε συσπειρωτικά τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός χωρίς βιασύνες πρέπει να αναγνώσει το μήνυμα των εκλογών, κοιτάζοντας και έξω από το κουτί του Μαξίμου. Χρειάζονται διορθώσεις πολιτικών και προς τις δυο πολιτικές κατευθύνσεις. Η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ χρειάζονται κινήσεις ανανέωσης. Έχουν ήδη περάσει 5 χρόνια που απαιτούν μια νέα αρχή. Η ΝΔ θα προσφέρει αρνητική υπηρεσία στην χώρα αν την παραδώσει τρία χρόνια μετά σε εμφανώς ανερμάτιστους, λαικιστές πολιτικούς και κόμματα. Θα έχει αναιρέσει πολλές από τις θετικότατες πολιτικές της για τον τόπο κατά την διακυβέρνηση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου