οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε χθες, ενώ βρισκόταν στα Τίρανα, ένα αναπάντεχο δώρο ως ενθύµιο στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο. Το µακρινό 1952 ο κ. Αναστάσιος υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του ως έφεδρος αξιωµατικός των ∆ιαβιβάσεων. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά ήταν αρχηγός της Σχολής Υποψήφιων Εφέδρων Αξιωµατικών. Ο κ. Χούπης παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας το στρατολογικό µητρώο του από τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ανάµεσα στα έγγραφα που παραδόθηκαν στον κ. Αναστάσιο ήταν και οι βαθµολογίες του που, αν κρίνω από το γεγονός ότι ήταν αρχηγός της σχολής, είναι δεδοµένο πως θα ήταν άριστες. Ο κ. Χούπης βρέθηκε στην Αλβανία για τη 17η Σύνοδο των Αρχηγών των Ενόπλων ∆υνάµεων των Βαλκανικών Χωρών, η οποία ξεκίνησε την Πέµπτη και ολοκληρώνεται σήµερα....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 09/06/24

















Ο Σηµίτης προειδοποιεί για την Ακροδεξιά

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕ∆ΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τη συµβολή του στην επιτυχία της εκλογής της Ελλάδας ως ενός από τα πέντε µη µόνιµα µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπενθύµισε χθες ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Νίκος ∆ένδιας. Οπως αναφέρει, µεταξύ άλλων, ως υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε περί τις 70 χώρες. Μάλιστα, όπως λέει, «όταν παρέδωσα το χαρτοφυλάκιο τον Μάιο του 2023, είχαµε ήδη εξασφαλίσει επαρκείς δεσµεύσεις για την υπερψήφιση της ελληνικής υποψηφιότητας». Και κατέληξε ότι η εκλογή αυτή «οφείλει να αποτελέσει οδηγό και για τις υποψηφιότητες της χώρας µας στα άλλα δύο όργανα των Ηνωµένων Εθνών (Συµβούλιο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων και Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης)».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Χθες ήταν η τελευταία ηµέρα προεκλογικής δραστηριότητας και, ως είθισται, οι πολιτικοί αρχηγοί πραγµατοποίησαν τις τελευταίες εµφανίσεις τους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης µίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.∆. στην πλατεία Συντάγµατος, η οποία παραδοσιακά αποτελεί τον τελευταίο σταθµό κάθε προέδρου κυβερνώντος κόµµατος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης µίλησε στην πλατεία Τριών Συµµάχων στην Πάτρα, επιλογή η οποία συνδέεται βεβαίως µε το γεγονός ότι η Αχαΐα αποτελεί την πατρογονική γη της οικογένειας Παπανδρέου και ως εκ τούτου αποτελεί εκλογικό στόχο για τον πολιτικό που δοκιµάζεται για πρώτη φορά σε εθνική κάλπη ως επικεφαλής κόµµατος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης µίλησε σε προεκλογική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει κρύψει ότι επιθυµεί ακόµη υψηλότερα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, την οποία αντιλαµβάνεται και ως «κάστρο» για µια ακόµη µεγαλύτερη αντεπίθεση στο µέλλον. Ο γ.γ. του ΚΚΕ ∆ηµήτρης Κουτσούµπας µίλησε στην κεντρική πλατεία της Μαλεσίνας στη Φθιώτιδα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Κρυστάλλινη ήταν η τοποθέτηση υπέρ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στην αυριανή κάλπη των ευρωεκλογών από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη (φωτογραφία). «Οι εκλογές της Κυριακής είναι κρίσιµες για το µέλλον της Ευρώπης. Η συµµετοχή µας σε αυτές είναι πράξη ατοµικής ευθύνης για το µέλλον της χώρας µας. Είναι κρίσιµες για τη διασφάλιση της προοδευτικής κατεύθυνσης της Ευρώπης. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ συµβάλλει σε ένα ισχυρό σοσιαλδηµοκρατικό ανάχωµα στην επίθεση της Ακροδεξιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και επί σειράν ετών πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η παρέµβαση του κ. Σηµίτη έχει στο επίκεντρό της τον πιο σοβαρό φόβο αυτών των ευρωεκλογών: τη µεγάλη άνοδο της Ακροδεξιάς. Αυτή τη φορά η απειλή δεν είναι αφηρηµένη. Με βάση τις υφιστάµενες µετρήσεις, για πρώτη φορά τα κόµµατα του ευρύτερου ακροδεξιού φάσµατος είναι πιθανόν να συγκεντρώσουν µέχρι και το ένα τρίτο των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, ενδεχόµενο που θα τους δώσει τη δυνατότητα να µπλοκάρουν οτιδήποτε. Είναι περιττό να επισηµανθεί πόσο, µεταξύ άλλων, θα αυξηθεί στην Ευρωβουλή η επιρροή τρίτων χωρών µέσω των ακροδεξιών φίλων τους... Η παρέµβαση του κ. Σηµίτη έχει ως συνήθως βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρα και δείχνει σταθερά στον δρόµο της στήριξης της προοδευτικής παράταξης, την οποία υπηρέτησε και αυτός από όλα τα σηµαντικά πόστα ευθύνης. Και αποτελεί, βεβαίως, και ψήφο εµπιστοσύνης στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε χθες, ενώ βρισκόταν στα Τίρανα, ένα αναπάντεχο δώρο ως ενθύµιο στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο. Το µακρινό 1952 ο κ. Αναστάσιος υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του ως έφεδρος αξιωµατικός των ∆ιαβιβάσεων. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά ήταν αρχηγός της Σχολής Υποψήφιων Εφέδρων Αξιωµατικών. Ο κ. Χούπης παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας το στρατολογικό µητρώο του από τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ανάµεσα στα έγγραφα που παραδόθηκαν στον κ. Αναστάσιο ήταν και οι βαθµολογίες του που, αν κρίνω από το γεγονός ότι ήταν αρχηγός της σχολής, είναι δεδοµένο πως θα ήταν άριστες. Ο κ. Χούπης βρέθηκε στην Αλβανία για τη 17η Σύνοδο των Αρχηγών των Ενόπλων ∆υνάµεων των Βαλκανικών Χωρών, η οποία ξεκίνησε την Πέµπτη και ολοκληρώνεται σήµερα.

Η ΑΤΑΚΑ

Ωστόσο, στο περιθώριο της συνόδου, στο ∆υρράχιο ο κ. Χούπης συναντήθηκε και µε τον Τούρκο οµόλογό του Μετίν Γκουράκ. Οι δύο άνδρες είχαν σύντοµη συνάντηση, όπου συµφωνήθηκε ότι, ανεξαρτήτως των συµπεφωνηµένων Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ), καλό θα είναι να έχουν και µεταξύ τους απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία. Η συζήτηση, απ’ όσο µαθαίνω, ήταν σύντοµη αλλά σε καλό κλίµα και, σε κάθε περίπτωση, ήρθε ως συνέχεια της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε διάφορα επίπεδα. Οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάµεσα στους αρχηγούς των Ενόπλων ∆υνάµεων Ελλάδας και Τουρκίας δεν ήταν πάντα κλειστοί, ωστόσο διαχρονικά, δίχως τις παράλληλες επαφές σε πολιτικό επίπεδο, ήταν µάλλον αδύναµοι. Το επόµενο ερώτηµα είναι αν θα αποφασιστεί και ανταλλαγή επισκέψεων των ηγεσιών, προφανώς µε αφορµή κάποιο διεθνές γεγονός στη µία ή στην άλλη χώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου