οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Το ζητούµενο είναι το ελεύθερο, όχι πιεστικό, διάβασµα όχι απλά βιβλίων αλλά τι βιβλίων, επιλεγµένων ένα ένα που εκπέµπουν το φως της γνώσης, γίνονται έµπνευση, ζήλος για µάθηση, τροφή για το πνεύµα και τον εξευγενισµό του συναισθήµατος. Επίσης πλούτος για την ανάπτυξη του λόγου, καθώς υπάρχει ένας µυστικός δεσµός ανάµεσα σε λέξεις και σκέψεις... Υπάρχει άραγε σκέψη που γεννήθηκε χωρίς να την έχουµε, έστω µέσα µας, ψιθυρίσει µε λόγια; Τα βιβλία, που από µικρή ηλικία κυλάνε στο πάτωµα, ανακατεµένα µε παιχνίδια, παίρνουν τη δική τους ιδιαίτερη θέση στο δωµάτιο και στην καρδούλα των µικρών αναγνωστών. Οταν µάλιστα περιεχόµενο, τέχνη λόγου, έκδοση, εικονογράφηση είναι προσεγµένα, καλλιεργείται στο παιδί το αίσθηµα του ωραίου, του συνολικά ωραίου, µέσα κι έξω, όπως ένας ωραίος άνθρωπος! Παρότρυνση λοιπόν στα παιδιά, να µεγαλώνουν χέρι χέρι µ’ ένα ποιοτικό βιβλίο! Αυτό που πληροί τις προϋποθέσεις, µε την αληθινή του πένα, ν’ ανοίγει ορίζοντες στους πιο ευαίσθητους δέκτες του κόσµου...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (φύλλο 06/06/24)


Αυτές οι αλήθειες είναι πυξίδα µας, στις άοκνες προσπάθειές µας να συνδέουµε πάντα το βιβλίο µε τη ζωή, φέρνοντας σε επαφή την παιδική ηλικία µε... «ένα βιβλίο, µες στις σελίδες του οποίου βρισκόταν ένα λουλούδι, ένα βότσαλο µε ξένη µορφή, στην οποία µπορούσα εγώ να δώσω νόηµα – όλα έµοιαζαν έτσι που σ’ έκαναν να νιώθεις πως ξέρεις πολύ περισσότερα απ’ τους µεγάλους...» – «Η Σοφία του Ρίλκε» - Ούλριχ Μπέερ.

Το ζητούµενο είναι το ελεύθερο, όχι πιεστικό, διάβασµα όχι απλά βιβλίων αλλά τι βιβλίων, επιλεγµένων ένα ένα που εκπέµπουν το φως της γνώσης, γίνονται έµπνευση, ζήλος για µάθηση, τροφή για το πνεύµα και τον εξευγενισµό του συναισθήµατος.

Επίσης πλούτος για την ανάπτυξη του λόγου, καθώς υπάρχει ένας µυστικός δεσµός ανάµεσα σε λέξεις και σκέψεις... Υπάρχει άραγε σκέψη που γεννήθηκε χωρίς να την έχουµε, έστω µέσα µας, ψιθυρίσει µε λόγια;

Τα βιβλία, που από µικρή ηλικία κυλάνε στο πάτωµα, ανακατεµένα µε παιχνίδια, παίρνουν τη δική τους ιδιαίτερη θέση στο δωµάτιο και στην καρδούλα των µικρών αναγνωστών. Οταν µάλιστα περιεχόµενο, τέχνη λόγου, έκδοση, εικονογράφηση είναι προσεγµένα, καλλιεργείται στο παιδί το αίσθηµα του ωραίου, του συνολικά ωραίου, µέσα κι έξω, όπως ένας ωραίος άνθρωπος! Παρότρυνση λοιπόν στα παιδιά, να µεγαλώνουν χέρι χέρι µ’ ένα ποιοτικό βιβλίο! Αυτό που πληροί τις προϋποθέσεις, µε την αληθινή του πένα, ν’ ανοίγει ορίζοντες στους πιο ευαίσθητους δέκτες του κόσµου...

ΑΝΘΗ ΚΟΥΪΡΙΝΗ,
 Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου

ται το εισόδηµα, µε συνέπεια ο φόρος που παρακρατείται να µην µπορεί να υπολογιστεί σωστά, δηλαδή είναι εκ των πραγµάτων σχεδόν πάντοτε λάθος!

Συνέπειες: Εστω φόρος που θα έπρεπε να είχε παρακρατηθεί 1.000 ευρώ.

– Εάν παρακρατήθηκε φόρος 900 ευρώ, ο φόρος που θα αναλογεί στο συνολικό εισόδηµα (µισθοί συν από άλλες πηγές που φορολογούνται µε την κλίµακα) πρέπει να αυξηθεί κατά 100 ευρώ. – Εάν παρακρατήθηκε φόρος 1.100 ευρώ, ο φόρος που θα αναλογεί στο συνολικό εισόδηµα (µισθοί συν από άλλες πηγές που φορολογούνται µε την κλίµακα) πρέπει να µειωθεί κατά 100 ευρώ. Προφανώς, εάν ο φόρος που θα αναλογεί στο συνολικό εισόδηµα είναι λιγότερος από 100 ευρώ, ο φορολογούµενος θα πρέπει να λάβει ανάλογη επιστροφή φόρου.

ΣΥΜΕΩΝ ΡΩΜΥΛΟΣ

χωρίς αµφιβολία η τελευταία φορά που οι Βρετανοί παίζουν στο ίδιο επίπεδο µε τους Αµερικανούς)– µε 1.200 πολεµικά πλοία, 10.000 αεροπλάνα, 4.126 αποβατικά σκάφη, 804 µεταγωγικά πλοία και εκατοντάδες τεθωρακισµένα άρµατα αµφιβίων και άλλων αποστολών, ξεκίνησαν «την υπέρτατη µάχη», κατά τον στρατηγό Ντε Γκωλ, για την απελευθέρωση της Γαλλίας και της υπό ναζιστική κατοχή Ευρώπης.

Της επιχείρησης «Επικυρίαρχος» (Operation Overlord) ηγήθηκε ο Αµερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ µε πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ, της αδιαµφισβήτητης κορυφαίας φυσιογνωµίας του πολέµου µε εισήγησή του προς τον πρόεδρο Ρούσβελτ, στη διάσκεψη του Κεµπέκ (1124/8/1943).

Η ηµέρα αυτή υπήρξε η αφετηρία της οριστικής κατάρρευσης του Γ΄ Ράιχ, που πιεζόµενο δυτικά από τις αγγλοαµερικανικές δυνάµεις, οι οποίες αποβιβάστηκαν στη Νορµανδία και ανατολικά από τη σοβιετική προέλαση, έντεκα µήνες αργότερα (11 Μαΐου 1945) οδηγήθηκε σε συνθηκολόγηση άνευ όρων. Η επιχείρηση «Overlord» τελείωσε στις 19 Αυγούστου 1944 όταν τα Συµµαχικά στρατεύµατα πέρασαν τον Σηκουάνα, µε αποκορύφωµα την απελευθέρωση των Παρισίων, στις 25 Αυγούστου 1944.

Η χώρα µας, έχοντας επιλέξει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ήδη από το 1940, διά των τότε ιθυνόντων της, ήταν παρούσα στο ιστορικό γεγονός της Αποβάσεως Συµµετείχε µε δύο πολεµικά πλοία του τότε Βασιλικού Ναυτικού, µε τις κορβέτες «Τοµπάζης» και «Κριεζής», µε πλήρωµα 155 ανδρών. Κυβερνήτες του πρώτου πλοίου Β.Π. ήταν ο πλωτάρχης Γεώργιος Παναγιωτόπουλος και του δεύτερου ο πλωτάρχης ∆ηµήτριος Κιοσσές, µετέπειτα αντιναύαρχοι και αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Η ελληνική εµπορική ναυτιλία ήταν επίσης παρούσα στην Απόβαση µε πέντε πλοία της, κορυφαίοι δε εκπρόσωποί της, όπως ο Σταύρος Νιάρχος και ο Φώτης Λυκιαρδόπουλος, υπηρετούσαν στα µνηµονευθέντα πολεµικά πλοία την ηµέρα της Αποβάσεως.

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΘΕΟ∆ΩΡΟΠΟΥΛΟΣ 
∆ικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου