οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Στο πλοίο έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες εγκαταστάθηκε ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που έφερε η ΥΔΡΑ και επιτρέπει την επικοινωνία του πλοίου με τις υπόλοιπες μονάδες της ευρωπαϊκής επιχείρησης Aspides αλλά και της αμερικανικής Prosperity Guardian. Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι απομένει ένας τελικός γενικός έλεγχος συστημάτων ώστε να δοθεί το πράσινο φως από το αρχηγείο του Στόλου και στη συνέχεια από την πολιτική ηγεσία...

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"











Αποκλειστικές εικόνες: 
Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» λίγο πριν
τον απόπλου για την Ερυθρά Θάλασσα

Θα είναι το δεύτερο ελληνικό πλοίο, μετά τη φρεγάτα ΥΔΡΑ, που θα αναπτυχθεί σε μία από τις πιο «θερμές» περιοχές του πλανήτη

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Έτοιμη να αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα είναι η φρεγάτα ΨΑΡΑ, όπως αποκαλύπτουν οι αποκλειστικές φωτογραφίες της «Κ».

Η μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού θα είναι το δεύτερο ελληνικό πλοίο, μετά τη φρεγάτα ΥΔΡΑ, που θα αναπτυχθεί σε μία από τις πιο «θερμές» περιοχές του πλανήτη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES.
Φωτ.: Kathimerini.gr

Την ίδια ώρα, η Αθήνα δείχνει να προβληματίζεται, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για την απροθυμία αρκετών ευρωπαϊκών κρατών να λάβουν μέρος στην κομβική για τα συμφέροντα της Ένωσης αποστολή, τη στιγμή μάλιστα που οι επιθέσεις των Χούθι κλιμακώνονται με ισχυρότερα χτυπήματα κατά εμπορικών πλοίων που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωής και τον τραυματισμό ναυτικών.



Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» κατέπλευσε στη Σαλαμίνα – Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ
Φωτ.: Kathimerini.gr

Με την εμπειρία της ΥΔΡΑ

Η F-454 ΨΑΡΑ ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες τις εν πλω δοκιμές και με το πλήρωμα της είναι έτοιμη να αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα. Η μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να ξεκινήσει το ταξίδι της ακόμη και στα μέσα της εβδομάδας, με κατεύθυνση αρχικά το Σουέζ και στη συνέχεια το στενό Μπαμπ Ελ Μαντέμπ, ώστε να καταπλεύσει στο λιμάνι του Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό. Έπειτα θα αναλάβει την κρίσιμη αποστολή της στο νότιο τμήμα του κόλπου του Άντεν, που είναι η συνοδεία και η προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Φωτ.: Kathimerini.gr

Όπως φαίνεται στις εικόνες που εξασφάλισε η «Κ», στο πλοίο έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες εγκαταστάθηκε ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που έφερε η ΥΔΡΑ και επιτρέπει την επικοινωνία του πλοίου με τις υπόλοιπες μονάδες της ευρωπαϊκής επιχείρησης Aspides αλλά και της αμερικανικής Prosperity Guardian. Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι απομένει ένας τελικός γενικός έλεγχος συστημάτων ώστε να δοθεί το πράσινο φως από το αρχηγείο του Στόλου και στη συνέχεια από την πολιτική ηγεσία.

Φωτ.: Kathimerini.gr

Ήδη, τα διδάγματα και οι εμπειρίες που αποκόμισε η φρεγάτα ΥΔΡΑ από τις 102 ημέρες που επιχειρούσε στην περιοχή, έχουν μεταφερθεί στο ΨΑΡΑ. Όπως είχε εγκαίρως αποκαλύψει η «Κ», στο πλοίο εγκαταστάθηκε νέο σύστημα αντί-drone με μεγαλύτερη ισχύ και εμβέλεια, ώστε να προκαλεί παρεμβολές σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από μεγάλες αποστάσεις. Εκτός από τα αμιγώς επιχειρησιακά θέματα, η «Κ» πληροφορείται ότι αναθεωρήθηκαν ζητήματα διοικητικής μέριμνας ώστε να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για τη διαβίωση των 195 μελών του πληρώματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι βατραχάνθρωποι και το πλήρωμα του οργανικού ελικοπτέρου. Η διάρκεια της αποστολής του ΨΑΡΑ υπολογίζεται σε τρεις μήνες, ενώ, η μονάδα που θα το αντικαταστήσει εκτιμάται ότι θα είναι η φρεγάτα F-453 ΣΠΕΤΣΑΙ.
Προβληματισμός στην Αθήνα

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές, πάντως, δεν κρύβουν την ενόχληση τους για τη στάση αρκετών ευρωπαϊκών κρατών που αρνούνται να συμμετάσχουν στην επιχείρηση ASPIDES. Τον προβληματισμό φαίνεται να συμμερίζεται και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και παρόλο που το ζήτημα της διεύρυνσης της δύναμης τίθεται με κάθε ευκαιρία, χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν δείχνουν διατεθειμένες να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή επιχείρηση. Αμφίβολη είναι προς το παρόν η ανανέωση της συμμετοχής της Γερμανίας, ενώ, η Δανία που με δική της πρωτοβουλία είχε στείλει μια φρεγάτα στην περιοχή, αποχώρησε τον περασμένο Απρίλιο μετά από δυσλειτουργία στα οπλικά της συστήματα και δεν αναμένεται να επανέλθει.

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν πέντε μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης, ο στόχος που έθεσε το στρατηγείο της επιχείρησης για οκτώ φρεγάτες και δύο πλοία γενικής υποστήριξης παραμένει άπιαστος. Στην περιοχή, για λογαριασμό της επιχείρησης Aspides, εκτός από την Ελλάδα, παραμένουν μονάδες από την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου