Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 11-12/05/24 |
Λιωμένο παγωτό
Δεν ξεκίνησε καλά μου φαίνεται ο Αρης, Αρούλης για τους φίλους του, Σπηλιωτόπουλος, ως σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου Κασσελάκη. Αν κρίνω από την προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πατάτα (άγρια πατάτα) του προέδρου περί των υπουργών που σκοτώνουν παιδιά, επικαλούμενος κάτι που (υποτίθεται) ότι λένε μεταξύ τους οι πιτσιρικάδες, ότι δήθεν «και το παγωτό σκοτώνει», νομίζω ότι έχει χάσει το ταλέντο του. Αν και είναι νωρίς ακόμη να τον κρίνουμε, φαντάζομαι ότι αυτό ήταν το δεύτερο φάουλ που χρεώθηκε – ως πρώτο θα θεωρήσω το γεγονός ότι δέχθηκε με χαρά να εμφανιστεί στην τηλεόραση, σε πρωινή εκπομπή (του Σκάι). Δεν βγαίνεις στην τηλεόραση όταν υπάρχει θέμα που «καίει» – κανόνας. Λες ένα «ευχαριστώ παιδιά για την πρόσκληση, αλλά επειδή είμαι ακόμη νέος εκεί, μόλις κατασταλάξω, θα είμαι στη διάθεσή σας». Επειδή η τηλεόραση είναι άτιμο πράγμα, και μπορείς να κρεμαστείς στα μανταλάκια από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να το πάρεις είδηση.
Τέλος πάντων, συνέβη. Τώρα από εδώ και πέρα, νηστεία και προσευχή. Και όχι, ιδιαίτερο «πατριωτισμό». Εμένα σε μια συνομιλία που είχαμε προ εβδομάδος, μου εξομολογήθηκε ότι η σχέση του με τον πρόεδρο Κασσελάκη, και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι «καθαρά επαγγελματική». Σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας. Τίποτε περισσότερο. Επειτα, ας έχει κατά νου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει εκπρόσωπο Τύπου – ονομάζεται Βούλα Κεχαγιά. Μην κάνει το λάθος να υποδυθεί ρόλο που δεν έχει, τον εκπρόσωπο δηλαδή…
Η θητεία της Προέδρου
«Εχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό», είπε μεσοβδόμαδα ο πρόεδρος Κυριάκος, όταν ρωτήθηκε (από το protothema.gr) για το τι σκέφτεται να πράξει αναφορικά με τον κορυφαίο θεσμό του πολιτεύματος.
Δεν ξέρω πόσο συνταγματικά σωστό είναι να τοποθετείται δημόσια, και μάλιστα τόσο εκφραστικά, ο δεύτερος τη τάξει πολιτειακός παράγων, για τον πρώτο, αλλά στην πρωθυπουργοκεντρική Δημοκρατία, όπως είναι πλέον το πολίτευμα της χώρας, όλα επιτρέπονται, και όλα συγχωρούνται. Αλλωστε, στις αρχές του χρόνου, ολοκληρώνεται η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας, και οι σχετικές διεργασίες θα ξεκινούσαν λογικά μετά το καλοκαίρι, αν επρόκειτο να υπάρξει κάποια διαφορετική επιλογή. Μια υποψηφιότητα εκτός Νέας Δημοκρατίας, ας πούμε. Γιατί εντός Νέας Δημοκρατίας, δεν το βλέπω, όπως δεν το βλέπει και κανείς. Τα όσα έχουν μεσολαβήσει έως τώρα στις σχέσεις του προέδρου Κυριάκου με τους δύο δυνητικά «υποψηφίους», τον Αντ. Σαμαρά και τον Κ. Καραμανλή, δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία για κανέναν εκ των δύο. Αντιθέτως ευνοούν μια υποψηφιότητα, εκτός του χώρου της Δεξιάς, που μπορεί να προέρχεται από την Κεντροαριστερά λ.χ.
Πάντως, για όσους έχουν σπεύσει να θεωρήσουν ως δεδομένο την ανανέωση της θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου για μια 5ετία ακόμη, θα συνιστούσα να κάνουν λίγο κράτει στις εκτιμήσεις τους. Ας περιμένουν, για παράδειγμα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Πολλά θα εξαρτηθούν – και το συγκεκριμένο, νομίζω – από την επίδοση της ΝουΔου…
Το εμβόλιο της Astra Zeneca
Μετά τον πάταγο που προκάλεσε η απόσυρση του εμβολίου της Astra Zeneca, και του θορύβου που δημιούργησε, ως «κύμβαλον αλαλάζον», ο γνωστός «πολλά βαρύς και όχι» Πολάκης, νομίζω ότι είναι ευκαιρία να αναφέρουμε ότι υπήρχε μία σοβαρή επιστημονική φωνή, εκείνους τους χαλεπούς καιρούς της πανδημίας, που είχε τονίσει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να προκαλεί και παρενέργειες. Ειδικά σε νεαρότερα άτομα. Πρόκειται για την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία φυσικά δεν επιχαίρει που επιβεβαιώθηκε – δεν είναι ένας Πολάκης δηλαδή. Αντιθέτως, με τη σοβαρότητα που τη διακρίνει, θεωρεί ότι αν είχε γίνει προσεκτικότερη επιλογή ηλικιών στα άτομα, στα οποία χορηγήθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο – η ίδια πιστεύει ότι έπρεπε να δοθεί σε ηλικίες άνω των 55 ετών – πιθανότατα να είχαν αποφευχθεί οι θάνατοι τριών γυναικών, που «έφυγαν» εξαιτίας επιπλοκών του συγκεκριμένου εμβολίου. Η ίδια εκτιμά πως οι Ελληνες που υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους, λόγω του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Astra Zeneca, ανέρχονται σε περίπου 100 άτομα, σε έναν πληθυσμό 400.000 εμβολιασθέντων με το προβληματικό εμβόλιο.
Ναι, το γνωρίζω, κάποιοι θα πουν ότι «δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, μπροστά στο γεγονός ότι διασώθηκε από τον Covid υπερπολλαπλάσιος αριθμός πολιτών», όμως δεν θα συμφωνήσω. Ακόμη και μια ζωή να χάθηκε – όχι οι τρεις που αναφέρει η κυρία Λινού – πάλι τεράστιο θέμα είναι.
Πολάκης εναντίον Γεροτζιάφα
Ο Πολάκης λοιπόν, έκανε μια θεαματική, νυχτερινή παρέμβαση, προχθές το βράδυ, επί του ιδίου θέματος φυσικά, αλλά μόνο και μόνο για να καθυβρίσει τον «σύντροφό» του (λέμε τώρα) στον ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητή Γρ. Γεροτζιάφα – σύμβουλο του Τσίπρα κ.λπ. κ.λπ. Ο καθηγητής Γεροτζιάφας, επιστήμων πραγματικός, φιλοξενούνταν στο Κontra, και ανέπτυσσε τις απόψεις του για το γεγονός της απόσυρσης του εμβολίου της Astra Zeneca. Είπε όσα είπε για τις συνθήκες που επέβαλλαν τον άμεσο εμβολιασμό του πληθυσμού, και τότε παρενέβη ο Πολάκης, τηλεφωνικά, εν εξάλλω. Αφού κατηγόρησε τον Γεροτζιάφα για «απερίγραπτη μπουρδολογία», ξεκίνησε μια δική του μοναδική… «μπουρδολογία», χωρίς τέλος! Επί 10 λεπτά, μιλούσε ασταμάτητα, και έβριζε τον άνθρωπο, επίσης ασταμάτητα. Μέχρι και ότι ο σύντροφός του (σύντροφός του στον ΣΥΡΙΖΑ ρε παιδιά, ο καθηγητής!) τα «πιάνει» από την Pfizer, ισχυρίστηκε. Μείναμε εμείς με την απορία: τα πιάνουν οι αριστεροί; Είναι δυνατόν; Κατά τον Πολάκη, ναι. Οπότε φαντάζομαι, Δευτέρα – Τρίτη, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ θα τον καλέσει να παραδώσει τα στοιχεία που διαθέτει σχετικά με τον κ. Γεροτζιάφα. Αλλιώς, αν τον συκοφάντησε, λογικά πρέπει να υποστεί τα επίχειρα της πράξης του. Τι; Οχι;
Τον πείραξε (και) η φωτογραφία
Περί της ποιότητος του χαρακτήρα, του περί ου ο λόγος τύπου, τα έχουμε ξαναπεί. Ως εκ τούτου, δεν μου προξένησε την παραμικρή εντύπωση ότι όταν ολοκλήρωσε τον λίβελο, έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα της παρουσιάστριας της εκπομπής, μη αντέχοντας τον αντίλογο. Θα σταθώ σε μια άλλη πτυχή της προσωπικότητάς του, την οποία ομολογώ πως δεν τη γνώριζα. Υποθέτω και πολλοί άλλοι. Εξηγώ:
Το highlight της παρέμβασης δεν ήταν οι ανοησίες που εκτόξευσε σωρηδόν κατά του κ. Γεροτζιάφα, αλλά η… απαίτησή του από το κανάλι, να… αλλάξουν τη φωτογραφία που είχαν αναρτήσει, την ώρα που μιλούσε. Δεν του άρεσε, διότι, προφανώς ακκίζεται το παλικάρι, και επειδή θεωρεί τον εαυτό του ωραίο (καθρέφτη δεν έχει στο σπίτι του;), απαίτησε να αλλάξουν τη φωτογραφία – «είμαι βέβαιος πως έχετε καλύτερες», είπε στην παρουσιάστρια!!!
Είναι και νάρκισσος, ποιος το περίμενε;
Συνέδριο για τη Μεταπολίτευση
Η Κυριακή δεν είναι μέρα για συνέδρια, είναι για βόλτες. Αλλά όταν πρόκειται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και τις πραγματικά σημαντικές πολιτικές αναζητήσεις που θέτει κάθε φορά, στο πλαίσιο των συνεδρίων που οργανώνει ο Κύκλος Ιδεών του, τίποτε δεν είναι unfair, ούτε απροσδόκητο. Ο Κύκλος Ιδεών λοιπόν, διοργανώνει από αύριο, και ως την προσεχή Τρίτη, συνέδριο με γενικό θέμα
«Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης», τιμώντας δι’ αυτού του τρόπου την επέτειο των πενήντα ετών από τη Μεταπολίτευση ήτοι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, μετά τη χούντα των συνταγματαρχών. Το συνέδριο που θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για αναστοχασμούς και την αναψηλάφηση του μισού αιώνα της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι οργανωτές, ο Βενιζέλος και ο Τσομώκος δηλαδή, υπόσχονται ότι αύριο, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, θα υπάρξει μια έκπληξη, αλλά φαντάζομαι ότι δεν εννοούν κάποια ομιλία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μάλλον για την παρουσία κάποιου πολιτικού προσώπου, που δεν αναμένεται σε παρόμοιες εκδηλώσεις, θα πρόκειται – ίσως δε, φαντάζομαι τώρα εγώ, η παρουσία του προσώπου αυτού, να αποτελέσει και την αφορμή για ατέρμονες πολιτικές συζητήσεις και μελλοντικά σενάρια. Ιδωμεν…
(Παρεμπιπτόντως, αύριο, και μετά την «έκπληξη», θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί έρευνα που πραγματοποίησε η Metron Analysis υπό τον τίτλο «Η Μεταπολίτευση ως στιγμή και ως κατάσταση: η καμπύλη της αυτοσυνειδησίας της ελληνικής κοινωνίας» – ουσιαστικά «μετρήθηκε» ο τρόπος με τον οποίο η κοινή γνώμη προσλαμβάνει τη Μεταπολίτευση και τοποθετείται απέναντι στο «κεκτημένο» της με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου