οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

"...Ενώ το σύνολο σχεδόν των πολυτεχνικών σχολών έχει μεταφερθεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου, η Πολιτεία αρνείται να μεταφέρει εκεί ή όπου αλλού επιθυμεί τη Σχολή Καλών Τεχνών και τα κυρίως γραφεία μερικών καθηγητών της Αρχιτεκτονικής, που δίνουν την αίσθηση ότι το Ιδρυμα λειτουργεί. Ε, λοιπόν, δεν λειτουργεί. Και είναι πραγματικό σκάνδαλο που η Πολιτεία δεν παίρνει τη γενναία απόφαση να το καταστήσει, αυτό που πραγματικά είναι: ένα ιστορικό σύμβολο της πόλης. Διότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται σε ουσιαστική αχρηστία ένα τέτοιο συγκρότημα, μόνο και μόνο γιατί το υπουργείο Παιδείας, και δεν ξέρω ποιος άλλος, αποφεύγει να μετακινήσει μερικούς καθηγητές, φίλους προφανώς της κυβέρνησης, από τα γραφεία που διατηρούν εντός του κτιριακού συγκροτήματος...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 23-24/12/16

Γυμνάσια
Μόνο τη γνωστή τιμωρία που μας έβαζαν οι δασκάλες στο δημοτικό «γράψε εκατό φορές τη φράση "δεν θα είμαι κακό παιδί"» δεν έχουν επιβάλει στην κυβέρνηση οι δανειστές μετά την πρόσφατη μεγαλειώδη πρωτοβουλία Τσίπρα να ρίξει ένα ξεροκόμματο στους φουκαράδες τους συνταξιούχους. Αυτό που εκείνος αποκαλεί ψευδώς και παραπειστικώς, που λένε και στα δικαστήρια, «13η σύνταξη» και οι υπουργοί του διαβεβαιώνουν τους δανειστές ότι πρόκειται για ένα εφάπαξ βοήθημα το οποίο δόθηκε μία φορά, και τέλος. Δεν έχει άλλο. Και δεν θα ξαναγίνει.

Είναι δε τέτοια η ένταση της διάθεσής τους να ταλαιπωρήσουν την κυβέρνηση και τον Τσίπρα προσωπικά που είχε αυτή την εμπνευσμένη ιδέα, ώστε παραμερίστηκε όλη η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και έχει περιοριστεί το πράγμα αποκλειστικά στο πώς και στο γιατί δόθηκε το επίδομα.

Τρεις μέρες τώρα, αλλάζουν επιστολές, πάνε κι έρχονται τα mails, γίνονται τηλεφωνικές επαφές, και λύση δεν βρίσκεται. Εκείνος ο Τσακαλώτος έχει λιώσει στο παρακαλετό. Δίνει εξηγήσεις, παρέχει διαβεβαιώσεις, υπογράφει δηλώσεις μετανοίας, αλλά οι άλλοι σκληροί, δύσκολοι, ακατάδεχτοι. Τα (το) έχουν «πάρει» άσχημα.

Η αίσθηση που έχω είναι ότι θα βγάλουμε τις γιορτές με αυτό, πια...


Βασίλω
Και όπως σε κάθε γάμο, παρευρίσκεται απαραιτήτως και πάντοτε μια «Βασίλω», ιδού τώρα που έκανε την εμφάνισή του και ο κύριος Σόιμπλε, μάλιστα πολύ πριν πληροφορηθεί το «ενδιαφέρον» του Πρωθυπουργού μας, «για το ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία μετά τις εκλογές» - δεν κοιτάει να δει αν ο ίδιος θα είναι Πρωθυπουργός έως τότε, τον ενδιαφέρει αν θα παραμείνει ο Σόιμπλε στη θέση του! Τέσπα που λένε και οι πιτσιρικάδες επειδή βαριούνται να πουν ολόκληρο το «τέλος πάντων».

Η ουσία είναι ότι ο άνθρωπος δεν λέει κάτι περίεργο. Προβληματικός είναι ο τρόπος που το λέει. Διότι διαμαρτύρεται μεν που ο Τσίπρας στην ουσία λέει εδώ και εκεί ότι αυτός είναι ο καλός που θέλει να δώσει τη «13η σύνταξη»-απάτη, αλλά είναι ο κακός Σόιμπλε και οι Γερμανοί που αντιδρούν. Θα υπήρχε ίσως ένας καλύτερος τρόπος να πει το «στάσου ρε φίλε, εμείς δεν έχουμε τίποτε με τους έλληνες συνταξιούχους, εμείς λέμε ότι αφού έχεις αναλάβει δεσμεύσεις, πρέπει και να τις τηρείς». Διότι έχεις δεσμευτεί ότι δεν θα κάνεις τίποτε έξω από το πρόγραμμα και πολύ περισσότερο δεν θα προχωρήσεις σε παροχές που μπορεί να ρίξουν έξω το πρόγραμμα.

Ναι - τώρα δεν αντέχω εγώ... - αλλά όταν έριχνε την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και βοηθούσε τον Τσίπρα να γίνει πρωθυπουργός, δεν είδα να σκέφτηκε και πολύ τις πιθανές επιπτώσεις αυτής του της ευγενικής πρωτοβουλίας.

Με Σαμαρά - Βενιζέλο, τώρα θα είχαμε πιθανώς βγει στις αγορές - σήμερα ψαχνόμαστε πώς θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αν κλείσει ποτέ...


Σημαιάκια
Δεν γνωρίζω τι ακριβώς κάνει η εδώ γερμανική πρεσβεία, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν του τα λέει όλα. Νομίζω όμως πως κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον χερ Σόιμπλε ότι κάθε φορά που παρεμβαίνει δημοσίως, και ειδικότερα κάθε φορά που «την πέφτει» στον Τσίπρα, μόνο καλό του κάνει. Μόνο!

Αλλά θα τον κακίσω τον χερ. Είναι και αυτός αδιόρθωτος. Τον Απρίλιο του 2012 καθημερινά σχεδόν έκανε και μια δήλωση, με την οποία μας έλεγε πόσο καταστροφικό θα ήταν να ψήφιζαν οι Ελληνες τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Στις εκλογές του Μαΐου, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά και ενόψει εκλογών του Ιουνίου που είδε ότι «ψήνεται» χοντρά το πράγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε δύο δηλώσεις την ημέρα για τον ίδιο λόγο και με το ίδιο σκεπτικό. Αποτέλεσμα, στο τσακ γλιτώσαμε την κυβέρνηση Τσίπρα, ήδη από τότε.
Στις εκλογές του 2015, οι δηλώσεις ήταν τρεις την ημέρα και όταν προλάβαινε έκανε και τέταρτη, για να μην παραπέσει καμία από τις προηγούμενες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Τώρα, άρχισε πάλι να «φορτώνει», διότι προφανώς ακούει ότι ενδέχεται και να γίνουν εκλογές, παρότι ο Τσίπρας το διαψεύδει.

Συγγνώμη, μπορεί, με όλο τον σεβασμό, να το βουλώσει; Den mund halten, ρε αδερφέ.
Ελεος πια!


Γκρίνια
Ητοι να μας αφήσει ήσυχους, και μην έχει την παραμικρή αμφιβολία, θα την βρούμε μόνοι μας την άκρη με τον Τσίπρα. Το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς. Ο σκοπός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κρήτη ήταν να «μετρηθεί» με τον κόσμο. Μου το έλεγε προχθές στη Βουλή ένας δικός του.

Αποφάσεις για το τι θα κάνει σε σχέση με πρόωρες εκλογές, δεν έχει πάρει ακόμη ο Τσίπρας. Αν θα πάει τώρα σύντομα, σε δυο - τρεις μήνες ή θα το τραβήξει όσο τον παίρνει. Θέλει να δει αν μπορεί να το γυρίσει το παιχνίδι, διότι με τις δημοσκοπήσεις έχει τρομάξει.

Πήγε Κρήτη, που τη θεωρούσε προπύργιό του, αλλά απ' ό,τι κατάλαβα και απ' ότι με ενημέρωσαν κάτι φιλαράκια που έχω στο νησί, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά στην περιοδεία.

Φτώχεια και μιζέρια. Και γκρίνια. Πολλή γκρίνια. Εξού και επιστρέφοντας έσπευσε στη Βουλή για να πει στους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να κάνει εκλογές. Τι εκλογές να κάνει, όταν ακόμη και στην Κρήτη τού γυρίζουν την πλάτη - εκτός από τις σημαίες ανάποδα;

Περασμένα μεγαλεία
όταν - στην ίδια περιοδεία - οι αστυνομικοί είναι περισσότεροι από τους κατοίκους που τον υποδέχονται;

Πάει, πέρασε εκείνος ο καιρός που ο Πρωθυπουργός πήγαινε ωραίος και άνετος περιοδείες και έβγαζε selfie με τους οπαδούς του, χαμογελαστός. Τώρα για να επιχειρήσει μια περιοδεία κινητοποιείται ένας κόσμος ολόκληρος. Διμοιρίες των ΜΑΤ, αυτοκίνητα, ειδικές υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός και στο κατόπι του. Και ένα πλήθος αστυνομικών με πολιτικά (μία ακόμη εφεύρεση ΣΥΡΙΖΑ αυτή, τους αφήνουν με τα πολιτικά τους ρούχα για να μη φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός πηγαίνει κάπου υπό έντονη αστυνομική προστασία!) να τον περιτριγυρίζει, διότι προφανώς δεν αντέχει πλέον την... αφειδώλευτη δημοφιλία που παράγει η κυβέρνησή του.

Εκλογές κάνεις όταν είσαι σίγουρος ότι θα τις κερδίσεις ή σίγουρος ότι ήρθε η ώρα να αποδράσεις. Το πρώτο δεν ισχύει, για το δεύτερο είναι ακόμη αναποφάσιστος. Τόσο απλά είναι τα πράγματα...


Πολυτεχνείο - μια λύση
Ο εμπρησμός των τριών τρόλεϊ στην οδό Πατησίων, κοντά στο Πολυτεχνείο, από καταληψίες του ιστορικού κτιρίου δεν επαναφέρει απλώς στην επικαιρότητα με τρόπο δραματικό την εικόνα μιας πόλης εντελώς ανοχύρωτης σε φαινόμενα ακραία εξοργιστικού πολιτικού χουλιγκανισμού και εγκληματικότητας. Περιγράφει, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, την αδυναμία της Πολιτείας να βρει λύσεις σε προβλήματα της πόλης που χρονίζουν επί δεκαετίες και που έχουν να κάνουν με τον εξορθολογισμό, τη λειτουργικότητα και την επιστροφή της κανονικότητας σε αυτή.

Η Πολιτεία προτιμάει το Πολυτεχνείο να είναι έρμαιο των κάθε λογής ακραίων στοιχείων, να το καταλαμβάνει όποιος θέλει, να το μετατρέπει επίσης όποιος θέλει σε καταυλισμό προσφύγων, μεταναστών και δεν ξέρω τι άλλο, και κυρίως να το χρησιμοποιεί ως ορμητήριο για τη συντήρηση της λογικής του γκέτο στα Εξάρχεια.

Η Πολιτεία κλείνει τα μάτια στην άθλια προσπάθεια ορισμένων να διατηρηθεί το Πολυτεχνείο ως εν λειτουργία εκπαιδευτικό Ιδρυμα, που τάχα μου καλύπτεται από ασυλία, όταν είναι γνωστό ότι από πολλών ετών έχει πάψει ουσιαστικά να επιτελεί αυτό τον ρόλο. Ενώ το σύνολο σχεδόν των πολυτεχνικών σχολών έχει μεταφερθεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου, η Πολιτεία αρνείται να μεταφέρει εκεί ή όπου αλλού επιθυμεί τη Σχολή Καλών Τεχνών και τα κυρίως γραφεία μερικών καθηγητών της Αρχιτεκτονικής, που δίνουν την αίσθηση ότι το Ιδρυμα λειτουργεί.

Ε, λοιπόν, δεν λειτουργεί. Και είναι πραγματικό σκάνδαλο που η Πολιτεία δεν παίρνει τη γενναία απόφαση να το καταστήσει, αυτό που πραγματικά είναι: ένα ιστορικό σύμβολο της πόλης. Διότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται σε ουσιαστική αχρηστία ένα τέτοιο συγκρότημα, μόνο και μόνο γιατί το υπουργείο Παιδείας, και δεν ξέρω ποιος άλλος, αποφεύγει να μετακινήσει μερικούς καθηγητές, φίλους προφανώς της κυβέρνησης, από τα γραφεία που διατηρούν εντός του κτιριακού συγκροτήματος.

Το σημερινό κτίριο του ΕΜΠ πρέπει να αξιοποιηθεί, όπως του αρμόζει. Και ένας τρόπος θα ήταν να δοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που ασφυκτιά από τα δεκάδες χιλιάδες εκθέματα και τις εκατοντάδες χιλιάδες που έχει στις αποθήκες του. Ετσι θα λυνόταν διά παντός το σημερινό άθλιο πρόβλημα. Και επιπλέον η χώρα θα αποκτούσε ένα αξιοπρεπές μουσείο αντάξιο της ιστορίας της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου